https://kolorline.hu/Diákpolgármester vezette Kazincbarcikát egy napon át

Diákpolgármester vezette Kazincbarcikát egy napon át

Szerző:

Kolorline szerkesztőség

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Kazincbarcika

Egy teljes napig irányította jelképesen Kolorcityt Dányi Kristóf, az Irinyi János Református Oktatási Központ diákja, aki a Kirepülőshow utáni szavazáson volt a legnépszerűbb társai körében. A diákpolgármester sűrű napnak nézett elébe május 24-én, és azt mondta: tervei között szerepel, hogy egyszer valóban megméretteti magát az önkormányzati választásokon.

Nem egyszerű egy polgármester élete. Sűrű elfoglaltságaiba mindennek bele kell férnie: egyeztetnie kell a képviselő-testülettel, meghívásoknak kell eleget tennie, ha kell beszédeket, köszöntőket kell mondania, mindemellett pedig meg kell határoznia a település fejlődési irányát, és azt véghez is kell vinnie. Ebbe kóstolt bele május 24-én Dányi Kristóf, az Irinyi János Református Oktatási Központ diákja. 

Kristóf az április végén rendezett Kirepülőshow-n tanára biztatására jelentkezett Szitka Péter polgármester felhívására, és indult el a diákpolgármesteri székért más jelöltekkel együtt. A lájkvadászaton fölényes győzelmet arató fiatal megnyerte a versenyt, így egy napig közösen intézte Kazincbarcika ügyeit a már 18 éve hivatalban lévő városvezetőnkkel.



A nap a Polgármesteri Hivatalban kezdődött, ahol Kristóf a testület tagjait fogadta közösen Szitka Péterrel, majd rövid megbeszélést folytattak komoly kérdésekről. A város vezetői gratuláltak a diákpolgármesteri cím megnyeréséhez, és meséltek a fiatalnak Kazincbarcika működéséről, beavatva őt néhány részletbe.

Kazincbarcikán korábban volt hagyománya a diákpolgármesterségnek, a városvezetés idén ezt kívánta újjáéleszteni, Kristóf pedig meg is kapta egy napra Kolorcity kulcsát.

„Ez a kulcs emblematikusan jelzi, hogy Kazincbarcika irányításában főszerepet kapsz egy napra. Úgy gondoltuk, hogy a győzelemhez egy kulcs is jár” — fogalmazott Szitka Péter.



A diákpolgármester az egyeztetést követően ellátogatott Lövey Zoltán képviselővel a Nefelejcs Tagóvodába, ahol egy vidám délelőtti kinti játékos foglakozás keretében éppen gyereknapot tartottak. Itt Kristófnak Liptákné Gergely Valéria, a Kazincbarcikai Összevont Óvodák igazgatója számolt be az intézmények fejlesztéseiről, a diákpolgármester pedig arról biztosította az intézményvezetőt, hogy mindenben számíthat a segítségére.

Az óvodai látogatást egy hatalmas élmény követte: az épülő Vízi komplexumban tartott vezetett túrát a diákpolgármester számára Halász Béla, a KSK Delfin Vízisport Klub elnöke. A hosszúra nyúlt bejáráson Kristóf mindent megtudott az épülő létesítményről, a beruházásról, a befejezett I-es ütemről, a már készülő II-esről, valamint arról is, hogy milyen lesz majd az épület mellett helyet kapó, korszerű, igazán család- és gyermekbarát strand is.



Bár Kazincbarcika 2024-es diákpolgármestere egy olyan döntést akart hivatalban töltött napján megvalósítani, ami az országos szabályok miatt nem jöhetett létre, ám annyit sikerült elérnie, hogy május 24-én Kazincbarcikán a középiskolásoknak délben véget ért a tanítás. Így társait kora délután a KolorPlatz-avatón várta Kristóf, hogy nyilvánosan is bejelentse: a rövidített nap az ő érdeme.

A KolorPlatzon a 2024-es esztendő diákpolgármestere lett az első barcikai, aki a Színes hírességek sétányán örökbefogadott egy fát. Kristóf Szitka Péter polgármester, Klimon István alpolgármester és dr. Perjési Zsolt képviselő társaságában ígéretet tett arra, hogy jó gazdája lesz a fának és gondoskodni fog a fejlődéséről.

A nap végén Dányi Kristófot a terveiről is kérdeztük. A fiatal teljes komolysággal közölte: terveiben szerepel, hogy később, az egyetem elvégzése után valóban induljon a polgármesteri tisztért, és városvezetőként irányíthassa majd egyszer Kazincbarcikát.



 

További híreink

Leállás a Kazincbarcikai Fedett Uszodában

Dátum: 2024. júl 26. 13:08

Augusztus 5. és 25. között a szokásos éves karbantartás miatt leáll a Kazincbarcikai Fedett Uszoda és az ott elérhető szolgáltatások. Az üzemeltető a lakosság türelmét és megértését kéri.

Kolorfesztivál – idén is Kolorcountryvá tágul-tárul Kolorcity

Dátum: 2024. júl 25. 07:25

A Kolorfesztivál évek óta plusz dimenziót jelent a helyszínt adó Kolorcity és a fesztiválozók számára. A környező települések a Kolorcountry virtuális birodalmának égisze alatt csatlakoznak saját porondon tartott kulturális programokkal a Kolorfesztivál szellemiségéhez. Így lesz ez idén is. Négy település terjeszti ki 2024-ben Kazincbarcika fesztiválhatárait egytől egyig izgalmas, értékes programokkal.

A Gyermekek Háza-Kézművesház izgalmas-mozgalmas élménytábora

Dátum: 2024. júl 24. 20:36

Kazincbarcika idei Kolortábor-konstellációjából a gyerekek által egyik legjobban várt alkalom a Gyermekek-Háza Kézművesház sokat ígérő élménytábora volt. Ezen a héten többek között lézerharc, Szafari Park, BorsodChem-üzemlátogatás, illetve közös mozizás kínálkozik számukra, és ez sok kis táborélvező érdeklődését telibe találta.

Néhány napra leáll a vízfelmelegítés-szolgáltatás

Dátum: 2024. júl 22. 13:37

Karbantartás miatt 4 napig a távhőszolgáltatással összefüggő vízfelmelegítés-szolgáltatás a teljes városban szünetel. A Barcika Szolg Kft. a felhasználók türelmét és megértését kéri.

KolorTV élőben

Programajánló

Kazincbarcikai Gobelin Öltögetők Köre: Ajándék - múltunk, jelenünk

Kazincbarcika, Mezey István Művészeti Központ, többfunkciós terem

FesztiRoll

Kazincbarcika, belterület

Galéria ’70

Mezey István Művészeti Központ kiállítóterem

Oroszi Fanni és a Band

Kazincbarcika, Csónakázó-tó

Rúzsa Magdi

Kazincbarcika, Csónakázó-tó

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk