https://kolorline.hu/Népes-forgatagos, színes és zöld gyereknap a Fő téren

Népes-forgatagos, színes és zöld gyereknap a Fő téren

Szerző:

Kolorline szerkesztőség

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Kazincbarcika

A kazincbarcikai gyermeknap egy levegővel: színpadi show-k, habparti, gépjármű-bemutatók, kreatív kézműves foglalkozások, játékos környezetvédelmi nyereményjáték, arcfestés, hajfonás, csillámtetoválás, segway- és rollerpróbák, mesefigurák emberlábon, valamint mozgalmas egyéni és csoportos játékok.

Nem is kérdés, hogy melyik az a nap, amikor a Kolorcity betűi a Fő téren még több mászó-kapaszkodó gyermekkel telnek meg, mint általában. A gyermeknap kiemelt jelentőségű ünnep családbarát városunkban. A május 26-i program nemcsak Kolorcity, hanem a térsége lakosait is idevonzotta, továbbszínesítve ezzel a népszerű rendezvényt.

Városi gyermeknap a színpadon

A gyereknapi muri legfőbb helyszíne a Fő téri színpad volt, ahol elsőként Kardos-Horváth János felnőttek körében is neves énekes saját szerzeményeivel szórakoztatta, sőt tanította a legkisebbeket, de igazán odafigyelve, még a szülőknek is hasznos üzeneteket közvetített. Fordulatos, játékos, humoros szövegei a család fontossága mellett többek között a környezetvédelemről is szóltak, illeszkedve a gyermeknap és a város zöldtudatú küldetéséhez. 

Őt követte a kicsik kultikus kedvence, Brandnyúl és táncoslányai, pörgős és pörgetős színpadi show-val. Majd a nagyobb srácok testközelből ismerhették meg a gamervilág egyik youtuberét, Beniipowat, sőt egyesek még játszhattak is a pódiumon. 




Egy külön kis sziget az ünnepi sokadalomban

A Fő térre tűző, erejét megvillantó május végi naptól kicsit odébb, jól eső hűvös árnyékban, az Egressy Béni Művelődési Központ melletti kis zöld szigeten tágíthatták kreativitásuk és felelős zöld tudatuk határait az alkotókedvűek. A Gyermekek Háza-Kézművesház kézművesei és a Városszépítő Egyesület tagjai fogadták a kisebb-nagyobb érdeklődőket különféle foglalkozásokkal.

Ursutzné Blága Krisztinától, a Gyermekek Háza-Kézművesház vezetőjétől megtudtuk, hogy a kézműves szigetükön is az újrahasznosítás volt a főtéma.

„Minden, ami másnak szemét, abból mi alkotunk — avatott be a vezető. — A műanyag szívószál például már be van tiltva, de ha maradt még belőle otthon, akkor lehet vele kreatívkodni. Mi készítünk belőle például nyakláncot vagy pillangót. Az asztalunknál születnek facsipeszes hűtőmágnesek is kis üzenetekkel, például azzal, hogy ne edd meg a Túró Rudimat.”



Aki körülnézett a kis alkotók tiszavirág-életű táborában, láthatta, ahogy a PET-palackok aljából teknősöket formálnak, de még a régi újságpapírnak is új rendeltetést adtak, az üvegek újrahasznosításával pedig akvárium készült. Összesen 10 kézműves mester két turnusban mentorálta a gyerekeket. A Kazincbarcikai Városszépítő Egyesület tagjai pedig saját tevékenységükre hívták a fel figyelmet, például rajzfoglalkozásokkal vagy közös virágültetéssel.

A környezettudatos tematika főszereplői

A várossal szimbiózisban működő ZV Zöld Völgy Nonprofit Kft. és a Sajó-Bódva Völgye és Környéke Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulás környezetvédelmi standjánál is apró ajándékokat kaptak a gyerekek a szemléletformáló szerencsekeréken kipörgetett kérdésekre adott jó válaszaikkal.

A kézműveskedés innen sem hiányozhatott. Az érdeklődő gyerekek halat, teknőst és kupakkukacot készítettek. Ez utóbbi elsőre akár százlábúnak is tűnhet, de valójában kukacnullalábú…




További felkapott gyermekprogramok

A habparti is populáris lett. Még az egészen nagy gyerekek is sikongatva kenték magukra a habot, a legkisebbek pedig hagyták, hogy szinte teljesen ellepje őket.

Az is gyermekmágnest jelentett, amikor a Városházától elindultak a titokban embermeghajtású plüssfigurák: Minecraft, Super Mario, illetve Micimackó és társai.

A kerekek megszállottjai sem maradtak hoppon. Bárki bátran kipróbálhatta a város elektromos segwayeit és rollerjeit (értő felügyelet mellett), de gazdag szolgálatijármű-állomány is várta a gyerekeket a fedélzetre: a Kazincbarcikai Rendőrkapitányság, a Kazincbarcikai Mentőállomás, a Kazincbarcikai Önkormányzati Rendészet kocsijai mellett a ZV Zöld Völgy Nonprofit Kft. kukásautója és egy traktor sorakozott fel a gyermekek számára.

A főprogramok között útközben meg-megállva pedig óriásbuborék-készítés, öntapadós baltahajigálás és focibiliárd kínálkozott kikapcsolódásnak. A Városháza melletti vendéglátós soron volt minden: kürtőskalács és sok más is, a környezetkímélés jegyében természetesen kolorcitys, illetve Kazincbarcika 70-es RePoharakkal felszerelkezve. Végeredményképpen elmondhatjuk az idei gyermeknapról: a vártnál is színesebbre sikeredett.


 

További híreink

Leállás a Kazincbarcikai Fedett Uszodában

Dátum: 2024. júl 26. 13:08

Augusztus 5. és 25. között a szokásos éves karbantartás miatt leáll a Kazincbarcikai Fedett Uszoda és az ott elérhető szolgáltatások. Az üzemeltető a lakosság türelmét és megértését kéri.

Kolorfesztivál – idén is Kolorcountryvá tágul-tárul Kolorcity

Dátum: 2024. júl 25. 07:25

A Kolorfesztivál évek óta plusz dimenziót jelent a helyszínt adó Kolorcity és a fesztiválozók számára. A környező települések a Kolorcountry virtuális birodalmának égisze alatt csatlakoznak saját porondon tartott kulturális programokkal a Kolorfesztivál szellemiségéhez. Így lesz ez idén is. Négy település terjeszti ki 2024-ben Kazincbarcika fesztiválhatárait egytől egyig izgalmas, értékes programokkal.

A Gyermekek Háza-Kézművesház izgalmas-mozgalmas élménytábora

Dátum: 2024. júl 24. 20:36

Kazincbarcika idei Kolortábor-konstellációjából a gyerekek által egyik legjobban várt alkalom a Gyermekek-Háza Kézművesház sokat ígérő élménytábora volt. Ezen a héten többek között lézerharc, Szafari Park, BorsodChem-üzemlátogatás, illetve közös mozizás kínálkozik számukra, és ez sok kis táborélvező érdeklődését telibe találta.

Néhány napra leáll a vízfelmelegítés-szolgáltatás

Dátum: 2024. júl 22. 13:37

Karbantartás miatt 4 napig a távhőszolgáltatással összefüggő vízfelmelegítés-szolgáltatás a teljes városban szünetel. A Barcika Szolg Kft. a felhasználók türelmét és megértését kéri.

KolorTV élőben

Programajánló

Kazincbarcikai Gobelin Öltögetők Köre: Ajándék - múltunk, jelenünk

Kazincbarcika, Mezey István Művészeti Központ, többfunkciós terem

FesztiRoll

Kazincbarcika, belterület

Galéria ’70

Mezey István Művészeti Központ kiállítóterem

Oroszi Fanni és a Band

Kazincbarcika, Csónakázó-tó

Rúzsa Magdi

Kazincbarcika, Csónakázó-tó

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk