https://kolorline.hu/Új korszerű köztéri kamerák Kazincbarcikán a biztonságosabb városért

Új korszerű köztéri kamerák Kazincbarcikán a biztonságosabb városért

Szerző:

Kolorline szerkesztőség

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Kazincbarcika

Kazincbarcikán júniustól több lépésben térfigyelő kamerával gazdagodnak a közterületek. Képüket a Kazincbarcikai Önkormányzati Rendészet és a Kazincbarcikai Rendőrkapitányság ellenőrzi. Rendeltetésük nem a büntetések számának, hanem a közbiztonságnak és a megelőzés hatékonyságának növelése.

Több céllal lendíti működésbe már júniusban az új közkamera-állományt Kazincbarcika Város Önkormányzata. Bár városunk a rendőrségi beszámolók alapján is átlagon felül biztonságosnak számít, ez az a téma, amiért soha nem lehet túl sokat tenni. Az új kamerák magas színvonalú technikai képességeikkel szabálysértési, büntetőeljárási vagy közigazgatási eljárási ügyekben bizonyítékokat szolgáltathatnak. Vincze Csabának, a Kazincbarcikai Önkormányzati Rendészet vezetőjének elmondása szerint azonban arra is jól használhatóak lesznek, hogy az éppen zajló eseményekre azonnal tudjanak reagálni, például közlekedési baleset, rongálás, garázdaság vagy illegális szemétlerakás esetén. 

„Jelentős előny, hogy ezekkel a kamerákkal ráláthatunk a helyszínekre — mutatott rá Vincze Csaba. — Sok esetben a későbbi visszanézés is segít jogsértésnél, illetve eltűnt vagy keresett személy megtalálásánál.”

Hol nézhetünk szembe új kamerákkal a közeljövőben?

A hálózatépítés első ütemében több mint 40 kamerát helyeznek el Kazincbarcika 15 pontján, közlekedési, közbiztonsági, bűnügyi szempontból frekventált helyeken, ahol gyakrabban fordulnak elő jogsértések. A kamerák felvételeit jogszabályi alapon 30 napig őrzik meg az illetékesek.

Mire képes az új térfigyelő rendszer?

A Parisat Kft. műszaki vezetőjétől, illetve a projekt kivitelezőjétől, Kovács Róberttől megtudtuk: sikerült a legjobb műszaki tartalommal rendelkező kamerákat beszerezni. A kétféle típus közül a gyakrabban bevetendő 8 megapixeles, ötszörös optikai zoomos példány AcuSence technológiát használ, mesterséges intelligenciával rendelkezik, külön képes felismerni az emberalakot, a mozgást és a mozgásnak a mivoltját, ezáltal öntanuló. Így ki lehet zárni a hibás riasztásokat. 

A Parisat műszaki vezetője igen részletes kamerafelvételt garantált, amelyhez elég egy messziről eredő pici lámpafény is, hogy színes képet produkáljon, a digitális zoom pedig segít abban, hogy ránagyításkor is részletgazdag maradjon. A szerkezet ráadásul ütésbiztos is, így még akkor sem veszti el a műszaki tulajdonságait, ha például leesne az oszlopról.



Az új kazincbarcikai kamerák második szintje a Kolorcityvel egészen összecsengő ColorVu még bővérűbb nagyágyú 25x-ös optikai zoomal, éjszaka is színes képpel. A forgatható fejen belül még négy kamera található, amely panorámaképet vág össze az egyes felvételekből.

Klimon István alpolgármester arra is rámutatott, hogy az új térfigyelő rendszerrel ki akarták zárni a korábbiak gyermekbetegségeit, például a gyakran meghibásodó vezeték nélküli átjátszás buktatóit, így már csak zárt hálózatban gondolkodtak a kiválasztásánál. 

„A városlakóknak az lehet a legmegnyugtatóbb a kamerákban, hogy azokon a területeken, ahol megjelennek, biztosan növekedni fog a biztonság, és ez nemcsak egy érzet, hanem valóság – jelentette ki az alpolgármester. – Ugyanakkor önkormányzatunknak nem az a célja, hogy mindenkit össze-vissza büntessen, csak az, hogy még inkább a rendpártiság irányába vigyük tovább a városunkat.”




Az új kamerák elsősorban nem a büntetést, hanem a megelőzést szolgálják

Klimon István hálás Kazincbarcika lakóinak, hogy nekik is köszönhetően rendezettebb a közterület, mint más településeken, mert kevesebben dobják el a szemetüket, hajtanak fel zöld felületre vagy tesznek le illegális hulladékot. Úgy látja, hogy bár mindez azért itt is előfordul, de magától értetődő, hogy fel kell számolni. Ezt a Barcika Park Kft. látja el, hogy a színes városunk továbbra is gondozott képet mutasson.

Szitka Péter polgármester szerint a kameráknak megelőző hatásuk van, ami a különböző jogszabályok betartásában hathatós előrelépést jelentett már korábban is, amikor nagyobb lefedettséggel voltak kihelyezve kamerák. 

Kovács Róbert, a projekt kivitelezője elárulta, hogy a kollégái már dolgoznak az optikai hálózat kábelezésén, melynek működése nem függ áramtól vagy külső behatásoktól. Felvételeiket kettős, helyi- illetve felhőalapú tárolással őrzik majd a megfelelő szervereken a Parisatnál, valamint kiépítenek egy monitorozó rendszert a Kazincbarcikai Önkormányzati Rendészetnél is. A város legújabb biztonsági eszközei előreláthatólag már június első hetében működni fognak.

 

További híreink

REpontok – Kazincbarcikán is eljött a palackvisszaváltás reformkora

Dátum: 2024. júl 27. 14:59

Az országosan már 10 millió visszaváltott palacknál tartó REpont-rendszer Kazincbarcikán is működésbe lendült. A nagyobb üzletek visszaváltó automatákkal szerelkeztek fel, amelyekkel számlánkra is kérhetjük a palackok ellenértékét, de akár a boltban is levásárolhatjuk egy kapott utalvánnyal az összeget. A környezetvédelmi szakemberek ettől az újítástól kevesebb eldobált hulladékot remélnek, és azt, hogy így több anyag kerül majd az újrahasznosítási láncba.

Leállás a Kazincbarcikai Fedett Uszodában

Dátum: 2024. júl 26. 13:08

Augusztus 5. és 25. között a szokásos éves karbantartás miatt leáll a Kazincbarcikai Fedett Uszoda és az ott elérhető szolgáltatások. Az üzemeltető a lakosság türelmét és megértését kéri.

Kolorfesztivál – idén is Kolorcountryvá tágul-tárul Kolorcity

Dátum: 2024. júl 25. 07:25

A Kolorfesztivál évek óta plusz dimenziót jelent a helyszínt adó Kolorcity és a fesztiválozók számára. A környező települések a Kolorcountry virtuális birodalmának égisze alatt csatlakoznak saját porondon tartott kulturális programokkal a Kolorfesztivál szellemiségéhez. Így lesz ez idén is. Négy település terjeszti ki 2024-ben Kazincbarcika fesztiválhatárait egytől egyig izgalmas, értékes programokkal.

A Gyermekek Háza-Kézművesház izgalmas-mozgalmas élménytábora

Dátum: 2024. júl 24. 20:36

Kazincbarcika idei Kolortábor-konstellációjából a gyerekek által egyik legjobban várt alkalom a Gyermekek-Háza Kézművesház sokat ígérő élménytábora volt. Ezen a héten többek között lézerharc, Szafari Park, BorsodChem-üzemlátogatás, illetve közös mozizás kínálkozik számukra, és ez sok kis táborélvező érdeklődését telibe találta.

KolorTV élőben

Programajánló

Kazincbarcikai Gobelin Öltögetők Köre: Ajándék - múltunk, jelenünk

Kazincbarcika, Mezey István Művészeti Központ, többfunkciós terem

FesztiRoll

Kazincbarcika, belterület

Galéria ’70

Mezey István Művészeti Központ kiállítóterem

Oroszi Fanni és a Band

Kazincbarcika, Csónakázó-tó

Rúzsa Magdi

Kazincbarcika, Csónakázó-tó

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk