https://kolorline.hu/Jövőbe néző múltnak tisztelgés a 40 éves Hild-emlékoszlopnál

Jövőbe néző múltnak tisztelgés a 40 éves Hild-emlékoszlopnál

Szerző:

Kolorline szerkesztőség

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Kazincbarcika

A Fő téri Hild-emlékoszlop állításának 40. évfordulója alkalmából gyűltek össze megemlékezésre a város fiatalabb-idősebb polgárai. A programon részt vett és beszédet mondott a Hild-emlékérmet adományozó Magyar Urbanisztikai Társaság képviseletében dr. Kocsis János Balázs alelnök.

A Kodály Zoltán Alapfokú Művészeti Iskola pedagógusainak zenés előadásával kezdődött a ceremónia. Az ünnepi beszédet dr. Makkai Orsolya alpolgármester vezette fel, felidézve, hogy négy évtizeddel ezelőtt állították a Hild-emlékoszlopot, miután a Magyar Urbanisztika Társaság 1982-ben Hild János-emlékérmet adományozott Kazincbarcikának. Ennek alkalmából az alpolgármester külön köszöntötte dr. Kocsis János Balázst, a Magyar Urbanisztikai Társaság alelnökét.

A kazincbarcikai Hild-emlékérem krónikája

„Ezelőtt a mű előtt állva értelmet nyer a tevékenységünk — indította beszédét dr. Kocsis János Balázs. — A városfejlesztéssel, településfejlesztéssel foglalkozó különböző szakembereket fogjuk össze építésztől, közgazdásztól, szociológustól kezdve a földrajztudomány szakértőin át a pszichológusokig.”

Az alelnök a komplex tevékenységüket az egyik lehető legszebbnek tartja, hiszen településeket és közösségeket fejlesztenek. Nagyjából a hatvanas évek közepén kezdték el az emlékérmeket osztani. Hild János volt 1805-ben az első tervező, aki létrehozott egy várostervezéssel foglalkozó szervet, egy városszépítő bizottmányt. Akkoriban még európai szinten is nagyon kevés településnek volt ilyen jellegű testülete. A Hild János-emlékérmet olyan települések kapják a Magyar Urbanisztikai Társaságtól, amelyek valami kiemelkedőt alkottak az adományozást megelőző időszakban. Kazincbarcikát 1982-ben díjazták, miután létrehozott valami újdonságot, és amelyről azt gondolta a társaság akkori vezetése, hogy megérdemli a díjat.

„Ezek a települések, a magyarországi középvárosok, a települési hálózatunk fontos gerincét adják — jelentette ki az alelnök. — Méretüket tekintve a legélhetőbb helyek, ahol a lakosság és a városvezetés között még létezik az intenzív kapcsolat. Meg tudnak élni már azok a szolgáltatások és funkciók, amelyek élhetővé tesznek egy várost, de cserébe még nem túl nagy települések. Ezek gazdasági-társadalmi-kulturális fenntarthatósága kulcskérdés Magyarországon, és úgy gondolom, hogy ebből a szempontból Kazincbarcika jó úton jár” – állította dr. Kovács János Balázs.

A Magyar Urbanisztikai Társaság alelnöke kiemelte, hogy városunk egyike azon településeknek, amelyek úgy tudtak átfordulni a XXI. századra, hogy megőrizték a XX. század előnyeit, de továbbra is tesznek azért, hogy ezentúl is élhetőek maradjanak és továbbfejlődjenek.
A múlt, a jövő és a jelen egysége a Hild-emlékoszlopnál

Klimon István alpolgármester zárta a megemlékezést azzal, hogy felidézte az ünnepélyig vezető utat. 

„Öt-hat évvel ezelőtt született meg a gondolat a Hild-emlékoszlophoz méltó területrendezésről, amely most, a negyvenedik évfordulón olyan környezet biztosít, amely őrzi a múltat, szemléleti a jelent és közben engedi látni a jövő.” — zárta egységbe a gondolatot Klimon István. 

Az alpolgármester visszaemlékezett, hogy korábban fekvőtuja borította az emlékmű közvetlen környezetét egészen a külső körig, így nagyon kevés helyről lehetett látni azt, és tudatosan kellett bemenni hozzá. Erre válaszul kezdték el a Barcika Park Kft. munkatársai a szűk környezet rendbetételét. Klimon István polgármester a lefedő földréteg eltávolítása után személyesen kardoskodott az avatáskori burkolatok megtartása mellett, hogy a lokálpatrióták ezzel is őrizhessék itt a múlt egy darabját. Klimon István azt is kifejezte, hogy micsoda örömmel hallgatta a beszéde előtt Dr. Kocsis István Balázs szavait, melyek szerint Kazincbarcika volt az első — szemben a több százéves településekkel —, amely 30 éves fiatal városként kaphatta meg társaságuk elismerését. A városvezető külön köszöntötte köreikben Mezey Ildikót, akinek az édesapja, Mezey István grafikusművész tervezte az emlékoszlopot, melynek magasra törő, változó méretű hasábjai azt szimbolizálják, ahogy ez a város folyamatosan, innovatívan és erőtől duzzadóan fejlődik, és egyre magasabb célok felé tör. Az alpolgármester úgy gondolja, hogy ma Kolorcity koncepciója is hasonló jelentést hordoz. Klimon István végezetül megköszönte a Barcika Park Kft. kollégái által létrehozott virágágyást, amely a múltba révedés mellett a jövő zálogát adja, és érezteti, hogy a 40 évvel ezelőtt állított emlékmű most is jelentőséggel bír.

További híreink

Durva hőség közelít

Dátum: 2024. jún 18. 14:30

Harmadfokú hőségriasztást rendelt el az ország egész területére szerda nulla órától szombat éjfélig az országos tisztifőorvos a HungaroMet Magyar Meteorológiai Szolgáltató Nonprofit Zrt. előrejelzése alapján. A hőség az egészséges szervezetet is megviseli, de a kisgyermekek, az idősek, a várandósok, valamint a szív- és érrendszeri betegséggel élők különösen veszélyeztetettek.

Díjeső a Borsod Sport Klub évzáró ünnepségén

Dátum: 2024. jún 18. 14:00

A Borsod Sport Klub (BSK) a Don Bosco Sportközpontban tartotta az évzáró ünnepségét június 12-én. Itt értékelték az elmúlt időszakot, sportolóik kiemelkedő teljesítményeit, és átadták a díjakat, dicséreteket.

A KVSE atlétái Székesfehérváron szerepeltek

Dátum: 2024. jún 18. 08:00

A KVSE atlétika szakosztálya részt vett a Kölyökből Atléta Program Országos Fesztiválján. A fiatal versenyzők az eredmények tükrében büszkén térhettek haza.

Előretekintő és -gondolkodó klímakonferencia Kazincbarcikán

Dátum: 2024. jún 17. 20:20

A klímaváltozás okozta kihívásokra kerestek és kínáltak válaszokat és megoldásokat a LIFE-CLIMCOOP projekt legutóbbi interaktív rendezvényén. A Mezey István Művészeti Központban tartott eseményen téma volt a helyi környezeti kockázatok kezelése, a vízgazdálkodás, sőt a vízgyűjtőszintű közösségépítés.

KolorTV élőben

Programajánló

Kolorkölyök napközis táborok Kazincbarcikán

Mezey István Művészeti Központ

Rúzsa Magdi

Kazincbarcika, Csónakázó-tó

Z!enemi

Kazincbarcika, Csónakázó-tó

Kowalsky meg a Vega

Kazincbarcika, Csónakázó-tó

Manuel

Kazincbarcika, Csónakázó-tó

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk