https://kolorline.hu/Dupla dinamit a szúnyogok ellen Kazincbarcikán

Dupla dinamit a szúnyogok ellen Kazincbarcikán

Szerző:

Kolorline szerkesztőség

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Kazincbarcika

Hasonlóan a tavalyi módszerhez, idén is duplázza Kazincbarcika Város Önkormányzata a szúnyogok elleni erőket. A szúnyoggyérítés alapvetően összetett program, de Kazincbarcika városa saját büdzséjéből külön is áldoz ennek kapacitásnövelésére.

A szúnyogok agresszív jelenléte megkerülhetetlen téma a nyári időszak teljében. Kazincbarcika azonban felvette velük a harcot azzal, hogy saját szervezésben csak idén már öt alkalommal végeztetett szúnyogirtást a Katasztrófavédelem által országosan koordinált gyérítés három alkalma mellett. Szakemberek szerint a szúnyogok elleni védekezés hatása akkor lehetne teljes, ha a földi-kémiai és -biológiai gyérítés mellett a légi irtás is bevethető lenne, ám ez kiesik az önkormányzati hatáskörből, és országosan is kizárólag az NKK által kiadott engedély birtokában lehet rá sort keríteni.

Miért érzékelhető sok szúnyog mindezek ellenére?

A szúnyogok jelenléte szinte elviselhetetlenné vált Kazincbarcikán is. Az országban, de vármegyénk rengeteg településén is alig lehet megmaradni a szabadban. A rendkívül csapadékos időjárás és a nagy meleg közösen dolgozik ellenünk, ráadásul a Sajó menti települések a különösen sújtott területek közé tartoznak.

Még belegondolni is elképesztő, hogy mi lenne tapasztalható Kazincbarcikán az ötszörös önkormányzati akció nélkül. A szúnyogállomány minimalizálásáért továbbra is megtesz a város mindent, amit lehet. Ez pedig az, hogy a Katasztrófavédelem központi szúnyoggyérítési programján túl is heti rendszerességgel történik önkormányzati szinten kérvényezett gyérítés.

Sajnos a korábban bevett légi szúnyogirtás az önkormányzat megbízásából nem kivitelezhető, azt ugyanis csak az állami feladatot teljesítő Katasztrófavédelemmel szerződött cég végezheti, így a légi irtás megmarad a Katasztrófavédelem hatáskörében. Ráadásul nehezíti a helyzetet, hogy ehhez az engedélyt a Nemzeti Népegészségügyi Központnak kell megadnia, amit ha ki is ad a hatóság, még akkor is kérdés, hogy a Katasztrófavédelem elrendeli-e a légi irtást.

FRISSÍTÉS: A Katasztrófavédelem ma közleményt adott ki az MTI számára, amelyben jelezték, hogy "az árhullámot követő fokozott szúnyogártalom miatt az országos tisztifőorvos több településen is engedélyezte a légi-kémiai szúnyoggyérítést...". 

Azonban, mint kiderült: ez a légi beavatkozás Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyét nem érinti, így Kazincbarcikán sem zajlik majd légi úton történő gyérítés. A Katasztrófavédelem honlapján található lista alapján a légi-kémiai szúnyogirtás csak Győr-Moson-Sopron vármegyében valósul meg a következő napok valamelyikén. Vagyis Kazincbarcika és a Sajó völgye ismét kimaradt a listából.

Katasztrófavédelmi intézkedések Kazincbarcikán

A Katasztrófavédelem gyérítési programjában a Borsod vármegyei vízparti agglomerációban áprilisban mintegy 400 hektáron történt légi-biológiai lárvagyérítés, májusban kb. 800 hektáros vízpart környéki földi-biológiai gyérítés, május végén pedig Kazincbarcika mintegy 800 hektáros területén földi-kémiai gyérítés. Vagyis a központosított program mostanáig háromszor ért el városunkba vagy a környékére.

Mit tehet a magánember saját háza táján?

Leel-Őssy Gábor, a Bogármérnökség Kft. agrárszakértője korábban már felhívta arra a figyelmünket, hogyha melegszik a víz és sekély annak mélysége, a szúnyoglárvák akár pár óra alatt kifejlődnek benne. Ha pedig a lárvakelés megtörténik, akkor nehéz az ellenük való biológiai védekezés, és már csak kémiai úton lehet beavatkozni a számuk csökkentésébe. Ezért érdemes mindenkinek egyénileg is figyelnie azokra a helyekre a környezetében, ahol képes sekély mélységű víz kialakulni hirtelen lehulló csapadék esetén. Ilyenek lehetnek a tocsogók, a fatörzs mélye, a használt autógumi és a vödör vagy a temetőben található virágvázák. Ezek megszüntetésével 1-2 nap alatt akár több száz ezer szúnyog kifejlődését akadályozhatjuk meg házilag is.

További híreink

Leállás a Kazincbarcikai Fedett Uszodában

Dátum: 2024. júl 26. 13:08

Augusztus 5. és 25. között a szokásos éves karbantartás miatt leáll a Kazincbarcikai Fedett Uszoda és az ott elérhető szolgáltatások. Az üzemeltető a lakosság türelmét és megértését kéri.

Kolorfesztivál – idén is Kolorcountryvá tágul-tárul Kolorcity

Dátum: 2024. júl 25. 07:25

A Kolorfesztivál évek óta plusz dimenziót jelent a helyszínt adó Kolorcity és a fesztiválozók számára. A környező települések a Kolorcountry virtuális birodalmának égisze alatt csatlakoznak saját porondon tartott kulturális programokkal a Kolorfesztivál szellemiségéhez. Így lesz ez idén is. Négy település terjeszti ki 2024-ben Kazincbarcika fesztiválhatárait egytől egyig izgalmas, értékes programokkal.

A Gyermekek Háza-Kézművesház izgalmas-mozgalmas élménytábora

Dátum: 2024. júl 24. 20:36

Kazincbarcika idei Kolortábor-konstellációjából a gyerekek által egyik legjobban várt alkalom a Gyermekek-Háza Kézművesház sokat ígérő élménytábora volt. Ezen a héten többek között lézerharc, Szafari Park, BorsodChem-üzemlátogatás, illetve közös mozizás kínálkozik számukra, és ez sok kis táborélvező érdeklődését telibe találta.

Néhány napra leáll a vízfelmelegítés-szolgáltatás

Dátum: 2024. júl 22. 13:37

Karbantartás miatt 4 napig a távhőszolgáltatással összefüggő vízfelmelegítés-szolgáltatás a teljes városban szünetel. A Barcika Szolg Kft. a felhasználók türelmét és megértését kéri.

KolorTV élőben

Programajánló

Kazincbarcikai Gobelin Öltögetők Köre: Ajándék - múltunk, jelenünk

Kazincbarcika, Mezey István Művészeti Központ, többfunkciós terem

FesztiRoll

Kazincbarcika, belterület

Galéria ’70

Mezey István Művészeti Központ kiállítóterem

Oroszi Fanni és a Band

Kazincbarcika, Csónakázó-tó

Rúzsa Magdi

Kazincbarcika, Csónakázó-tó

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk