https://kolorline.hu/Indul a parlagfűszezon — a hétvégétől a közepes szintet is elérheti a pollenszint

Indul a parlagfűszezon — a hétvégétől a közepes szintet is elérheti a pollenszint

Szerző:

Kolorline szerkesztőség

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Kazincbarcika

Egyre magasabb a parlagfű pollenkoncentrációja a levegőben, és a hétvégétől akár elérheti a tüneteket okozó közepes szintet is — tájékoztatta szerkesztőségünket a Nemzeti Népegészségügyi Központ.

A parlagfűre érzékenyek orr- és szájnyálkahártya viszketést, orrfolyást, tüsszögést, szemviszketést tapasztalhatnak, ezért fontos, hogy a parlagfű virágporára érzékenyek mielőbb kezdjék meg a gyógyszeres kezelést vagy keressék fel kezelőorvosukat. Dr. Asztalos Ágnes főosztályvezető, vármegyei tiszti főorvos azt javasolja, hogy mindenki a saját területén megfelelően és időben nyírja virágzás előtt ezeket a növényeket, hogy minél kevesebb pollen kerüljön a levegőbe. Bár nullára nem fogjuk tudni lecsökkenteni a pollenterhelést, a tiszta és rendezett környezet segíthet minimalizálni az allergiás tüneteket. 

A Nemzeti Népegészségügyi Központ honlapján folyamatosan nyomon követhető az aktuális pollenkoncentráció, illetve a Parlagfű Pollen Riasztási Rendszer térképes előrejelzése is segítheti az allergiásokat, így könnyebben felkészülhetnek a várható tünetekre, azok kezelésére, illetve megtervezhetik utazásaikat.

Dr. Asztalos Ágnes tiszti főorvos, a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztályának főosztályvezetője szerint fontos, hogy rendszeresen mossunk kezet, arcot, aki pedig érzékeny rá, az akár naponta mosson hajat.

„Ruháinkat is rendszeresen cseréljük, az otthonunkban nedves takarítást végezzünk, hogy ne verjük fel a port, ne szálljanak fel újra a levegőbe a pollenszemek. Érdemes kora reggel, késő este szellőztetni a nyári időben, egyébként is akkor van hűvösebb” — hangsúlyozta a tiszti főorvos.



A parlagfűről

A parlagfű az igen erős allergén pollent szóró növények közé tartozik. A pollenjei a szem, az orr és a száj nyálkahártyájára kerülve egy irritációs, gyulladásos folyamatot indítanak el, és a kezdeti tünetek ennek megfelelőek: tehát a szem viszket, könnyezik, az orrunk folyik és kapar a torkunk. Egyes egyéneknél túlreagálja a szervezet a folyamatokat, és nemcsak a szem, az orr és a garat nyálkahártyája kerül gyulladásos és izgalmi állapotba, hanem akár a hörgők és a kis hörgők is, legvégső esetben kialakulhat asztma is.

A szakember szerint a  legfontosabb tényező, hogy ne legyen a levegőben magas számban allergizáló pollen — akár parlagfű, pázsitfűfélék, útifűfélék, lóüröm, illetve légköri gombák —, ezt pedig a tiszta, rendezett környezettel lehet megtenni. Vagyis rendszeresen nyírni kell a füvet, nem szabad hagyni, hogy a gaz virágozzon, szórja a pollenjét, majd később a magját, mert akkor minden évben újra ki fog hajtani. 

Az allergiásoknak már a virágzás várható időtartama előtt meg kell kezdeniük a tüneti kezelést, ami lehet kezelőorvos által felírt gyógyszer, de vannak vény nélkül, patikában kapható szerek is. 

Még több információ

A Nemzeti Népegészségügyi Központ elindította a napi pollenjelentését, amelyben, dátumra, növényre, településre is rá lehet keresni ITT.

A Parlagfű Pollen Riasztási Rendszer napi előrejelzése ITT érhető el, az órára bontott pollenterhelés pedig ITT.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ honlapján ITT érhetőek el a tájékoztató anyagok is, amelyek hasznos információkat tartalmaznak az allergia kezelésével kapcsolatban.

További híreink

REpontok – Kazincbarcikán is eljött a palackvisszaváltás reformkora

Dátum: 2024. júl 27. 14:59

Az országosan már 10 millió visszaváltott palacknál tartó REpont-rendszer Kazincbarcikán is működésbe lendült. A nagyobb üzletek visszaváltó automatákkal szerelkeztek fel, amelyekkel számlánkra is kérhetjük a palackok ellenértékét, de akár a boltban is levásárolhatjuk egy kapott utalvánnyal az összeget. A környezetvédelmi szakemberek ettől az újítástól kevesebb eldobált hulladékot remélnek, és azt, hogy így több anyag kerül majd az újrahasznosítási láncba.

Leállás a Kazincbarcikai Fedett Uszodában

Dátum: 2024. júl 26. 13:08

Augusztus 5. és 25. között a szokásos éves karbantartás miatt leáll a Kazincbarcikai Fedett Uszoda és az ott elérhető szolgáltatások. Az üzemeltető a lakosság türelmét és megértését kéri.

Kolorfesztivál – idén is Kolorcountryvá tágul-tárul Kolorcity

Dátum: 2024. júl 25. 07:25

A Kolorfesztivál évek óta plusz dimenziót jelent a helyszínt adó Kolorcity és a fesztiválozók számára. A környező települések a Kolorcountry virtuális birodalmának égisze alatt csatlakoznak saját porondon tartott kulturális programokkal a Kolorfesztivál szellemiségéhez. Így lesz ez idén is. Négy település terjeszti ki 2024-ben Kazincbarcika fesztiválhatárait egytől egyig izgalmas, értékes programokkal.

A Gyermekek Háza-Kézművesház izgalmas-mozgalmas élménytábora

Dátum: 2024. júl 24. 20:36

Kazincbarcika idei Kolortábor-konstellációjából a gyerekek által egyik legjobban várt alkalom a Gyermekek-Háza Kézművesház sokat ígérő élménytábora volt. Ezen a héten többek között lézerharc, Szafari Park, BorsodChem-üzemlátogatás, illetve közös mozizás kínálkozik számukra, és ez sok kis táborélvező érdeklődését telibe találta.

KolorTV élőben

Programajánló

Kazincbarcikai Gobelin Öltögetők Köre: Ajándék - múltunk, jelenünk

Kazincbarcika, Mezey István Művészeti Központ, többfunkciós terem

FesztiRoll

Kazincbarcika, belterület

Galéria ’70

Mezey István Művészeti Központ kiállítóterem

Oroszi Fanni és a Band

Kazincbarcika, Csónakázó-tó

Rúzsa Magdi

Kazincbarcika, Csónakázó-tó

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk