https://kolorline.hu/Szeptemberben új tanév indul – hétfőn becsengetnek az iskolákban

Szeptemberben új tanév indul – hétfőn becsengetnek az iskolákban

Szerző:

Kolorline szerkesztőség

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Kazincbarcika

Nem lehet majd órán mobilozni, csak kivételes esetben; kizárólag az oktatást segítve kerülhet a padra mobiltelefon. Az eszközök egy zárható szekrényben várják majd a tanítás végét. Ez is egy új szabály a következő tanévben. Mit kell tudni a hétfőn kezdődő, 2024/25-ös tanévről, mikor lesznek a tanítási szünetek, és mikor lesz a Gólyafióka-avató – ezeket foglaljuk össze.

Iskolakezdés támogatással

Hétfőn elkezdődik egy újabb tanév. A legtöbb szülő és nagyobb diák már szinte mindent beszerzett, amire szükség lehet az iskolában. Nemcsak a ruházat, hanem a tornafelszerelés, a ceruzák, a tollak, a füzetek, a táskák és a tolltartók is várják, hogy használatba kerüljenek.

“Aki még nem vásárolta meg ezeket, várjon egy picit, mert szeptember első hetében Kazincbarcika Város Önkormányzatától minden iskolás korú gyerek kap egy tanszercsomagot, illetve a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülőknek a Kazincbarcikai Tankerületi Központ is ad tanszercsomagot. Úgyhogy ne kapkodjanak a szülők, hanem várják meg, hogy ezek mit rejtenek, és csak a hiányzó dolgokat vásárolják meg a boltokban” — javasolta Gégény Marianna, a Pollack Mihály Általános Iskola igazgatóhelyettese.

Kazincbarcika Város Önkormányzata idén is több ezer forintos tanszercsomaggal segíti az általános iskolás gyerekeket.

“Ez egy nagy anyagi segítség a családoknak, hiszen a szükséges taneszközök nagy részét az önkormányzat a pedagógusokkal, a szakemberekkel és a szülőkkel egyeztetve rakja össze. Az 1-2. évfolyam, a 3-4. évfolyam és az 5-8. osztályosok is más-más felszerelést kapnak, attól függően, hogy ki mit használ. Ez csomagonként több ezer forintos segítség”  — ismertette dr. Makkai Orsolya alpolgármester.

Emellett beiskolázási támogatást is igényelhetnek a szülők, sok más támogatási forma mellett Kazincbarcikán. De jól működik a tavaly bevezetett tanulást ösztönző támogatás is: a pályázat révén majd' 1000 gyermek kapott  — az elmúlt két félév lezárultával — jó tanulmányi eredményéért zsebpénz-kiegészítést. Ez a program az idei tanévben is folytatódik majd. 

Kezdődik az új tanév

A kazincbarcikai iskolákban a folyosók még üresek és csendesek, a tantermekben azonban már sok minden a helyére került. A pedagógusok és az iskola dolgozói hetek óta arra készülnek, hogy hétfőtől gördülékenyen indulhasson el a tanév. Városunkban több ezren ülnek újra iskolapadba — tudtuk meg dr. Makkai Orsolyától, Kazincbarcika alpolgármesterétől.

„Szeptember 2-án indul a következő tanév a városban. Idén több mint 2 ezer általános iskolás és körülbelül ugyanennyi középiskolás kezdi meg tanulmányait Kazincbarcikán” — hangsúlyozta a városvezető.

 



Augusztus elején jelent meg az a minisztériumi rendelet, amely szerint a diákoknál mostantól nem lehet mobiltelefon, így az eszközök a tanítás idejére zárható szekrénybe kerülnek majd, néhány kivételes alkalomtól eltekintve.

„Abban az esetben, ha valamelyik kolléga szeretné ezeket az eszközöket tanítási célra használni, akkor erre lehetősége lesz. Előző nap a Kréta naplóban jelzi majd ezt a szülők felé, és akkor beengedjük az adott órára a mobilokat. De még egyszer megerősítem, hogy csakis oktatási célra” — ismertette kérdésünkre Kondorné Sztojka Ágnes, a Pollack Mihály Általános Iskola igazgatója. 

Az első pihenőidőre ebben a tanévben október végéig kell várni: október 26. és november 3. között lesz az őszi szünet. 

A téli szünet december 21-én kezdődik majd és január 5-én lesz az első tanítási nap. 

Tavasszal is lesz egy 10 napos szünet: április 17. és 27. között. 

Egy héttel idén is kitolódik a tanév, június 20-án ülnek utoljára iskolapadba a diákok. 

Gólyafióka-avató

Most pénteken azonban még a leendő elsősöket köszönti a város. Tavaly az Irinyiben volt az ünnepség, idén szabadtéren rendezik a Gólyafióka-avatót.

„Ezúttal a Fő téren fogjuk felavatni a kisgólyákat. Mintegy 300 gyerkőc kezdi az iskolát. Erre az alkalomra mini színpadot építünk, előtte tornapadokkal, ahol a gyerekek osztályonként ülnek majd. Részükre és a szülők számára is készülünk ajándékkal” — ismertette dr. Makkai Orsolya.

A leendő elsősök avatása már több mint 10 éves hagyomány Kazincbarcikán. A 2024/25-ös tanév kisgólyáit és hozzátartozóikat augusztus 30-án (pénteken) 17 órakor köszönti a városvezetés a Polgármesteri Hivatal előtti téren.

 

További híreink

Iskolára hangoló tematikájú kézműves gyermektábor zárta a nyarat

Dátum: 2024. aug 31. 11:13

A nyár legvégén egy ráadás kézműves tábor indult a gyerekek számára Kazincbarcikán, az eredményes júniusi előzményt követve. Az augusztus 26-án kezdődött második kézműves tábor — elődjének játékos tematikáját — az aktuális iskolakezdéshez szabta át. Ehhez illeszkedő kézműves technikákkal ismerkedhettek és témába vágó tárgyakat, például ceruzatartót készíthettek a kicsik.

Hirdetmény bérbeadásról

Dátum: 2024. aug 29. 11:45

Hirdetmény a kazincbarcikai Bercsényi utcai fiatalok garzonházi lakásainak, valamint a Muskátli Nyugdíjasházban lévő bérlakások bérbeadásáról.

Hagyományindító streetball-bajnokság Kazincbarcikán

Dátum: 2024. aug 28. 18:09

Augusztus 24-én, szombaton rendezték Kazincbarcika első újkori streetball-bajnokságát a KolorPlatzon. A félpályás, egy palánkra játszott, New Yorkból világhódító útjára indult kosárlabda-variáns városunkból és környékéről is gyorsan bevonzotta a játék szenvedélyes gyakorlóit. Egy hangulatos, népes, jól sikerült esemény alapozta meg a folytatást, a SLÁGER KSE támogatásával.

Folyamatos barnamezős fejlesztések: 20 év alatt több mint 60 hektárnyi területet rekultivált a BorsodChem

Dátum: 2024. aug 27. 18:00

A barnamezős területek újrahasznosításában is példaértékű munkát végez hazánkban Európa egyik piacvezető műanyag-alapanyag és szervetlen vegyianyag gyártója. A vállalat a fenntarthatósági törekvései mentén folytatja barnamezős fejlesztéseit; már zajlik annak az új napelemparknak a tervezése, amelyet a cég a régi sósvíz tározó medencék mára tájbaillesztett területén alakít ki.

KolorTV élőben

Programajánló

Retró perspektíva ARC/ÉLEK - Kövesdi Tibor kiállítása

Mezey István Művészeti Központ

Kolorfutás 2024

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk