https://kolorline.hu/Legyen ez a hónap iskolapélda!

Legyen ez a hónap iskolapélda!

Szerző:

Kolorline szerkesztőség

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Kazincbarcika

Véget ért a nyári szünet, szeptemberben megkezdődött a tanítás az általános- és középiskolákban. Az Országos Rendőr-főkapitányság tájékoztatása szerint több szempontból is fokozott veszélyeket rejthet a gyermekek számára a tanévkezdet: gyakorlatilag egyszerre jelentek meg a mindennapok közlekedésében.

A rendőrség tapasztalatai alapján szeptemberben az iskoláskorú gyermekek közlekedés-biztonsági veszélyeztetettsége magasabb az átlagnál. A gyermekek a legveszélyeztetettebb és legsérülékenyebb képviselői a közúti közlekedésnek, így valamennyi korosztályhoz képest megkülönböztetett figyelmet igényelnek.

Az Országos Rendőr-főkapitányság által kiadott tájékoztató szerint az iskoláskorúakra leselkedő veszélyek másik oldalát az utakon tömegesen megjelenő járművek jelentik. A nyári szabadságok után a forgalomban részt vevő járművek száma ugrásszerűen megnőtt, jellemzően a reggeli iskolakezdés és a délutáni befejezés időszakában zsúfolttá váltak az utak, így az autósok oldaláról jelentkező közlekedésbiztonsági kockázat is megnövekedett.

Tudomásul kell venni, hogy a gyerekek másként gondolkodnak, mint a felnőttek. Másként látják a világot, más dolgokat tartanak fontosnak és érdekesnek, mint a felnőttek, és nincs ez másként a közúti közlekedésben sem. A gyermekek közlekedésük során is sokszor a kalandot, a játékot keresik, figyelmüket teljesen elvonhatja egy-egy érdekesnek tartott tárgy, vagy esemény, esetleg egy-egy zenébe belemerülve közlekednek. Ekkor azonban biztonságérzetük teljesen megszűnhet, a külvilágot kizárva pedig minden külső inger nélkül maradnak. Ezért ilyenkor minden sofőr számára a legfontosabb szabály: „Vigyázat! Gyerekek!”


Elengedhetetlen fontosságú, hogy a járművezetők a tanintézetek közelében különösen figyelmesen, óvatosan közlekedjenek. Kijelölt gyalogos-átkelőhelyhez közeledve már távolabb kezdjék meg a lassítást, ezáltal is növelve az úttesten áthaladni szándékozó gyermekek biztonságérzetét.

A tanítási nap kezdetén és végén a tanintézetek közelében forgalmi torlódások alakulhatnak ki, amelyek további kockázatokat jelentenek a gyermekek számára. A rendőrség arra kéri a járművezetőket, hogy legyenek ilyenkor türelmesek, előzékenyek, továbbá számítsanak arra, hogy a gyermekek ilyenkor váratlanul is megjelenhetnek az úttesten!




Tanácsok szülőknek és autósoknak

Amennyiben a gyermek gyalogosan vagy tömegközlekedési eszközzel jár iskolába, akkor előzetesen meg kell velük ismertetni az adott útvonalat, és alaposan be kell gyakoroltatni a biztonságos közlekedéshez nélkülözhetetlen fogásokat.  Ennek legjobb módja, ha a szülők a gyermekkel együtt járják be az iskolába vezető utat.

Amennyiben a gyermek kerékpárral, rollerrel jár iskolába, csak akkor járjon önállóan, ha ismeri a legfontosabb közlekedési szabályokat és képes a járművel biztonságosan közlekedni. Bár hazánkban még nem kötelező, ettől függetlenül kifejezetten ajánlott, hogy a kerékpározó gyermek minden esetben viseljen fejvédőt.

Amennyiben a szülő gépjárművel szállítja az iskolába a gyermeket, szintén sok dologra kell figyelnie – a forgalmon kívül. A gyermeket minden esetben rögzítsék gyermekbiztonsági rendszerbe (gyerekülés, ülésmagasító), és csatolják be a biztonsági övet! De ne csak a gyermekét, hanem a sajátjukat is!

A rendőrség a Polgárőrséggel együttműködve idén szeptemberben is, a napi oktatás kezdetének és befejezésének időszakában kiemelt közterületi jelenlétet biztosít azon általános iskolák környékén, ahol ez közlekedésbiztonsági szempontból indokolt.

Legyen ez a kampány iskolapéldája egy baleset-megelőzési összefogásnak!

… hogy mindenki hazaérjen!

Országos Rendőr-főkapitányság

További híreink

Mozgás Receptre — háziorvosok ajánlják és írhatják fel a fizikai aktivitást

Dátum: 2024. szept 09. 19:00

Magyarországon is elindul a Mozgás Receptre program, amely nemzetközi példák alapján kívánja növelni a lakosság fizikai aktivitását. A program célja, hogy jelentősen csökkentse a soha nem mozgók számát és növelje azokét, akik elérik a WHO által javasolt minimális mozgásmennyiséget. A rendszert elsőként Új-Zélandon alkalmazták, de már Budapest XII. kerületében is évek óta sikerrel működik.

A BorsodChem lett Az Év Zöld Nagyvállalata

Dátum: 2024. szept 09. 15:12

Újabb rangos elismerésben részesült a BorsodChem Zrt. A vegyipari vállalat a Green Awards powered by Green Cloud pályázaton „Az Év Zöld Nagyvállalata” címmel gazdagodott. A díjat a cég képviseletben Liktor Dénes, Director EHS a Sustainable World konferencián vehette át.

Energiahatékony és esztétikus – megújul a Rózsa úti rendelő

Dátum: 2024. szept 08. 17:57

Végéhez közeledik a Rózsa úti rendelő felújítása. A beruházás révén hamarosan megújult környezet várja az 5. számú háziorvosi körzethez tartozókat. Az energiahatékonyságot szolgálja majd a napelem, az újfajta fűtési és hűtési rendszer, a következő körben pedig új bútorok és eszközök segítik a gyógyító munkát. A körzet néhány héten belül visszakapja régi helyét.

Szociális fejlesztések Kazincbarcikán — Elektromos járműveket kap a KSZSZK

Dátum: 2024. szept 08. 09:07

A Széchenyi Terv Plusz program keretében Kazincbarcika Város Önkormányzata vissza nem térítendő európai uniós támogatásban részesült, így újabb környezetbarát beruházás zajlik a városban.

KolorTV élőben

Programajánló

Kolorfutás 2024

Születésfa-avató ünnepség

Völgy park

Idősek világnapja Kazincbarcikán

Don Bosco Sportközpont

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk