https://kolorline.hu/Esélyegyenlőségi nap Kazincbarcikán

Esélyegyenlőségi nap Kazincbarcikán

Szerző:

Kolorline szerkesztőség

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Kazincbarcika

Nagykorú lett a Kazincbarcikai Mozgáskorlátozottak Egyesületének éves eseménye, az Esélyegyenlőségi nap. Idén már 18. alkalommal rendezték meg az információs és szórakoztató rendezvényt, hogy ezzel is feldobják a tagjaik mindennapjait, és felhívják a külvilág figyelmét sajátos körülményeikre. A 2024-es alkalom mottója Illés Fanni ezüstérmes magyar paralimpiai bajnok idézete: „Csak emberek vannak”.

A Kazincbarcikai Mozgáskorlátozottak Egyesülete 2004 óta — a Covid két évének kivételével — minden esztendőben megrendezte Esélyegyenlőségi napját. Mára már az is hagyományosnak számít, hogy az akadálymentes Kazinczy Ferenc Tagiskola ad teret a társadalmilag jelentős eseménynek, ami idén szeptember 7-én zajlott. A házigazda tagiskola részéről az egyesület kiemelt befogadásról, szeretetről és támogatásról számolt be a kivételes programjuk számára. A szervezők célja egyszerre informatívnak, szórakoztatónak és közösségformálónak lenni elsősorban mozgáskorlátozottak részére, de teljesen nyitottan mindenki másra is, aki kedvet érez a díjtalan rendezvényhez kapcsolódni.

Egyetlen nap mögött féléves szervezés bújik meg

Az egyesület elnöke, Tomkóné Kiss Mária egykor a Mozgáskorlátozottak Egyesületének Országos Szövetségénél is dolgozott, és a szervezet korábbi, szokásos májusi országos rendezvényének hiánya nyomán hozta létre a területi változatot. Az idei lehetőségért hálát mondott az adományozóknak, a kollégáinak és Göndör Judit szervezőnek. 

„A szervezést már tavasszal megkezdjük. Korán ki kell tűzni az időpontot, hogy mikor tudunk jönni, és utána indulhat a tervezés – foglalta össze Tomkóné Kiss Mária. – Nincs olyan egyedi forrás, amivel a rendezvényt biztosítani tudnánk, de szerencsére, eddig minden évben összejött. Már magánszemélyektől is kapunk nagyon nagy segítségeket, akár önkéntesek alakjában is. A jövőre 30 éves egyesületünk még 1995-ben a lakásomon alakult. Azóta folyamatosan fejlődünk: rengeteg munkánk van, hiszen nagy támogatásra van szükség tőlünk. Évente, kétévente változnak a jogszabályok, amelyekhez megfelelő hozzáállást kell kialakítanunk. Sokan kérnek tőlünk tanácsot is, főleg, ha váratlan helyzetbe kerülnek, például, ha egy családtag lebénul.”




Az éves Esélyegyenlőségi nap a fenti céloknak is igyekszik fórumot biztosítani. Az aktuális apropót részben a paralimpikonok szellemének dedikálták, akik Göndör Judit szerint a mozgáskorlátozottak problémáinak küldöttei, és sok esetben az esélyegyenlőség zászlóvivői is lehetnek. A résztvevők ehhez méltón egy kisfilmet nézhettek meg a többszörös világbajnok úszó, frissen ezüstérmes paralimpikon Illés Fanniról, példázva azt, hogy a sportoló mi mindent tesz ezért a társadalmi rétegért, és mi mindenért lehet szeretni, tisztelni őt.

Többművészeti műsor és digitális önvédelmi előadás az esélyegyenlőségi napon

A rendezvény látványos táncos előadással folytatódott, a Roll Dance Budapest Kerekesszékes Kombi Táncegyüttes produkciójával. A műsornak társcélja a vendégeknek ízelítőt adni, hogy milyen páratlan művészeti tevékenységre képesek a fogyatékkal élők. Megkapó fellépésük után a RollDance egyik tagja, Fancsik Zoltán beavatott bennünket, hogy egy ilyen műsorszámot náluk is rendszeres próbák előznek meg.

„Péntekenként szoktuk próbálni Budapesten, a Rocky Monday Egyesülettel közösen — árulta el Fancsik Zoltán. — Szinte minden évben itt vagyunk Kazincbarcikán. Valaha én is járó voltam, de már 19 éve űzöm ezt az új műfajt. Ez a tánc nagyon más műfaj, de megnyugtat és rengeteg pozitívumot ad. A táncegyüttes kapcsán sok helyre jutunk el, emberekkel találkozunk és emberek maradunk. Valakinek nem látszik annyira a sérülése, nekünk, kerekesszékeseknek igen.”



A fogyatékosság egy másik ágának képviseletében az országosan ismert és elismert látássérült énekesnő és esélyegyenlőségi aktivista, a zalaegerszegi Agárdi Szilvia is fellépett dalaival az összetett élménynapon. 

A változatos műsort továbbgazdagította Jaskó Judit, a Kazincbarcikai Rendőrkapitányság bűn- és balesetmegelőzési főelőadójának előadása az online bűncselekmények súlyos témájában, „vigyázzunk magunkra, vigyázzunk egymásra” mottóval. Ezzel rövid, gyakorlati tanácsokat kívánt átadni, amelyek — ahogyan mindenkit — a mozgáskorlátozottakat is ugyanúgy érintik. 




Egy nap a valódi esélyegyenlőségért

Tomkóné Kiss Mária elnök beszélt rendszeres rendezvényük legfőbb céljáról, miszerint nevelő célzattal szeretnék megmutatni az egészséges, “ép”, ahogyan ők mondják, két lábon járó embereknek, hogy kerekesszékre utalva ők ugyanúgy tudnak dolgozni és élni, mint az épek, csak megfelelő támogatás kell hozzá: „Ha a támogatás megvan, akkor normális életet élhetünk”.

Az Esélyegyenlőségi nap szervezői szerint azért, hogy ők ugyanúgy tudjanak tanulni, dolgozni, közlekedni, ügyet intézni, bevásárolni, nyaralni, szórakozni…, még nagyon sokat kell tenni a mindennapokban. Ehhez fontos, hogy az „ép emberek” bele tudják képzelni magukat egy-egy sérült csoport élethelyzeteibe, hogy ők milyen mindennapi gondokkal, problémákkal küzdenek. Hogy számukra egy egyszerű tevékenység, mint például egy leesett pénzérme felvétele a földről, vagy egy termék megtalálása az üzletek polcain mekkora kihívást jelenthet. Ugyanígy fontos nekik, hogy tagjaik naprakészen tájékozottak legyenek a jogi, orvosi és egyéb szabályokról, lehetőségekről. Mindezeket az egyesület napi szinten kezeli és intézi.



 

További híreink

Kövesdi Tibor kiállítása - 40 év művészi pályájának portréi a falakon

Dátum: 2024. szept 11. 21:00

A Galéria ’70 sokművész(et)i tárlat egyik kiállítója önálló, gazdag gyűjteménnyel debütált a közönségnek szeptember elején a Mezey Művészeti Központ emeleti termében, „Retró perspektíva” ARC/ÉLEK címmel. Mindeközben három válogatott fényképe a lenti együttes kiállításon szintén megtekinthető.

Legyen ez a hónap iskolapélda!

Dátum: 2024. szept 11. 09:29

Véget ért a nyári szünet, szeptemberben megkezdődött a tanítás az általános- és középiskolákban. Az Országos Rendőr-főkapitányság tájékoztatása szerint több szempontból is fokozott veszélyeket rejthet a gyermekek számára a tanévkezdet: gyakorlatilag egyszerre jelentek meg a mindennapok közlekedésében.

Mozgás Receptre — háziorvosok ajánlják és írhatják fel a fizikai aktivitást

Dátum: 2024. szept 09. 19:00

Magyarországon is elindul a Mozgás Receptre program, amely nemzetközi példák alapján kívánja növelni a lakosság fizikai aktivitását. A program célja, hogy jelentősen csökkentse a soha nem mozgók számát és növelje azokét, akik elérik a WHO által javasolt minimális mozgásmennyiséget. A rendszert elsőként Új-Zélandon alkalmazták, de már Budapest XII. kerületében is évek óta sikerrel működik.

A BorsodChem lett Az Év Zöld Nagyvállalata

Dátum: 2024. szept 09. 15:12

Újabb rangos elismerésben részesült a BorsodChem Zrt. A vegyipari vállalat a Green Awards powered by Green Cloud pályázaton „Az Év Zöld Nagyvállalata” címmel gazdagodott. A díjat a cég képviseletben Liktor Dénes, Director EHS a Sustainable World konferencián vehette át.

KolorTV élőben

Programajánló

Értékeink nyomában - kiállítás

Mezey István Művészeti Központ

Kolorfutás 2024

Születésfa-avató ünnepség

Völgy park

Idősek világnapja Kazincbarcikán

Don Bosco Sportközpont

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk