https://kolorline.hu/Közlekedésbiztonság játékosan – újabb Bike Day a gyerekeknek

Közlekedésbiztonság játékosan – újabb Bike Day a gyerekeknek

Szerző:

Kolorline szerkesztőség

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Kazincbarcika

Tanévkezdéskor már hagyományosan közlekedésbiztonsági Bike Dayt tart a Kazincbarcikai Rendőrkapitányság a város általános iskolásai számára. Amikor újra beköszönt a suliidő, különös fontos feleleveníteni és elmélyíteni a szabályok ismeretét. Szeptember 12-én ezt játékos, sőt versenyzős formában tehették meg a diákok. A tét többek között egy vándorkupa volt.

Jaskó Judit, a Kazincbarcikai Rendőrkapitányság bűn- és balesetmegelőzési főelőadója köszöntötte a Bike Dayen megjelent általános iskolás versenycsapatokat és csoportokat. Kazincbarcika 6 általános iskolájából érkeztek diákok a balesetmentes közlekedés jegyében. A szervező rendőrök fontosnak tartják, hogy amikor a gyermekfejek még a nyári élményektől zsonganak, különös figyelmet fordítsanak a kritikusan fontos témára. Ennek érdekében az iskolaközeli zebráknál rendőrök segítik a gyalogosátkelést. 



Hatvan gyerek versengett egy kupáért a Bike Dayen

A 2024-ben már 5. alkalommal rendezett Bike Day balesetmegelőzési programon 60 gyerek versenyzett: 6 általános iskola 10-10 felsős diákja, akik csapatokban a felelősségnövelésen és a tudásmélyítésen túl a 3 éve bemutatott vándorkupáért is küzdöttek. 

„A versenyzőknek különböző állomásokon kellett bizonyítaniuk gyalogos és kerékpáros KRESZ-tudásukat, illetve egy biciklis ügyességi pályán kellett időre helytállniuk, a szigorú hibapontok fenyegetése mellett — foglalta össze Jaskó Judit. — Ezeken túl, a karos forgalomirányítás témájából is kaptak tesztkérdéseket.”



A 2023-ban az év iskolarendőreként is kitüntetett főhadnagytól megtudtuk, hogy nagy segítséget kaptak az országos versenyeket is rendező B.-A.-Z. Vármegyei Rendőr-főkapitányság Közlekedési Osztályától. Nekik hála, a kazincbarcikai versenyen is nagyon komoly pontozási rendszert alkalmazhattak a szervezők. 

„A győztesek vándorkupáját a legeredményesebb iskola vihette magával, és ez egy évig díszítheti intézményüket, bizonyítva, hogy milyen ügyes gyerekek vannak náluk — avatott be bennünket Jaskó Judit. — Ezenkívül a vármegyei Közlekedési Osztály is készült a résztvevőknek egy közlekedésbiztonsági csomaggal, alapítványunk támogatásával pedig üdítőben és reggeliben részesültek a versenyzők.”

Nemcsak a győzelem, a részvétel is fontos

A vetélkedőn kívül több alsós osztály is részt vett a programon, hogy jó élménnyel párosítva tanuljanak meg gyalogosan és kerékpárral magabiztosabban közlekedni. A szervezők örültek, hogy a tanulók nemcsak passzívan élvezik az iskolánál a rendőri segítséget, hanem hasznos tanácsokat is kapnak tőlük játékos formában. Többek között a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Rendőr-főkapitányság motoros rendőre tartott számukra előadást, felkészítve őket arra, hogy nem üzemelő jelzőlámpák esetén hogyan ismerhetik fel a forgalomirányító rendőröket. A kisebbek forgalmi szimulátort és közelkedésitábla-kirakóst is élvezhettek.



A  Pollack Mihály Általános Iskola harmadikosaival érkező Sándor-Takács Judit tanítónő elégedett volt a rendezvénnyel, úgy érzi, mindenképpen pluszt jelent a kisdiákoknak ez az alkalom. 

„Gyermekeink velünk is folyamatosan barátkoznak a biztonságos közlekedés gyakorlatával — árulta el a tanítónő. — Idefelé is emlékeztettük őket az átkelésnél a balra-jobbra-balra technikára, aztán megérkezve várt is rájuk a kérdés, hogy hogyan kell körülnézni, ha átmegyünk az úton. Úgy látjuk, jól át tudják ültetni a gyakorlatba a hallottakat. Velünk azt is megszokták, hogy amikor gyalogosan közlekedünk, mindig jobb oldalon megy az osztály.”



A fentieket a Tompa Mihály Református Általános Iskola tanulója, Polónyi Ada is megerősíti. Úgy látja, a Bike Dayen kibővíthetik az iskolában tanultakat, és több  ismeret hasznos lesz az életben.

„Úgy érzem, városunk fontosnak tartja a biztonságos közlekedést. A sulival kijárunk különböző programokra, ahol ezt meg lehet tanulni, de az iskolánkban is vannak napok, amikor csak ezzel foglalkozunk” — számolt be a tanuló.

A Kazincbarcikai Rendőrkapitányság által szervezett 2024-es Bike Dayen ismét a Dózsa György Tagiskola 10 fős csapata bizonyult a legjobbnak, így ebben az évben ismét ők vihették vissza a Bike Day vándorkupát iskolájukba. 


 

További híreink

BorsodChem Kolorfutás 2024

Dátum: 2024. szept 15. 12:47

Szeptember 21-én újra elrajtol a BorsodChem Kolorfutás. Cikkünket folyamatosan frissítjük a programmal kapcsolatos tudnivalókkal. Az esemény az útvonal miatt forgalmirend-változásokkal jár, térképen mutatjuk, mire kell számítani. Cikkünk frissült a Volánbusz járatainak közlekedésével és útvonalával, TÉRKÉPPEL!

Elindult a visszaszámlálás a BorsodChem Kolorfutás rajtjáig

Dátum: 2024. szept 14. 22:38

Feltartóztathatatlanul közelít szeptember 21., az idei BorsodChem Kolorfutás nagy napja. A mintegy 1000 nevezőnek a dátum felé haladva Viszoczky Sándor, az egyik főszervező és Kovács László önkormányzati sporttanácsadó is üzent.

Rönkgátak Kazincbarcika és Mályinka térségében – a villámárvizek okozta károk enyhítésére

Dátum: 2024. szept 13. 21:08

Egyre gyakoribbak a villámárvizek, amelyek néhány óra leforgása alatt képesek megbénítani a városok és a környező települések életét és közlekedését. Ezeknek a hatásoknak az enyhítésére mostantól Kazincbarcika és Mályinka határában is rönkgátak védik az épített környezetet és az emberek mindennapi életét. A természetes megoldás ugyanis lassítja a víz és a hordalék lezúdulását, időt adva annak, hogy a csatornák elvezessék a hirtelen leömlő csapadékot.

Esélyegyenlőségi nap Kazincbarcikán

Dátum: 2024. szept 12. 08:00

Nagykorú lett a Kazincbarcikai Mozgáskorlátozottak Egyesületének éves eseménye, az Esélyegyenlőségi nap. Idén már 18. alkalommal rendezték meg az információs és szórakoztató rendezvényt, hogy ezzel is feldobják a tagjaik mindennapjait, és felhívják a külvilág figyelmét sajátos körülményeikre. A 2024-es alkalom mottója Illés Fanni ezüstérmes magyar paralimpiai bajnok idézete: „Csak emberek vannak”.

KolorTV élőben

Programajánló

Értékeink nyomában - kiállítás

Mezey István Művészeti Központ

Kolorfutás 2024

Születésfa-avató ünnepség

Völgy park

Idősek világnapja Kazincbarcikán

Don Bosco Sportközpont

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk