https://kolorline.hu/Tompa-emléknap és elsős avató a Tompa Mihály Általános Iskolában

Tompa-emléknap és elsős avató a Tompa Mihály Általános Iskolában

Szerző:

Kolorline szerkesztőség

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Kazincbarcika

Kettős ünnepnapot tartott szeptember 26-án az Irinyi János Református Oktatási Központ Tompa Mihály Általános Iskolája. Már megkezdett hagyományt folytattak azzal, hogy a névadó Tompa Mihály emléknapját összekötik az első osztályosaik avató ünnepségével. A összetett ceremónia a szülőknek, diákoknak és a tanároknak is lélekemelő volt.

Somogyiné Bukszár Klára, a Tompa Mihály Általános Iskola tagintézmény-igazgatója felidézte, hogy már a kezdetektől ünneplik a Tompa Mihály-emléknapot, megemlékezve iskolájuk névadójáról.

„Később felmerült az igény, hogy az elsősöknek is csináljunk egy befogadó ünnepséget, így összekapcsoltuk azokat, hiszen mindkettő szeptemberben esedékes — folytatta Somogyiné Bukszár Klára. — Így lett a Tompa-emléknapunk egyben az elsősök befogadó ünnepe is. Ekkor kapják meg a kicsik a köpenyt és ekkor válnak igazán az iskola tanulóivá. A szülők és a gyerekek is várják ezt a napot, hiszen ez egy felemelő érzés nekik.“

Ahol a nyolcadik évfolyamosok avatják az elsősöket

A tagintézmény-igazgató elmondta, hogy számunkra és a szülőknek is megható, hogy a végzős nyolcadikos diákok adják a köpenyt az elsősökre, ezzel üzenve nekik, hogy befogadják őket az iskola közösségébe, és ők is a közösség tagjaivá válnak, ezzel lesznek igazán tompás diákok. 

„Azt tanácsoljuk nekik, hogy érezzék magukat jól és viselkedjenek úgy, ahogyan azt mi elvárjuk tőlük — emelte ki Somogynié Bukszár Klára. — Mi abban különbözünk a többi intézménytől, hogy a keresztény értékeket közvetítjük, és próbáljuk úgy élni a mindennapjainkat, hogy az mindenki megelégedésére legyen. Ezt közvetítik a nagyobb diákok is, ezzel fogadják a kicsiket és ezt a példát mutatják nekik. Nem tudjuk azt ígérni, hogy mást tanítunk, mint a többi intézmény, csak azt, hogy máshogy tanítjuk. Mi a nevelést tartjuk elsődlegesnek, és úgy éljük a napjainkat, hogy az a Jóistennek is tetsszen, és ő segítse mindennapjainkat.”

Jó hírként könyvelhető el, hogy a Tompa Mihály Általános Iskola maximális elsős osztálylétszámokkal kezdte a tanévet. Mindkét osztályukba 27-27 kisdiák jár, tehát összesen 54 új tanulójuk kezdett ebben a szeptemberben.



A kisgólya-avatás három tompás gyermek édesanyja szemével

Veresné Molnár Melinda idén már három tompás diákot nevel. Neki és iskolakezdő gyermekének is egyaránt fontos volt ez az esemény. Elsőse izgalma rá is átragadt.

„A gyerekek már hetek óta erre az alkalomra készültek. Nálunk a vacsoraasztalnál mindig téma volt, gyakoroltunk rá — avatott be bennünket az édesanya. — A mi családunk számára ez a nap azért is különleges, mert nyolcadikos a nagylányunk, így a kicsi tőle fogja megkapni a köpenyt. Ő fogja majd felavatni ezzel és a Tompa közösségének részévé tenni őt. Ez nagyon örömteli alkalom a számunkra, ahogyan minden elsős szülő számára, hiszen a gyerekek sokat készültek, és ők is érzik ennek a súlyát, hogy ezzel a közösség teljes értékű tagjaivá válhatnak. Most tudják először megmutatni magukat az iskola diákjainak.”

Hálaadás az iskolában

Az ünnepélyt Kolumbán Gábor református lelkipásztor, iskolalelkész nyitotta meg igéivel. A rendezvény fénypontja — a nagy- és kisdiákok komplex műsora és Tompa Mihály költő, református lelkész életének meghatározó állomásairól való megemlékezés után — a gólyafiókák avatási szertartása volt. A nyolcadikos diákok iskolaköpennyel és vállukra bújtatott vászontáskával ruházták fel az újoncokat a közösségbe fogadás jegyében.



 

További híreink

Az idősek napja legyen csak fiatalos!

Dátum: 2024. okt 05. 13:00

Az ifjú lélek ünnepeként tartotta meg Kazincbarcika Város Önkormányzata október 1-jén a Don Bosco Sportközpontban az idősek világnapi programját. Az összetett rendezvény fő műsorszáma a városvezetői ajándékozást és a köszöntőt követően Csonka András zenés randevúja volt.

Fékező lakáspiac Kazincbarcikán is — sokan kínálnak, kevesebben vesznek

Dátum: 2024. okt 05. 11:33

Árrobbanást és keresletélénkülést vártak az ingatlanpiac szereplői az év első felében. Térségünkben azonban ez nem következett be, Borsod-Abaúj-Zemplén vármegye lakás- és házárai nem drágultak jelentősen. A Kolorline által megkérdezett szakember szerint a piacon egyelőre kevés a vevő és nagy a kínálat. Ez tapasztalható Kazincbarcika ingatlanáraiban is. Ez a vevőknek jó hír, az eladóknak egyelőre kevésbé.

KolorFund — önkormányzati támogatás vállalkozásoknak

Dátum: 2024. okt 04. 08:45

Eldőlt, hogy mely vállalkozások kaphatnak támogatást idén Kazincbarcika Város Önkormányzatától. A leköszönt képviselő-testületi utolsó ülésén fogadta el az erről szóló javaslatot, mintegy félszáz mikro- és kisvállalkozást segítve ezzel.

Megalakult az új képviselő-testület

Dátum: 2024. okt 02. 17:56

Október 2-án tartotta alakuló ülését Kazincbarcika Város Önkormányzatának új képviselő-testülete. A grémium letette esküjét, megválasztották a város alpolgármesterét, a bizottságok tagjait és döntöttek a működésüket érintő kérdésekben. Az önkormányzati rendszer némileg átalakult, amelynek célja a hatékonyság növelése, valamint a szakmai szempontok előtérbe helyezése.

KolorTV élőben

Programajánló

Lélektől lélekig - Földesi Ildikó kiállítása

Mezey István Művészeti Központ

Barcika Trail terepfutó verseny

Don Bosco Barcika Tanoda – 3700 Kazincbarcika, Illyés Gyula út 1.

Stroke prevenciós délelőtt

Miskolc, Városháza aula

Szüreti vigalom Bükk & Bor - hagyományok és borgasztronómia

Kazincbarcika

Tökös játszóház

Mezey István Művészeti Központ

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk