https://kolorline.hu/Kiállítás Bolacsek László ötvös-fémműves iparművész munkáiból

Kiállítás Bolacsek László ötvös-fémműves iparművész munkáiból

Szerző:

Kolorline szerkesztőség

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Kazincbarcika

Az Időskorúak Gondozóházában nyílt kiállítása Bolacsek Lászlónak az idősek hónapjában. A minitárlat különlegességét az adja, hogy a művész néhány hónapja maga is a gondozóház lakójává vált.

Bolacsek László Dédestapolcsányban született, és egy mályinkai kovácsmester tanulójaként ismerte meg a szakmát, majd 1973-ban Kazincbarcikán nyitotta meg műhelyét.

A művész alkotásai — vas, réz, bronz, márvány és féldrágakövek „ötvözetei” — rengeteg templomban megtalálhatóak szakrális ereklyék, kegytárgyak formájában. Munkái több országban is fellelhetőek, többek között néhai Fülöp edinburghi herceg is vitt magával egy magyaros motívumokkal díszített vörösréz tálat, amikor a közeli Szilvásváradon járt egy fogathajtó versenyen.

Az ötvös-fémműves iparművésznek Kazincbarcikán több köztéri alkotása is található, mint például a Városháza régi felirata vagy a temető kovácsoltvas kapuja, mely Fülöp Tibor iparművésszel közös alkotása.

A Barcikart-díjas alkotó ugyan szenvedélyének ma már aktívan nem hódol, de mindig örömmel tölti el, ha munkáit megmutathatja a közönség előtt. Az Időskorúak Gondozóházának ellátottjai és vendégei a mai megnyitón megtekinthették Bolacsek László munkáit, amelyek október végéig még láthatóak az intézményben. 

A rendezvényen a Szalézi Szent Ferenc Gimnázium tanulói zenés műsorral tették még emlékezetesebbé a programot.

Forrás és fotó: KSZSZK




 

További híreink

Városszépítő, őszi, csereberélős virágbörze

Dátum: 2024. okt 15. 06:28

Kazincbarcika virágszeretői gyűltek össze a hétvégén az Ambrózia Étterem előtt rendezett virágbörzén a Kazincbarcikai Városszépítő Egyesület szervezésében. A programon osztották ki azt a 800 tő árvácskát is, amelynek beszerzését Kazincbarcika Város Önkormányzata támogatta.

Kazincbarcikai sikerek a Kölyökből Atléta Program regionális csapatversenyén

Dátum: 2024. okt 14. 19:00

Miskolcon bonyolították le a Kölyökből Atléta Program őszi csapatversenyét 2 korosztályban. A kazincbarcikai csapatok minden számban győzelmet arattak.

Már újrahasznosított növényolajból is gyárt műanyag-alapanyagot a BorsodChem Zrt.

Dátum: 2024. okt 14. 16:36

A körkörös gazdasági folyamatok fejlesztése, és 2030-ra a CO2-kibocsátás 30 százalékos csökkentése is a fő célok között szerepel a vállalatnál.

Hirdetmény bérbeadásról

Dátum: 2024. okt 14. 14:42

Hirdetmény a kazincbarcikai Muskátli Nyugdíjasházban lévő bérlakások bérbeadásáról.

KolorTV élőben

Programajánló

Kazincbarcika Város Önkormányzatának '56-os emlékünnepsége

Kazincbarcika, '56-os emlékmű

Az Izsó Miklós Képzőművészeti Kör alkotásainak kiállítása

Mezey István Művészeti Központ

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk