https://kolorline.hu/Földesi Ildikó anyai tusájának festménytárlata a Mezey Központban

Földesi Ildikó anyai tusájának festménytárlata a Mezey Központban

Szerző:

Kolorline szerkesztőség

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Kazincbarcika

Erőteljes festménykiállítás nyílt a Mezey István Művészeti Központban október 10-én, Lélektől lélekig címmel. Földesi Ildikó saját városát szánta leendő vándortárlata első állomásának. A művész a gyerekbalesetek még felelősebb megelőzésére akarja felhívni a figyelmet azokkal a szemléletes lenyomatokkal, amelyek tizenéves fia tragikus balesetének következében születtek. A kiállítás november 22-ig tekinthető meg.

Földesi Ildikó egykori tanára nyitotta meg a tárlatot. Keczerné Nyitrai Zsuzsanna, az Ózdi Szakképzési Centrum Deák Ferenc Technikum és Szakképző Iskola általános igazgatóhelyettese beszédében elsőként arra emlékezett vissza, hogy 20 évvel ezelőtt az alkotó több művészeti ágban is tehetséges diák volt.

„Ildikó a Deák Ferenc Művészeti Szakközépiskola legendás diákja volt. Ösztönös tehetséget kapott az égiektől nemcsak a képzőművészet terén, de a szavalóversenyeken, az irodalmi alkotások tolmácsolásában is sikert sikerre halmozott — idézte fel a pedagógus. — Tóth Árpád: Lélektől lélekig című költeményének szavalata után mindenki katarzisba esett, így bizonyára nem véletlen, hogy kiállításának is a költemény címét választotta.”



Amikor egy súlyos balesetből lesz a múzsa

Földesi Ildikó fiát, Leventét, 2022-ben súlyos sportbaleset érte táborozás során. Szétnyílt a koponyája, és idegrendszeri károsodást szenvedett. Ez drasztikusan megváltozatta a család életét. Ez a személyes drámai téma vált a festőművész legfőbb ihletforrásává, új, önkéntelen alkotói korszakának ecset-mozgatórugójává. 

„Mondják, a művész ihletforrás nélkül terméketlen marad — hangsúlyozta megnyitójában Keczerné Nyitrai Zsuzsanna. — Ez a forrás jó esetben az öröm és a boldogság.”

Földesi Ildikó számára azonban a múzsa nem ezt tartogatta. Fél évvel a tragédia után először pasztellképeket és naptárt készített Ildikó, de ezek nem szolgálták lelki gyógyulását és megnyugvását. Rájött, hogy művészileg sokkal személyesebb és nehezebb úton kell indulnia.



Szemben a szakemberek diagnózisával

Levente idegrendszeri gyógyulásában kezdetben még az orvosok sem bíztak. A szülők azonban nem engedtek teret a negatív gondolatoknak, és úgy látták: fiuk mérhetetlen akaraterővel harcol, hogy rácáfoljon a szakemberek diagnózisára. Három hét után gép nélkül, önállóan lélegzett, kézszorítással kommunikált, majd több mint két hónappal a tragédia után újra megszólalt. Ma 17 éves, középiskolás diák, szülei pedig vele együtt tanulnak.

„Ahhoz, hogy ezt fel lehessen dolgozni, mélyre kellett lemenni. Amikor szembesítettem magamat ezzel, akkor tudtam elkezdeni építeni is magamat” — magyarázta Földesi Ildikó.

Hosszú út vezetett odáig, hogy Levente mára újra tisztában van a korával, a jelennel és azzal, hogy mi történt. Levente a baleset előtt odafigyeléssel is jó jegyeket hozott haza az iskolából, most ugyanezért sokat kell dolgoznia. 

„A mozgásban vannak olyan korlátai, amelyek miatt sok tevékenység ma ki van zárva. Levi a balesete előtt az ELTE mechatronika szakára szeretett volna járni, de a finom motorikája teljesen eltűnt. Az idegrendszeri sérülés miatt ataxiában szenved, spontán remeg a bal keze és a bal lába.”



A kiállításnak nevelő célzata is van

A november 22-ig látogatható Lélektől lélekig kiállítás célja nemcsak öncélú. Ildikó szeretne minél több emberhez eljutni, hogy ebből mások is erőt nyerjenek. Másrészt azt is szeretné, hogy az a történés vagy felelőtlenség, ami miatt fia balesete bekövetkezhetett, az többé ne fordulhasson elő. Szeretné, hogy a gyermekvédelem még hangsúlyosabb legyen, és a felelősök még következetesebben nézzék át a gyerekek sporteszközeit, főleg olyan táborban, ahol sok fiatal vesz részt.

További híreink

Nyerteseket hirdetett az 55 éves Kazincbarcikai Városszépítő Egyesület

Dátum: 2024. okt 17. 21:23

Fennállásának 55. születésnapját ünnepelte a Kazincbarcikai Városszépítő Egyesület október 15-én. Az évfordulót még különlegesebbé tette, hogy a szervezet a jubileumi „Tiszta, virágos, városszépítő mozgalom” nyerteseit is kihirdette. A pályázaton több kategóriában indulhattak az érdeklődők.

Külső Védelmi Terv gyakorlat

Dátum: 2024. okt 16. 11:07

A mai nap folyamán Kazincbarcika város Külső Védelmi Terv gyakorlatot tart a Katasztrófavédelem irányításával.

Kiállítás Bolacsek László ötvös-fémműves iparművész munkáiból

Dátum: 2024. okt 15. 22:25

Az Időskorúak Gondozóházában nyílt kiállítása Bolacsek Lászlónak az idősek hónapjában. A minitárlat különlegességét az adja, hogy a művész néhány hónapja maga is a gondozóház lakójává vált.

Városszépítő, őszi, csereberélős virágbörze

Dátum: 2024. okt 15. 06:28

Kazincbarcika virágszeretői gyűltek össze a hétvégén az Ambrózia Étterem előtt rendezett virágbörzén a Kazincbarcikai Városszépítő Egyesület szervezésében. A programon osztották ki azt a 800 tő árvácskát is, amelynek beszerzését Kazincbarcika Város Önkormányzata támogatta.

KolorTV élőben

Programajánló

Kazincbarcika Város Önkormányzatának '56-os emlékünnepsége

Kazincbarcika, '56-os emlékmű

Az Izsó Miklós Képzőművészeti Kör alkotásainak kiállítása

Mezey István Művészeti Központ

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk