https://kolorline.hu/A negyvenedik születésnap

A negyvenedik születésnap

Szerző:

Kolorline szerkesztőség

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Térség

Negyven évvel ezelőtt alakult Edelényben a Kertbarát Kör. A még jócskán a téeszek uralta gazdálkodási viszonyok között célul tűzték ki a szőlő- és kiskerttulajdonosok összefogását, a mezőgazdasági szakirodalom megszerettetését, valamint a termelési kultúra fejlesztését. E törekvések a mai napig meghatározóak. Megvalósításuk érdekében szakmai konzultációkat, valamint tapasztalatcsere-látogatásokat, kirándulásokat szerveznek.

 

A kezdeti időszakban a tagok elsajátították az alapvető mezőgazdasági, szőlészeti és borászati ismereteket. A megszerzett tudás birtokában, 1989-ben első alkalommal hirdettek borversenyt a városban. 2001-ben a rendezéshez partnerként csatlakozott az Edelényi Hegyek Közössége. Ma már a bortermőhellyé nyilvánított edelényi szőlőhegyeken olyan minőségű borokat termelnek, melyek megyei és országos versenyeken is kiváló eredményeket érnek el. A kör 1995-ben vette fel a finkei születésű Miklós Gyula (1832-1894) szőlész-borász, a 19. század végi filoxéravész elleni küzdelem kormánybiztosa nevét, akinek szellemi hagyatékát messzemenően ápolják.

 

A társulás minden évben igyekszik színvonalas programot kínálni tagjai számára. Azonban ez nem bizonyul elegendőnek, hiszen a taglétszám folyamatosan csökken, a megállítására tett kísérletek nem jártak eredménnyel. Távlati célkitűzéseikben éppen ezért a fennmaradás lehetőségét keresik. Terveik között szerepel a Borsodi Tájházban található gyógynövény-gyűjtemény bővítése, illetve szintén a tájház területén őshonos gyümölcsfák telepítése. Az érdeklődésre nyitott Miklós Gyula Kertbarát Kör február 28-án, a Városi Könyvtárban tartja ünnepi összejövetelét.

További híreink

Szerteágazó sportágválasztó program az alsósoknak a magyar sport napján

Dátum: 2024. ápr 23. 15:12

A magyar sport napja alkalmából, április 19-én újra sportágválasztó programmal készült a város az alsó tagozatos diákoknak. A városban működő sportszakosztályok edzői és sportolói segítségével élesben próbálhatták ki a gyerekek a különböző sportágakat és azok eszközeit.

A Szalézi gimisek rendkívüli sikert arattak az István, a király rockopera-feldolgozásukkal

Dátum: 2024. ápr 23. 13:00

Dupla ősbemutatóval debütált a Szalézi Szent Ferenc Gimnázium tanulóinak István, a király rockeropera-előadása április 16-án, a Don Bosco Sportközpontban. Délelőtt diáktársaiknak, délután a nagyközönségnek adták elő a legendás darabot, kitörő sikerrel a nyomukban.

Virágbörze Kazincbarcikán

Dátum: 2024. ápr 22. 21:01

A Kazincbarcikai Városszépítő Egyesület Virágbörzét rendezett szombat. A programon délelőtt mintegy 2000 tő növény talált gazdára, majd délután Szomorú Miklós okleveles kertészmérnök tartott előadást az organikus gazdálkodásról.

A Szalézi Szent Ferenc Gimnázium amatőr focistái országos elődöntőbe jutottak

Dátum: 2024. ápr 22. 13:00

A Szalézi Szent Ferenc Gimnázium amatőrökből álló rendkívüli labdarúgócsapata a McDonald's Fair Play Cup őszi és tavaszi fordulóján veretlenül végzett. Ezt megyei szintre emelve bejutottak az országos bajnokság elődöntőjébe, amelyet Debrecenben rendeznek április 23-án.

KolorTV élőben

Programajánló

70 éves a mi városunk! - ovis gála

Don Bosco Sportközpont

Futókörök napja 2024

Kazincbarcika, Csónakázó-tó

Retro majális

Kazincbarcika, Fő tér

Tour de Hongrie 2024 - május 9-i kazincbarcikai célállomással

Kazincbarcika

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk