https://kolorline.hu/A negyvenedik születésnap

A negyvenedik születésnap

Szerző:

Kolorline szerkesztőség

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Térség

Negyven évvel ezelőtt alakult Edelényben a Kertbarát Kör. A még jócskán a téeszek uralta gazdálkodási viszonyok között célul tűzték ki a szőlő- és kiskerttulajdonosok összefogását, a mezőgazdasági szakirodalom megszerettetését, valamint a termelési kultúra fejlesztését. E törekvések a mai napig meghatározóak. Megvalósításuk érdekében szakmai konzultációkat, valamint tapasztalatcsere-látogatásokat, kirándulásokat szerveznek.

 

A kezdeti időszakban a tagok elsajátították az alapvető mezőgazdasági, szőlészeti és borászati ismereteket. A megszerzett tudás birtokában, 1989-ben első alkalommal hirdettek borversenyt a városban. 2001-ben a rendezéshez partnerként csatlakozott az Edelényi Hegyek Közössége. Ma már a bortermőhellyé nyilvánított edelényi szőlőhegyeken olyan minőségű borokat termelnek, melyek megyei és országos versenyeken is kiváló eredményeket érnek el. A kör 1995-ben vette fel a finkei születésű Miklós Gyula (1832-1894) szőlész-borász, a 19. század végi filoxéravész elleni küzdelem kormánybiztosa nevét, akinek szellemi hagyatékát messzemenően ápolják.

 

A társulás minden évben igyekszik színvonalas programot kínálni tagjai számára. Azonban ez nem bizonyul elegendőnek, hiszen a taglétszám folyamatosan csökken, a megállítására tett kísérletek nem jártak eredménnyel. Távlati célkitűzéseikben éppen ezért a fennmaradás lehetőségét keresik. Terveik között szerepel a Borsodi Tájházban található gyógynövény-gyűjtemény bővítése, illetve szintén a tájház területén őshonos gyümölcsfák telepítése. Az érdeklődésre nyitott Miklós Gyula Kertbarát Kör február 28-án, a Városi Könyvtárban tartja ünnepi összejövetelét.

További híreink

Ebzárlat és legeltetési tilalom


Dátum: 2023. szept 29. 12:02

Kazincbarcika közigazgatási területére október 2. és október 23. közötti időszakra legeltetési tilalom és ebzárlat lép életbe.

KolorFund — a szerződések megköttettek

Dátum: 2023. szept 28. 15:34

Pontosan 10 évvel ezelőtt támogatta először Kazincbarcika Város Önkormányzata a helyi vállalkozásokat országosan egyedülálló módon. A KolorFund keretében idén is pályázhattak a kazincbarcikai székhelyű vagy telephelyű vállalkozások, és mintegy félszázan vettek rajta részt. A KolorFund Bíráló Bizottság minden beérkezett anyagot támogatásra méltónak értékelt, amely megfelelt a pályázati feltételnek. Összesen 44 vállalkozás jutott mintegy 62 millió Ft-os fejlesztési forráshoz az önkormányzat támogatásával.

Városmarketing Gyémánt Díjas Kazincbarcika

Dátum: 2023. szept 27. 19:08

Újabb Városmarketing Gyémánt Díjat kapott Kazincbarcika. A Magyar Marketing Szövetség független szakmai zsűrije számára az év végén megjelent Úti cél: Kolorcity című könyv, valamint a bemutatójához kapcsolódó marketingkommunikációs megoldások és tartalom jelentett elismerést. Az erről szóló oklevelet ünnepélyes keretek között adták át Budapesten.

Megvan az új időpontja az Azahriah-koncertnek!

Dátum: 2023. szept 27. 08:18

Az elmúlt héten vihart jelzett előre az Országos Meteorológiai Szolgálat a BorsodChem Kolorfutás napjára, így a szervezők — a résztvevők biztonságára való tekintettel — elhalasztották a mindenki által várt Azahriah-koncertet. Na, de megvan az új időpont, és ugye Nektek sem Mind1, mit csináltok pénteken este Barcikán?

KolorTV élőben

Programajánló

Idősek világnapja 2023

Don Bosco Sportközpont

Alakreform-edzés Rubint Rékával

Kazinczy Ferenc Tornacsarnok

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk