https://kolorline.hu/A negyvenedik születésnap

A negyvenedik születésnap

Szerző:

Hegedűsné Munkácsi Mónika

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Térség

Negyven évvel ezelőtt alakult Edelényben a Kertbarát Kör. A még jócskán a téeszek uralta gazdálkodási viszonyok között célul tűzték ki a szőlő- és kiskerttulajdonosok összefogását, a mezőgazdasági szakirodalom megszerettetését, valamint a termelési kultúra fejlesztését. E törekvések a mai napig meghatározóak. Megvalósításuk érdekében szakmai konzultációkat, valamint tapasztalatcsere-látogatásokat, kirándulásokat szerveznek.

 

A kezdeti időszakban a tagok elsajátították az alapvető mezőgazdasági, szőlészeti és borászati ismereteket. A megszerzett tudás birtokában, 1989-ben első alkalommal hirdettek borversenyt a városban. 2001-ben a rendezéshez partnerként csatlakozott az Edelényi Hegyek Közössége. Ma már a bortermőhellyé nyilvánított edelényi szőlőhegyeken olyan minőségű borokat termelnek, melyek megyei és országos versenyeken is kiváló eredményeket érnek el. A kör 1995-ben vette fel a finkei születésű Miklós Gyula (1832-1894) szőlész-borász, a 19. század végi filoxéravész elleni küzdelem kormánybiztosa nevét, akinek szellemi hagyatékát messzemenően ápolják.

 

A társulás minden évben igyekszik színvonalas programot kínálni tagjai számára. Azonban ez nem bizonyul elegendőnek, hiszen a taglétszám folyamatosan csökken, a megállítására tett kísérletek nem jártak eredménnyel. Távlati célkitűzéseikben éppen ezért a fennmaradás lehetőségét keresik. Terveik között szerepel a Borsodi Tájházban található gyógynövény-gyűjtemény bővítése, illetve szintén a tájház területén őshonos gyümölcsfák telepítése. Az érdeklődésre nyitott Miklós Gyula Kertbarát Kör február 28-án, a Városi Könyvtárban tartja ünnepi összejövetelét.

További híreink

Hamarosan érkezik az ikonikus oroszlánszobor

Dátum: 2019. szept 22. 09:00

A védelmező oroszlánt szimbolizáló alkotás ezúttal is a nemzetközileg is elismert Szőke Gábor Miklós szobrászművész tervei alapján készül majd el. A 2 méter széles, 6 méter hosszú, valamint 5 és fél méter magas alkotását a Kolorcity Kazincbarcika arculat színeivel harmonizáló, egyedileg fényezett, gyöngyszórt, lézer-vágott rozsdamentes acéllemezekből épül majd fel.

Elmarad a ma esti tűzijáték

Dátum: 2019. szept 21. 12:55

A ma esti tűzijáték telepítése során a biztonságtechnikai zónán belül, egy vélhetően gyárihibás töltet még a dobozában aktiválódott.

Megújul a kazincbarcikai térfigyelő rendszer

Dátum: 2019. szept 21. 08:00

A 21. század követelményeinek megfelelő, modern térfigyelő rendszert telepít Kazincbarcika Város Önkormányzata a város főbb csomópontjain, melynek tervezése már befejeződött, jelenleg az engedélyeztetése zajlik.

Színes ovi a színes városban

Dátum: 2019. szept 20. 13:52

Ünnepélyes keretek között adták át szeptember 19-én a megújult Napsugár Tagóvodát. A jeles alkalom kapcsán Szitka Péter polgármester, Pétervári György, a választókerület önkormányzati képviselője és Horváthné Geleta Mária, a Kazincbarcikai Összevont Óvodák vezetője vágták át a nemzeti színű szalagot.

Programajánló

"A színes ősz" című kiállítás megnyitója

Kazincbarcika

Idősek hónapja Kazincbarcikán

Kazincbarcika

Kovács Kati koncert

Kazincbarcika

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk