https://kolorline.hu/A negyvenedik születésnap

A negyvenedik születésnap

Szerző:

Hegedűsné Munkácsi Mónika

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Térség

Negyven évvel ezelőtt alakult Edelényben a Kertbarát Kör. A még jócskán a téeszek uralta gazdálkodási viszonyok között célul tűzték ki a szőlő- és kiskerttulajdonosok összefogását, a mezőgazdasági szakirodalom megszerettetését, valamint a termelési kultúra fejlesztését. E törekvések a mai napig meghatározóak. Megvalósításuk érdekében szakmai konzultációkat, valamint tapasztalatcsere-látogatásokat, kirándulásokat szerveznek.

 

A kezdeti időszakban a tagok elsajátították az alapvető mezőgazdasági, szőlészeti és borászati ismereteket. A megszerzett tudás birtokában, 1989-ben első alkalommal hirdettek borversenyt a városban. 2001-ben a rendezéshez partnerként csatlakozott az Edelényi Hegyek Közössége. Ma már a bortermőhellyé nyilvánított edelényi szőlőhegyeken olyan minőségű borokat termelnek, melyek megyei és országos versenyeken is kiváló eredményeket érnek el. A kör 1995-ben vette fel a finkei születésű Miklós Gyula (1832-1894) szőlész-borász, a 19. század végi filoxéravész elleni küzdelem kormánybiztosa nevét, akinek szellemi hagyatékát messzemenően ápolják.

 

A társulás minden évben igyekszik színvonalas programot kínálni tagjai számára. Azonban ez nem bizonyul elegendőnek, hiszen a taglétszám folyamatosan csökken, a megállítására tett kísérletek nem jártak eredménnyel. Távlati célkitűzéseikben éppen ezért a fennmaradás lehetőségét keresik. Terveik között szerepel a Borsodi Tájházban található gyógynövény-gyűjtemény bővítése, illetve szintén a tájház területén őshonos gyümölcsfák telepítése. Az érdeklődésre nyitott Miklós Gyula Kertbarát Kör február 28-án, a Városi Könyvtárban tartja ünnepi összejövetelét.

További híreink

Játékos programozás a Tompa Mihály Általános Iskolában

Dátum: 2019. jún 18. 14:10

A tanév során a tanulók heti rendszerességgel végeztek olyan kódolási és programozási tevékenységet, amely fejleszti a problémamegoldó képességet, az algoritmikus gondolkodást, a kreativitást.

Dübörög a VRCK Volleyball Talent 2019

Dátum: 2019. jún 18. 13:40

Teltházzal indult hétfőn a Vegyész RC Kazincbarcika tehetséggondozó tábora, a VRCK Volleyball Talent 2019, amely a második sporttábor a klub életében.

Június 17-étől a Kazincbarcika Fedett Uszoda karbantás miatt zárva tart

Dátum: 2019. jún 17. 14:39

A Kazincbarcika Fedett Uszoda karbantartás és vízcsere miatt június 17-től előreláthatólag július 31-ig zárva tart.

Újítások és ajándékozás a Muskátli Nyugdíjasházban

Dátum: 2019. jún 17. 14:13

Új bútorok, renoválás és ajándékok színesítik a szépkorúak mindennapjait a Muskátli Nyugdíjasházban, hála Kazincbarcika Város Önkormányzatának és a Barcika Szolg Kft.-nek.

Programajánló

Föld alatt és föld felett teljesítménytúrák

Aggtelek

II. Fedrid Császta Trail

Edelény

3. Sri Chinmoy Lázbérc tó Maraton

Uppony

Kolorfeszt 7.0

Kazincbarcika

Magtár udvar - KolorCountry

Dubicsány

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk