https://kolorline.hu/Kétszáz éve született Arany János

Kétszáz éve született Arany János

Szerző:

Kolorline szerkesztőség

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Térség

A magyar irodalom egyik legkimagaslóbb alakja kétszáz éve látta meg a napvilágot. A költő születésére emlékezve szerveztek nívós programot a sajószentpéteri Lévay József Könyvtár munkatársai.

 

Március 2-án a „Tüske közől szedtem egynehány virágot” címmel az általános iskola felső tagozatosainak tartott irodalomóra koncepciója az Arany Jánosról kialakított kép gazdagítására épült. Az előadást vezető Sztojcseva Éva lírai verseken keresztül érzékeltette Arany magán­életének egy-egy mozzanatát. A gyerekeknek játékos feladványok keretében verscímeket, illetve a költő fontos életeseményeihez kapcsolódó évszámokat kellett megfejteniük.

A következő napon Dubniczky Mátyásné gyermekkönyvtáros kötötte le az alsósok figyelmét. A kivetítőn illusztrált előadásán a kicsik sok érdekességet tudtak meg a nagy költő gyermekkoráról és a korabeli iskolai életről.

Március 4-én a Sajószentpéteri Irodalmi Kör tagjaival és a vendégekkel közös irodalmi dél­előttön hangzottak el érdekességek Arany Jánosról.

 

További híreink

Reflexiók közéletről, hagyományokról — internetes napló Fészbukságaim 2.0 címmel

Dátum: 2024. aug 14. 08:10

Dr. Czifra János Fészbukságaim 2.0 című könyvét mutatták be a Kolorfesztiválon, a Mezey István Művészeti Központban. A kazincbarcikai közíró kötetei egyfajta internetes naplók, amelyek betekintés engednek a nyugalmazott ügyvéd reflexiójába közéletről, régmúltról, hagyományokról és személyes élményekről.

Kazincbarcikai időutazás — városunk múltja és jelene elevenedik meg a Mezeyben

Dátum: 2024. aug 13. 21:32

Kazincbarcikán két különleges kiállítás is várja az érdeklődőket a Mezey István Művészeti Központban. Az egyik a város 70. évfordulóját ünneplő “Ajándék — múltunk, jelenünk” tárlat, amely a Kazincbarcikai Gobelin Öltögetők Körének alkotásait mutatja be. A másik a “Galéria '70” kiállítás, amely festményeket, grafikákat, fotókat, installációkat és iparművészeti alkotásokat vonultat fel, és szeptember 13-ig ingyenesen látogatható.

Durván drágult a szabálytalan parkolás: tessék még jobban vigyázni!

Dátum: 2024. aug 12. 07:10

Egy augusztus 1-jétől érvényes új kormányrendelet sokkal nagyobb bírságokkal sújtja a szabálytalanul parkolókat. A Kazincbarcikai Önkormányzati Rendészet figyelmezteti a lakosságot, hogy még körültekintőbbek legyenek, nehogy véletlenül tilosban parkoljanak. A tudatosan szabálytalankodók pedig nagyobbat kockáztató hazárdjátékosokká válnak mostantól.

Mindaz, amit különösen fontos tudni a nyári véradásról

Dátum: 2024. aug 11. 08:10

A nyár a legkritikusabb időszak az életbe vágóan fontos véradási rendszer számára. A véradakozási hajlandóság a szabadságok, nyaralások csúcsidején tömegesen alábbhagy. Az egyébként rendszeres véradók sem feltétlenül gondolnak arra, hogy mások is éppen akkor tartanak spontán „véradási szünetet”, mint ők, így a vértartalék nyaranta drasztikusan csökken. Ennek orvoslására tudatos, proaktív véradói részvételre van szükség.

KolorTV élőben

Programajánló

FesztiRoll

Kazincbarcika, belterület

Varga Miklós és a Band életmű nagykoncert

Aggtelek, Baradla-barlang Hangversenyterem

A padlás

Kazincbarcika, Csónakázó-tó

Kamarazenei koncert

Bánhorváti, Református templom

TNT Track

Szuhakálló, Kastélykert

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk