https://kolorline.hu/Sajóivánka: Út a jövő felé!

Sajóivánka: Út a jövő felé!

Szerző:

Kolorline szerkesztőség

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Térség

Az új év első felében általában számot vetünk az elmúlt időszak eseményeiről, hatásairól.  Ez a visszatekintés különösen fontos egy település életében, hiszen az elért eredmények tükrében határozhatók meg azok a trendek, melyek új lendületet adnak a fejlődésnek. Seszták Ottó, Sajóivánka polgármestere összegzést tartott a 2016-os esztendőről, továbbá beszámolt a 2017-es évben előirányzott feladatokról.

 

– Az értékelés szempontjából 2016-ot két részre bontanám, egy gazdasági és egy kulturális részre. A gazdasági terület mérlege az önkormányzat számára pozitívan zárult, köszönhető ez a belügyminisztériumtól év végén kapott, több mint 1 000 000 Ft-nak is. Amit fontos megemlítenem, az a közfoglalkoztatási projekt. Sajóivánkán két közfoglalkoztatási program indult 2015-ben, a mezőgazdaság és a helyi sajátosság. A mezőgazdasági termelés elsődleges célja az óvodai konyha zöldségfélékkel való ellátása volt, ami meg is valósult. Nekem nem sok affinitásom volt a mezőgazdasághoz, ebben nagyon sokat köszönhetek a helyi gazdáknak, akik tanácsokkal láttak el, mit és hogyan ültessünk, milyen hagyományai vannak ott az egyes földterületek megművelésének – fejtette ki a polgármester, aki azt is elárulta, idén munkaerőhiány miatt már nem tudják ezt vállalni.

 

A helyi sajátosság projekt keretében igyekeztek a településképet formálni, lakhatóbbá alakítani Sajóivánkát. Elképzelésük egy új közösségi tér létrehozása, ezért 2015-ben a futballpálya területére bevezették az áramot, a 2016/17-es ciklusban szociális helyiségeket építettek, a 2017/2018. évi periódusban pedig szeretnék a játszóteret tovább bővíteni, illetve egy kemencét építeni, közösség­építő programokat kitalálni. A faluközpont nem volt alkalmas nagy tömegek befogadására, nagy rendezvények lebonyolítására. Az új koncepció jóvoltából szeretnének annak az elképzelésüknek is helyet adni, hogyan kapcsolódjanak a Kolorfesztiválhoz.

 

Sajóivánka első embere bevallotta, hogy félelemmel néz 2017 elé, ugyanis a 2014-ben induló európai uniós pályázati ciklus három év múlva lejár.

–  2016 végén sok helyre adtunk be pályázatot, de még a döntés mikéntjéről semmiféle információval nem rendelkezünk.  Azért izgulok ennyire, mert ezeknek a pályázatoknak a sikerességén múlik Sajóivánka jövője. 2020-ban lezárulnak, csupán addig van lehetőség a fejlesztésre. Amit leginkább szeretnénk ez évben megvalósítani, az egy kerékpárút kiépítése Sajóivánka és Kazincbarcika között. Ehhez csatlakozott a szomszéd falu, Sajókaza Község Önkormányzata is. Ezer szállal kötődünk a városhoz. Ide járnak iskolába a gyerekeink, a sajóivánkaiak zöme Kazincbarcikán dolgozik, itt intézi a lakosság a bevásárlásait. A biciklis közlekedés elősegítése érdekében nagyon fontos lenne ennek az útnak a megépítése, ugyanis a 26-os főút alkalmatlan a kerékpározásra – részletezte terveit Seszták Ottó. A tervek között szerepel még az önkormányzati épületek energetikai korszerűsítése, a régi épületek, mint például a régi iskola, felújítása, közösségi színtérré alakítása; valamint Sajóivánka belső önkormányzati földútjainak aszfaltozása is megoldásra vár.

 

– Sajnos az önkormányzat költségvetése, - bár a 2017. év az előzőekhez képest egész jól alakul – nem teszi lehetővé, hogy ezt saját forrásból meg tudnánk valósítani. Ehhez szükség lenne uniós pályázati forrásra.

További híreink

Reflexiók közéletről, hagyományokról — internetes napló Fészbukságaim 2.0 címmel

Dátum: 2024. aug 14. 08:10

Dr. Czifra János Fészbukságaim 2.0 című könyvét mutatták be a Kolorfesztiválon, a Mezey István Művészeti Központban. A kazincbarcikai közíró kötetei egyfajta internetes naplók, amelyek betekintés engednek a nyugalmazott ügyvéd reflexiójába közéletről, régmúltról, hagyományokról és személyes élményekről.

Kazincbarcikai időutazás — városunk múltja és jelene elevenedik meg a Mezeyben

Dátum: 2024. aug 13. 21:32

Kazincbarcikán két különleges kiállítás is várja az érdeklődőket a Mezey István Művészeti Központban. Az egyik a város 70. évfordulóját ünneplő “Ajándék — múltunk, jelenünk” tárlat, amely a Kazincbarcikai Gobelin Öltögetők Körének alkotásait mutatja be. A másik a “Galéria '70” kiállítás, amely festményeket, grafikákat, fotókat, installációkat és iparművészeti alkotásokat vonultat fel, és szeptember 13-ig ingyenesen látogatható.

Durván drágult a szabálytalan parkolás: tessék még jobban vigyázni!

Dátum: 2024. aug 12. 07:10

Egy augusztus 1-jétől érvényes új kormányrendelet sokkal nagyobb bírságokkal sújtja a szabálytalanul parkolókat. A Kazincbarcikai Önkormányzati Rendészet figyelmezteti a lakosságot, hogy még körültekintőbbek legyenek, nehogy véletlenül tilosban parkoljanak. A tudatosan szabálytalankodók pedig nagyobbat kockáztató hazárdjátékosokká válnak mostantól.

Mindaz, amit különösen fontos tudni a nyári véradásról

Dátum: 2024. aug 11. 08:10

A nyár a legkritikusabb időszak az életbe vágóan fontos véradási rendszer számára. A véradakozási hajlandóság a szabadságok, nyaralások csúcsidején tömegesen alábbhagy. Az egyébként rendszeres véradók sem feltétlenül gondolnak arra, hogy mások is éppen akkor tartanak spontán „véradási szünetet”, mint ők, így a vértartalék nyaranta drasztikusan csökken. Ennek orvoslására tudatos, proaktív véradói részvételre van szükség.

KolorTV élőben

Programajánló

FesztiRoll

Kazincbarcika, belterület

Varga Miklós és a Band életmű nagykoncert

Aggtelek, Baradla-barlang Hangversenyterem

A padlás

Kazincbarcika, Csónakázó-tó

Kamarazenei koncert

Bánhorváti, Református templom

TNT Track

Szuhakálló, Kastélykert

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk