https://kolorline.hu/Sajóivánka: Út a jövő felé!

Sajóivánka: Út a jövő felé!

Szerző:

Kolorline szerkesztőség

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Térség

Az új év első felében általában számot vetünk az elmúlt időszak eseményeiről, hatásairól.  Ez a visszatekintés különösen fontos egy település életében, hiszen az elért eredmények tükrében határozhatók meg azok a trendek, melyek új lendületet adnak a fejlődésnek. Seszták Ottó, Sajóivánka polgármestere összegzést tartott a 2016-os esztendőről, továbbá beszámolt a 2017-es évben előirányzott feladatokról.

 

– Az értékelés szempontjából 2016-ot két részre bontanám, egy gazdasági és egy kulturális részre. A gazdasági terület mérlege az önkormányzat számára pozitívan zárult, köszönhető ez a belügyminisztériumtól év végén kapott, több mint 1 000 000 Ft-nak is. Amit fontos megemlítenem, az a közfoglalkoztatási projekt. Sajóivánkán két közfoglalkoztatási program indult 2015-ben, a mezőgazdaság és a helyi sajátosság. A mezőgazdasági termelés elsődleges célja az óvodai konyha zöldségfélékkel való ellátása volt, ami meg is valósult. Nekem nem sok affinitásom volt a mezőgazdasághoz, ebben nagyon sokat köszönhetek a helyi gazdáknak, akik tanácsokkal láttak el, mit és hogyan ültessünk, milyen hagyományai vannak ott az egyes földterületek megművelésének – fejtette ki a polgármester, aki azt is elárulta, idén munkaerőhiány miatt már nem tudják ezt vállalni.

 

A helyi sajátosság projekt keretében igyekeztek a településképet formálni, lakhatóbbá alakítani Sajóivánkát. Elképzelésük egy új közösségi tér létrehozása, ezért 2015-ben a futballpálya területére bevezették az áramot, a 2016/17-es ciklusban szociális helyiségeket építettek, a 2017/2018. évi periódusban pedig szeretnék a játszóteret tovább bővíteni, illetve egy kemencét építeni, közösség­építő programokat kitalálni. A faluközpont nem volt alkalmas nagy tömegek befogadására, nagy rendezvények lebonyolítására. Az új koncepció jóvoltából szeretnének annak az elképzelésüknek is helyet adni, hogyan kapcsolódjanak a Kolorfesztiválhoz.

 

Sajóivánka első embere bevallotta, hogy félelemmel néz 2017 elé, ugyanis a 2014-ben induló európai uniós pályázati ciklus három év múlva lejár.

–  2016 végén sok helyre adtunk be pályázatot, de még a döntés mikéntjéről semmiféle információval nem rendelkezünk.  Azért izgulok ennyire, mert ezeknek a pályázatoknak a sikerességén múlik Sajóivánka jövője. 2020-ban lezárulnak, csupán addig van lehetőség a fejlesztésre. Amit leginkább szeretnénk ez évben megvalósítani, az egy kerékpárút kiépítése Sajóivánka és Kazincbarcika között. Ehhez csatlakozott a szomszéd falu, Sajókaza Község Önkormányzata is. Ezer szállal kötődünk a városhoz. Ide járnak iskolába a gyerekeink, a sajóivánkaiak zöme Kazincbarcikán dolgozik, itt intézi a lakosság a bevásárlásait. A biciklis közlekedés elősegítése érdekében nagyon fontos lenne ennek az útnak a megépítése, ugyanis a 26-os főút alkalmatlan a kerékpározásra – részletezte terveit Seszták Ottó. A tervek között szerepel még az önkormányzati épületek energetikai korszerűsítése, a régi épületek, mint például a régi iskola, felújítása, közösségi színtérré alakítása; valamint Sajóivánka belső önkormányzati földútjainak aszfaltozása is megoldásra vár.

 

– Sajnos az önkormányzat költségvetése, - bár a 2017. év az előzőekhez képest egész jól alakul – nem teszi lehetővé, hogy ezt saját forrásból meg tudnánk valósítani. Ehhez szükség lenne uniós pályázati forrásra.

További híreink

Kolorfesztivál – idén is Kolorcountryvá tágul-tárul Kolorcity

Dátum: 2024. júl 25. 07:25

A Kolorfesztivál évek óta plusz dimenziót jelent a helyszínt adó Kolorcity és a fesztiválozók számára. A környező települések a Kolorcountry virtuális birodalmának égisze alatt csatlakoznak saját porondon tartott kulturális programokkal a Kolorfesztivál szellemiségéhez. Így lesz ez idén is. Négy csatlós település terjeszti ki 2024-ben Kazincbarcika fesztiválhatárait egytől egyig izgalmas, értékes programokkal.

A Gyermekek Háza-Kézművesház izgalmas-mozgalmas élménytábora

Dátum: 2024. júl 24. 20:36

Kazincbarcika idei Kolortábor-konstellációjából a gyerekek által egyik legjobban várt alkalom a Gyermekek-Háza Kézművesház sokat ígérő élménytábora volt. Ezen a héten többek között lézerharc, Szafari Park, BorsodChem-üzemlátogatás, illetve közös mozizás kínálkozik számukra, és ez sok kis táborélvező érdeklődését telibe találta.

Néhány napra leáll a vízfelmelegítés-szolgáltatás

Dátum: 2024. júl 22. 13:37

Karbantartás miatt 4 napig a távhőszolgáltatással összefüggő vízfelmelegítés-szolgáltatás a teljes városban szünetel. A Barcika Szolg Kft. a felhasználók türelmét és megértését kéri.

Szúnyoggyérítés a város megbízásából

Dátum: 2024. júl 22. 10:12

A Bogármérnökség Kft. végez szúnyoggyérítést Kazincbarcikán július 22-én, hétfőn. A földi-kémiai beavatkozás mellett földi-biológiai irtásra is sor kerül.

KolorTV élőben

Programajánló

Kazincbarcikai Gobelin Öltögetők Köre: Ajándék - múltunk, jelenünk

Kazincbarcika, Mezey István Művészeti Központ, többfunkciós terem

FesztiRoll

Kazincbarcika, belterület

Galéria ’70

Mezey István Művészeti Központ kiállítóterem

Oroszi Fanni és a Band

Kazincbarcika, Csónakázó-tó

Rúzsa Magdi

Kazincbarcika, Csónakázó-tó

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk