https://kolorline.hu/Múcsony: Emelt fővel túllépni a tragédián

Múcsony: Emelt fővel túllépni a tragédián

Szerző:

Kolorline szerkesztőség

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Térség

Tavaly Múcsonyt két időjárási katasztrófa sújtotta, rövid idő alatt hatalmas intenzitású csapadék zúdult a településre. Az első hullám 2016. május 24-én érkezett, a második pedig július 28-án. Az emberek tragédiaként élték meg, hiszen száz éve nem láttak ekkora vizet.

 

Tönkretette a magántulajdonokat, a közterületen a járdákat, utakat és a vízelvezető árkokat. Volt olyan lakás, amely teljesen összedőlt, kettő pedig úgy megrongálódott, hogy lakhatatlanná vált. A biztosítók valamelyest segítettek, de szükség volt a lakosság összefogására. A magánházakban 300-350 milliós kár keletkezett, a köztulajdonokban történt károsodás mértéke 150 millió forint. A természeti csapás érintette a közfoglalkoztatási program mezőgazdasági és helyi sajátosság részét, ugyanis az eső minden termést és addigi beruházást elpusztított. Ez súlyos vis maior helyzetet okozott a községben, mely meghatározta az önkormányzati büdzsé teljes évét. Ennek ellenére a falu vezetése kitartóan keresi a kárrendezés lehetőségeit. Megterveztették a település teljes vízelvezető rendszerének terveit, illetve két völgyzáró gátat szeretnének kialakítani, ehhez viszont állami forrásokra van szükség. Az elképzelés megvan, most a tulajdonviszonyok rendezése és a tervek készítése folyik.

 

Egyetlen sikertörténet volt 2016-ban a településen.  Múcsony képviselő-testülete korábban egy tésztaüzem létrehozásáról döntött, melyet augusztus 6-án adtak át. Minden más ünnepséget, rendezvényt lefújt az önkormányzat. Nem akartak ünnepelni, mikor a helyreállításra, az újjáépítésre kell a pénz.

Az idei esztendőben elsősorban a Start munkaprogramra helyezik a hangsúlyt, mivel 165 főt foglalkoztatnak ennek keretében. A program egy része mezőgazdasági, a másik a helyi sajátosság, a harmadik a közútfelújítás, negyedik külterületi útfelújítás, ötödik illegális hulladéklerakó-felszámolás, hatodik a belvízelvezetés; illetve van egy biomassza-termelés is, melynek az a célja, hogy az intézmények fűtését a gázból részben biomasszára állítsák át.  Az illegális hulladéklerakó programban a település külterületén található hulladéklerakókat kívánják felszámolni. Április 30-áig fejeződik be a vízelvezető árkok építése, ez után kezdődik a járdák kialakítása, kiépítése. A tervek között szerepel az egészségház felújítása, a pályázat sikeres elbírálását követően megkezdik a munkálatokat. 

 

– Kétezer-tizenkilencben lesz településünk 800 éves. Most ez az, amire nagyon készülünk, hiszen kevés település éli meg ezt a kort és a lakosok büszkék a hagyományaikra. A kedvünk nem fogyott el, tovább építjük, amit elkezdtünk 10-12 évvel ezelőtt. – erősítette meg a falu vezetésének és polgárainak elszántságát Viszlai Viktor polgármester.

További híreink

Választások — 2024. június 9.

Dátum: 2024. ápr 17. 13:36

Idén június 9-én helyi önkormányzati, nemzetiségi önkormányzati és európai parlamenti választások lesznek. Cikkünk a legfontosabb tudnivalókat folyamatos frissítés mellett tartalmazza. A kazincbarcikai választópolgárok megtudhatják, mik a határidők, és 2024-ben hogyan alakul a városban a választókerületeknek, valamint a szavazóköröknek a listája.

Tudat(re)formáló óvodapedagógiai konferencia Kazincbarcikán

Dátum: 2024. ápr 17. 09:01

A Covid-idők kényszerszünete után összesítésben harmadik alkalommal rendeztek városunkban óvodapedagógiai konferenciát a Kazincbarcika Összevont Óvodák. A rendezvényt tudattranszformáló, interaktív előadással koronázta meg Bagdi Bella pszichológus, a Boldogságóra szellemi anyja is.

Jövőbe mutató partnernap a 35 éves Humán Kft.-nél

Dátum: 2024. ápr 16. 20:39

Az első nagyszabású partnernapját tartotta április 12-én Kazincbarcika 35 éves informatikai cége, a Humán Kft. Az eseményen résztvevők megismerhették a vállalat régi és új szolgáltatásait, valamint fejlesztéseit.

Vármegyei Diákolimpia elődöntőn mérkőztek Borsod ifjú labdarúgói

Dátum: 2024. ápr 16. 15:24

A Diákolimpia labdarúgás vármegyei elődöntőjének adott otthont városunk a napokban. Kazincbarcika, Ózd és Edelény legtehetségesebb fiatal sportolói versenyezhettek, összesen 120-an, 12 csapatban. A cél a legjobbak kiválasztása volt a vármegyei döntőre. A kazincbarcikaiak most is bravúrosan teljesítettek.

KolorTV élőben

Programajánló

Babakiállítás

Mezey István Művészeti Központ

Szárazon megúszós Vízikomplexum-bejárás

Vízi komplexum

Futókörök napja 2024

Kazincbarcika, Csónakázó-tó

Retro majális

Kazincbarcika, Fő tér

Tour de Hongrie 2024 - május 9-i kazincbarcikai célállomással

Kazincbarcika

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk