https://kolorline.hu/Készülődés a költészet napjára

Készülődés a költészet napjára

Szerző:

Kolorline szerkesztőség

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Térség

Minden évben április 11-én, József Attila születésnapján ünnepeljük a magyar költészet napját. Önmagában ez is jeles nap a hazai literatúrát szeretők, művelők számára. Azonban idén kettős ünnepe van a honi lírának, hiszen ez évre esik másik nagyszerű költőnk, írónk, Arany János születésének bicentenáriumi évfordulója. Ez alkalomból április 8-án a sajószentpéteri Lévay József Könyvtár munkatársai az Arany Jánostól József Attiláig tartó irodalmi korszak szerzőinek munkásságával ismertették meg a résztvevőket.

 

Érdekes volt felfedezni, hogy a különböző irodalomtörténeti munkákban, lexikonokban miként szerepelnek ezek az alkotók. Hiszen ahány kézikönyv, annyi szerkesztés, felfogás, szemlélet és megközelítés uralkodik. Eme összejövetel a stílusirányzatokon át nyújtott rátekintést az olvasónak a nevezett időszakra. Az alkotói érából kiragadott költők Kiss József, Reviczky Gyula, Komjáthy Jenő, Vajda János, Kozma Andor, Czóbel Minka, Heltai Jenő, Erdős Renée, Ady Endre, Babits Mihály, Kosztolányi Dezső, Juhász Gyula, Tóth Árpád, Füst Milán, Szabó Lőrinc, Kassák Lajos, Illyés Gyula, József Attila, Radnóti Miklós Kaffka Margit voltak.

 

Vadnán, a Göőz Pál Művelődési Házban, ugyancsak április 8-án, hagyományosan, ötödik alkalommal rendeztek költészetnapi gálaműsort.

A rendezvényen az óvodáskorú gyermekektől a nyugdíjas korosztályig képviseltették magukat a szavalók. Versek hangzottak el Weöres Sándortól, József Attilától, Arany Jánostól, Nemes-Nagy Ágnestől, Radnóti Miklóstól, Tompa Mihálytól és Tollas Tibortól. A fellépők előadását oklevéllel jutalmazták. A produkciókat megzenésített versekből álló bejátszások színesítették.

További híreink

REpontok – Kazincbarcikán is eljött a palackvisszaváltás reformkora

Dátum: 2024. júl 27. 14:59

Az országosan már 10 millió visszaváltott palacknál tartó REpont-rendszer Kazincbarcikán is működésbe lendült. A nagyobb üzletek visszaváltó automatákkal szerelkeztek fel, amelyekkel számlánkra is kérhetjük a palackok ellenértékét, de akár a boltban is levásárolhatjuk egy kapott utalvánnyal az összeget. A környezetvédelmi szakemberek ettől az újítástól kevesebb eldobált hulladékot remélnek, és azt, hogy így több anyag kerül majd az újrahasznosítási láncba.

Leállás a Kazincbarcikai Fedett Uszodában

Dátum: 2024. júl 26. 13:08

Augusztus 5. és 25. között a szokásos éves karbantartás miatt leáll a Kazincbarcikai Fedett Uszoda és az ott elérhető szolgáltatások. Az üzemeltető a lakosság türelmét és megértését kéri.

Kolorfesztivál – idén is Kolorcountryvá tágul-tárul Kolorcity

Dátum: 2024. júl 25. 07:25

A Kolorfesztivál évek óta plusz dimenziót jelent a helyszínt adó Kolorcity és a fesztiválozók számára. A környező települések a Kolorcountry virtuális birodalmának égisze alatt csatlakoznak saját porondon tartott kulturális programokkal a Kolorfesztivál szellemiségéhez. Így lesz ez idén is. Négy település terjeszti ki 2024-ben Kazincbarcika fesztiválhatárait egytől egyig izgalmas, értékes programokkal.

A Gyermekek Háza-Kézművesház izgalmas-mozgalmas élménytábora

Dátum: 2024. júl 24. 20:36

Kazincbarcika idei Kolortábor-konstellációjából a gyerekek által egyik legjobban várt alkalom a Gyermekek-Háza Kézművesház sokat ígérő élménytábora volt. Ezen a héten többek között lézerharc, Szafari Park, BorsodChem-üzemlátogatás, illetve közös mozizás kínálkozik számukra, és ez sok kis táborélvező érdeklődését telibe találta.

KolorTV élőben

Programajánló

Kazincbarcikai Gobelin Öltögetők Köre: Ajándék - múltunk, jelenünk

Kazincbarcika, Mezey István Művészeti Központ, többfunkciós terem

FesztiRoll

Kazincbarcika, belterület

Galéria ’70

Mezey István Művészeti Központ kiállítóterem

Oroszi Fanni és a Band

Kazincbarcika, Csónakázó-tó

Rúzsa Magdi

Kazincbarcika, Csónakázó-tó

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk