https://kolorline.hu/Vadna: A múlt értékeivel közösen a jövőért

Vadna: A múlt értékeivel közösen a jövőért

Szerző:

Kolorline szerkesztőség

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Térség

Vadna község 2017-ben ünnepli fennállásának 780. évfordulóját. A település életében nagy jelentőséggel bíró jubileum legfontosabb célja a közösségi kapcsolatok elmélyítése és az identitástudat erősítése a lakosságban.

Az alapítás ünnepének szentelt esztendőben főként kulturális programokkal várják nem kizárólag a vadnaiakat, hanem a környékről érkezőket is. Ám nem csupán ez az esemény köti le a falu vezetésének figyelmét. A község elöljárói nagyszabású terveket szeretnének megvalósítani, egy élhetőbb, vonzóbb települést kialakítani. Ez a nézet három sarkalatos pontra támaszkodik. A középületek, terek, utcák felújítására, átalakítására, a községre jellemző színes kulturális élet megtartására, s végül a múlt emlékeinek megőrzésére, bemutatására. Ebből kiindulva idén a középületek energetikai korszerűsítését kívánják megvalósítani, valamint egy nagy projekt kivitelezését tervezik. A hagyomány szerint a Bán-patakon Dédestapolcsánytól Vadnáig egykor hét vízimalom létezett. Ma már csak a vadnai malom épülete van felújítható állapotban. Ezt szeretnék helyreállítani, összekapcsolva a hajdani várrommal a „Csodamalom – Csodavár” projekt keretében. Megvalósulásához nagy reményeket fűznek a falubeliek, hiszen a program kiterjesztésével, - mint például tanösvény kialakítása, illetve lovagi akadálypálya kiépítése, - a térség turisztikai központjává válhatna a község, hozzájárulva Kazincbarcika, a Bán-völgye és a Sajó-völgye településeinek szélesebb körű idegenforgalmi látogatottságához.

Manapság sokan választják Vadnát új lakóhelyül. Büszkék arra, hogy három új utca kialakítására volt szükség, melyek 90%-át fiatal, kazincbarcikai házaspárok töltötték meg. A 700 főt számláló kistelepülésen ugyancsak elégedettségre ad okot a kulturális élet gazdagsága. Rengeteg állandó programmal büszkélkedhetnek. A következő nagy esemény a borverseny lesz, ezt követi a Várhegy-túra, majd a Kemencefesztivál.

- Nyáron gasztronómiai fesztivált fogunk tartani, augusztus elején a Komoróczi Péter Várnapokra készülünk. Ősszel Szüreti fesztivál lesz, közben pedig gyereknap. – tájékoztatott Bencze Péter, Vadna polgármestere.

További híreink

Kolorcitybe érkezett a Mikulás

Dátum: 2022. dec 06. 21:52

Idén duplázott Kazincbarcikán a Mikulás, aki hétfőn és kedden is várta a gyerekeket a Mezey István Művészeti Központban. Nemcsak az óvodás és iskolás csoportok találkozhattak a Télapóval, hanem a családok is, mégpedig a Mikulás-házban.

Kazincbarcikát is elérte az országos üzemanyaghiány

Dátum: 2022. dec 05. 19:36

A kazincbarcikai kutak nagy részén hétfőn már egyáltalán nem volt üzemanyag, a belvárosban található töltőállomáson pedig több sorban kígyóztak az autók arra várva, hogy eljussanak az oszlopokig. Volt, akinek nem volt szerencséje.

Időszakosan megállítják a forgalmat a Mikulás-kocogás idején

Dátum: 2022. dec 05. 11:10

Néhány perces megállásra kényszerülnek az autósok december 5-én, 17:00 órától Kazincbarcika belvárosában.

II. adventi gyertyagyújtás

Dátum: 2022. dec 04. 20:19

December 4-én, vasárnap felgyúlt az advent koszorún a második gyertya lángja. A kazincbarcikaiak a Mezey István Művészeti Központ udvarán gyűltek össze.

KolorTV élőben

Programajánló

III. adventi gyertyagyújtás

Mezey István Művészeti Központ udvara

IV. adventi gyertyagyújtás

Mezey István Művészeti Központ udvara

A borsodi gyökerek

Don Bosco Sportközpont

Élő betlehem

Szent János görögkatolikus templom

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk