https://kolorline.hu/Vadna: A múlt értékeivel közösen a jövőért

Vadna: A múlt értékeivel közösen a jövőért

Szerző:

Kolorline szerkesztőség

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Térség

Vadna község 2017-ben ünnepli fennállásának 780. évfordulóját. A település életében nagy jelentőséggel bíró jubileum legfontosabb célja a közösségi kapcsolatok elmélyítése és az identitástudat erősítése a lakosságban.

Az alapítás ünnepének szentelt esztendőben főként kulturális programokkal várják nem kizárólag a vadnaiakat, hanem a környékről érkezőket is. Ám nem csupán ez az esemény köti le a falu vezetésének figyelmét. A község elöljárói nagyszabású terveket szeretnének megvalósítani, egy élhetőbb, vonzóbb települést kialakítani. Ez a nézet három sarkalatos pontra támaszkodik. A középületek, terek, utcák felújítására, átalakítására, a községre jellemző színes kulturális élet megtartására, s végül a múlt emlékeinek megőrzésére, bemutatására. Ebből kiindulva idén a középületek energetikai korszerűsítését kívánják megvalósítani, valamint egy nagy projekt kivitelezését tervezik. A hagyomány szerint a Bán-patakon Dédestapolcsánytól Vadnáig egykor hét vízimalom létezett. Ma már csak a vadnai malom épülete van felújítható állapotban. Ezt szeretnék helyreállítani, összekapcsolva a hajdani várrommal a „Csodamalom – Csodavár” projekt keretében. Megvalósulásához nagy reményeket fűznek a falubeliek, hiszen a program kiterjesztésével, - mint például tanösvény kialakítása, illetve lovagi akadálypálya kiépítése, - a térség turisztikai központjává válhatna a község, hozzájárulva Kazincbarcika, a Bán-völgye és a Sajó-völgye településeinek szélesebb körű idegenforgalmi látogatottságához.

Manapság sokan választják Vadnát új lakóhelyül. Büszkék arra, hogy három új utca kialakítására volt szükség, melyek 90%-át fiatal, kazincbarcikai házaspárok töltötték meg. A 700 főt számláló kistelepülésen ugyancsak elégedettségre ad okot a kulturális élet gazdagsága. Rengeteg állandó programmal büszkélkedhetnek. A következő nagy esemény a borverseny lesz, ezt követi a Várhegy-túra, majd a Kemencefesztivál.

- Nyáron gasztronómiai fesztivált fogunk tartani, augusztus elején a Komoróczi Péter Várnapokra készülünk. Ősszel Szüreti fesztivál lesz, közben pedig gyereknap. – tájékoztatott Bencze Péter, Vadna polgármestere.

További híreink

Bike Day

Dátum: 2023. szept 23. 08:00

A Kazincbarcikai Rendőrkapitányság idén is megrendezte a Bike Day elnevezésű balesetmegelőzési programját. A Don Bosco Sportközpont parkolójában több mint 100 helyi óvodás és általános iskolás mutatta meg, mennyire jártas a KRESZ-ben, és mennyire veszi jól a gyakorlatban a közlekedési akadályokat.

Feloldották az útzárat a Lidl-körforgalomnál

Dátum: 2023. szept 22. 19:25

Nem készült el még teljesen, ám szeptember 22-én feloldották a Mátyás király út-Pollack Mihály utca kereszteződésében az útzárat. Azok a munkálatok, amelyek még hátravannak, már nem járnak teljes korlátozással.

ERASMUS+ BARCELONA – 2023

Dátum: 2023. szept 20. 20:38

Az Ózdi SZC Deák Ferenc Technikum és Szakképző Iskola megnyerte az Erasmus+ rövidtávú szakmai gyakorlatának lehetőségét. 2023. június 25. és július 16. között Barcelonában bővült 12 grafikus tanuló szakmai tapasztalata, kulturális műveltsége.

Kertünk felkészítése a szélsőséges időjárásra — a kertben alkalmazható alkalmazkodási válaszlépések

Dátum: 2023. szept 19. 09:00

Kertünk fokozottan ki van téve az éghajlati elemeknek, a globális szintű klímaváltozás okozta extrém időjárás súlyosan károsíthatja a növényeket, kerti eszközöket és melléképületeket, ezzel akár jelentős anyagi károkat és terméskiesést okozva. Az ilyen jellegű károk egy része megelőzhető, ha tudatosan felkészítjük kertünket és – ha kert hiányában is kertészkednénk, akkor – erkélyünket az extrém időjárási események okozta kihívásokra. Ehhez fontos átgondolnunk, hogy a kertünknek vagy erkélyünknek milyen adottságai vannak, és a várható jövőbeli éghajlati változásokat figyelembe véve, tudatosan célszerű megtervezni a változtatásokat, beavatkozásokat.

KolorTV élőben

Programajánló

Mezey-workshop II.

Mezey István Művészeti Központ

Idősek világnapja 2023

Don Bosco Sportközpont

Alakreform-edzés Rubint Rékával

Kazinczy Ferenc Tornacsarnok

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk