https://kolorline.hu/Vadna: A múlt értékeivel közösen a jövőért

Vadna: A múlt értékeivel közösen a jövőért

Szerző:

Szűcs Krisztina

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Térség

Vadna község 2017-ben ünnepli fennállásának 780. évfordulóját. A település életében nagy jelentőséggel bíró jubileum legfontosabb célja a közösségi kapcsolatok elmélyítése és az identitástudat erősítése a lakosságban.

Az alapítás ünnepének szentelt esztendőben főként kulturális programokkal várják nem kizárólag a vadnaiakat, hanem a környékről érkezőket is. Ám nem csupán ez az esemény köti le a falu vezetésének figyelmét. A község elöljárói nagyszabású terveket szeretnének megvalósítani, egy élhetőbb, vonzóbb települést kialakítani. Ez a nézet három sarkalatos pontra támaszkodik. A középületek, terek, utcák felújítására, átalakítására, a községre jellemző színes kulturális élet megtartására, s végül a múlt emlékeinek megőrzésére, bemutatására. Ebből kiindulva idén a középületek energetikai korszerűsítését kívánják megvalósítani, valamint egy nagy projekt kivitelezését tervezik. A hagyomány szerint a Bán-patakon Dédestapolcsánytól Vadnáig egykor hét vízimalom létezett. Ma már csak a vadnai malom épülete van felújítható állapotban. Ezt szeretnék helyreállítani, összekapcsolva a hajdani várrommal a „Csodamalom – Csodavár” projekt keretében. Megvalósulásához nagy reményeket fűznek a falubeliek, hiszen a program kiterjesztésével, - mint például tanösvény kialakítása, illetve lovagi akadálypálya kiépítése, - a térség turisztikai központjává válhatna a község, hozzájárulva Kazincbarcika, a Bán-völgye és a Sajó-völgye településeinek szélesebb körű idegenforgalmi látogatottságához.

Manapság sokan választják Vadnát új lakóhelyül. Büszkék arra, hogy három új utca kialakítására volt szükség, melyek 90%-át fiatal, kazincbarcikai házaspárok töltötték meg. A 700 főt számláló kistelepülésen ugyancsak elégedettségre ad okot a kulturális élet gazdagsága. Rengeteg állandó programmal büszkélkedhetnek. A következő nagy esemény a borverseny lesz, ezt követi a Várhegy-túra, majd a Kemencefesztivál.

- Nyáron gasztronómiai fesztivált fogunk tartani, augusztus elején a Komoróczi Péter Várnapokra készülünk. Ősszel Szüreti fesztivál lesz, közben pedig gyereknap. – tájékoztatott Bencze Péter, Vadna polgármestere.

További híreink

A háromszoros kupagyőztes Németh Szabolcs edzőként folytatja tovább

Dátum: 2019. máj 19. 13:50

A hatvankilencszeres magyar válogatott röplabdázó a Fatum-Nyíregyháza kispadján

Fiatal sakkosok a Mezeyben

Dátum: 2019. máj 18. 11:58

III. Kolorcity Open címmel egyéni és csapat utánpótlás sakkversenyt szervezett a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Sakkszövetség és Kazincbarcika Város Önkormányzata május 18-án a Mezey István Művészeti Központban.

Figyelem! Csalók járják a várost - pénzt kérnek, radiátorcserét ígérnek

Dátum: 2019. máj 16. 13:58

Felhívjuk a lakosság figyelmét, hogy Kazincbarcikán zöld munkaruhában csalók járják a várost, akik szolgáltatónak adják ki magukat.

Elmaradt a pontszerzés

Dátum: 2019. máj 15. 15:29

A labdarúgó Merkantil Bank Liga NB II 37. fordulójában az ETO FC Győr együttesét látta vendégül a Kazincbarcika.

Programajánló

Kassai Thália Színház: A Montmartre-i ibolya

Kazincbarcika - Egressy Béni Művelődési Központ

Porfogó

Mezey István Művészeti Központ - Kazincbarcika, Rákóczi tér 9.

Somodi-Hornyák Szilárd: "Porfogó" kiállítás

Kazincbarcika

Gyere és fuss velünk a sérült gyermekekért!"

Sajóbábony

III. Fitness Day Kazincbarcika

Kazincbarcika

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk