https://kolorline.hu/Vadna: A múlt értékeivel közösen a jövőért

Vadna: A múlt értékeivel közösen a jövőért

Szerző:

Szűcs Krisztina

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Térség

Vadna község 2017-ben ünnepli fennállásának 780. évfordulóját. A település életében nagy jelentőséggel bíró jubileum legfontosabb célja a közösségi kapcsolatok elmélyítése és az identitástudat erősítése a lakosságban.

Az alapítás ünnepének szentelt esztendőben főként kulturális programokkal várják nem kizárólag a vadnaiakat, hanem a környékről érkezőket is. Ám nem csupán ez az esemény köti le a falu vezetésének figyelmét. A község elöljárói nagyszabású terveket szeretnének megvalósítani, egy élhetőbb, vonzóbb települést kialakítani. Ez a nézet három sarkalatos pontra támaszkodik. A középületek, terek, utcák felújítására, átalakítására, a községre jellemző színes kulturális élet megtartására, s végül a múlt emlékeinek megőrzésére, bemutatására. Ebből kiindulva idén a középületek energetikai korszerűsítését kívánják megvalósítani, valamint egy nagy projekt kivitelezését tervezik. A hagyomány szerint a Bán-patakon Dédestapolcsánytól Vadnáig egykor hét vízimalom létezett. Ma már csak a vadnai malom épülete van felújítható állapotban. Ezt szeretnék helyreállítani, összekapcsolva a hajdani várrommal a „Csodamalom – Csodavár” projekt keretében. Megvalósulásához nagy reményeket fűznek a falubeliek, hiszen a program kiterjesztésével, - mint például tanösvény kialakítása, illetve lovagi akadálypálya kiépítése, - a térség turisztikai központjává válhatna a község, hozzájárulva Kazincbarcika, a Bán-völgye és a Sajó-völgye településeinek szélesebb körű idegenforgalmi látogatottságához.

Manapság sokan választják Vadnát új lakóhelyül. Büszkék arra, hogy három új utca kialakítására volt szükség, melyek 90%-át fiatal, kazincbarcikai házaspárok töltötték meg. A 700 főt számláló kistelepülésen ugyancsak elégedettségre ad okot a kulturális élet gazdagsága. Rengeteg állandó programmal büszkélkedhetnek. A következő nagy esemény a borverseny lesz, ezt követi a Várhegy-túra, majd a Kemencefesztivál.

- Nyáron gasztronómiai fesztivált fogunk tartani, augusztus elején a Komoróczi Péter Várnapokra készülünk. Ősszel Szüreti fesztivál lesz, közben pedig gyereknap. – tájékoztatott Bencze Péter, Vadna polgármestere.

További híreink

Az utánpótlásé volt a főszerep

Dátum: 2019. márc 18. 11:28

KBSC utánpótlás eredmények / U 19, U 17, U 15, U 14,  /

Böjtöljünk: a megtisztulás és megújulás időszaka +receptek

Dátum: 2019. márc 17. 13:35

2019-ben március 6-án kezdődött a nagyböjt negyven napja, mely alatt - lemondva a zsíros-húsos fogásokról - lehetőséget teremtünk testünk és lelkünk számára a tavaszi megújuláshoz, a természettel való összhangba rendeződéshez.

Remekül szerepelt a Birkózó Szakosztály

Dátum: 2019. márc 17. 12:56

A Kemény Ferenc Sportcsarnok három szőnyege adott otthont március 16-án Egerben a 2019. évi diák II-es kötöttfogású országos bajnokságnak.

Női röplabda csapatot indít a Vegyész RC Kazincbarcika

Dátum: 2019. márc 14. 08:45

Megjelenik a női csapatok közt a Vegyész RC Kazincbarcika röplabdacsapata, hiszen ezentúl feltűnnek a leány csapatok is, az általános iskolás lányok edzője Veres István lesz.

Programajánló

Állásbörze az Északkal - Kazincbarcika

Kazincbarcika

Bódi Ilona Emlékverseny - IX. Shotokan Karate Kupa

Barcika Art Kommunikációs, Kulturális és Sport Szolgáltató Kft. Tornacsarnoka - Kazincbarcika, Lini István tér 4.

Simon Balázs festő kiállítása a Mezey Művészeti Központban

Kazincbarcika

Hangszert a kézbe

Kazincbarcika

14. Vitézlő teljesítménytúra

Kazincbarcika

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk