https://kolorline.hu/Gyermekekkel a környezet védelméért

Gyermekekkel a környezet védelméért

Szerző:

Kolorline szerkesztőség

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Térség

 

Földünket számos veszély fenyegeti. Gondoljunk csak a klímaváltozásra, a vízhiányra, vagy akár az energiakészletek csökkenésére. Mindezek elkerüléséhez fontos a szemléletváltás. A megújulásra a gyermekek a legfogékonyabbak, éppen ezért lényeges, hogy tudatosítsuk bennük, ők is hozzájárulhatnak környezetünk védelméhez.

A „Fenntarthatósági Témahét“ nevű program e szemlélet széles körű elterjesztését célozza iskolai keretek között. Az április 24-28. közt lebonyolított rendezvényhez az ország 1885 közép-és általános iskolája csatlakozott, köztük a dédestapolcsányi Lajos Árpád Általános Iskola. A projekt az általános iskolai korosztály részére három témát határozott meg:

1. Őrizd meg a Földet! – „Cseppben a tenger”

2. Szeresd az állatokat! –Mondd, szereted az állatokat?

3. Táplálkozz tudatosan!

A témahéthez kapcsolódtak a környezetismeret, a természetismeret és a biológia órák foglalkozásai, valamint a programon belül a tanulók facsemetéket ültettek, ismerkedtek a Szalamandra tanösvény élővilágával, körbebicajozták a víztározót, madárlesen voltak, túráztak az Upponyi-szoroson, játékos vetélkedőt tartottak a tanárokkal és egészségbüfét nyitottak a suliban.

A fenti témakörökhöz pályázatokat írtak ki. Az iskola a „Vizes élőhely örökbefogadása”, valamint az “Iskolakert” pályázaton vesz részt.   Az előbbi esetben az intézmény alsósai jelképesen örökbe fogadják a Lázbérci – víztározót, a helyről dokumentációt állítanak össze, melyet május 15-ig küldenek vissza. Az utóbbi pályázat a felső tagozatosok kreativitását és tudását mozgatja meg. A gyerekeknek terveket kell készíteni az iskolakertről és fényképekkel dokumentálni a megvalósítást, illetve a növények élettani hatásairól beszámolót készíteni és ugyancsak május 15-ig visszaküldeni. Június 09-én derül ki, mennyire voltak ügyesek, milyen eredményt értek el a pályázatokon.

További híreink

REpontok – Kazincbarcikán is eljött a palackvisszaváltás reformkora

Dátum: 2024. júl 27. 14:59

Az országosan már 10 millió visszaváltott palacknál tartó REpont-rendszer Kazincbarcikán is működésbe lendült. A nagyobb üzletek visszaváltó automatákkal szerelkeztek fel, amelyekkel számlánkra is kérhetjük a palackok ellenértékét, de akár a boltban is levásárolhatjuk egy kapott utalvánnyal az összeget. A környezetvédelmi szakemberek ettől az újítástól kevesebb eldobált hulladékot remélnek, és azt, hogy így több anyag kerül majd az újrahasznosítási láncba.

Leállás a Kazincbarcikai Fedett Uszodában

Dátum: 2024. júl 26. 13:08

Augusztus 5. és 25. között a szokásos éves karbantartás miatt leáll a Kazincbarcikai Fedett Uszoda és az ott elérhető szolgáltatások. Az üzemeltető a lakosság türelmét és megértését kéri.

Kolorfesztivál – idén is Kolorcountryvá tágul-tárul Kolorcity

Dátum: 2024. júl 25. 07:25

A Kolorfesztivál évek óta plusz dimenziót jelent a helyszínt adó Kolorcity és a fesztiválozók számára. A környező települések a Kolorcountry virtuális birodalmának égisze alatt csatlakoznak saját porondon tartott kulturális programokkal a Kolorfesztivál szellemiségéhez. Így lesz ez idén is. Négy település terjeszti ki 2024-ben Kazincbarcika fesztiválhatárait egytől egyig izgalmas, értékes programokkal.

A Gyermekek Háza-Kézművesház izgalmas-mozgalmas élménytábora

Dátum: 2024. júl 24. 20:36

Kazincbarcika idei Kolortábor-konstellációjából a gyerekek által egyik legjobban várt alkalom a Gyermekek-Háza Kézművesház sokat ígérő élménytábora volt. Ezen a héten többek között lézerharc, Szafari Park, BorsodChem-üzemlátogatás, illetve közös mozizás kínálkozik számukra, és ez sok kis táborélvező érdeklődését telibe találta.

KolorTV élőben

Programajánló

Kazincbarcikai Gobelin Öltögetők Köre: Ajándék - múltunk, jelenünk

Kazincbarcika, Mezey István Művészeti Központ, többfunkciós terem

FesztiRoll

Kazincbarcika, belterület

Galéria ’70

Mezey István Művészeti Központ kiállítóterem

Oroszi Fanni és a Band

Kazincbarcika, Csónakázó-tó

Rúzsa Magdi

Kazincbarcika, Csónakázó-tó

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk