https://kolorline.hu/Öt helyszínen mérik az autókat Borsodban

Öt helyszínen mérik az autókat Borsodban

Szerző:

Kovács Loretta

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Térség

Már nem lehet sokáig büntetlenül túlsúllyal közlekedni a teherautókkal hazánkban, ugyanis szeptember 19-én elkezdi működését a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. Ennek a beruházásnak az oka, a túlsúlyos járművek sokkal nagyobb baleseti kockázatot jelentenek az utakon – például a hosszabb fékút miatt. Probléma továbbá, hogy ezek a teherjárművek sokkal jobban terhelik az úthálózatot, így annak állagmegóvása is indokolja a túlsúlyos járművek kiszűrését. Nem utolsósorban azt is fontos megemlíteni, hogy a túlsúllyal nagyobb haszonnal közlekedtetett járművek, rontják a jogkövető vállalkozások piaci helyzetét.

Szeptember 19-én elindul a rendszer működése, amely automatikusan méri majd az áthaladó autók súlyát, ha túlsúlyt észlel, akkor jelzést ad. Mivel a szenzorokat működés közben fogják folyamatosan hitelesíteni, így idén még biztosan nem jár büntetés a szabályszegőknek, azonban egy figyelmeztetést kapnak majd postán, amelyben szerepel, hogy hol és milyen súllyal mérték be az autót, ahogy az is, hogy hamarosan ezért bírság jár. Súlyellenőrzések eddig is történtek az országban, a közúti ellenőrző csoportok véletlenszerűen állították le a teherautókat és mérték meg a súlyukat a mobileszközükkel. A minisztérium tájékoztatása esetén ez alig kétszázalékos hatékonyságot tett lehetővé, ami azt jelenti, hogy száz túlsúlyos autóból mindössze kettőt tudtak kiszűrni. A mérőpontokon felül egy központi hatósági ellenőrző rendszer is létrejön, amely a felvett adatokat az útdíjellenőrzési rendszerből kapja, és amelyet a helyszíni ellenőrzést végző munkatársak informatikai eszközök segítségével érnek el.

Megyénkben öt helyszínen, hat szenzor végzi jövő héttől a mérési feladatot a jelentősebb főutakat érintve. Így mérőhelyet alakítottak ki Tiszaújváros mellett a 35-ös úton, Sátoraljaújhely előtt a 37-esen, Putnok előtt a 26-oson, Ózd előtt a 25-ösön, illetve Kistokaj közelében az M30-ason. Az autópályán az oda- és a visszavezető oldalra is került szenzor természetesen, így ez egy mérőhelynek számít, de két szenzorral.

További híreink

REpontok – Kazincbarcikán is eljött a palackvisszaváltás reformkora

Dátum: 2024. júl 27. 14:59

Az országosan már 10 millió visszaváltott palacknál tartó REpont-rendszer Kazincbarcikán is működésbe lendült. A nagyobb üzletek visszaváltó automatákkal szerelkeztek fel, amelyekkel számlánkra is kérhetjük a palackok ellenértékét, de akár a boltban is levásárolhatjuk egy kapott utalvánnyal az összeget. A környezetvédelmi szakemberek ettől az újítástól kevesebb eldobált hulladékot remélnek, és azt, hogy így több anyag kerül majd az újrahasznosítási láncba.

Leállás a Kazincbarcikai Fedett Uszodában

Dátum: 2024. júl 26. 13:08

Augusztus 5. és 25. között a szokásos éves karbantartás miatt leáll a Kazincbarcikai Fedett Uszoda és az ott elérhető szolgáltatások. Az üzemeltető a lakosság türelmét és megértését kéri.

Kolorfesztivál – idén is Kolorcountryvá tágul-tárul Kolorcity

Dátum: 2024. júl 25. 07:25

A Kolorfesztivál évek óta plusz dimenziót jelent a helyszínt adó Kolorcity és a fesztiválozók számára. A környező települések a Kolorcountry virtuális birodalmának égisze alatt csatlakoznak saját porondon tartott kulturális programokkal a Kolorfesztivál szellemiségéhez. Így lesz ez idén is. Négy település terjeszti ki 2024-ben Kazincbarcika fesztiválhatárait egytől egyig izgalmas, értékes programokkal.

A Gyermekek Háza-Kézművesház izgalmas-mozgalmas élménytábora

Dátum: 2024. júl 24. 20:36

Kazincbarcika idei Kolortábor-konstellációjából a gyerekek által egyik legjobban várt alkalom a Gyermekek-Háza Kézművesház sokat ígérő élménytábora volt. Ezen a héten többek között lézerharc, Szafari Park, BorsodChem-üzemlátogatás, illetve közös mozizás kínálkozik számukra, és ez sok kis táborélvező érdeklődését telibe találta.

KolorTV élőben

Programajánló

Kazincbarcikai Gobelin Öltögetők Köre: Ajándék - múltunk, jelenünk

Kazincbarcika, Mezey István Művészeti Központ, többfunkciós terem

FesztiRoll

Kazincbarcika, belterület

Galéria ’70

Mezey István Művészeti Központ kiállítóterem

Oroszi Fanni és a Band

Kazincbarcika, Csónakázó-tó

Rúzsa Magdi

Kazincbarcika, Csónakázó-tó

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk