https://kolorline.hu/Öt helyszínen mérik az autókat Borsodban

Öt helyszínen mérik az autókat Borsodban

Szerző:

Kovács Loretta

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Térség

Már nem lehet sokáig büntetlenül túlsúllyal közlekedni a teherautókkal hazánkban, ugyanis szeptember 19-én elkezdi működését a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. Ennek a beruházásnak az oka, a túlsúlyos járművek sokkal nagyobb baleseti kockázatot jelentenek az utakon – például a hosszabb fékút miatt. Probléma továbbá, hogy ezek a teherjárművek sokkal jobban terhelik az úthálózatot, így annak állagmegóvása is indokolja a túlsúlyos járművek kiszűrését. Nem utolsósorban azt is fontos megemlíteni, hogy a túlsúllyal nagyobb haszonnal közlekedtetett járművek, rontják a jogkövető vállalkozások piaci helyzetét.

Szeptember 19-én elindul a rendszer működése, amely automatikusan méri majd az áthaladó autók súlyát, ha túlsúlyt észlel, akkor jelzést ad. Mivel a szenzorokat működés közben fogják folyamatosan hitelesíteni, így idén még biztosan nem jár büntetés a szabályszegőknek, azonban egy figyelmeztetést kapnak majd postán, amelyben szerepel, hogy hol és milyen súllyal mérték be az autót, ahogy az is, hogy hamarosan ezért bírság jár. Súlyellenőrzések eddig is történtek az országban, a közúti ellenőrző csoportok véletlenszerűen állították le a teherautókat és mérték meg a súlyukat a mobileszközükkel. A minisztérium tájékoztatása esetén ez alig kétszázalékos hatékonyságot tett lehetővé, ami azt jelenti, hogy száz túlsúlyos autóból mindössze kettőt tudtak kiszűrni. A mérőpontokon felül egy központi hatósági ellenőrző rendszer is létrejön, amely a felvett adatokat az útdíjellenőrzési rendszerből kapja, és amelyet a helyszíni ellenőrzést végző munkatársak informatikai eszközök segítségével érnek el.

Megyénkben öt helyszínen, hat szenzor végzi jövő héttől a mérési feladatot a jelentősebb főutakat érintve. Így mérőhelyet alakítottak ki Tiszaújváros mellett a 35-ös úton, Sátoraljaújhely előtt a 37-esen, Putnok előtt a 26-oson, Ózd előtt a 25-ösön, illetve Kistokaj közelében az M30-ason. Az autópályán az oda- és a visszavezető oldalra is került szenzor természetesen, így ez egy mérőhelynek számít, de két szenzorral.

További híreink

A Szalézi gimisek rendkívüli sikert arattak az István, a király rockopera-feldolgozásukkal

Dátum: 2024. ápr 23. 13:00

Dupla ősbemutatóval debütált a Szalézi Szent Ferenc Gimnázium tanulóinak István, a király rockeropera-előadása április 16-án, a Don Bosco Sportközpontban. Délelőtt diáktársaiknak, délután a nagyközönségnek adták elő a legendás darabot, kitörő sikerrel a nyomukban.

Virágbörze Kazincbarcikán

Dátum: 2024. ápr 22. 21:01

A Kazincbarcikai Városszépítő Egyesület Virágbörzét rendezett szombat. A programon délelőtt mintegy 2000 tő növény talált gazdára, majd délután Szomorú Miklós okleveles kertészmérnök tartott előadást az organikus gazdálkodásról.

A Szalézi Szent Ferenc Gimnázium amatőr focistái országos elődöntőbe jutottak

Dátum: 2024. ápr 22. 13:00

A Szalézi Szent Ferenc Gimnázium amatőrökből álló rendkívüli labdarúgócsapata a McDonald's Fair Play Cup őszi és tavaszi fordulóján veretlenül végzett. Ezt megyei szintre emelve bejutottak az országos bajnokság elődöntőjébe, amelyet Debrecenben rendeznek április 23-án.

Progresszív Digitális Témahét a Tompa Mihály iskolában

Dátum: 2024. ápr 22. 08:19

Az Irinyi János Református Oktatási Központ Tompa Mihály Általános Iskolája idén 9. alkalommal csatlakozott a Digitális Témahét nevű országos digitális pedagógiai mozgalomhoz. Az április 8-tól 16-ig tartó program címeres témája pedig kiváló alkalomszerűen Kazincbarcika kerek 70 éves születésnapja lett, köré épített kreatív feladatokkal az alsósok számára.

KolorTV élőben

Programajánló

70 éves a mi városunk! - ovis gála

Don Bosco Sportközpont

Futókörök napja 2024

Kazincbarcika, Csónakázó-tó

Retro majális

Kazincbarcika, Fő tér

Tour de Hongrie 2024 - május 9-i kazincbarcikai célállomással

Kazincbarcika

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk