https://kolorline.hu/Kelemen István plébános kapta Kovács László esperes helyét

Kelemen István plébános kapta Kovács László esperes helyét

Szerző:

Kovács Loretta

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Térség

Kovács László volt edelényi római katolikus esperes, - a most bélapátfalvi apát helyét - Kelemen István plébános vette át Edelényben

Mikor és milyen indíttatásból döntött a papi hivatás mellett?

Miskolcon születtem de Edelényben nőttem fel, így az edelényi templomba már óvodás korom óta jártam ministrálni, és már akkor gyerekként közel éreztem magamhoz a templomi légkört. Általános iskolás koromban már biztos voltam benne, hogy pap leszek. Mikor hazamentem egy mise után, akkor én, a magam kis csendességébe szintén elmondtam egy misét. Ekkor elindult bennem egy olyan érzés, amit szavakkal nem tudok még most sem megmagyarázni. Az, hogy pap lettem, egy hatalmas nagy belső öröm.

Mit jelent önnek az Isten és hit?

Mikor Istenre gondol az ember akkor mindig valami elérhetetlenre gondol, pedig Isten és a hit bennünk van. Ha ezt a szívünk mélyéről közelítjük meg, akkor nem nagy távlatokba kell gondolkodnunk, hanem például a családmodellre. Ha így nézzük, nagyon közelinek fog tűnni Istennek és a hitnek az ereje. Ha ez a mindennapjainkba beépül, csak jobb emberré válhatunk. A remény is nagyon fontos, hiszen a remény lángja a jövőnk építéshez kell.

Hol szolgált azelőtt, hogy visszatért Edelénybe és hogy fogadta a hírt, hogy újra áthelyezik?

Egerben mikor befejeztük a főiskolát, utána jöttek a káplán évek, egy idősebb plébános mellett töltöttünk szolgálatot. Hivatásomnál fogva ezután mindig más településen gyakoroltam a hitvallásom. Az első állomáshelyem az Erdőtelek volt, egy évet voltam itt, majd Pásztón két évet, ezt követte Miskolc a Minoriták templomában, itt egy évet voltam majd Tiszaújvárosban szolgáltam négy évet. Nagyon szép négy év volt, akkor szerveződött az egyházközség, épült a templom. Mikor felépült a templom Pácinba kaptam plébánosi lehetőséget, itt hét évet, majd Deteken 16 évet töltöttem. Itt tizenhárom falu tartozott hozzám Encs és Szikszó között. Nagy meglepetés volt, hogy mégis Edelénybe helyeztek, mivel haza senkit nem helyeznek. Most végre haza vezetett az út es Ez mindig a leszebb az ember életében. Előtte kicsit hontalannak éreztem magam de most itthon vagyok és ez boldogsággal tölt el.

Edelény már nem az az Edelény, ahonnan eljöttem, fantasztikus családi hangulatot érzek, jó átélni azt, amit gyerek fejjel megtapasztaltam. Azért vagyok itt, hogy közvetítsem az Úr üzenetét és mint családtag tovább éljem életem az Edelényiek között.

Milyen jövőbeni tervei vannak plébánosként?

A legfontosabb, hogy legyen egy családias hangulat, amiről az életnek szólnia kell. Sajnos olyan világban élünk, ahol az ember tele van problémákkal, kérdésekkel, ezért azt gondolom, hogy ezekre a megoldást egy szeretetteljes családmodellben lehet orvosolni. Szeretnék a gyerekek felé nyitni és az iskolákba is elmenni, hogy ismerjenek meg a gyerekek. A fiatokhoz is szeretnék közelebb kerülni, közös találkozókat szervezni. Gondolok a felnőttekre és az idősekre is, akik bölcsességéből tanulni tudunk, szeretnék velük együtt énekelni a gondjaikat meghallgatni. Szeretném, ha az idősek éreznék számíthatnak rám. Tudatni szeretném az emberekkel, ha felzaklatott lélekkel megkeresnek, nincsenek egyedül.

További híreink

Ideiglenes költözés a Rózsa úti rendelő felújítása miatt

Dátum: 2024. ápr 19. 21:11

Megújul a kazincbarcikai Rózsa úti rendelő. A munkálatok idejére — április 24-től — a Május 1. út 13. szám alatt található egykori Központi Ügyelet helyén fogadja az 5. számú felnőtt háziorvosi körzet betegeit Dr. Perjési Zsolt.

Röplabdacsapatunk, a VRCK ügyesen legyűrte a vendég Kecskemétet 

Dátum: 2024. ápr 18. 22:00

Újabb győzelem híre röppent fel a kazincbarcikai férfi röplabda világából. Április 17-én, az Extraligában az 5. helyért játszó GreenPlan-Vegyész RC Kazincbarcika hazai pályán maga mögé tessékelte a vendégeskedő Kecskeméti RC csapatot a két sikerig tartó küzdelemben.

Visszaszámlálás – kezdődnek az óvodai beiratkozások!

Dátum: 2024. ápr 18. 19:26

A Kazincbarcikai Összevont Óvodák tagóvodái április 22-én (hétfőn) és 23-án (kedden) várják a beiratkozást intéző szülőket. Előtte azonban érdemes felkeresni az intézmény honlapját, ahol  sok hasznos információt lehet megtudni a részletekről.

Választások — 2024. június 9.

Dátum: 2024. ápr 17. 13:36

Idén június 9-én helyi önkormányzati, nemzetiségi önkormányzati és európai parlamenti választások lesznek. Cikkünk a legfontosabb tudnivalókat folyamatos frissítés mellett tartalmazza. A kazincbarcikai választópolgárok megtudhatják, mik a határidők, és 2024-ben hogyan alakul a városban a választókerületeknek, valamint a szavazóköröknek a listája.

KolorTV élőben

Programajánló

Szárazon megúszós Vízikomplexum-bejárás

Vízi komplexum

„Kezedben a jövő” — interaktív kiállítás a fenntarthatóságról gyerekeknek

Mezey István Művészeti Központ rendezvényterem

70 éves a mi városunk! - ovis gála

Don Bosco Sportközpont

Futókörök napja 2024

Kazincbarcika, Csónakázó-tó

Retro majális

Kazincbarcika, Fő tér

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk