https://kolorline.hu/A modernkori szénbányászat 79 éve Ormosbányán

A modernkori szénbányászat 79 éve Ormosbányán

Szerző:

Kolorline szerkesztőség

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Térség

A bányászat kezdetei Ormosbányán a 18. századra nyúlnak vissza. Az akkor még Ormospuszta bányakincsét, a szenet, a tulajdonos Radvánszky család kovácsműhelyeiben használták fel. A 20. század elején gr. Tisza István a Radvánszkyak megbízásából tárgyalásokat kezdett a terület szénjogainak értékesítéséről. Ennek következtében 1908-ban az ormosi szénbánya állami tulajdon lett. A bányásztelep fejlődésnek indult, a két világháború között kialakultak azok a szociális intézmények, melyek megvetették a mai település alapját, mely 1953-tól viseli az Ormosbánya nevet. A jól prosperáló bányászatot azonban 1987-ben megszüntették, s a rendszerváltást követően új időszámítás kezdődött a falu életében.

Évekkel ezelőtt vetődött fel a faluvezetés és az Ormosbánya Megújhodásáért Közalapítvány vezetőiben, hogy össze lehetne gyűjteni az egykori bányászélet tárgyi emlékeit. Kiírtak egy fotópályázatot, melyre számtalan mennyiségű hajdani, a munkáséletet megörökítő fotó érkezett. Aztán sorra vitték az emberek az egyéb tárgyi relikviákat is. Igen ám, de ezek elhelyezéséhez, szakavatott kiállításához megfelelő helyre volt szükség. Törték a fejüket az illetékesek, míg végül a régi telepi fürdő épülete mellett döntöttek. A felújítást követően, idén, augusztus 26-án nyitották meg a nagyközönség előtt a Bányász emlékházat. A sokszínű kiállítási tárgy között a már említett fényképeken kívül láthatóak Csabai Kálmán, Kunt Ernő, Kalló László, Csohány Kálmán és Mezey István festményei, bányászati szerszámok, korsók, kitüntetések, sport serlegek, egy 76-os fejtőgép működő makettje, valamint bányászlámpák a római kori mécsestől egészen az akkumulátoros fejlámpáig, illetve asztali dísztárgyak. Megtekinthető továbbá egy teljesen korhűen berendezett korabeli konyha is. A gazdag történeti anyag nem teszi lehetővé, hogy mindent állandó tárlat keretei között mutassanak be, ezért havi szinten időszaki kiállítást tartanak. A sorozatot szeptemberben indították, Novák Géza kiállításával, októberben pedig Ormospuszta, illetve Ormosbánya sporttörténetét bemutató tárlatot rendeztek. Ebben a hónapban, 06-án, Elismerések címmel nyílt kiállítás az egykori dolgozók okleveleiből, emléklapjaiból, kitüntetéseiből és plakettjeiből. E tárlat november 30-ig látogatható.

Fotó: Viszoczky Sándor

További híreink

Röplabdacsapatunk, a VRCK ügyesen legyűrte a vendég Kecskemétet 

Dátum: 2024. ápr 18. 22:00

Újabb győzelem híre röppent fel a kazincbarcikai férfi röplabda világából. Április 17-én, az Extraligában az 5. helyért játszó GreenPlan-Vegyész RC Kazincbarcika hazai pályán maga mögé tessékelte a vendégeskedő Kecskeméti RC csapatot a két sikerig tartó küzdelemben.

Visszaszámlálás – kezdődnek az óvodai beiratkozások!

Dátum: 2024. ápr 18. 19:26

A Kazincbarcikai Összevont Óvodák tagóvodái április 22-én (hétfőn) és 23-án (kedden) várják a beiratkozást intéző szülőket. Előtte azonban érdemes felkeresni az intézmény honlapját, ahol  sok hasznos információt lehet megtudni a részletekről.

Választások — 2024. június 9.

Dátum: 2024. ápr 17. 13:36

Idén június 9-én helyi önkormányzati, nemzetiségi önkormányzati és európai parlamenti választások lesznek. Cikkünk a legfontosabb tudnivalókat folyamatos frissítés mellett tartalmazza. A kazincbarcikai választópolgárok megtudhatják, mik a határidők, és 2024-ben hogyan alakul a városban a választókerületeknek, valamint a szavazóköröknek a listája.

Jövőbe mutató partnernap a 35 éves Humán Kft.-nél

Dátum: 2024. ápr 16. 20:39

Az első nagyszabású partnernapját tartotta április 12-én Kazincbarcika 35 éves informatikai cége, a Humán Kft. Az eseményen résztvevők megismerhették a vállalat régi és új szolgáltatásait, valamint fejlesztéseit.

KolorTV élőben

Programajánló

Szárazon megúszós Vízikomplexum-bejárás

Vízi komplexum

„Kezedben a jövő” — interaktív kiállítás a fenntarthatóságról gyerekeknek

Mezey István Művészeti Központ rendezvényterem

Futókörök napja 2024

Kazincbarcika, Csónakázó-tó

Retro majális

Kazincbarcika, Fő tér

Tour de Hongrie 2024 - május 9-i kazincbarcikai célállomással

Kazincbarcika

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk