https://kolorline.hu/A modernkori szénbányászat 79 éve Ormosbányán

A modernkori szénbányászat 79 éve Ormosbányán

Szerző:

Kolorline szerkesztőség

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Térség

A bányászat kezdetei Ormosbányán a 18. századra nyúlnak vissza. Az akkor még Ormospuszta bányakincsét, a szenet, a tulajdonos Radvánszky család kovácsműhelyeiben használták fel. A 20. század elején gr. Tisza István a Radvánszkyak megbízásából tárgyalásokat kezdett a terület szénjogainak értékesítéséről. Ennek következtében 1908-ban az ormosi szénbánya állami tulajdon lett. A bányásztelep fejlődésnek indult, a két világháború között kialakultak azok a szociális intézmények, melyek megvetették a mai település alapját, mely 1953-tól viseli az Ormosbánya nevet. A jól prosperáló bányászatot azonban 1987-ben megszüntették, s a rendszerváltást követően új időszámítás kezdődött a falu életében.

Évekkel ezelőtt vetődött fel a faluvezetés és az Ormosbánya Megújhodásáért Közalapítvány vezetőiben, hogy össze lehetne gyűjteni az egykori bányászélet tárgyi emlékeit. Kiírtak egy fotópályázatot, melyre számtalan mennyiségű hajdani, a munkáséletet megörökítő fotó érkezett. Aztán sorra vitték az emberek az egyéb tárgyi relikviákat is. Igen ám, de ezek elhelyezéséhez, szakavatott kiállításához megfelelő helyre volt szükség. Törték a fejüket az illetékesek, míg végül a régi telepi fürdő épülete mellett döntöttek. A felújítást követően, idén, augusztus 26-án nyitották meg a nagyközönség előtt a Bányász emlékházat. A sokszínű kiállítási tárgy között a már említett fényképeken kívül láthatóak Csabai Kálmán, Kunt Ernő, Kalló László, Csohány Kálmán és Mezey István festményei, bányászati szerszámok, korsók, kitüntetések, sport serlegek, egy 76-os fejtőgép működő makettje, valamint bányászlámpák a római kori mécsestől egészen az akkumulátoros fejlámpáig, illetve asztali dísztárgyak. Megtekinthető továbbá egy teljesen korhűen berendezett korabeli konyha is. A gazdag történeti anyag nem teszi lehetővé, hogy mindent állandó tárlat keretei között mutassanak be, ezért havi szinten időszaki kiállítást tartanak. A sorozatot szeptemberben indították, Novák Géza kiállításával, októberben pedig Ormospuszta, illetve Ormosbánya sporttörténetét bemutató tárlatot rendeztek. Ebben a hónapban, 06-án, Elismerések címmel nyílt kiállítás az egykori dolgozók okleveleiből, emléklapjaiból, kitüntetéseiből és plakettjeiből. E tárlat november 30-ig látogatható.

Fotó: Viszoczky Sándor

További híreink

REpontok – Kazincbarcikán is eljött a palackvisszaváltás reformkora

Dátum: 2024. júl 27. 14:59

Az országosan már 10 millió visszaváltott palacknál tartó REpont-rendszer Kazincbarcikán is működésbe lendült. A nagyobb üzletek visszaváltó automatákkal szerelkeztek fel, amelyekkel számlánkra is kérhetjük a palackok ellenértékét, de akár a boltban is levásárolhatjuk egy kapott utalvánnyal az összeget. A környezetvédelmi szakemberek ettől az újítástól kevesebb eldobált hulladékot remélnek, és azt, hogy így több anyag kerül majd az újrahasznosítási láncba.

Leállás a Kazincbarcikai Fedett Uszodában

Dátum: 2024. júl 26. 13:08

Augusztus 5. és 25. között a szokásos éves karbantartás miatt leáll a Kazincbarcikai Fedett Uszoda és az ott elérhető szolgáltatások. Az üzemeltető a lakosság türelmét és megértését kéri.

Kolorfesztivál – idén is Kolorcountryvá tágul-tárul Kolorcity

Dátum: 2024. júl 25. 07:25

A Kolorfesztivál évek óta plusz dimenziót jelent a helyszínt adó Kolorcity és a fesztiválozók számára. A környező települések a Kolorcountry virtuális birodalmának égisze alatt csatlakoznak saját porondon tartott kulturális programokkal a Kolorfesztivál szellemiségéhez. Így lesz ez idén is. Négy település terjeszti ki 2024-ben Kazincbarcika fesztiválhatárait egytől egyig izgalmas, értékes programokkal.

A Gyermekek Háza-Kézművesház izgalmas-mozgalmas élménytábora

Dátum: 2024. júl 24. 20:36

Kazincbarcika idei Kolortábor-konstellációjából a gyerekek által egyik legjobban várt alkalom a Gyermekek-Háza Kézművesház sokat ígérő élménytábora volt. Ezen a héten többek között lézerharc, Szafari Park, BorsodChem-üzemlátogatás, illetve közös mozizás kínálkozik számukra, és ez sok kis táborélvező érdeklődését telibe találta.

KolorTV élőben

Programajánló

Kazincbarcikai Gobelin Öltögetők Köre: Ajándék - múltunk, jelenünk

Kazincbarcika, Mezey István Művészeti Központ, többfunkciós terem

FesztiRoll

Kazincbarcika, belterület

Galéria ’70

Mezey István Művészeti Központ kiállítóterem

Oroszi Fanni és a Band

Kazincbarcika, Csónakázó-tó

Rúzsa Magdi

Kazincbarcika, Csónakázó-tó

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk