https://kolorline.hu/Alázattal tanítani

Alázattal tanítani

Szerző:

Szűcs Krisztina

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Térség

Az új esztendő első tanítási napján az egykori Pallavicini – kastélyban működő Kurityáni Eperjesi István Egységes Gyógypedagógiai, Módszertani Intézményben folyó áldozatos munkába pillanthattunk be.

A patinás falak közt 1974-től nevelnek hátrányos és halmozottan hátrányos helyzetű, enyhe, - középsúlyos, illetve súlyos, halmozottan fogyatékos gyerekeket. A meghívás apropója az a karitatív kezdeményezés, melyet a Kurityánért Alapítvány indított útjára még tavaly, az adventi időszakban, az ott élő, tanuló gyermekek, fiatalok mindennapjainak megkönnyítésére. A Mezőkövesdi Tankerületi Központ fenntartásában álló tagintézmény vezetője, Koncz Árpád nagy szeretettel és tisztelettel beszélt a pedagógusok elhivatottságáról és diákjai fejlődéséről. Mint mondta, az oktató-nevelő tevékenység nyolc csoportban, maximum 13 fős osztályban zajlik, minden esetben gyógypedagógusok vezetésével. Elsődleges céljuk, hogy a különböző súlyosságú fogyatékos gyerekekkel megismertessék mindazt, amit el tudnak sajátítani. Amennyiben egy gyermek képes arra, hogy továbbtanuljon, az alapkészségeken túl arra kell képezni, hogy esetleg szakképző iskolában tovább tanulhasson. Középsúlyos fogyatékosság esetén az intézményen belül kaphat takarítói szakmát. Nincsenek könnyű helyzetben, hiszen az egész megye területéről érkező, több, mint kilencven nebuló egyharmadát családból kiemelt, úgynevezett lakásotthonban nevelt tanuló teszi ki. A kollégiumban lakó diákok száma pedig meghaladja az ötven főt. Ők kéthetente látogatnak haza, hogy ne lazuljon a kapcsolat a családdal. Csekély hányada a növendékeknek, akik a környékről naponta ingáznak az otthonuk és az iskola között. A tantestület legnagyobb törekvése, miként a gondjaikra bízott fiatalok jól, feszültségektől mentesen érezzék magukat a tanintézményben, minden jel szerint megvalósult. Az osztályokban, nyugodt légkörben, fegyelmezetten folyik a tanítás. A KLIK a fenntartáshoz szükséges dolgokat biztosítja ugyan, ám a szerény körülmények közül származó gyermekeknek nagy örömöt jelentene, ha kapnának használt könyveket, játékokat, még működő elektronikai cikkeket, valamint édességet.

- Nem értelmiséget nevelő intézmény vagyunk, legfőbb feladatunk gyermekeink minél hatékonyabb fejlesztése, az önálló életvezetés elérése. – zárta a beszélgetést Koncz Árpád

További híreink

KBSC - Újabb játékos érkezett

Dátum: 2018. júl 19. 14:24

A labdarúgó NB II július 29-i rajtjára már gőzerővel készül a Kazincbarcika együttese.

Fókuszban az anyanyelv

Dátum: 2018. júl 19. 14:16

Magyar anyanyelvi tehetségfejlesztő tábort rendezett a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Pedagógiai Szakszolgálat Kazincbarcikai Tagintézménye június 25-e és 29-e között.

Kazincbarcikai gólkirály

Dátum: 2018. júl 19. 13:50

Jól szerepelt a KKSE

Útlezárás a Kennedy Shriver Emléknapon

Dátum: 2018. júl 19. 08:32

2018. július 20-án (pénteken) reggel 7 órától 23 óráig a Kennedy Shriver Emléknap miatt lezárásra kerül...

Programajánló

Eunice Kennedy Shriver emléknap

Kazincbarcika

TÓTH VERA KONCERT

Kazincbarcika

DENIZ LIVE

Kazincbarcika

Király Linda&Király Viktor a Kennedy Shriver napon

Kazincbarcika

Reklám

Legfrissebb galéria

Reklám

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk