https://kolorline.hu/Alázattal tanítani

Alázattal tanítani

Szerző:

Kolorline szerkesztőség

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Térség

Az új esztendő első tanítási napján az egykori Pallavicini – kastélyban működő Kurityáni Eperjesi István Egységes Gyógypedagógiai, Módszertani Intézményben folyó áldozatos munkába pillanthattunk be.

A patinás falak közt 1974-től nevelnek hátrányos és halmozottan hátrányos helyzetű, enyhe, - középsúlyos, illetve súlyos, halmozottan fogyatékos gyerekeket. A meghívás apropója az a karitatív kezdeményezés, melyet a Kurityánért Alapítvány indított útjára még tavaly, az adventi időszakban, az ott élő, tanuló gyermekek, fiatalok mindennapjainak megkönnyítésére. A Mezőkövesdi Tankerületi Központ fenntartásában álló tagintézmény vezetője, Koncz Árpád nagy szeretettel és tisztelettel beszélt a pedagógusok elhivatottságáról és diákjai fejlődéséről. Mint mondta, az oktató-nevelő tevékenység nyolc csoportban, maximum 13 fős osztályban zajlik, minden esetben gyógypedagógusok vezetésével. Elsődleges céljuk, hogy a különböző súlyosságú fogyatékos gyerekekkel megismertessék mindazt, amit el tudnak sajátítani. Amennyiben egy gyermek képes arra, hogy továbbtanuljon, az alapkészségeken túl arra kell képezni, hogy esetleg szakképző iskolában tovább tanulhasson. Középsúlyos fogyatékosság esetén az intézményen belül kaphat takarítói szakmát. Nincsenek könnyű helyzetben, hiszen az egész megye területéről érkező, több, mint kilencven nebuló egyharmadát családból kiemelt, úgynevezett lakásotthonban nevelt tanuló teszi ki. A kollégiumban lakó diákok száma pedig meghaladja az ötven főt. Ők kéthetente látogatnak haza, hogy ne lazuljon a kapcsolat a családdal. Csekély hányada a növendékeknek, akik a környékről naponta ingáznak az otthonuk és az iskola között. A tantestület legnagyobb törekvése, miként a gondjaikra bízott fiatalok jól, feszültségektől mentesen érezzék magukat a tanintézményben, minden jel szerint megvalósult. Az osztályokban, nyugodt légkörben, fegyelmezetten folyik a tanítás. A KLIK a fenntartáshoz szükséges dolgokat biztosítja ugyan, ám a szerény körülmények közül származó gyermekeknek nagy örömöt jelentene, ha kapnának használt könyveket, játékokat, még működő elektronikai cikkeket, valamint édességet.

- Nem értelmiséget nevelő intézmény vagyunk, legfőbb feladatunk gyermekeink minél hatékonyabb fejlesztése, az önálló életvezetés elérése. – zárta a beszélgetést Koncz Árpád

További híreink

Döntetlen idegenben

Dátum: 2020. aug 11. 15:23

A Merkantil Bank Liga 2020-2021-es bajnokság harmadik fordulójában a Kolorcity Kazincbarcika SC felnőtt labdarúgói idegenben, a Kaposvári Rákóczi FC otthonában 1-1-es döntetlent játszottak vasárnap. Legközelebb a kék-sárgák már hazai pályán, a Kolorcity Arénában, vasárnap este 20 órától a Pécsi MFC gárdáját fogadják.

Zsomborért sportoltak

Dátum: 2020. aug 11. 14:08

A múlt hétvégén, augusztus 8-án rendezték meg az Egészségmegőrző klub szervezésében, Múcsony Nagyközség Önkormányzatának segítségével a Burinda Zsombor támogatását célzó Jótékonysági Fitness Napot.

Szuper nagyikat képeznek Barcikán

Dátum: 2020. aug 11. 12:10

Ősztől "Szuper Nagyi" képzés indul Kazincbarcikán

Városi intézkedések a járvány alatt

Dátum: 2020. aug 10. 09:30

Munkaterv szerinti ülést tartott augusztus 5-én reggel 8 órától Kazincbarcika Város Önkormányzatának képviselő-testülete. A napirendi pontok között a koronavírus járvány megelőzése érdekében tett önkormányzati intézkedésekről szóló tájékoztató is szerepelt.

KolorTV élőben

Programajánló

Kolorfutás 2020

Kazincbarcika

ÚJ TERVEZETT IDŐPONT – Hadart Színház: Oscar

Egressy Béni Művelődési Központ - Kazincbarcika

ÚJ, TERVEZETT IDŐPONT - Hadart Színház: Oscar - 2. előadás

Egressy Béni Művelődési Központ - Kazincbarcika

ÚJ TERVEZETT IDŐPONT – Légy jó mindhalálig

Egressy Béni Művelődési Központ - Kazincbarcika

ÚJ TERVEZETT IDŐPONT – Légy jó mindhalálig - 2. előadás

Egressy Béni Művelődési Központ - Kazincbarcika

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk