https://kolorline.hu/„Ha arra jársz, hol én születtem”

„Ha arra jársz, hol én születtem”

Szerző:

Szűcs Krisztina

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Térség

A Bánvölgye kapujában, 1920. december 21-én, Nagybarcán született Kecskési Tollas Tibor, eredeti nevén Kohlmann Tivadar költő, aki édesanyja, Kecskéssy Jolán tiszteletére változtatott nevet 14 évesen. Tartalmas, olykor nehézségekkel teli életútján végigkísérte a szülőföld, a haza szeretete. Az emberek iránt érzett felelősségtudat jellemezte. Verseiben a saját érzésein, élményein túl, egy megpróbáltatott nemzedék sorsát is tükrözi. Személyét támadások érték, háborús bűnökért börtönbüntetésre ítélték, csupán a rendszerváltás után rehabilitálták.  Saját bevallása szerint a börtönévek tették költővé. „Menekülés a zárt falak közül, a belső élet, a szenvedés értelmének megtalálása hozta létre e verseket.” - vallja. Mindazonáltal összesen 26 település lakossága tartozik neki hálával. Ugyanis 1944 novemberében a magyarországi beregi falvak, valamint Milota, Uszka, Tiszabecs községek összes magyar nemzetiségű férfi lakosát deportálták a Szovjetunióba.  Ugyanakkor bevezették a szovjet közigazgatást is, hogy a Tisza-híd stratégiai jelentősége miatt megkezdjék a 23+3 település Szovjetunióhoz való csatolását.

Kecskési Tibor főhadnagy Tiszabecsen tapasztalva a deportálásokat és a szovjet közigazgatást, motorkerékpárra ült, egész éjjel motorozott, majd jelentést tett a Honvédelmi Minisztériumban ezekről az eseményekről. A miniszterelnök megbízásából Kecskési Tibor visszatért a térségbe, hogy bizonyítékokat gyűjtsön az elcsatolás előkészítéséről. A bizonyítékok felhasználásával megakadályozták, hogy a Szovjetunió ezeket a területeket magához csatolja. Több, mint hetven esztendő elteltével eme tettéért a Falvak Kultúrájáért Alapítvány 2018. január 22-én, Kecskési Tollas Tibort „Nemzetmentő Életművéért” Posztumusz Magyar Kultúra Lovagja címmel jutalmazta. A később Münchenben letelepedő poétát végakaratának megfelelően szülőföldjén helyezték örök nyugalomra. Emlékét a faluban a Tollas Tibor Emlékház őrzi, mely ma is a település kulturális központja – könyvtár, kiállítóhely, internet lehetőség. A költő halálának évében - 1997-ben - indult útjára a Tollas Tibor Szavalóverseny, azzal a céllal, hogy megismertesse és népszerűsítse a költő életútját, költészetét, verseit. Kiemelt jutalomként a középiskolás kategória elmúlt 20 évének díjazott tanulói idén meghívást kaptak a Lakiteleki Népfőiskola Költészet Napja alkalmából, április 11-én szervezett rendezvényére, melyen több szalézis diák a költő sorainak felidézésével öregbíti annak hírnevét.

Kecskési Tamás, Kecskési Tollas Tibor fia a díjátadón

 

 

 

 

 

 

 

További híreink

Győzelem Tállya ellen

Dátum: 2018. szept 22. 17:07

A Kazincbarcikai Sport Club U17-es csapata a Tállya ellen lépett pályára szeptember 22-én.

Születésfát avattak az Anyatejes Világnapon

Dátum: 2018. szept 21. 17:11

Az anyatejjel való táplálás fontosságára hívták fel a kismamák figyelmét az anyatejes világnap alkalmából Kazincbarcikán.

Ötven év munkája fotókban

Dátum: 2018. szept 20. 23:44

Az idén ötven éves Kamera Fotókör tagjainak munkáiból nyílt tárlat a Mezey István Művészeti Központ kiállítótermében szeptember 20-án csütörtökön. A kiállításon száz alkotó, csaknem százötven fotója tekinthető meg.

Két betongolyót vitt el a kamion

Dátum: 2018. szept 20. 19:55

Ma Kazincbarcikán, az unikornisos körforgalomnál egy pótkocsis kamion két betongolyót sodort el.

Programajánló

Tompa Mihály teljesítménytúra

Putnok

Farkas Mira hárfakoncertje - Borkóstoló

Edelény

Szüreti Vigalom

Kazincbarcika

II. Szuha-parti Futóparty

Felsőnyárád

Közösségi Integrációs Programok a Hámán Kató Akcióterületen

Kazincbarcika

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk