https://kolorline.hu/„Ha arra jársz, hol én születtem”

„Ha arra jársz, hol én születtem”

Szerző:

Szűcs Krisztina

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Térség

A Bánvölgye kapujában, 1920. december 21-én, Nagybarcán született Kecskési Tollas Tibor, eredeti nevén Kohlmann Tivadar költő, aki édesanyja, Kecskéssy Jolán tiszteletére változtatott nevet 14 évesen. Tartalmas, olykor nehézségekkel teli életútján végigkísérte a szülőföld, a haza szeretete. Az emberek iránt érzett felelősségtudat jellemezte. Verseiben a saját érzésein, élményein túl, egy megpróbáltatott nemzedék sorsát is tükrözi. Személyét támadások érték, háborús bűnökért börtönbüntetésre ítélték, csupán a rendszerváltás után rehabilitálták.  Saját bevallása szerint a börtönévek tették költővé. „Menekülés a zárt falak közül, a belső élet, a szenvedés értelmének megtalálása hozta létre e verseket.” - vallja. Mindazonáltal összesen 26 település lakossága tartozik neki hálával. Ugyanis 1944 novemberében a magyarországi beregi falvak, valamint Milota, Uszka, Tiszabecs községek összes magyar nemzetiségű férfi lakosát deportálták a Szovjetunióba.  Ugyanakkor bevezették a szovjet közigazgatást is, hogy a Tisza-híd stratégiai jelentősége miatt megkezdjék a 23+3 település Szovjetunióhoz való csatolását.

Kecskési Tibor főhadnagy Tiszabecsen tapasztalva a deportálásokat és a szovjet közigazgatást, motorkerékpárra ült, egész éjjel motorozott, majd jelentést tett a Honvédelmi Minisztériumban ezekről az eseményekről. A miniszterelnök megbízásából Kecskési Tibor visszatért a térségbe, hogy bizonyítékokat gyűjtsön az elcsatolás előkészítéséről. A bizonyítékok felhasználásával megakadályozták, hogy a Szovjetunió ezeket a területeket magához csatolja. Több, mint hetven esztendő elteltével eme tettéért a Falvak Kultúrájáért Alapítvány 2018. január 22-én, Kecskési Tollas Tibort „Nemzetmentő Életművéért” Posztumusz Magyar Kultúra Lovagja címmel jutalmazta. A később Münchenben letelepedő poétát végakaratának megfelelően szülőföldjén helyezték örök nyugalomra. Emlékét a faluban a Tollas Tibor Emlékház őrzi, mely ma is a település kulturális központja – könyvtár, kiállítóhely, internet lehetőség. A költő halálának évében - 1997-ben - indult útjára a Tollas Tibor Szavalóverseny, azzal a céllal, hogy megismertesse és népszerűsítse a költő életútját, költészetét, verseit. Kiemelt jutalomként a középiskolás kategória elmúlt 20 évének díjazott tanulói idén meghívást kaptak a Lakiteleki Népfőiskola Költészet Napja alkalmából, április 11-én szervezett rendezvényére, melyen több szalézis diák a költő sorainak felidézésével öregbíti annak hírnevét.

Kecskési Tamás, Kecskési Tollas Tibor fia a díjátadón

 

 

 

 

 

 

 

További híreink

Ballagás és évzáró a Pollackban

Dátum: 2018. jún 20. 16:20

Mintegy kétezer-kétszáz diák kezdte meg a jól megérdemelt nyári szünidőt. A Kazincbarcikai Pollack Mihály Általános Iskolában és tagintézményeiben a héten tartják a ballagási ünnepségeket és az évzárókat is.

Dísz tér tervbemutatója

Dátum: 2018. jún 20. 15:31

Meghívó a Kazincbarcika régi-új közösségi terének, a Polgármesteri Hivatal előtti Dísz tér megújulásának tervbemutatójára.

Előkelő helyen végzett a magyar csapat labdarúgásban

Dátum: 2018. jún 20. 15:03

A KBSC játékosa szerezte a gólokat

Kondói rajzos sikerek

Dátum: 2018. jún 20. 14:45

A Kondói Harica-Völgyi Óvoda óvodásai sikeresen szerepelek több országos rajzpályázaton.

Programajánló

Kastély-szerenád

Edelény

I. Császtai Terepfutás és Mountain Bike Verseny

Edelény - Császta Szőlőhegy

Föld alatt és föld felett teljesítménytúrák

Aggtelek

BLAST!

Berente

Németh Kori Edzés

Dédestapolcsány

Reklám

Legfrissebb galéria

Reklám

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk