https://kolorline.hu/Március idusa

Március idusa

Szerző:

Kolorline szerkesztőség

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Térség

Hazánkban 1848. március 15-én kitört és győzött a forradalom, mely társadalmi reformjaival a polgári átalakulás elindítója volt, és az európai forradalmi hullám részeként egyedül jutott el a katonai ellenállásig. 1990 óta hivatalos nemzeti ünnep, egyben a magyar sajtó napja, annak emlékére, hogy 1848-ban ezen a napon nyomtatták ki a sajtó első cenzúrázatlan termékeit. A forradalom nagy alakjaira, és hősies tetteikre országszerte programokkal, koszorúzással emlékeztek.

Kurityánban március 15-én reggel 08.00 és 09.30 között rajtolt a nyolcadik „Kurityán tavasza” teljesítménytúra. A versenyzők a 7 km-es és a 15 km-es táv közül választhattak. Az előző a Művelődési Ház – Homokbánya – Kolostorrom – Kutyás-domb – fenyves – Templomkert - Művelődési Ház útvonalon vezetett, a teljesítési szintidő 3 óra volt. Az utóbbi pályát a Művelődési Ház – Homokbánya – Kolostorrom – Kutyás-domb – Izsói-tó – régi temető –Kazai szőlők - Művelődési Ház vonalon határozták meg, melyet 5 óra alatt kellett teljesíteni. A célba érők emléklapot, illetve plakettet kaptak, valamint zsíros kenyérrel és forró teával pótolhatták az elveszített kalóriákat.

Az alkonyat beköszöntével fáklyás felvonulás indult az általános iskolától, mely végigvezetett a falun. Végül az evangélikus templomkerti emlékoszlopnál a megemlékezés virágait helyezték el az önkormányzat, a Kurityánért Alapítvány, a Szuhavölgyi Polgári Egyesület és a Kurityáni Kossuth Lajos Általános Iskola képviselői.  

Edelényben ugyancsak a napján tartották a megemlékezést, mely a Forradalmak terén koszorúzással kezdődött. A kegyelet virágait az intézmények és a pártok képviselői mellett a helyi civilszervezetek résztvevői is elhelyezték. Ez után a Művelődési Központban Edelény város polgármesterének, Molnár Oszkárnak és a lengyelországi testvérváros, Siewierz polgármesterének, Zdzislaw Banasnak a köszöntőjét követően a Szent János Görögkatolikus Gimnázium és Szakiskola tanulói, valamint a Mátyás Óvoda gyermekei adtak ünnepi műsort. A rendezvényt a Szózat dallamai zárták.

Sajószentpéteren a forradalom és szabadságharc 170 évfordulója tiszteletére rendezett városi ünnepséget március 14-én tartották a Sajószentpéteri Kossuth Lajos Általános Iskolában. A jeles ünnepet Dr. Faragó Péter, a város polgármestere méltatta, majd az általános iskola diákjai megemlékező műsorát tekinthették meg a jelenlévők. A rendezvény zárasaként koszorúkat helyeztek el az iskola udvarán, a Kossuth domborműnél.

Bánhorvátiban március 14-én a Kazinczy Gábor Általános Iskolában rendeztek ünnepélyt, melyen felléptek a Kazinczy Gábor Általános Iskola tanulói, a Szivárvány Gyermekóvoda óvodásai és a Bánhorváti Népdalkör. Az ünnepség után zászlós felvonulást tartottak az 1848-as emlékműhöz, ahol az önkormányzat, az általános iskola, az óvoda, a katolikus és a református egyház, valamint a Bánhorváti Falumúzeum Alapítvány és a Polgárőrség képviselői koszorúztak.

 

További híreink

Új járművek a Kazincbarcikai Önkormányzati Rendészet szolgálatában

Dátum: 2024. márc 28. 22:05

Idős autóikat sikerült lecserélniük újakra a kazincbarcikai rendészeknek, így mostantól még gyorsabban és hatékonyabban érhetnek ki a lakossági bejelentések helyszínére, valamint a járőrözésben is eredményesebben vehetnek részt. A fejlesztéseknek még nincs vége.

Lakossági információk a tavasszal keletkező zöldhulladék-többlet elszállításáról

Dátum: 2024. márc 27. 18:08

Újra elindul a lakosságnál külön gyűjtött zöldhulladék szállítása. A Sajó-Bódva Völgye és Környéke Hulladékkezelési Önkormányzati Társulás — tekintettel a tavasszal keletkező nagyobb mennyiségű zöldhulladékra és ágnyesedékre — arra hívja fel a figyelmet, hogy nemcsak az ingyenesen biztosított 240 literes zöld kukák használhatók erre a célra.

Kazincbarcikán debütált kiállítás járt a Hungexpon

Dátum: 2024. márc 27. 13:05

„Totems of Csabesz” világritkaság-értékű Ferrari ruhagyűjteménye korábban Kolorcityben mutatkozott be kiállításként, amelyet már kétszer is élvezhetett a helyi közönség. Az elmúlt hétvégén viszont a budapesti AutoMobil és Tuning Show-n tündökölhetett a Hungexpo területén, sok csillogó áramvonalas jármű és villogó hoszteszmosoly közepette. Városunk további komoly terveket sző vele.

Fél évszázadot ünnepelt a Kazincbarcikai VSE súlyemelő szakosztálya

Dátum: 2024. márc 27. 07:05

A Kazincbarcikai Vegyész Sport Egyesület súlyemelő szakosztálya 2024. március 23-án ünnepelte a Kocka Étterem és Rendezvényházban működésének nagyívű 50. évfordulóját. Az esemény házigazdája Pátrovics Géza veterán súlyemelő, edző, egyúttal a szakosztály vezetője volt.

KolorTV élőben

Programajánló

Tojásra fel! Húsvéti kincskereső program a Völgy parkban

Kazincbarcika, Völgy park

Visszatekintő - Szatmáry-Király Ádám kiállítása

Mezey István Művészeti Központ

Magyar költészet napja — Mező Misi — Mesélő

Mezey István Művészeti Központ

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk