https://kolorline.hu/Együtt a borászat jövőjéért

Együtt a borászat jövőjéért

Szerző:

Kolorline szerkesztőség

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Térség

Tizenhat évvel ezelőtt a Bánhorváti-Nagybarca Polgári Együttműködés Egyesület akkori elnöke gondolt egy nagyot, fogják össze a három település, Bánhorváti, Nagybarca és Vadna borosgazdáit. Ennek nyomán rendezték meg először a Bánvölgye Borversenyt.

Unicorn Fagyizó banner

A célokat 2004 áprilisában, a második borverseny alkalmával Csikász Gábor ekként fogalmazta meg: „Célunk, hogy kedvet tegyünk a szőlő műveléséhez és borok készítéséhez. Összehasonlítsuk borainkat, azokat szakemberek minősítsék, és tanácsokkal lássanak el bennünket a szőlő és bor jövőjét illetően.” Ezen túlmenően az egyesület a nemzeti, illetve a tájegységi örökség védelme, értékeinek továbbvitele mellett kötelezte el magát. Fontosnak tartják a térség természeti és építészeti kincseinek népszerűsítését, a helyi kultúra ápolását. Ez a törekvés mutatkozik meg programjaikban.

Az április 14-én lebonyolított verseny csupán egy szelete a megőrzendő javaknak. A tradicionális eseménynek idén Bánhorváti adott otthont. A gazdák által előzőleg leadott mintákat három bizottságban tizenkét tagú zsűri bírálta. A bizottságok elnökei neves borászok voltak: Módos Péter – A Magyar Borakadémia nyugalmazott elnöke, Urbánné Huszár Klára – borász, nyugalmazott főiskolai tanár, Viniczai Sándor – borász, szakújságíró. A szervezést Séra Mihály – a Bán-völgyéből elszármazott – borász bonyolítja, aki mind a 16 alkalommal részt vett a zsűri munkájában. Idén az értékelő bizottságba meghívást kaptak, értékeltek az Európai Borlovagrend Magyarországi Konzulátus Borsodi Régió Kazincbarcikai Lovagi Szék tagjai: Lukács Attila - a Borsodi Régió elnöke, Szentmiklóssy László - borlovag, Klimon István – tanácsos. A három település képviseletében Antal Attila, Czövek Imre és Csehes Károly vett részt a zsűri munkájában. A bizottság tagja volt még Ilia Csaba borász, valamint Dr. Séra Péter, aki – mint minden évben, ez évben is – saját készítésű emlékérmével ajándékozott meg minden résztvevőt. A minősítés öt kategóriában történt. A Bán-völgyén termett szőlőkből: „Bánvölgye fehér bora”, „Bánvölgye vörös bora”, „Rozé”, valamint a más tájon termett és vásárolt szőlőből készült fehér és vörösbor. A megmérettetésre a három faluból összesen 45 gazda 85 bortétellel nevezett. A zsűri az öt kategóriában 11 arany, 20 ezüst, 33 bronzérmet és 19 oklevelet osztott ki. Két „nagyarany” minősítésű bortétel - 2017-es év legjobb fehérbora Dr. Tamási András vadnai, a legjobb vörösbor pedig Sivák László nagybarcai borgazdáé lett. A Séra család által 2007-ben alapított Csikász Gábor Emlékérmet évente annak ítélik oda, aki a Bán-völgye közösségeiért tevékenykedik, a közéletben kiemelkedő munkát végez. Ez évben Ujlaki István kapta a bronzplakettet Bánhorváti községben végzett munkája elismeréseként.

A versenyzőket ebéddel várták, majd Gyányi István, a fiatal tehetséges énekes két táncos kíséretében szórakoztatta a jelenlévőket.  A délután pincelátogatással zárult, a vendégeket „Varbósi” hegyoldal pincéiben a helyi borgazdák látták vendégül.

További híreink

Helyére került a Tour de Hongrie szobor az Attila úti körforgalomban

Dátum: 2024. máj 08. 06:29

A Tour de Hongrie kerékpárverseny kazincbarcikai fordulója előtt csak pár nappal elfoglalta második legnagyobb körforgalmunkat Szőke Gábor Miklós szobrászművész új, biciklist megformáló káprázatos műve. A nemzetközileg jegyzett alkotó felelős a városunk jelképeit jelentő unikornisért és oroszlánért, valamint a sárkányért is. Az új látványosság Kolorcity egyik jelentős „kapujába” került, és továbbgazdagítja a helyi rendkívüli vizuálisélmény-tárlatot.

Indul a vízijátékshow Kazincbarcikán!

Dátum: 2024. máj 07. 22:54

Május 8-tól ismét élvezhető lesz a víz, a fény és a zene fantasztikus összjátékát kínáló szökőkút vízijátékshow-ja a kazincbarcikai Fő téren. A tavaszi menetrend szerint péntektől vasárnapig csodálható majd meg a látványosság, ami újításokban sem szűkölködik majd.

A Derkovits tér és a Paál László utca következik

Dátum: 2024. máj 07. 22:22

A kivitelező technikai fennakadásának megszűnésével május 9-től újabb városrészben kerül új aszfalt az útra. A Derkovits tér — Paál László utcák külső ívének teljes megújulása fennakadásokkal jár majd a közlekedésben, ami miatt a kivitelező és az önkormányzat a lakosság türelmét és megértését kéri.

Tour de Hongrie Kazincbarcikán

Dátum: 2024. máj 07. 09:44

Frissítve! Kazincbarcika két állomással: egy cél- és egy rajtállomással lesz helyszíne a 2024-es Tour de Hongrie-nak. A május 9-i és 10-i versenynapok útlezárásokkal járnak városunkban, amelyeket a cikkünk alján látható térképen lehet megtekinteni.

KolorTV élőben

Programajánló

Tour de Hongrie 2024 - május 9-i kazincbarcikai célállomással

Kazincbarcika

Játszóeszköz-avatók Kazincbarcikán

Kazincbarcika

Születés hete Kazincbarcikán

Kazincbarcika

Közösségi nap a Herbolyai-tavon

Kazincbarcika, Herbolyai II-es tó

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk