https://kolorline.hu/Nemzetiségek Gasztrofesztiválja Edelényben

Nemzetiségek Gasztrofesztiválja Edelényben

Szerző:

Kolorline szerkesztőség

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Térség

Az Edelényi Görögkatolikus Parókia szervezésében Nemzetiségi Gasztrofesztivált tartottak Edelényben.

A rendezvény, az egyházközség által nyert "Hittel az edelényi közösségekért" című, EFOP-1.3.5-16-2016-00086 azonosítószámú pályázat egyik programeleme, melynek célja a városban élő ruszin, lengyel, szlovák, roma nemzetiségű kultúrák megismertetése, a közösségépítés és a hagyományok ápolása volt.

Az esemény helyszínéül a Borsodi Tájház szolgált, ami nem véletlen, hiszen az ott fellelhető állandó kiállítás segítséget jelentett a környék nemzetiségi kultúrájában való elmélyedésre. A kulturális programok főbb szegmenseit is a nemzetiségek biztosították. Szlovák tangóharmonikás, roma szimfonikus zenekar és magyaros táncház mellett nemzetiségi tablók, kiadványok ismertették röviden a sajátos népszokásokat, étkezési hagyományokat, történelmi viszonyokat és népviseleteket.

A nap folyamán a családok nemzetiségi ételekkel kapcsolatos Totó-t tölthettek ki, "gasztro" témájú nyereményekért. A kulináris tradíciók jegyében a menü zsurek, azaz lengyel húsvéti kovászolt leves, vakaró, vagyis bodag, ruszinos töltött káposzta, magyaros pacal, valamint derelye volt. A gyermekekre gondolva egész napos népi játékokkal való ismerkedési lehetőséget és kézműves foglalkozásokat biztosítottak.


 

Ínyenceknek: íme, a zsurek receptje:

A hagyományos lengyel leveshez először el kell készítenünk a kovászt:

Hozzávalók: 6 evőkanál teljes kiőrlésű rozsliszt, 2-3 gerezd fokhagyma, 1 db babérlevél, 4 db egész bors, 1/2 szelet rozskenyér, 1 liter meleg víz

A kovász elkészítése: Rakjuk egy nagy üvegbe a lisztet, a babérlevelet és a borsot. Tisztítsuk meg a fokhagymát és adjuk a többi hozzávalóhoz, majd öntsük rá a meleg vizet. Keverjük össze és rakjuk bele a kenyeret is. Az üveget takarjuk le és tegyük 3 napra meleg helyre. Ezután vegyük ki a kenyeret és szűrjük le a folyadékot. Az így készült kovász hűtőszekrényben akár 2 hétig is eláll.

A leves elkészítése:

Akkor lesz a legfinomabb a leves, ha a sonka levéből készítjük. A felforralt 1.5 liter lébe  öntsünk bele fél liter kovászt, és forraljuk össze. A kovásztól savanykás íze lesz a levesnek. Sóval, borssal, majoránnával ízesítsük. Főtt tojással, túróval, reszelt tormával és kolbásszal kínáljuk.

 

További híreink

Tíz éve a közbiztonságért – lendületben az önkormányzati rendészet

Dátum: 2025. okt 17. 16:44

Kazincbarcikán tíz éve működik az önkormányzati rendészet, amely mára a város közbiztonságának egyik meghatározó szereplőjévé vált. Bár a szabálysértések száma enyhén emelkedett, a rendészet reagálóképessége, technikai háttere és lakossági kapcsolatai folyamatosan fejlődnek. A szervezet célja, hogy a városlakók biztonságérzete erősödjön, és a közterületeken tapasztalható jogsértések száma csökkenjen.

A BorsodChem az ember és a művész mögé állt

Dátum: 2025. okt 16. 15:00

A BorsodChem Zrt. támogatóként csatlakozott az „Emberben a művész, művészben az ember” kiállítássorozathoz. A kazincbarcikai tárlatszéria országosan ismert és elismert művészeket hoz helybe a városi műkedvelőknek, pepitában a lokális vetülettel, melyben térségünk alkotói mutatkozhatnak be saját válogatásukkal. A projekt októberben először egy nemzetközi művészt is vendégül látott, akinek alkotásai egész hónapban megtekinthetőek a Mezey kiállítótermében. Ehhez az izgalmas programhoz csatlakozott a BorsodChem — kortárs mecénás szerepben.

A Napsugár Tagóvoda vidám és megható 50 éves jubileuma

Dátum: 2025. okt 16. 11:00

Október első felében gyermeki vidámsággal is méltóságteljesen ünnepelte a Napsugár Tagóvoda az összesített 50 éves fennállását. Az elődintézményekkel együtt az ovi több formális változást megérve, de mégis fél évszázada fogadja a gyermekeket, haladó szelleműen egyengeti útjukat és készíti fel őket a nagybetűs iskolai és utána következő életre.

Terepfutóknak, gyerekeknek, túrázóknak és kutyásoknak – sportteljesítmény festői környezetben

Dátum: 2025. okt 15. 19:00

Október 11-én rendezték meg a II. GreenPlan Barcika Trail terepfutó versenyt, amelyben gyerekek, profik és műkedvelők, emellett pedig kutyások is a rajtvonalhoz állhattak. Több mint 100-an élvezhették a terep kihívásait Kazincbarcikán és a környező települések festői tájain.

KolorTV élőben

Programajánló

Emlékezzünk együtt az '56-os forradalomra!

Kazincbarcika

Őszi workshopok a Mezeyben

Mezey István Művészeti Központ

Tisztelgés - az Izsó Miklós Képzőművészeti Kör kiállítása

Mezey István Művészeti Központ

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk