https://kolorline.hu/Nemzetiségek Gasztrofesztiválja Edelényben

Nemzetiségek Gasztrofesztiválja Edelényben

Szerző:

Kolorline szerkesztőség

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Térség

Az Edelényi Görögkatolikus Parókia szervezésében Nemzetiségi Gasztrofesztivált tartottak Edelényben.

A rendezvény, az egyházközség által nyert "Hittel az edelényi közösségekért" című, EFOP-1.3.5-16-2016-00086 azonosítószámú pályázat egyik programeleme, melynek célja a városban élő ruszin, lengyel, szlovák, roma nemzetiségű kultúrák megismertetése, a közösségépítés és a hagyományok ápolása volt.

Az esemény helyszínéül a Borsodi Tájház szolgált, ami nem véletlen, hiszen az ott fellelhető állandó kiállítás segítséget jelentett a környék nemzetiségi kultúrájában való elmélyedésre. A kulturális programok főbb szegmenseit is a nemzetiségek biztosították. Szlovák tangóharmonikás, roma szimfonikus zenekar és magyaros táncház mellett nemzetiségi tablók, kiadványok ismertették röviden a sajátos népszokásokat, étkezési hagyományokat, történelmi viszonyokat és népviseleteket.

A nap folyamán a családok nemzetiségi ételekkel kapcsolatos Totó-t tölthettek ki, "gasztro" témájú nyereményekért. A kulináris tradíciók jegyében a menü zsurek, azaz lengyel húsvéti kovászolt leves, vakaró, vagyis bodag, ruszinos töltött káposzta, magyaros pacal, valamint derelye volt. A gyermekekre gondolva egész napos népi játékokkal való ismerkedési lehetőséget és kézműves foglalkozásokat biztosítottak.


 

Ínyenceknek: íme, a zsurek receptje:

A hagyományos lengyel leveshez először el kell készítenünk a kovászt:

Hozzávalók: 6 evőkanál teljes kiőrlésű rozsliszt, 2-3 gerezd fokhagyma, 1 db babérlevél, 4 db egész bors, 1/2 szelet rozskenyér, 1 liter meleg víz

A kovász elkészítése: Rakjuk egy nagy üvegbe a lisztet, a babérlevelet és a borsot. Tisztítsuk meg a fokhagymát és adjuk a többi hozzávalóhoz, majd öntsük rá a meleg vizet. Keverjük össze és rakjuk bele a kenyeret is. Az üveget takarjuk le és tegyük 3 napra meleg helyre. Ezután vegyük ki a kenyeret és szűrjük le a folyadékot. Az így készült kovász hűtőszekrényben akár 2 hétig is eláll.

A leves elkészítése:

Akkor lesz a legfinomabb a leves, ha a sonka levéből készítjük. A felforralt 1.5 liter lébe  öntsünk bele fél liter kovászt, és forraljuk össze. A kovásztól savanykás íze lesz a levesnek. Sóval, borssal, majoránnával ízesítsük. Főtt tojással, túróval, reszelt tormával és kolbásszal kínáljuk.

 

További híreink

Tour de Hongrie Kazincbarcikán

Dátum: 2024. ápr 24. 19:05

Kazincbarcika két állomással: egy cél- és egy rajtállomással lesz helyszíne a 2024-es Tour de Hongrie-nak. A május 9-i és 10-i versenynapok útlezárásokkal járnak városunkban, amelyeket a cikkünk alján látható térképen lehet megtekinteni.

Útlezárás a Futókörök napján, április 27-én

Dátum: 2024. ápr 24. 18:37

Szombaton, április 27-én rendezik a Futókörök napját a Csónakázó-tónál. Az egésznapos program miatt a kiskerttulajdonosok csak a Hajcsár utca felől tudják megközelíteni ingatlanjaikat.

Lalák Angelika keramikusművész színes kiállítása a Gimi Galériában

Dátum: 2024. ápr 24. 13:00

Lalák Angelika városunk extravagáns köztéri kerámiaalkotásainak, a Mesélőnek és a Kolorkerámiának a művésze újabb kiállítást nyitott a vizuális élmények kedvelőinek. Egyedi stílusban készült hatásos forma- és színkombinációi a Szalézi Szent Ferenc Gimnázium Gimi Galériájában tekinthetők meg május közepéig.

Szerteágazó sportágválasztó program az alsósoknak a magyar sport napja alkalmából

Dátum: 2024. ápr 23. 15:12

A magyar sport napja alkalmából, április 19-én újra sportágválasztó programmal készült a város az alsó tagozatos diákoknak. A városban működő sportszakosztályok edzői és sportolói segítségével élesben próbálhatták ki a gyerekek a különböző sportágakat és azok eszközeit.

KolorTV élőben

Programajánló

70 éves a mi városunk! - ovis gála

Don Bosco Sportközpont

Futókörök napja 2024

Kazincbarcika, Csónakázó-tó

Retro majális

Kazincbarcika, Fő tér

Tour de Hongrie 2024 - május 9-i kazincbarcikai célállomással

Kazincbarcika

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk