https://kolorline.hu/Nemzetiségek Gasztrofesztiválja Edelényben

Nemzetiségek Gasztrofesztiválja Edelényben

Szerző:

Kolorline szerkesztőség

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Térség

Az Edelényi Görögkatolikus Parókia szervezésében Nemzetiségi Gasztrofesztivált tartottak Edelényben.

A rendezvény, az egyházközség által nyert "Hittel az edelényi közösségekért" című, EFOP-1.3.5-16-2016-00086 azonosítószámú pályázat egyik programeleme, melynek célja a városban élő ruszin, lengyel, szlovák, roma nemzetiségű kultúrák megismertetése, a közösségépítés és a hagyományok ápolása volt.

Az esemény helyszínéül a Borsodi Tájház szolgált, ami nem véletlen, hiszen az ott fellelhető állandó kiállítás segítséget jelentett a környék nemzetiségi kultúrájában való elmélyedésre. A kulturális programok főbb szegmenseit is a nemzetiségek biztosították. Szlovák tangóharmonikás, roma szimfonikus zenekar és magyaros táncház mellett nemzetiségi tablók, kiadványok ismertették röviden a sajátos népszokásokat, étkezési hagyományokat, történelmi viszonyokat és népviseleteket.

A nap folyamán a családok nemzetiségi ételekkel kapcsolatos Totó-t tölthettek ki, "gasztro" témájú nyereményekért. A kulináris tradíciók jegyében a menü zsurek, azaz lengyel húsvéti kovászolt leves, vakaró, vagyis bodag, ruszinos töltött káposzta, magyaros pacal, valamint derelye volt. A gyermekekre gondolva egész napos népi játékokkal való ismerkedési lehetőséget és kézműves foglalkozásokat biztosítottak.


 

Ínyenceknek: íme, a zsurek receptje:

A hagyományos lengyel leveshez először el kell készítenünk a kovászt:

Hozzávalók: 6 evőkanál teljes kiőrlésű rozsliszt, 2-3 gerezd fokhagyma, 1 db babérlevél, 4 db egész bors, 1/2 szelet rozskenyér, 1 liter meleg víz

A kovász elkészítése: Rakjuk egy nagy üvegbe a lisztet, a babérlevelet és a borsot. Tisztítsuk meg a fokhagymát és adjuk a többi hozzávalóhoz, majd öntsük rá a meleg vizet. Keverjük össze és rakjuk bele a kenyeret is. Az üveget takarjuk le és tegyük 3 napra meleg helyre. Ezután vegyük ki a kenyeret és szűrjük le a folyadékot. Az így készült kovász hűtőszekrényben akár 2 hétig is eláll.

A leves elkészítése:

Akkor lesz a legfinomabb a leves, ha a sonka levéből készítjük. A felforralt 1.5 liter lébe  öntsünk bele fél liter kovászt, és forraljuk össze. A kovásztól savanykás íze lesz a levesnek. Sóval, borssal, majoránnával ízesítsük. Főtt tojással, túróval, reszelt tormával és kolbásszal kínáljuk.

 

További híreink

Új fejlesztési irányba nyitott a BorsodChem

Dátum: 2025. ápr 30. 15:00

Mintegy 1,3 milliárd forintból fejleszt saját katalizátortechnológiát és labort a BorsodChem, hogy a segédanyaggyártás egy újabb fázisának a hazai termelésbe integrálását előkészítse.

Megemlékezés Egressy Béni születésének évfordulóján

Dátum: 2025. ápr 30. 07:50

Egressy Béni zeneszerző, író, színész születésének 211. évfordulóján megemlékezést tartott Kazincbarcika városa.

Uszodai nyitvatartás

Dátum: 2025. ápr 29. 19:00

Zárva tart a Kazincbarcikai Fedett Uszoda május 1-jén. A hosszú hétvége további napjain változatlan nyitvatartással várja a vendégeket a létesítmény.

Befejeződött a belterületi közutak fejlesztése Kazincbarcikán

Dátum: 2025. ápr 29. 15:00

A Széchenyi Terv Plusz programban Kazincbarcika Város Önkormányzata 199,9 millió forint vissza nem térítendő európai uniós támogatásban részesült a TOP_PLUSZ-1.2.3-21-BO1-2022-00047 azonosítószámú, „Belterületi közutak fejlesztése Kazincbarcikán” című kérelem keretében.

KolorTV élőben

Programajánló

Négynapos formabontó majális - összesített programok

Kazincbarcika, Csónakázó-tó

KolorMajális retró hangulatban

Csónakázó-tó

Május 2. Népi nap — ingyenes Csík zenekar koncerttel

Csónakázó-tó

Május 3. Nézünk mint a moziban

Csónakázó-tó

Futókörök napja

Csónakázó-tó

Reklám

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk