https://kolorline.hu/Nemzetiségek Gasztrofesztiválja Edelényben

Nemzetiségek Gasztrofesztiválja Edelényben

Szerző:

Kolorline szerkesztőség

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Térség

Az Edelényi Görögkatolikus Parókia szervezésében Nemzetiségi Gasztrofesztivált tartottak Edelényben.

A rendezvény, az egyházközség által nyert "Hittel az edelényi közösségekért" című, EFOP-1.3.5-16-2016-00086 azonosítószámú pályázat egyik programeleme, melynek célja a városban élő ruszin, lengyel, szlovák, roma nemzetiségű kultúrák megismertetése, a közösségépítés és a hagyományok ápolása volt.

Az esemény helyszínéül a Borsodi Tájház szolgált, ami nem véletlen, hiszen az ott fellelhető állandó kiállítás segítséget jelentett a környék nemzetiségi kultúrájában való elmélyedésre. A kulturális programok főbb szegmenseit is a nemzetiségek biztosították. Szlovák tangóharmonikás, roma szimfonikus zenekar és magyaros táncház mellett nemzetiségi tablók, kiadványok ismertették röviden a sajátos népszokásokat, étkezési hagyományokat, történelmi viszonyokat és népviseleteket.

A nap folyamán a családok nemzetiségi ételekkel kapcsolatos Totó-t tölthettek ki, "gasztro" témájú nyereményekért. A kulináris tradíciók jegyében a menü zsurek, azaz lengyel húsvéti kovászolt leves, vakaró, vagyis bodag, ruszinos töltött káposzta, magyaros pacal, valamint derelye volt. A gyermekekre gondolva egész napos népi játékokkal való ismerkedési lehetőséget és kézműves foglalkozásokat biztosítottak.


 

Ínyenceknek: íme, a zsurek receptje:

A hagyományos lengyel leveshez először el kell készítenünk a kovászt:

Hozzávalók: 6 evőkanál teljes kiőrlésű rozsliszt, 2-3 gerezd fokhagyma, 1 db babérlevél, 4 db egész bors, 1/2 szelet rozskenyér, 1 liter meleg víz

A kovász elkészítése: Rakjuk egy nagy üvegbe a lisztet, a babérlevelet és a borsot. Tisztítsuk meg a fokhagymát és adjuk a többi hozzávalóhoz, majd öntsük rá a meleg vizet. Keverjük össze és rakjuk bele a kenyeret is. Az üveget takarjuk le és tegyük 3 napra meleg helyre. Ezután vegyük ki a kenyeret és szűrjük le a folyadékot. Az így készült kovász hűtőszekrényben akár 2 hétig is eláll.

A leves elkészítése:

Akkor lesz a legfinomabb a leves, ha a sonka levéből készítjük. A felforralt 1.5 liter lébe  öntsünk bele fél liter kovászt, és forraljuk össze. A kovásztól savanykás íze lesz a levesnek. Sóval, borssal, majoránnával ízesítsük. Főtt tojással, túróval, reszelt tormával és kolbásszal kínáljuk.

 

További híreink

Úgy fest, mint aki lélegzik – Balla Attila kiállítása nyílik július 18-án

Dátum: 2025. júl 15. 18:00

Érkezik Kazincbarcikára egy képzőművész, aki igazán illik Kolorcityhez, de sokminden és mindenki máshoz is, hiszen a „nagy közösből” dolgozik egyedien. Balla Attila kiállításának címe ezzel összhangban az, hogy „Minden dologgal összhangban”. Így folytatódik az „Emberben a művész, művészben az ember” kiállítássorozat a Mezey István Művészeti Központban, július 18-án (pénteken) 18:00 órától.

Tájékoztatás felújítás és karbantartás miatti áramszünetről

Dátum: 2025. júl 15. 11:18

Az MVM Émász Áramhálózati Kft. a biztonságosabb villamosenergia-ellátás érdekében hálózatán felújítási, karbantartási munkát végez. Ez néhány utcában áramszünettel jár majd.

Két új helyszín, sok boldog pillanat — Újragondolt esküvői szertartások Kazincbarcikán

Dátum: 2025. júl 14. 20:37

Kazincbarcikán június 15-től új korszak kezdődött a házasságkötések lebonyolításában. A városvezetés döntése alapján két új helyszínen zajlanak az anyakönyvi események, amelyek méltóbb, modernebb környezetet biztosítanak a házasulandók számára. A visszajelzések már most igazolták a döntés helyességét: mind a párok, mind a násznépek elégedetten nyilatkoznak a Mezeyről, mint a házasságkötések új helyszínéről.

A konzerválhatatlan jelen Kolorcity falán – Masir Eszter: Túlélők

Dátum: 2025. júl 13. 13:35

A kényeztetőbb múló klímavalóságot nem konzerválhatjuk sokáig jelen globális életformánkkal. Az üres konzervdobozhorogra nem sok falat akad az apokalipszis tengerén. Egy virtuóz gyermekrajzszerű falfestmény kiállt ránk a Jószerencsét úti sétánk közben, ellentmondásosan, és ártatlanul, mégis szigorú, kegyetlen felelősségvállalásra intve.

KolorTV élőben

Programajánló

Balla Attila képzőművész kiállítása — "Emberben a művész, művészben az ember"

Mezey István Művészeti Központ

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk