https://kolorline.hu/Nemzetiségek Gasztrofesztiválja Edelényben

Nemzetiségek Gasztrofesztiválja Edelényben

Szerző:

Kolorline szerkesztőség

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Térség

Az Edelényi Görögkatolikus Parókia szervezésében Nemzetiségi Gasztrofesztivált tartottak Edelényben.

A rendezvény, az egyházközség által nyert "Hittel az edelényi közösségekért" című, EFOP-1.3.5-16-2016-00086 azonosítószámú pályázat egyik programeleme, melynek célja a városban élő ruszin, lengyel, szlovák, roma nemzetiségű kultúrák megismertetése, a közösségépítés és a hagyományok ápolása volt.

Az esemény helyszínéül a Borsodi Tájház szolgált, ami nem véletlen, hiszen az ott fellelhető állandó kiállítás segítséget jelentett a környék nemzetiségi kultúrájában való elmélyedésre. A kulturális programok főbb szegmenseit is a nemzetiségek biztosították. Szlovák tangóharmonikás, roma szimfonikus zenekar és magyaros táncház mellett nemzetiségi tablók, kiadványok ismertették röviden a sajátos népszokásokat, étkezési hagyományokat, történelmi viszonyokat és népviseleteket.

A nap folyamán a családok nemzetiségi ételekkel kapcsolatos Totó-t tölthettek ki, "gasztro" témájú nyereményekért. A kulináris tradíciók jegyében a menü zsurek, azaz lengyel húsvéti kovászolt leves, vakaró, vagyis bodag, ruszinos töltött káposzta, magyaros pacal, valamint derelye volt. A gyermekekre gondolva egész napos népi játékokkal való ismerkedési lehetőséget és kézműves foglalkozásokat biztosítottak.


 

Ínyenceknek: íme, a zsurek receptje:

A hagyományos lengyel leveshez először el kell készítenünk a kovászt:

Hozzávalók: 6 evőkanál teljes kiőrlésű rozsliszt, 2-3 gerezd fokhagyma, 1 db babérlevél, 4 db egész bors, 1/2 szelet rozskenyér, 1 liter meleg víz

A kovász elkészítése: Rakjuk egy nagy üvegbe a lisztet, a babérlevelet és a borsot. Tisztítsuk meg a fokhagymát és adjuk a többi hozzávalóhoz, majd öntsük rá a meleg vizet. Keverjük össze és rakjuk bele a kenyeret is. Az üveget takarjuk le és tegyük 3 napra meleg helyre. Ezután vegyük ki a kenyeret és szűrjük le a folyadékot. Az így készült kovász hűtőszekrényben akár 2 hétig is eláll.

A leves elkészítése:

Akkor lesz a legfinomabb a leves, ha a sonka levéből készítjük. A felforralt 1.5 liter lébe  öntsünk bele fél liter kovászt, és forraljuk össze. A kovásztól savanykás íze lesz a levesnek. Sóval, borssal, majoránnával ízesítsük. Főtt tojással, túróval, reszelt tormával és kolbásszal kínáljuk.

 

További híreink

Közterület-felügyelők tanították a diákokat a helyes közlekedésre

Dátum: 2025. szept 09. 08:00

Felkérést kapott szeptember első hetében a Kazincbarcikai Önkormányzati Rendészet, hogy játékos formában segítsék megtanítani a gyerekeknek, hogyan kell biztonságosan közlekedni és átkelni a zebrán. A közterület-felügyelők természetesen igent mondtak, és valós szituációt szimulálva mutatták meg, mekkora veszélyforrás az úttest és a gyalogátkelőhely.

Delhusa Gjon Kazincbarcikán — városunk volt az egyik állomása a Szerencsekoncerteknek

Dátum: 2025. szept 08. 16:57

Összesen 80 megállóval kínál szórakoztató zenés kikapcsolódást az adott települések lakóinak a Szerencsekoncertek szeptember 4. és október 19. között. Kazincbarcikára szeptember 7-én érkezett a program, és a Mezey István Művészeti Központban először a Duász Akusztik, majd Delhusa Gjon koncertje szórakoztatta a közönséget.

Befejeződött a Vízi komplexum építése — a hivatalos nyitáshoz már csak az engedélyek szükségesek

Dátum: 2025. szept 07. 18:00

Hamarosan megnyitja kapuit a Vízi komplexum. Befejeződött a fizikai kivitelezése a létesítménynek, amely már csak az engedélyezési folyamat lezárására, illetve a végső hivatalos nyitásra vár. A Csónakázó-tó mellett egy több mint 8 ezer négyzetméteres területen, 2 ütemben indult el az építkezés. Az első ütem 2024-ben fejeződött be, ekkor készült el az 50 méteres versenymedence, az öltözők, a gépészet, a szükséges kiszolgáló helyiségek, valamint az épület korpusza. A második ütemben – amely 2024 tavaszán indult és egy év alatt valósult meg – a kültéri és a tanmedencék burkolata, az audiovizuális rendszer, a kiegészítő elemek, illetve a wellness- és rekreációs rész kialakítása történt meg.

Az energiapolitika nem politika — Kazincbarcikára látogatott Holoda Attila

Dátum: 2025. szept 07. 10:17

Holoda Attila, hazánk egyik legismertebb energetikai szakértője volt Kazincbarcika vendége szeptember 4-én. A több évtizedes tapasztalattal rendelkező szakember látogatást tett a város ikonikus Vízi komplexumában, majd egy városnézést követően az aktuális energiaellátási helyzetről és kihívásokról tartott előadást a Mezey István Művészeti Központban.

KolorTV élőben

Programajánló

Utcazene Fiesta — A Kolorfutás Night napos oldala

Kazincbarcika

Befutott a Kolorfutás Night 2025 dátuma — él a nevezés

Kazincbarcika

Idősek hónapja Kazincbarcikán 2025

Kazincbarcika

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk