https://kolorline.hu/Nemzetiségek Gasztrofesztiválja Edelényben

Nemzetiségek Gasztrofesztiválja Edelényben

Szerző:

Kolorline szerkesztőség

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Térség

Az Edelényi Görögkatolikus Parókia szervezésében Nemzetiségi Gasztrofesztivált tartottak Edelényben.

A rendezvény, az egyházközség által nyert "Hittel az edelényi közösségekért" című, EFOP-1.3.5-16-2016-00086 azonosítószámú pályázat egyik programeleme, melynek célja a városban élő ruszin, lengyel, szlovák, roma nemzetiségű kultúrák megismertetése, a közösségépítés és a hagyományok ápolása volt.

Az esemény helyszínéül a Borsodi Tájház szolgált, ami nem véletlen, hiszen az ott fellelhető állandó kiállítás segítséget jelentett a környék nemzetiségi kultúrájában való elmélyedésre. A kulturális programok főbb szegmenseit is a nemzetiségek biztosították. Szlovák tangóharmonikás, roma szimfonikus zenekar és magyaros táncház mellett nemzetiségi tablók, kiadványok ismertették röviden a sajátos népszokásokat, étkezési hagyományokat, történelmi viszonyokat és népviseleteket.

A nap folyamán a családok nemzetiségi ételekkel kapcsolatos Totó-t tölthettek ki, "gasztro" témájú nyereményekért. A kulináris tradíciók jegyében a menü zsurek, azaz lengyel húsvéti kovászolt leves, vakaró, vagyis bodag, ruszinos töltött káposzta, magyaros pacal, valamint derelye volt. A gyermekekre gondolva egész napos népi játékokkal való ismerkedési lehetőséget és kézműves foglalkozásokat biztosítottak.


 

Ínyenceknek: íme, a zsurek receptje:

A hagyományos lengyel leveshez először el kell készítenünk a kovászt:

Hozzávalók: 6 evőkanál teljes kiőrlésű rozsliszt, 2-3 gerezd fokhagyma, 1 db babérlevél, 4 db egész bors, 1/2 szelet rozskenyér, 1 liter meleg víz

A kovász elkészítése: Rakjuk egy nagy üvegbe a lisztet, a babérlevelet és a borsot. Tisztítsuk meg a fokhagymát és adjuk a többi hozzávalóhoz, majd öntsük rá a meleg vizet. Keverjük össze és rakjuk bele a kenyeret is. Az üveget takarjuk le és tegyük 3 napra meleg helyre. Ezután vegyük ki a kenyeret és szűrjük le a folyadékot. Az így készült kovász hűtőszekrényben akár 2 hétig is eláll.

A leves elkészítése:

Akkor lesz a legfinomabb a leves, ha a sonka levéből készítjük. A felforralt 1.5 liter lébe  öntsünk bele fél liter kovászt, és forraljuk össze. A kovásztól savanykás íze lesz a levesnek. Sóval, borssal, majoránnával ízesítsük. Főtt tojással, túróval, reszelt tormával és kolbásszal kínáljuk.

 

További híreink

Zöld közösség – elindult a „Fogadj örökbe egy közterületet” program Kazincbarcikán

Dátum: 2025. szept 17. 16:48

Kazincbarcika zöld jövője nemcsak a tervezőasztalon, hanem a lakók kezében is formálódik. A városvezetés új kezdeményezése, a „Fogadj örökbe egy közterületet” program lehetőséget kínál arra, hogy magánszemélyek, intézmények és cégek aktívan részt vegyenek a város szépítésében. A cél nem csupán a faültetés, hanem a hosszú távú gondozás: locsolás, metszés, gaztalanítás – mindaz, ami egy élő, fejlődő zöldfelület fenntartásához szükséges.

Kazincbarcikáról születik szakdolgozat

Dátum: 2025. szept 17. 15:49

A város egyik önkormányzati cégénél, a Barcika Art Nonprofit Kft.-nél tölti szakmai gyakorlatát a Miskolci Egyetem kereskedelem és marketing szakos hallgatója, Vincze Liliána. A kazincbarcikai egyetemista nem kis fába vágta a fejszéjét: szakdolgozati témájának otthonát, Kazincbarcikát választotta.

Huszonnegyedszer is sakkverseny Kazincbarcikán!

Dátum: 2025. szept 17. 07:58

Már büszke 24. alkalommal adott otthont városunk a Kazincbarcika Városi Sakk Klub szervezésében a Kovács Aladár-Simon József nemzetközi sakkversenynek. A megmérettetésen mintegy 100-an vettek részt, országunk több pontjáról. A díszvendég és főszponzor Almási Zoltán sakknagymester, kétszeres olimpiai ezüstérmes és magyar bajnok volt.

„Igazi művészek” között a Kazincbarcikai Gobelin Öltögetők Köre

Dátum: 2025. szept 16. 18:21

Újabb mérföldkő a Kazincbarcikai Gobelin Öltögetők Körének idáig is gazdag pályáján, hogy bibliai témájú műveiket a miskolci Városháza aulájában állíthatták ki a III. Miskolci Ars Sacra Fesztivál keretében. A megnyitó esemény még az eddigi sikerektől is nagyobb érdeklődést váltott ki a közönségből: a kör vezetője eufórikus élményként írta le a fogadtatást. Az eredetileg szeptember 21-ig látogatható tárlatot egy héttel meghosszabbították, és előirányozták a folytatást is.

KolorTV élőben

Programajánló

Utcazene Fiesta — A Kolorfutás Night napos oldala

Kazincbarcika

Befutott a Kolorfutás Night 2025 dátuma — él a nevezés

Kazincbarcika

Idősek hónapja Kazincbarcikán 2025

Kazincbarcika

Thrash-est

Mezey István Művészeti Központ

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk