https://kolorline.hu/Nemzetiségek Gasztrofesztiválja Edelényben

Nemzetiségek Gasztrofesztiválja Edelényben

Szerző:

Kolorline szerkesztőség

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Térség

Az Edelényi Görögkatolikus Parókia szervezésében Nemzetiségi Gasztrofesztivált tartottak Edelényben.

A rendezvény, az egyházközség által nyert "Hittel az edelényi közösségekért" című, EFOP-1.3.5-16-2016-00086 azonosítószámú pályázat egyik programeleme, melynek célja a városban élő ruszin, lengyel, szlovák, roma nemzetiségű kultúrák megismertetése, a közösségépítés és a hagyományok ápolása volt.

Az esemény helyszínéül a Borsodi Tájház szolgált, ami nem véletlen, hiszen az ott fellelhető állandó kiállítás segítséget jelentett a környék nemzetiségi kultúrájában való elmélyedésre. A kulturális programok főbb szegmenseit is a nemzetiségek biztosították. Szlovák tangóharmonikás, roma szimfonikus zenekar és magyaros táncház mellett nemzetiségi tablók, kiadványok ismertették röviden a sajátos népszokásokat, étkezési hagyományokat, történelmi viszonyokat és népviseleteket.

A nap folyamán a családok nemzetiségi ételekkel kapcsolatos Totó-t tölthettek ki, "gasztro" témájú nyereményekért. A kulináris tradíciók jegyében a menü zsurek, azaz lengyel húsvéti kovászolt leves, vakaró, vagyis bodag, ruszinos töltött káposzta, magyaros pacal, valamint derelye volt. A gyermekekre gondolva egész napos népi játékokkal való ismerkedési lehetőséget és kézműves foglalkozásokat biztosítottak.


 

Ínyenceknek: íme, a zsurek receptje:

A hagyományos lengyel leveshez először el kell készítenünk a kovászt:

Hozzávalók: 6 evőkanál teljes kiőrlésű rozsliszt, 2-3 gerezd fokhagyma, 1 db babérlevél, 4 db egész bors, 1/2 szelet rozskenyér, 1 liter meleg víz

A kovász elkészítése: Rakjuk egy nagy üvegbe a lisztet, a babérlevelet és a borsot. Tisztítsuk meg a fokhagymát és adjuk a többi hozzávalóhoz, majd öntsük rá a meleg vizet. Keverjük össze és rakjuk bele a kenyeret is. Az üveget takarjuk le és tegyük 3 napra meleg helyre. Ezután vegyük ki a kenyeret és szűrjük le a folyadékot. Az így készült kovász hűtőszekrényben akár 2 hétig is eláll.

A leves elkészítése:

Akkor lesz a legfinomabb a leves, ha a sonka levéből készítjük. A felforralt 1.5 liter lébe  öntsünk bele fél liter kovászt, és forraljuk össze. A kovásztól savanykás íze lesz a levesnek. Sóval, borssal, majoránnával ízesítsük. Főtt tojással, túróval, reszelt tormával és kolbásszal kínáljuk.

 

További híreink

Véradók napja Kazincbarcikán - méltó köszönet a hétköznapi hősöknek

Dátum: 2025. dec 10. 23:45

A többszörös véradókat köszöntötte a Magyar Vöröskereszt Észak-Borsodi Területi Szervezete a véradók napja alkalmából december 3-án. Az ünnepélyes rendezvénynek a Mezey István Művészeti Központ adott otthont, ahol méltó keretek között mondtak köszönetet mindazoknak, akik önzetlen véradásukkal életeket mentenek és erősítik a közösségi összefogás jelentőségét.

Kazincbarcika karácsonyfáját mintegy 500 helyi óvodás díszítette

Dátum: 2025. dec 10. 22:08

Aktív részvételükkel járultak hozzá idén a Kazincbarcika Összevont Óvodák kis ovisai a város karácsonyfájának ünnepi díszbe öltöztetéséhez. Az eredmény magáért beszél: a hatalmas fenyő egységes, újrahasznosított alapanyagokból készült díszei arany színben tündökölnek, a fényfűzér pedig meleg fényeivel teremti meg a adventi készülődés — egyre közeledő karácsonyt váró — hangulatát. A város fenyőfája a Hild-emlékoszlop mellett található, ott, ahol az idei adventi koszorú is helyet kapott. A díszes ünnepi kellékek minden nap 14:00 és 00:00 óra között tündökölnek fényekben, és töltik meg szeretettel az arra járók szívét.

Új úszó-időszámítás — átadták a Kazincbarcikai Vízi Komplexumot

Dátum: 2025. dec 09. 22:06

A kazincbarcikai és környéki vízilabdásoknak, hobbiúszóknak, az egészségért úszóknak, a versenyúszóknak, az úszni tanulóknak, a víz szerelmeseinek, a wellnesshódolóknak december 10. egy új birodalom birtokba vételének hivatalos, boldog dátuma. Ezt megelőzően, december 9-én ünnepélyes keretek között adták át a létesítményt, amely a Csónakázó-tó szomszédságában épült fel.

Elhunyt dr. Pásztor Gábor

Dátum: 2025. dec 09. 18:05

December 9-én elhunyt dr. Pásztor Gábor szülész-nőgyógyász főorvos, Kazincbarcika Város Önkormányzatának egyéni választókerületi képviselője. Halála pótolhatatlan veszteség családja, barátai, betegei és a városlakók számára is.

KolorTV élőben

Programajánló

Csetényi Anikó, Presser Gábor: A piros esernyő - zenés mesejáték

Egressy Béni Művelődési Központ

Színházi évad Kazincbarcikán

Egressy Béni Művelődési Központ

VI. Dédesi fényparádé és jótékonysági felvonulás

Dédestapolcsány

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk