https://kolorline.hu/Nemzetiségek Gasztrofesztiválja Edelényben

Nemzetiségek Gasztrofesztiválja Edelényben

Szerző:

Kolorline szerkesztőség

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Térség

Az Edelényi Görögkatolikus Parókia szervezésében Nemzetiségi Gasztrofesztivált tartottak Edelényben.

A rendezvény, az egyházközség által nyert "Hittel az edelényi közösségekért" című, EFOP-1.3.5-16-2016-00086 azonosítószámú pályázat egyik programeleme, melynek célja a városban élő ruszin, lengyel, szlovák, roma nemzetiségű kultúrák megismertetése, a közösségépítés és a hagyományok ápolása volt.

Az esemény helyszínéül a Borsodi Tájház szolgált, ami nem véletlen, hiszen az ott fellelhető állandó kiállítás segítséget jelentett a környék nemzetiségi kultúrájában való elmélyedésre. A kulturális programok főbb szegmenseit is a nemzetiségek biztosították. Szlovák tangóharmonikás, roma szimfonikus zenekar és magyaros táncház mellett nemzetiségi tablók, kiadványok ismertették röviden a sajátos népszokásokat, étkezési hagyományokat, történelmi viszonyokat és népviseleteket.

A nap folyamán a családok nemzetiségi ételekkel kapcsolatos Totó-t tölthettek ki, "gasztro" témájú nyereményekért. A kulináris tradíciók jegyében a menü zsurek, azaz lengyel húsvéti kovászolt leves, vakaró, vagyis bodag, ruszinos töltött káposzta, magyaros pacal, valamint derelye volt. A gyermekekre gondolva egész napos népi játékokkal való ismerkedési lehetőséget és kézműves foglalkozásokat biztosítottak.


 

Ínyenceknek: íme, a zsurek receptje:

A hagyományos lengyel leveshez először el kell készítenünk a kovászt:

Hozzávalók: 6 evőkanál teljes kiőrlésű rozsliszt, 2-3 gerezd fokhagyma, 1 db babérlevél, 4 db egész bors, 1/2 szelet rozskenyér, 1 liter meleg víz

A kovász elkészítése: Rakjuk egy nagy üvegbe a lisztet, a babérlevelet és a borsot. Tisztítsuk meg a fokhagymát és adjuk a többi hozzávalóhoz, majd öntsük rá a meleg vizet. Keverjük össze és rakjuk bele a kenyeret is. Az üveget takarjuk le és tegyük 3 napra meleg helyre. Ezután vegyük ki a kenyeret és szűrjük le a folyadékot. Az így készült kovász hűtőszekrényben akár 2 hétig is eláll.

A leves elkészítése:

Akkor lesz a legfinomabb a leves, ha a sonka levéből készítjük. A felforralt 1.5 liter lébe  öntsünk bele fél liter kovászt, és forraljuk össze. A kovásztól savanykás íze lesz a levesnek. Sóval, borssal, majoránnával ízesítsük. Főtt tojással, túróval, reszelt tormával és kolbásszal kínáljuk.

 

További híreink

Szemét és divat – ÖKOllekció-turné

Dátum: 2025. dec 08. 23:00

A két hét alatt 9 települést és 11 eseményt megélt környezetvédelmi kampány, az ÖKOllekció-turné nem akármilyen programot szervezett: Szuhakálló határában közösségi illegális hulladéklerakó-felszámolás történt, hulladékruhás modellfotózással. Mindezt Molnár Ferenc Caramel energikus minikoncertje dobta fel.

Kodályos diákok és pedagógusok gyújtották meg a második adventi gyertyát a város koszorúján

Dátum: 2025. dec 08. 21:00

Advent második vasárnapján a Hild-emlékoszlopnál felállított városi adventi koszorún fellobbant a „remény lángja”. A Hild-emlékoszlopnál tartott ünnepi alkalmon a Kazincbarcikai Kodály Zoltán Alapfokú Művészeti Iskola igazgatója, Kerek Gábor, kollégái és a társastáncos növendékek közreműködésével gyújtották meg a gyertyát.

Fogadóórák a Mikulásnál Kazincbarcikán

Dátum: 2025. dec 08. 20:25

Két napon át tartott fogadóórát Kazincbarcika évek óta praktizáló nagyon igazi törzsmikulása a Mezey István Művészeti Központ emeletén, ünnepien berendezett „házikójában”. December 4-én és 5-én délelőtt az óvodások és kisiskolások csoportjait, ugyanezen napok délutánjain pedig előjegyzett családokat fogadott a gyerekeikkel. Felcsendült sok dal és vers, még több mikuláscsomag talált gazdára, és rengeteg ünnepi fénykép készült.

ÖKOllekció Szuhakálló — gyermeki őszinteséggel

Dátum: 2025. dec 07. 23:00

A Sajó-Bódva Völgye és Környéke Hulladékkezelési Önkormányzati Társulás ÖKOllekció-turnéjának zárófoglalkozása Szuhakállón nagyon hatásosan sikerült. A Barcika Art Nonprofit Kft. szervezésében zajlott program hozománya minden bekapcsolódó település közönségére újként hatott. Így történt a kiemelt állomáson, Szuhakállón is, ahol a gyerekek döbbenettel a szemükben bámulták Kiskrapek kiskutya kezdetben megrázó, épphogy nem tragikus kisfilmjét.

KolorTV élőben

Programajánló

Létezés öröme - Uray-Szépfalvi Ágnes Munkácsy Mihály-díjas festőművész kiállítása

Mezey István Művészeti Központ

Csetényi Anikó, Presser Gábor: A piros esernyő - zenés mesejáték

Egressy Béni Művelődési Központ

Színházi évad Kazincbarcikán

Egressy Béni Művelődési Központ

VI. Dédesi fényparádé és jótékonysági felvonulás

Dédestapolcsány

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk