https://kolorline.hu/Nemzetiségek Gasztrofesztiválja Edelényben

Nemzetiségek Gasztrofesztiválja Edelényben

Szerző:

Kolorline szerkesztőség

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Térség

Az Edelényi Görögkatolikus Parókia szervezésében Nemzetiségi Gasztrofesztivált tartottak Edelényben.

A rendezvény, az egyházközség által nyert "Hittel az edelényi közösségekért" című, EFOP-1.3.5-16-2016-00086 azonosítószámú pályázat egyik programeleme, melynek célja a városban élő ruszin, lengyel, szlovák, roma nemzetiségű kultúrák megismertetése, a közösségépítés és a hagyományok ápolása volt.

Az esemény helyszínéül a Borsodi Tájház szolgált, ami nem véletlen, hiszen az ott fellelhető állandó kiállítás segítséget jelentett a környék nemzetiségi kultúrájában való elmélyedésre. A kulturális programok főbb szegmenseit is a nemzetiségek biztosították. Szlovák tangóharmonikás, roma szimfonikus zenekar és magyaros táncház mellett nemzetiségi tablók, kiadványok ismertették röviden a sajátos népszokásokat, étkezési hagyományokat, történelmi viszonyokat és népviseleteket.

A nap folyamán a családok nemzetiségi ételekkel kapcsolatos Totó-t tölthettek ki, "gasztro" témájú nyereményekért. A kulináris tradíciók jegyében a menü zsurek, azaz lengyel húsvéti kovászolt leves, vakaró, vagyis bodag, ruszinos töltött káposzta, magyaros pacal, valamint derelye volt. A gyermekekre gondolva egész napos népi játékokkal való ismerkedési lehetőséget és kézműves foglalkozásokat biztosítottak.


 

Ínyenceknek: íme, a zsurek receptje:

A hagyományos lengyel leveshez először el kell készítenünk a kovászt:

Hozzávalók: 6 evőkanál teljes kiőrlésű rozsliszt, 2-3 gerezd fokhagyma, 1 db babérlevél, 4 db egész bors, 1/2 szelet rozskenyér, 1 liter meleg víz

A kovász elkészítése: Rakjuk egy nagy üvegbe a lisztet, a babérlevelet és a borsot. Tisztítsuk meg a fokhagymát és adjuk a többi hozzávalóhoz, majd öntsük rá a meleg vizet. Keverjük össze és rakjuk bele a kenyeret is. Az üveget takarjuk le és tegyük 3 napra meleg helyre. Ezután vegyük ki a kenyeret és szűrjük le a folyadékot. Az így készült kovász hűtőszekrényben akár 2 hétig is eláll.

A leves elkészítése:

Akkor lesz a legfinomabb a leves, ha a sonka levéből készítjük. A felforralt 1.5 liter lébe  öntsünk bele fél liter kovászt, és forraljuk össze. A kovásztól savanykás íze lesz a levesnek. Sóval, borssal, majoránnával ízesítsük. Főtt tojással, túróval, reszelt tormával és kolbásszal kínáljuk.

 

További híreink

„Zsákbakutya” a szemétben — „majdnem végzet" helyett happy end

Dátum: 2025. nov 24. 20:41

A Sajó-Bódva Völgye és Környéke Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulás új környezetvédelmi projektjének, az ÖKOllekció-turnénak a sors intézte a négylábú kampányarcát, Kiskrapeket. Egy illegális szemétlerakónál zsákban talált kiskutya, az ő epikus mentése és a feloldozó boldog utóélet közös kisfilmben látható. Együtt keretezik be a messzire mutató tanulságot: ami az egyiknek szemét, az a másiknak kincs lehet.

100 milliós uniós támogatás a Csillagfürt még eredményesebb működéséhez

Dátum: 2025. nov 24. 12:00

Több mint 100 millió Ft vissza nem térítendő uniós támogatásban részesült a Kazincbarcikai Tankerületi Központ. Az elnyert összeget a szervezet a Csillagfürt EGYMI szakmai szolgáltatásainak fejlesztésére kívánja fordítani.

Szalagavatók Kazincbarcikán — Ünnepi pillanatok két iskola végzőseinek életében

Dátum: 2025. nov 24. 07:00

Kazincbarcikán november 21-én ünnepi hangulat uralkodott az Irinyi János Református Oktatási Központban és az Ózdi Szakképzési Centrum Deák Ferenc Technikum és Szakképző Iskolában is. Az intézmények végzős diákjai ekkor kapták meg a szalagot, amely a középiskolai tanulmányok lezárásának közeledtét jelzi, s egyben új életút kezdetét is.

40 éves a Pedagógiai Szakszolgálat Kazincbarcikai Tagintézménye – Jubileumi ünnepséggel emlékeztek a négy évtizedes múltra

Dátum: 2025. nov 23. 19:00

Fennállásának 40. évfordulóját ünnepelte a Pedagógiai Szakszolgálat Kazincbarcikai Tagintézménye november 19-én, a Mezey István Művészeti Központban. A rendezvényen jelenlegi és egykori vezetők, pedagógusok, szakmai partnerek és városi vezetők idézték fel az intézmény múltját, és méltatták azt a munkát, amely a logopédiától a gyógytestnevelésen át a tehetséggondozásig számos területen segíti a gyermekeket és családjaikat. Az ünnepség egyszerre volt visszatekintés és előretekintés: tisztelgés az alapítók előtt, köszönet a jelenlegi dolgozóknak és bizalom a jövőben.

KolorTV élőben

Programajánló

Adventi játszóház és kézműves foglalkozások Kazincbarcikán

Mezey István Művészeti Központ

Gyermekkönyvtári napok 2025

Egressy Béni Városi Könyvtár

Csetényi Anikó, Presser Gábor: A piros esernyő - zenés mesejáték

Egressy Béni Művelődési Központ

Színházi évad Kazincbarcikán

Egressy Béni Művelődési Központ

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk