https://kolorline.hu/Vándortábor mókával és kacagással

Vándortábor mókával és kacagással

Szerző:

Szűcs Krisztina

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Térség

Az idén a tizedik születésnapját ünneplő, hat falut tömörítő Sajómenti Civilek Egyesülete tradicionálisan évek óta szervez vándortábort a társközségek gyermekeinek.

 

A szórakozáson, kikapcsolódáson kívül a legfőbb célja a rendezvénynek, hogy a gyermekek megismerjék szűkebb pátriájukat, képet kapjanak a településekről, az ott fellelhető nevezetességekről, illetve betekintést nyerjenek a népszokásokba, helyi sajátosságokba. Ez évben június 25. és 29. között rendezték meg a tábort, 7-12 éves korú gyermekek részvételével. Az egy nap, egy falu elve alapján, a kezdőnapon Sajógalgócra látogatott el a nagyjából 25 nebulóból és néhány felnőtt kísérőből álló csoport. A galgóciak a hagyományos kemencékkel ismertették meg a társaságot. Jókat főztek-sütöttek, később pedig agyagfigurákat, tálkákat készítettek. A vándortábor következő állomása Sajóivánka volt, ahol kézműves foglalkozással kezdődött a nap, majd a szabadidőparkban ügyességi játékokkal és sorversenyekkel múlatták az időt. A szerda Vadnán érte a csapatot. Itt visszacsöppentek a középkorba. I. Mátyás királyunk uralkodásának 560 éves évfordulója alkalmából a reneszánsz világában találták magukat a táborozók. A Göőz Pál Művelődési Ház nagytermében berendezték Mátyás udvarát. A jelmezbe öltözött kis látogatók a mesevilágon keresztül tanultak az „igazságos” királyról, melyet dramatizált játék formájában elő is adtak. A jelenbe visszatérve léghoki meccset játszottak. Csütörtökön Sajókazát járták be a gyerekek. A faluséta alkalmával meglátogatták a község nevezetességeit, többek között a 13. századra tehető református templomot, a 18. századi, a Radvánszkyak által építtetett evangélikus templomot, és nem utolsó sorban a fő vonalaiban klasszicista stílusban épült, és nemrégen felújított Radvánszky – kastélyt. A látnivalók egyben feladatot is jelentettek, hiszen a délután folyamán a látottakból vetélkedőt tartottak. A gyerekek nagyon élvezték a kastélykertben rendezett számháborút, többször revansot kértek. Az eseménydús napot kavics-és mandalafestéssel zárták. A vándortúra utolsó napján Hétben barangoltak a résztvevők. A település nagy hangsúlyt fektet a környezetvédelemre, ennek megfelelően alakították a programokat. Természetesen a szellemi kvízjáték a természetvédelem fontos kérdéseit boncolgatta, majd a Héti-tó partján a vízi világgal kapcsolatos megfigyeléseket tettek a gyerekek. Az élővilág rejtelmeivel való ismerkedést izgalmas futballmeccs követte. A gyermekek minden faluból oklevéllel és éremmel tértek haza. A kicsik szállítását mindenhol az önkormányzatok és a helyi egyesületek kisbuszaival oldották meg.

További híreink

Egy délután a környezettudatosság jegyében

Dátum: 2018. szept 22. 20:00

Kazincbarcika Város Önkormányzata és a Barcika Art Kft. idén is csatlakozott az Európai Mobilitási Héthez, melynek keretében Nemzetközi Autómentes Napot tartottak Kazincbarcikán, szeptember 22-én.

Győzelem Tállya ellen

Dátum: 2018. szept 22. 17:07

A Kazincbarcikai Sport Club U17-es csapata a Tállya ellen lépett pályára szeptember 22-én.

Születésfát avattak az Anyatejes Világnapon

Dátum: 2018. szept 21. 17:11

Az anyatejjel való táplálás fontosságára hívták fel a kismamák figyelmét az anyatejes világnap alkalmából Kazincbarcikán.

Ötven év munkája fotókban

Dátum: 2018. szept 20. 23:44

Az idén ötven éves Kamera Fotókör tagjainak munkáiból nyílt tárlat a Mezey István Művészeti Központ kiállítótermében szeptember 20-án csütörtökön. A kiállításon száz alkotó, csaknem százötven fotója tekinthető meg.

Programajánló

ELMARAD!! Farkas Mira hárfakoncertje - Borkóstoló

Edelény

Szüreti Vigalom

Kazincbarcika

II. Szuha-parti Futóparty

Felsőnyárád

Közösségi Integrációs Programok a Hámán Kató Akcióterületen

Kazincbarcika

Amatőr Előadók Találkozója - Kurityán

Lovarda Szinházterem - Kurityán

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk