https://kolorline.hu/Vándortábor mókával és kacagással

Vándortábor mókával és kacagással

Szerző:

Szűcs Krisztina

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Térség

Az idén a tizedik születésnapját ünneplő, hat falut tömörítő Sajómenti Civilek Egyesülete tradicionálisan évek óta szervez vándortábort a társközségek gyermekeinek.

 

A szórakozáson, kikapcsolódáson kívül a legfőbb célja a rendezvénynek, hogy a gyermekek megismerjék szűkebb pátriájukat, képet kapjanak a településekről, az ott fellelhető nevezetességekről, illetve betekintést nyerjenek a népszokásokba, helyi sajátosságokba. Ez évben június 25. és 29. között rendezték meg a tábort, 7-12 éves korú gyermekek részvételével. Az egy nap, egy falu elve alapján, a kezdőnapon Sajógalgócra látogatott el a nagyjából 25 nebulóból és néhány felnőtt kísérőből álló csoport. A galgóciak a hagyományos kemencékkel ismertették meg a társaságot. Jókat főztek-sütöttek, később pedig agyagfigurákat, tálkákat készítettek. A vándortábor következő állomása Sajóivánka volt, ahol kézműves foglalkozással kezdődött a nap, majd a szabadidőparkban ügyességi játékokkal és sorversenyekkel múlatták az időt. A szerda Vadnán érte a csapatot. Itt visszacsöppentek a középkorba. I. Mátyás királyunk uralkodásának 560 éves évfordulója alkalmából a reneszánsz világában találták magukat a táborozók. A Göőz Pál Művelődési Ház nagytermében berendezték Mátyás udvarát. A jelmezbe öltözött kis látogatók a mesevilágon keresztül tanultak az „igazságos” királyról, melyet dramatizált játék formájában elő is adtak. A jelenbe visszatérve léghoki meccset játszottak. Csütörtökön Sajókazát járták be a gyerekek. A faluséta alkalmával meglátogatták a község nevezetességeit, többek között a 13. századra tehető református templomot, a 18. századi, a Radvánszkyak által építtetett evangélikus templomot, és nem utolsó sorban a fő vonalaiban klasszicista stílusban épült, és nemrégen felújított Radvánszky – kastélyt. A látnivalók egyben feladatot is jelentettek, hiszen a délután folyamán a látottakból vetélkedőt tartottak. A gyerekek nagyon élvezték a kastélykertben rendezett számháborút, többször revansot kértek. Az eseménydús napot kavics-és mandalafestéssel zárták. A vándortúra utolsó napján Hétben barangoltak a résztvevők. A település nagy hangsúlyt fektet a környezetvédelemre, ennek megfelelően alakították a programokat. Természetesen a szellemi kvízjáték a természetvédelem fontos kérdéseit boncolgatta, majd a Héti-tó partján a vízi világgal kapcsolatos megfigyeléseket tettek a gyerekek. Az élővilág rejtelmeivel való ismerkedést izgalmas futballmeccs követte. A gyermekek minden faluból oklevéllel és éremmel tértek haza. A kicsik szállítását mindenhol az önkormányzatok és a helyi egyesületek kisbuszaival oldották meg.

További híreink

Hópelyhecske a Lévayban

Dátum: 2018. dec 14. 10:00

Fagyapó és Sznyegurocska lepték meg a gyerekeket

A jóságos Mikulás ajándéka

Dátum: 2018. dec 14. 10:00

A jó gyerekekhez megérkezett a Mikulás

Megjelent a Kolorhét Magazin utolsó idei lapszáma

Dátum: 2018. dec 14. 09:30

Kedves Olvasóink, a mai délelőtt minden Kazincbarcikai és térségbeli olvasóink kézzel kaphatták a Kolorhét magazin utolsó idei, ünnepi kiadását!

Advent fényei

Dátum: 2018. dec 14. 09:00

Jézus születésére várva

Programajánló

Angyali érintés - Kissné Király Piroska kiállítása

Kazincbarcika

Adventi játszóház

Kazincbarcika

Kazincbarcikai Ördögök - Dunai Krokodilok / OBII 8. forduló

Kazincbarcika

Hamupipőke

Kazincbarcika

Vegyész RC Kazincbarcika - Mladost Zagreb

Kazincbarcika

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk