https://kolorline.hu/Városünnep Rudabányán

Városünnep Rudabányán

Szerző:

Szűcs Krisztina

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Térség

Rudabányát tíz esztendővel ezelőtt, július 1-én nyilvánították várossá, majd szeptember 6-án Gyenesei István akkori önkormányzati miniszter átadta Szobota Lajos polgármesternek a város kulcsát.

E jeles évfordulót minden évben városnappal ünneplik meg a településen. Idén, szeptember 1-én tizenegyedik alkalommal tartották meg a városünnepet. Az egésznapos rendezvényt megtisztelték jelenlétükkel a testvérvárosok képviselői is. Delegáció érkezett a felvidéki Dobsina városából, az Erdélyben található Borszékről, valamint a kárpátaljai faluból, Badalóról. A központi ünnepség ökomenikus istentisztelettel vette kezdetét a római katolikus templomban, majd a meghívott vendégek fogadását követően a városnap és a bányásznap tiszteletére ünnepi műsor részesei lehettek a jelenlévők.


Fotók: Bics Gabriella

A program keretében a Gvadányi József Művelődési Házban fellépett a helyi Rozmaring asszonykórus, aztán kivonulva a színházteremből a külföldi küldöttség tagjai, illetve a város vezetői, az intézmények és szervezetek képviselői koszorút helyeztek el a bányászemlékműnél. Délután kezdődött a program kötetlen része, melyben helyet kapott a Bányászattörténeti Múzeumban végigjárható ásványtúra, a régi vasparipák rajongóinak motoros kavalkád. A szervezők nem feledkeztek meg a gasztronómiai élvezetekről sem. A bogrács kedvelői főzőversenyen tehették próbára szakácstudományukat. Az előre, második alkalommal meghirdetett, szellemes, Rudira, a rudapithecusra visszautaló Ruda – pite sütőversenyre a háziasszonyok készültek. A beérkezett finomságok szakértő zsűri elé kerültek. Kóstolás után Sulyok Sándor a Jégvirág Kft. mestercukrásza, Varga Viktor a Barcika Príma Kft. séfhelyettese és Farkas Erzsébet, a Szent István Rádió szerkesztő-műsorvezetője, aki egyben a nap műsorvezetését is ellátta, döntött a sorrendről. A leigényesebbnek ítélt sütemény tulajdonosa pénzjutalmat, illetve a tavaly útjára bocsátott vándorkupát kapta. A második és a harmadik helyezett ajándéktárgyakban részesült. Ugyancsak augusztus elején hirdették meg a fotóversenyt, melynek a rudabányai bányatavat kellett ábrázolnia. A felvételekre a Rudapithecus Látogatóközpont facebook oldalán lehetett szavazni. A győztes itt is pénzjutalommal és oklevéllel lett gazdagabb. A műsorban láthatták-hallhatták az Ujj Viktor Géza Alapfokú Művészeti Iskola ifjúsági fúvószenekarát, Leblanc Győző és Tóth Éva musical és operettelőadását. Bemutatkozott a Black Hole együttes. Az est sztárfellépője a P. Mobil zenekar volt. A nagy napot tűzijáték zárta.

További híreink

Elmélet és gyakorlat, Fizikaverseny a Szaléziban

Dátum: 2019. febr 22. 17:00

A Szalézi Szent Ferenc Gimnázium harmincnegyedik alkalommal rendezte meg a Nagy László Fizikaversenyt Borsod-Abaúj-Zemplén megyei gimnazisták részére.

„Egy kicsi mozgás mindenkinek kell”

Dátum: 2019. febr 22. 16:30

III. Senior Sportkavalkád a Don Bosco Sportcsarnokban

Stabil, feszes és felelősségteljes gazdálkodásra lesz szükség 2019-ben is

Dátum: 2019. febr 22. 15:11

Február 14-én, közel három­órás testületi ülésen tárgyalta Kazincbarcika Város Önkormányzatának Képviselő-testülete az idei költségvetést. A több mint 120 oldalas, részletes testületi anyagban egyértelműen látszik, hogy a megközelítőleg 2.6 milliárd forintos kormányzati elvonások ellenére stabil lábakon áll a város.

A kicsik és az idősek is farsangoltak

Dátum: 2019. febr 22. 15:04

A héten tovább folytatódtak a Kazincbarcikai Szociális Szolgáltató Központ intézményeiben a farsangi mulatságok. A jeles alkalom kapcsán ezúttal az I.sz. Bölcsibe és az Időskorúak Gondozóházába is jelmezbe bújtak a kicsik és az idősek is.

Programajánló

Amerre még nem jártunk

Tardona

Szezon első motorozása

Dédestapolcsány

Szécsi Pál emlékkoncert Nőnap alkalmából!

Sajószentpéter

Állásbörze az Északkal - Kazincbarcika

Kazincbarcika

Bódi Ilona Emlékverseny - IX. Shotokan Karate Kupa

Barcika Art Kommunikációs, Kulturális és Sport Szolgáltató Kft. Tornacsarnoka - Kazincbarcika, Lini István tér 4.

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk