https://kolorline.hu/Városünnep Rudabányán

Városünnep Rudabányán

Szerző:

Szűcs Krisztina

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Térség

Rudabányát tíz esztendővel ezelőtt, július 1-én nyilvánították várossá, majd szeptember 6-án Gyenesei István akkori önkormányzati miniszter átadta Szobota Lajos polgármesternek a város kulcsát.

E jeles évfordulót minden évben városnappal ünneplik meg a településen. Idén, szeptember 1-én tizenegyedik alkalommal tartották meg a városünnepet. Az egésznapos rendezvényt megtisztelték jelenlétükkel a testvérvárosok képviselői is. Delegáció érkezett a felvidéki Dobsina városából, az Erdélyben található Borszékről, valamint a kárpátaljai faluból, Badalóról. A központi ünnepség ökomenikus istentisztelettel vette kezdetét a római katolikus templomban, majd a meghívott vendégek fogadását követően a városnap és a bányásznap tiszteletére ünnepi műsor részesei lehettek a jelenlévők.


Fotók: Bics Gabriella

A program keretében a Gvadányi József Művelődési Házban fellépett a helyi Rozmaring asszonykórus, aztán kivonulva a színházteremből a külföldi küldöttség tagjai, illetve a város vezetői, az intézmények és szervezetek képviselői koszorút helyeztek el a bányászemlékműnél. Délután kezdődött a program kötetlen része, melyben helyet kapott a Bányászattörténeti Múzeumban végigjárható ásványtúra, a régi vasparipák rajongóinak motoros kavalkád. A szervezők nem feledkeztek meg a gasztronómiai élvezetekről sem. A bogrács kedvelői főzőversenyen tehették próbára szakácstudományukat. Az előre, második alkalommal meghirdetett, szellemes, Rudira, a rudapithecusra visszautaló Ruda – pite sütőversenyre a háziasszonyok készültek. A beérkezett finomságok szakértő zsűri elé kerültek. Kóstolás után Sulyok Sándor a Jégvirág Kft. mestercukrásza, Varga Viktor a Barcika Príma Kft. séfhelyettese és Farkas Erzsébet, a Szent István Rádió szerkesztő-műsorvezetője, aki egyben a nap műsorvezetését is ellátta, döntött a sorrendről. A leigényesebbnek ítélt sütemény tulajdonosa pénzjutalmat, illetve a tavaly útjára bocsátott vándorkupát kapta. A második és a harmadik helyezett ajándéktárgyakban részesült. Ugyancsak augusztus elején hirdették meg a fotóversenyt, melynek a rudabányai bányatavat kellett ábrázolnia. A felvételekre a Rudapithecus Látogatóközpont facebook oldalán lehetett szavazni. A győztes itt is pénzjutalommal és oklevéllel lett gazdagabb. A műsorban láthatták-hallhatták az Ujj Viktor Géza Alapfokú Művészeti Iskola ifjúsági fúvószenekarát, Leblanc Győző és Tóth Éva musical és operettelőadását. Bemutatkozott a Black Hole együttes. Az est sztárfellépője a P. Mobil zenekar volt. A nagy napot tűzijáték zárta.

További híreink

Változások a városi közlekedésben a Kolorfutás ideje alatt

Dátum: 2019. júl 19. 12:55

2019. augusztus 4-én 7.00 - 14.00 között kerül megrendezésre a 6. Kolorfutás Kazincbarcikán. A több száz résztvevővel rajtoló verseny biztonságos lebonyolítása érdekében az alábbi térképen megjelölt területeken számíthatnak a városlakók útlezárásra vagy a megszokottól eltérő forgalomirányításra.

Egy áldozatos életpálya elismerése

Dátum: 2019. júl 18. 09:12

Emelkedett pillanatokkal vette kezdetét Kazincbarcika város képviselő-testületének június 20-i ülése, ugyanis Szitka Péter polgármester és Klimon István alpolgármester Kazincbarcika Város Polgármesterének Elismerő Oklevele kitüntetésben részesítette többek között Kádár Györgyöt, a Barcika Szolg. Kft. távhőszolgáltatási üzemvezetőjét.

Színezzünk újabb házfalakat Kazincbarcikán!

Dátum: 2019. júl 17. 17:02

A tervek szerint jónéhány új, színes házfallal lepi meg lakóit a város a születésnapja alkalmából. A 65. jubileum apropóján, a Kolorfesztivál programjának részeként kikerülő új alkotások helyszíne már adott, de a szervező Barcika Art Kft. július 22-éig várja a kiirt pályázatra beérkező műveket. 

Összefogás Dédestapolcsányért

Dátum: 2019. júl 16. 12:12

Zenés jótékonysági est a település megsegítésére

Programajánló

Mozdulj, Kazincbarcika! Mire képes a testünk?

Kazincbarcika

Csapatépítő családi nap

Kazinczy Sportcsarnok - Kazincbarcika

GYÖRFI SÁNDOR TŰZVARÁZS CÍMŰ KIÁLLÍTÁSA

Kazincbarcika

KOL-ART - 7.0 Kolorfesztivál

Kazincbarcika

Kolorfeszt 7.0

Kazincbarcika

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk