https://kolorline.hu/Városünnep Rudabányán

Városünnep Rudabányán

Szerző:

Szűcs Krisztina

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Térség

Rudabányát tíz esztendővel ezelőtt, július 1-én nyilvánították várossá, majd szeptember 6-án Gyenesei István akkori önkormányzati miniszter átadta Szobota Lajos polgármesternek a város kulcsát.

E jeles évfordulót minden évben városnappal ünneplik meg a településen. Idén, szeptember 1-én tizenegyedik alkalommal tartották meg a városünnepet. Az egésznapos rendezvényt megtisztelték jelenlétükkel a testvérvárosok képviselői is. Delegáció érkezett a felvidéki Dobsina városából, az Erdélyben található Borszékről, valamint a kárpátaljai faluból, Badalóról. A központi ünnepség ökomenikus istentisztelettel vette kezdetét a római katolikus templomban, majd a meghívott vendégek fogadását követően a városnap és a bányásznap tiszteletére ünnepi műsor részesei lehettek a jelenlévők.


Fotók: Bics Gabriella

A program keretében a Gvadányi József Művelődési Házban fellépett a helyi Rozmaring asszonykórus, aztán kivonulva a színházteremből a külföldi küldöttség tagjai, illetve a város vezetői, az intézmények és szervezetek képviselői koszorút helyeztek el a bányászemlékműnél. Délután kezdődött a program kötetlen része, melyben helyet kapott a Bányászattörténeti Múzeumban végigjárható ásványtúra, a régi vasparipák rajongóinak motoros kavalkád. A szervezők nem feledkeztek meg a gasztronómiai élvezetekről sem. A bogrács kedvelői főzőversenyen tehették próbára szakácstudományukat. Az előre, második alkalommal meghirdetett, szellemes, Rudira, a rudapithecusra visszautaló Ruda – pite sütőversenyre a háziasszonyok készültek. A beérkezett finomságok szakértő zsűri elé kerültek. Kóstolás után Sulyok Sándor a Jégvirág Kft. mestercukrásza, Varga Viktor a Barcika Príma Kft. séfhelyettese és Farkas Erzsébet, a Szent István Rádió szerkesztő-műsorvezetője, aki egyben a nap műsorvezetését is ellátta, döntött a sorrendről. A leigényesebbnek ítélt sütemény tulajdonosa pénzjutalmat, illetve a tavaly útjára bocsátott vándorkupát kapta. A második és a harmadik helyezett ajándéktárgyakban részesült. Ugyancsak augusztus elején hirdették meg a fotóversenyt, melynek a rudabányai bányatavat kellett ábrázolnia. A felvételekre a Rudapithecus Látogatóközpont facebook oldalán lehetett szavazni. A győztes itt is pénzjutalommal és oklevéllel lett gazdagabb. A műsorban láthatták-hallhatták az Ujj Viktor Géza Alapfokú Művészeti Iskola ifjúsági fúvószenekarát, Leblanc Győző és Tóth Éva musical és operettelőadását. Bemutatkozott a Black Hole együttes. Az est sztárfellépője a P. Mobil zenekar volt. A nagy napot tűzijáték zárta.

További híreink

Asztalitenisz Diákolimpia Körzeti Döntő Kazincbarcikán

Dátum: 2018. nov 19. 16:20

Az Asztalitenisz Diákolimpia kapcsán rendeztek körzeti döntőt November 19-én a Kazincbarcikai Sportközpontban.

Tűz a Hámán Katón

Dátum: 2018. nov 18. 16:12

Egy önkormányzati tulajdonú lakás kiégett, több pedig megrongálódott Kazincbarcikán november 18-án délután.

Régi adósság a Fő tér felújítása

Dátum: 2018. nov 18. 14:20

Az 1979-ben átadott Fő tér korszerűsítését, a mai kor követelményeihez igazodó megszépítését régóta terveztük – emelte ki Szitka Péter polgármester. A meglévő járdák új burkolatot kaptak, valamint új sétányokat alakítottak ki.

Jubileumi díjátadó a szociális munka napja alkalmából

Dátum: 2018. nov 18. 08:06

Díjátadó gálaműsorral egybekötött ünnepségen köszöntették a Kazincbarcikai Szociális Szolgáltató Központ egykori és jelenlegi dolgozóit a Szociális Munka Napja alkalmából a város vezetői.

Programajánló

Turay Ida Színház: Égben maradt repülő

Kazincbarcika- Egressy Béni Művelődési Központ

Színházi évad 2018/2019

Kazincbarcika

60 alkotó év

Kazincbarcika

Legyél Te is Szuperhős

Ózd - Nemzeti Filmtörténeti Élménypark

XII. Krumplis Lángos Fesztivál

Bánhorváti - Tornacsarnok és környéke

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk