https://kolorline.hu/Városünnep Rudabányán

Városünnep Rudabányán

Szerző:

Szűcs Krisztina

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Térség

Rudabányát tíz esztendővel ezelőtt, július 1-én nyilvánították várossá, majd szeptember 6-án Gyenesei István akkori önkormányzati miniszter átadta Szobota Lajos polgármesternek a város kulcsát.

E jeles évfordulót minden évben városnappal ünneplik meg a településen. Idén, szeptember 1-én tizenegyedik alkalommal tartották meg a városünnepet. Az egésznapos rendezvényt megtisztelték jelenlétükkel a testvérvárosok képviselői is. Delegáció érkezett a felvidéki Dobsina városából, az Erdélyben található Borszékről, valamint a kárpátaljai faluból, Badalóról. A központi ünnepség ökomenikus istentisztelettel vette kezdetét a római katolikus templomban, majd a meghívott vendégek fogadását követően a városnap és a bányásznap tiszteletére ünnepi műsor részesei lehettek a jelenlévők.


Fotók: Bics Gabriella

A program keretében a Gvadányi József Művelődési Házban fellépett a helyi Rozmaring asszonykórus, aztán kivonulva a színházteremből a külföldi küldöttség tagjai, illetve a város vezetői, az intézmények és szervezetek képviselői koszorút helyeztek el a bányászemlékműnél. Délután kezdődött a program kötetlen része, melyben helyet kapott a Bányászattörténeti Múzeumban végigjárható ásványtúra, a régi vasparipák rajongóinak motoros kavalkád. A szervezők nem feledkeztek meg a gasztronómiai élvezetekről sem. A bogrács kedvelői főzőversenyen tehették próbára szakácstudományukat. Az előre, második alkalommal meghirdetett, szellemes, Rudira, a rudapithecusra visszautaló Ruda – pite sütőversenyre a háziasszonyok készültek. A beérkezett finomságok szakértő zsűri elé kerültek. Kóstolás után Sulyok Sándor a Jégvirág Kft. mestercukrásza, Varga Viktor a Barcika Príma Kft. séfhelyettese és Farkas Erzsébet, a Szent István Rádió szerkesztő-műsorvezetője, aki egyben a nap műsorvezetését is ellátta, döntött a sorrendről. A leigényesebbnek ítélt sütemény tulajdonosa pénzjutalmat, illetve a tavaly útjára bocsátott vándorkupát kapta. A második és a harmadik helyezett ajándéktárgyakban részesült. Ugyancsak augusztus elején hirdették meg a fotóversenyt, melynek a rudabányai bányatavat kellett ábrázolnia. A felvételekre a Rudapithecus Látogatóközpont facebook oldalán lehetett szavazni. A győztes itt is pénzjutalommal és oklevéllel lett gazdagabb. A műsorban láthatták-hallhatták az Ujj Viktor Géza Alapfokú Művészeti Iskola ifjúsági fúvószenekarát, Leblanc Győző és Tóth Éva musical és operettelőadását. Bemutatkozott a Black Hole együttes. Az est sztárfellépője a P. Mobil zenekar volt. A nagy napot tűzijáték zárta.

További híreink

Egy délután a környezettudatosság jegyében

Dátum: 2018. szept 22. 20:00

Kazincbarcika Város Önkormányzata és a Barcika Art Kft. idén is csatlakozott az Európai Mobilitási Héthez, melynek keretében Nemzetközi Autómentes Napot tartottak Kazincbarcikán, szeptember 22-én.

Győzelem Tállya ellen

Dátum: 2018. szept 22. 17:07

A Kazincbarcikai Sport Club U17-es csapata a Tállya ellen lépett pályára szeptember 22-én.

Születésfát avattak az Anyatejes Világnapon

Dátum: 2018. szept 21. 17:11

Az anyatejjel való táplálás fontosságára hívták fel a kismamák figyelmét az anyatejes világnap alkalmából Kazincbarcikán.

Ötven év munkája fotókban

Dátum: 2018. szept 20. 23:44

Az idén ötven éves Kamera Fotókör tagjainak munkáiból nyílt tárlat a Mezey István Művészeti Központ kiállítótermében szeptember 20-án csütörtökön. A kiállításon száz alkotó, csaknem százötven fotója tekinthető meg.

Programajánló

Tompa Mihály teljesítménytúra

Putnok

Farkas Mira hárfakoncertje - Borkóstoló

Edelény

Szüreti Vigalom

Kazincbarcika

II. Szuha-parti Futóparty

Felsőnyárád

Közösségi Integrációs Programok a Hámán Kató Akcióterületen

Kazincbarcika

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk