https://kolorline.hu/Emlékezés a hős bányászokra

Emlékezés a hős bányászokra

Szerző:

Szűcs Krisztina

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Térség

A Kazincbarcikától 10 km-re lévő, a Mák-patak völgyében elterülő Rudolftelep idén ünnepli kialakulásának 110 éves évfordulóját.

A falu a szénbányászatnak köszönheti létrejöttét, mint ahogy a nevét is, hiszen Rudolf Cohacht bányatulajdonosról nevezték el, aki bányatelkét az induló bánya-részvénytársaságnak adta. Az Izsófalvához tartozó település lakói az 1990-es években az önállóság mellett tették le voksukat. Az itt élők álma 1995 januárjától vált valóra. Az állami szénbányászat, valamint a rövid ideig tartó magántulajdonú bányászat megszűnését követően a településvezetők minden tőlük telhetőt megtettek a község életben tartására. Mindazonáltal a ma már a fejlődés útjára lépett Rudolftelepen nem merült feledésbe a bányászlét hagyománya.

Minden esztendőben mély tisztelettel adóznak bányász elődeik emléke előtt. Idén, szeptember 2-án a jubileumi ünnepséget összekötötték a megyei bányásznap rendezvényével, ahol Kazincbarcika képviseletében Klimon István alpolgármester és Pásztor László önkormányzati képviselő is részt vett a megemlékezésen. A faluban folyó évszázados kitermelés mementójaként a művelődési ház kertjében átadtak egy emlékparkot.

Így került a Művelődési Ház kertjébe egy táró, mely alatt egy fafaragású bányászszobor látható, az utolsó jelképes csille szénnel. A bányász szobrot Zilahy József bányász faragta, a felújítását Ráczi István végezte el. A park bejáratát az a fafaragású kapu díszíti, melyet a régi bányászépület elől kiemelve mentettek meg az utókornak. A különleges, a Bányász himnusz versszakaival és domborművel ellátott bejárat felújítva őrzi a hajdani bányászok álmát. Felújították a meglévő emlékművet, melyre márvány emléktáblán annak a 27 bányásznak a nevét vésték, akik 1908-tól 2000-ig haltak meg bányabalesetben a rudolftelepi bányában.

A kertben található kőfalra egy csodálatosan szép festmény került, Zilahy Olivér és Ardai László munkája által. Középen Szent Borbálát ábrázolva, jobb oldalt, szenet fúró bányászok, háttérben a régi osztályozóval. A baloldalon egy csillében szenet szállító bányász található.

A bányásznap alkalmából számos elismerő oklevelet adományozott Török Dezső, a B-A-Z Megyei Közgyűlés elnöke, Szőke András, a Borsodi Bányászok Területi Tagozatának elnöke, Dávid István, Szuhakálló polgármestere és a vendéglátó település, Rudolftelep polgármestere, Rozlozsnik Jánosné. A program kötetlenebb részében a résztvevők megtekinthették többek között a helyi nyugdíjas csoport műsorát, valamint JAM Republic Cover Band élő koncertjét.

További híreink

Az égben maradt repülő - Kezdődik a színházi évad az Egressyben

Dátum: 2018. nov 20. 15:00

A Turay Ida Színház, Edith Piaf életét bemutató zenés darabjával „Az égben maradt repülő” mai előadásával megkezdődik a 2018/2019-es színházi évad az Egressy Béni Művelődési Központban.

Asztalitenisz Diákolimpia Körzeti Döntő Kazincbarcikán

Dátum: 2018. nov 19. 16:20

Az Asztalitenisz Diákolimpia kapcsán rendeztek körzeti döntőt November 19-én a Kazincbarcikai Sportközpontban.

Tűz a Hámán Katón

Dátum: 2018. nov 18. 16:12

Egy önkormányzati tulajdonú lakás kiégett, több pedig megrongálódott Kazincbarcikán november 18-án délután.

Régi adósság a Fő tér felújítása

Dátum: 2018. nov 18. 14:20

Az 1979-ben átadott Fő tér korszerűsítését, a mai kor követelményeihez igazodó megszépítését régóta terveztük – emelte ki Szitka Péter polgármester. A meglévő járdák új burkolatot kaptak, valamint új sétányokat alakítottak ki.

Programajánló

Turay Ida Színház: Égben maradt repülő

Kazincbarcika- Egressy Béni Művelődési Központ

Színházi évad 2018/2019

Kazincbarcika

60 alkotó év

Kazincbarcika

Legyél Te is Szuperhős

Ózd - Nemzeti Filmtörténeti Élménypark

XII. Krumplis Lángos Fesztivál

Bánhorváti - Tornacsarnok és környéke

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk