https://kolorline.hu/Emlékezés a hős bányászokra

Emlékezés a hős bányászokra

Szerző:

Kolorline szerkesztőség

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Térség

A Kazincbarcikától 10 km-re lévő, a Mák-patak völgyében elterülő Rudolftelep idén ünnepli kialakulásának 110 éves évfordulóját.

A falu a szénbányászatnak köszönheti létrejöttét, mint ahogy a nevét is, hiszen Rudolf Cohacht bányatulajdonosról nevezték el, aki bányatelkét az induló bánya-részvénytársaságnak adta. Az Izsófalvához tartozó település lakói az 1990-es években az önállóság mellett tették le voksukat. Az itt élők álma 1995 januárjától vált valóra. Az állami szénbányászat, valamint a rövid ideig tartó magántulajdonú bányászat megszűnését követően a településvezetők minden tőlük telhetőt megtettek a község életben tartására. Mindazonáltal a ma már a fejlődés útjára lépett Rudolftelepen nem merült feledésbe a bányászlét hagyománya.

Minden esztendőben mély tisztelettel adóznak bányász elődeik emléke előtt. Idén, szeptember 2-án a jubileumi ünnepséget összekötötték a megyei bányásznap rendezvényével, ahol Kazincbarcika képviseletében Klimon István alpolgármester és Pásztor László önkormányzati képviselő is részt vett a megemlékezésen. A faluban folyó évszázados kitermelés mementójaként a művelődési ház kertjében átadtak egy emlékparkot.

Így került a Művelődési Ház kertjébe egy táró, mely alatt egy fafaragású bányászszobor látható, az utolsó jelképes csille szénnel. A bányász szobrot Zilahy József bányász faragta, a felújítását Ráczi István végezte el. A park bejáratát az a fafaragású kapu díszíti, melyet a régi bányászépület elől kiemelve mentettek meg az utókornak. A különleges, a Bányász himnusz versszakaival és domborművel ellátott bejárat felújítva őrzi a hajdani bányászok álmát. Felújították a meglévő emlékművet, melyre márvány emléktáblán annak a 27 bányásznak a nevét vésték, akik 1908-tól 2000-ig haltak meg bányabalesetben a rudolftelepi bányában.

A kertben található kőfalra egy csodálatosan szép festmény került, Zilahy Olivér és Ardai László munkája által. Középen Szent Borbálát ábrázolva, jobb oldalt, szenet fúró bányászok, háttérben a régi osztályozóval. A baloldalon egy csillében szenet szállító bányász található.

A bányásznap alkalmából számos elismerő oklevelet adományozott Török Dezső, a B-A-Z Megyei Közgyűlés elnöke, Szőke András, a Borsodi Bányászok Területi Tagozatának elnöke, Dávid István, Szuhakálló polgármestere és a vendéglátó település, Rudolftelep polgármestere, Rozlozsnik Jánosné. A program kötetlenebb részében a résztvevők megtekinthették többek között a helyi nyugdíjas csoport műsorát, valamint JAM Republic Cover Band élő koncertjét.

További híreink

Lakossági információk a tavasszal keletkező zöldhulladék-többlet elszállításáról

Dátum: 2024. márc 27. 18:08

Újra elindul a lakosságnál külön gyűjtött zöldhulladék szállítása. A Sajó-Bódva Völgye és Környéke Hulladékkezelési Önkormányzati Társulás — tekintettel a tavasszal keletkező nagyobb mennyiségű zöldhulladékra és ágnyesedékre — arra hívja fel a figyelmet, hogy nemcsak az ingyenesen biztosított 240 literes zöld kukák használhatók erre a célra.

Kazincbarcikán debütált kiállítás járt a Hungexpon

Dátum: 2024. márc 27. 13:05

„Totems of Csabesz” világritkaság-értékű Ferrari ruhagyűjteménye korábban Kolorcityben mutatkozott be kiállításként, amelyet már kétszer is élvezhetett a helyi közönség. Az elmúlt hétvégén viszont a budapesti AutoMobil és Tuning Show-n tündökölhetett a Hungexpo területén, sok csillogó áramvonalas jármű és villogó hoszteszmosoly közepette. Városunk további komoly terveket sző vele.

Fél évszázadot ünnepelt a Kazincbarcikai VSE súlyemelő szakosztálya

Dátum: 2024. márc 27. 07:05

A Kazincbarcikai Vegyész Sport Egyesület súlyemelő szakosztálya 2024. március 23-án ünnepelte a Kocka Étterem és Rendezvényházban működésének nagyívű 50. évfordulóját. Az esemény házigazdája Pátrovics Géza veterán súlyemelő, edző, egyúttal a szakosztály vezetője volt.

Idén is pályázhatnak támogatásra a kazincbarcikai vállalkozások — KolorFund 2024

Dátum: 2024. márc 26. 17:00

Zárt ülésen döntött március 25-én Kazincbarcika Város Önkormányzatának képviselő-testülete arról, hogy idén is segítséget nyújtanak a helyi cégeknek. A KolorFund vissza nem térítendő támogatást kínál a pályázaton megfelelő mikro- és kisvállalkozások számára.

KolorTV élőben

Programajánló

Tojásra fel! Húsvéti kincskereső program a Völgy parkban

Kazincbarcika, Völgy park

Visszatekintő - Szatmáry-Király Ádám kiállítása

Mezey István Művészeti Központ

Magyar költészet napja — Mező Misi — Mesélő

Mezey István Művészeti Központ

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk