https://kolorline.hu/Emlékezés a hős bányászokra

Emlékezés a hős bányászokra

Szerző:

Kolorline szerkesztőség

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Térség

A Kazincbarcikától 10 km-re lévő, a Mák-patak völgyében elterülő Rudolftelep idén ünnepli kialakulásának 110 éves évfordulóját.

A falu a szénbányászatnak köszönheti létrejöttét, mint ahogy a nevét is, hiszen Rudolf Cohacht bányatulajdonosról nevezték el, aki bányatelkét az induló bánya-részvénytársaságnak adta. Az Izsófalvához tartozó település lakói az 1990-es években az önállóság mellett tették le voksukat. Az itt élők álma 1995 januárjától vált valóra. Az állami szénbányászat, valamint a rövid ideig tartó magántulajdonú bányászat megszűnését követően a településvezetők minden tőlük telhetőt megtettek a község életben tartására. Mindazonáltal a ma már a fejlődés útjára lépett Rudolftelepen nem merült feledésbe a bányászlét hagyománya.

Minden esztendőben mély tisztelettel adóznak bányász elődeik emléke előtt. Idén, szeptember 2-án a jubileumi ünnepséget összekötötték a megyei bányásznap rendezvényével, ahol Kazincbarcika képviseletében Klimon István alpolgármester és Pásztor László önkormányzati képviselő is részt vett a megemlékezésen. A faluban folyó évszázados kitermelés mementójaként a művelődési ház kertjében átadtak egy emlékparkot.

Így került a Művelődési Ház kertjébe egy táró, mely alatt egy fafaragású bányászszobor látható, az utolsó jelképes csille szénnel. A bányász szobrot Zilahy József bányász faragta, a felújítását Ráczi István végezte el. A park bejáratát az a fafaragású kapu díszíti, melyet a régi bányászépület elől kiemelve mentettek meg az utókornak. A különleges, a Bányász himnusz versszakaival és domborművel ellátott bejárat felújítva őrzi a hajdani bányászok álmát. Felújították a meglévő emlékművet, melyre márvány emléktáblán annak a 27 bányásznak a nevét vésték, akik 1908-tól 2000-ig haltak meg bányabalesetben a rudolftelepi bányában.

A kertben található kőfalra egy csodálatosan szép festmény került, Zilahy Olivér és Ardai László munkája által. Középen Szent Borbálát ábrázolva, jobb oldalt, szenet fúró bányászok, háttérben a régi osztályozóval. A baloldalon egy csillében szenet szállító bányász található.

A bányásznap alkalmából számos elismerő oklevelet adományozott Török Dezső, a B-A-Z Megyei Közgyűlés elnöke, Szőke András, a Borsodi Bányászok Területi Tagozatának elnöke, Dávid István, Szuhakálló polgármestere és a vendéglátó település, Rudolftelep polgármestere, Rozlozsnik Jánosné. A program kötetlenebb részében a résztvevők megtekinthették többek között a helyi nyugdíjas csoport műsorát, valamint JAM Republic Cover Band élő koncertjét.

További híreink

BorsodChem Kolorfutás 2024

Dátum: 2024. szept 02. 11:04

Szeptember 21-én újra elrajtol a BorsodChem Kolorfutás. Cikkünket folyamatosan frissítjük a programmal kapcsolatos tudnivalókkal. Az esemény az útvonal miatt forgalmirend-változásokkal jár, térképen mutatjuk, mire kell számítani.

Gólyafióka-avató a legifjabb iskolakezdőknek

Dátum: 2024. szept 01. 19:52

Idén is megtartotta Kazincbarcika Város Önkormányzata — a Kazincbarcikai Tankerületi Központtal és a Tiszáninneni Református Egyházkerülettel közösen — a már hagyományosnak számító gólyafióka-avató ünnepségét a város új általános iskolás elsősei számára. A program méltó felvezetése lett a kicsik egyik legjelentősebb korszaknyitásának. Volt itt szórakozás, színpadi műsor, sőt eskütétel is.

Technológiai fejlesztés — forgatható panorámakamera került az Unikornis körforgalomba

Dátum: 2024. szept 01. 08:58

Nemcsak esztétikailag, hanem biztonságtechnikailag is tovább fejlődik, és központi szerepet tölt be Kazincbarcikán az Unikornis körforgalom. A közterületi kamerarendszer telepítésének helyszínei között kiemelt pont ez a körforgalom, ahova már felkerültek a kamerák.

Iskolára hangoló tematikájú kézműves gyermektábor zárta a nyarat

Dátum: 2024. aug 31. 11:13

A nyár legvégén egy ráadás kézműves tábor indult a gyerekek számára Kazincbarcikán, az eredményes júniusi előzményt követve. Az augusztus 26-án kezdődött második kézműves tábor — elődjének játékos tematikáját — az aktuális iskolakezdéshez szabta át. Ehhez illeszkedő kézműves technikákkal ismerkedhettek és témába vágó tárgyakat, például ceruzatartót készíthettek a kicsik.

KolorTV élőben

Programajánló

Retró perspektíva ARC/ÉLEK - Kövesdi Tibor kiállítása

Mezey István Művészeti Központ

Kolorfutás 2024

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk