https://kolorline.hu/Vissza a kezdetekhez

Vissza a kezdetekhez

Szerző:

Kolorline szerkesztőség

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Térség

Huszonhét évvel ezelőtt egy baráti társaság ötlete nyomán futották le először a Bódva-völgyi maraton távját.

Történt ugyanis, hogy a kis csapat szeretett volna elindulni a Budapest –maratonon, ami nem sikerült, így végül felötlött a gondolat, ha már oda nem jutottak el, akkor Edelény körül teljesítik a versenyt. Ezzel kezdetét vette a hosszú múltra visszatekintő verseny hányatott sorsa, ugyanis az őket támogató főszponzor megszűnt, a rendezési jogot pedig mindig más kapta, az útvonal pedig változott.


Fotók: Bencze András
Idén az Edelényi Futók Egyesülete szervezésében rajtolt a mezőny, s az egyesület visszaállította az eredetileg meghatározott útvonalat. A társaságot tavaly decemberben jegyezték be hivatalosan. Az év elejétől működő szervezet Puskás Béla kezdeményezése alapján 14 alapító taggal kezdte meg munkáját. Célkitűzéseik: a sportkultúra, ezen belül a futás népszerűsítése, példamutatás a fiatalok és idősebbek számára és a mozgásszegény életmód elleni küzdelem. Évszakonként három nagy rendezvényre fókuszálnak: tavasszal a Kastélysziget körök, nyáron a Császta Trail, ősszel a Bódva-völgyi maraton eseményeire.


Az általuk újragondolt programban a szakadó eső ellenére a futók 10, 21, és 41 km-es távok közül választhattak. A félmaraton rajtja Szalonnáról indult, s a Kastélyszigetre kellett beérkezni a versenyzőknek, Szalonna – Szendrő - Szendrőlád – Edelény útvonalon. A maratont teljesítők a Vörös-tói barlangbejárat közeléből startoltak, áthaladtak Jósvafőn, Szinpetrin, Színen, Perkupán, Szalonnán és Szendrőn, végül pedig Szendrőládon keresztül értek Edelénybe.
A délután folyamán gyermekfutamot is lebonyolítottak, melynek kiinduló és végpontja is az edelényi Kastélysziget volt.


A futóverseny kiegészítéseként kerékpártúrát is szerveztek. A túra hossza 45km, az útvonala a már megszokott: Edelény-Múcsony-Rudabánya-Szendrő-Edelény volt. A cél minden esetben a L'Huillier–Coburg-kastély eredeti főkapujánál volt.
A futók 121-en, a kerékpárosok 124-en abszolválták a megmérettetést. Az erőpróbát teljesítők mindegyike befutóéremmel térhetett haza.
Az első három helyezett serleggel és pénzjutalommal lett gazdagabb. A verseny végén a szervezők egytálétellel látták vendégül a résztvevőket.

További híreink

BorsodChem Kolorfutás 2024

Dátum: 2024. szept 02. 11:04

Szeptember 21-én újra elrajtol a BorsodChem Kolorfutás. Cikkünket folyamatosan frissítjük a programmal kapcsolatos tudnivalókkal. Az esemény az útvonal miatt forgalmirend-változásokkal jár, térképen mutatjuk, mire kell számítani.

Gólyafióka-avató a legifjabb iskolakezdőknek

Dátum: 2024. szept 01. 19:52

Idén is megtartotta Kazincbarcika Város Önkormányzata — a Kazincbarcikai Tankerületi Központtal és a Tiszáninneni Református Egyházkerülettel közösen — a már hagyományosnak számító gólyafióka-avató ünnepségét a város új általános iskolás elsősei számára. A program méltó felvezetése lett a kicsik egyik legjelentősebb korszaknyitásának. Volt itt szórakozás, színpadi műsor, sőt eskütétel is.

Technológiai fejlesztés — forgatható panorámakamera került az Unikornis körforgalomba

Dátum: 2024. szept 01. 08:58

Nemcsak esztétikailag, hanem biztonságtechnikailag is tovább fejlődik, és központi szerepet tölt be Kazincbarcikán az Unikornis körforgalom. A közterületi kamerarendszer telepítésének helyszínei között kiemelt pont ez a körforgalom, ahova már felkerültek a kamerák.

Iskolára hangoló tematikájú kézműves gyermektábor zárta a nyarat

Dátum: 2024. aug 31. 11:13

A nyár legvégén egy ráadás kézműves tábor indult a gyerekek számára Kazincbarcikán, az eredményes júniusi előzményt követve. Az augusztus 26-án kezdődött második kézműves tábor — elődjének játékos tematikáját — az aktuális iskolakezdéshez szabta át. Ehhez illeszkedő kézműves technikákkal ismerkedhettek és témába vágó tárgyakat, például ceruzatartót készíthettek a kicsik.

KolorTV élőben

Programajánló

Retró perspektíva ARC/ÉLEK - Kövesdi Tibor kiállítása

Mezey István Művészeti Központ

Kolorfutás 2024

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk