https://kolorline.hu/Előtérben a szépkorúak

Előtérben a szépkorúak

Szerző:

Szűcs Krisztina

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Térség

Az MTA Miskolci Területi Bizottságának Társadalom- és Humántudományi Gerontológia Munkabizottsága „A tudás házhoz megy” címmel kihelyezett munkabizottsági ülést tartott Bánhorvátiban, a Berkes János Művelődési Házban, szeptember 27-én.

A munkabizottság minden esztendőben meghatározza az éves teendőit. Ezt a munkatervet az előző év tapasztalatai alapján állítják össze. A tudomány napjának tavalyi mottója az emberközpontú tudomány volt. Mivel a gerontológiai bizottság döntően az emberrel, ezen belül az időskorúakkal, illetve a nemzedékek kapcsolatával foglalkozik, ezért a munkabizottság tagjai úgy gondolták, hogy ne csupán Miskolcon, az akadémia székházában tartsanak tudományos konferenciákat, workshopokat, műhelyeket. Az idea az volt, hogy közelebb kerüljenek az emberekhez, ezt pedig vidéken igyekeztek megteremteni. A szakemberek már az egyetemen, a társadalomtudományok oldaláról nagy fontosságot tulajdonítottak annak, hogy a tudományt közelebb kell vinni a mindennapi élethez és a gyakorlattal kell összevetni. Ennek az elgondolásnak éppen a kazincbarcikai Szenior Szabadegyetem az első, prioritással bíró projektje, hiszen az országban először van olyan helyen kihelyezett szabadegyetem, ami nem egyetemi város. A minapi rendezvényen részt vettek a Szuhavölgyi Bányászlakta Települések, Vadna község képviselői és a Szikra Alapítvány önkéntes munkatársai. A program kezdetén Prof. Hell Judit, a Szakbizottság elnöke, a munkabizottság tagja bemutatta a Magyar Tudományos Akadémia Miskolci Területi Bizottságán belül működő Társadalomelméleti Szakbizottság tevékenységét és céljait.  


Dr. Dobos László előadás közben  Fotó: Pál Gábor

Ezt követően dr. Dobos László a Munkabizottság titkára a Társadalom- és Humántudományi Gerontológia Munkabizottság tevékenységét ismertette.  A műhelybeszélgetés a továbbiakban a szépkorúak társadalomban betöltött szerepét taglalta. A munkabizottság felajánlotta együttműködését a települések művelődési házainak, egyházaknak, illetve egyéb más, szépkorúakat fogadó intézményeknek. Jelen pillanatban folyik a felmérés arról, hogy a vidék, a kisebb települések milyen gondokkal küzdenek, a bizottság hogyan lehetne a segítségükre, miként tudnának együttműködni, illetve a kistelepülések milyen támpontokat tudnak adni arra, hogy a tudomány mivel foglalkozzon, milyen kutatásokat végezzen. Ez a tudástranszfer oda-vissza működne. Várhatóan jövő tavasszal, Vadnán lesz folytatása ennek a nem mindennapi kezdeményezésnek.   

 

További híreink

Tanévzáró előadás és diplomaosztó a Szenior Szabadegyetemen

Dátum: 2019. ápr 19. 11:42

Utolsó előadásához érkezett a Szenior Szabadegyetem 2018/2019-es tanéve április 18-án a Mezey István Művészeti Központban.

Életterünk, a Föld

Dátum: 2019. ápr 19. 10:00

Mennyire óvjuk Földünket?

Mit hozott a feltámadott?

Dátum: 2019. ápr 19. 08:26

Az egyházi év húsvéti ünnepköre hamvazószerdától áldozócsütörtökig tart. Ezen belül hamvazószerdától nagyszombatig a böjt időszaka van, mintegy felkészülés a feltámadás ünnepére.

Tovább szépült az Irinyi úti pihenőpark

Dátum: 2019. ápr 18. 14:36

Új fákat ültettek Kazincbarcikán

Programajánló

II. VIZAMO Edelényi Kastélysziget Körök

Edelény

Húsvét az Edelényi kastélyszigeten

Edelényi kastélysziget

József Attila Színház: Boldogság

Kazincbarcika - Egressy Béni Művelődési Központ

III. Barcikai Emelkedők terepfutó verseny

Kazincbarcika

Véradás

Kazincbarcika

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk