https://kolorline.hu/Előtérben a szépkorúak

Előtérben a szépkorúak

Szerző:

Kolorline szerkesztőség

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Térség

Az MTA Miskolci Területi Bizottságának Társadalom- és Humántudományi Gerontológia Munkabizottsága „A tudás házhoz megy” címmel kihelyezett munkabizottsági ülést tartott Bánhorvátiban, a Berkes János Művelődési Házban, szeptember 27-én.

A munkabizottság minden esztendőben meghatározza az éves teendőit. Ezt a munkatervet az előző év tapasztalatai alapján állítják össze. A tudomány napjának tavalyi mottója az emberközpontú tudomány volt. Mivel a gerontológiai bizottság döntően az emberrel, ezen belül az időskorúakkal, illetve a nemzedékek kapcsolatával foglalkozik, ezért a munkabizottság tagjai úgy gondolták, hogy ne csupán Miskolcon, az akadémia székházában tartsanak tudományos konferenciákat, workshopokat, műhelyeket. Az idea az volt, hogy közelebb kerüljenek az emberekhez, ezt pedig vidéken igyekeztek megteremteni. A szakemberek már az egyetemen, a társadalomtudományok oldaláról nagy fontosságot tulajdonítottak annak, hogy a tudományt közelebb kell vinni a mindennapi élethez és a gyakorlattal kell összevetni. Ennek az elgondolásnak éppen a kazincbarcikai Szenior Szabadegyetem az első, prioritással bíró projektje, hiszen az országban először van olyan helyen kihelyezett szabadegyetem, ami nem egyetemi város. A minapi rendezvényen részt vettek a Szuhavölgyi Bányászlakta Települések, Vadna község képviselői és a Szikra Alapítvány önkéntes munkatársai. A program kezdetén Prof. Hell Judit, a Szakbizottság elnöke, a munkabizottság tagja bemutatta a Magyar Tudományos Akadémia Miskolci Területi Bizottságán belül működő Társadalomelméleti Szakbizottság tevékenységét és céljait.  


Dr. Dobos László előadás közben  Fotó: Pál Gábor

Ezt követően dr. Dobos László a Munkabizottság titkára a Társadalom- és Humántudományi Gerontológia Munkabizottság tevékenységét ismertette.  A műhelybeszélgetés a továbbiakban a szépkorúak társadalomban betöltött szerepét taglalta. A munkabizottság felajánlotta együttműködését a települések művelődési házainak, egyházaknak, illetve egyéb más, szépkorúakat fogadó intézményeknek. Jelen pillanatban folyik a felmérés arról, hogy a vidék, a kisebb települések milyen gondokkal küzdenek, a bizottság hogyan lehetne a segítségükre, miként tudnának együttműködni, illetve a kistelepülések milyen támpontokat tudnak adni arra, hogy a tudomány mivel foglalkozzon, milyen kutatásokat végezzen. Ez a tudástranszfer oda-vissza működne. Várhatóan jövő tavasszal, Vadnán lesz folytatása ennek a nem mindennapi kezdeményezésnek.   

 

További híreink

Tanszercsomag érkezett a városvezetőktől

Dátum: 2024. szept 03. 08:58

Minden kazincbarcikai általános iskolás diák tanszercsomagot kapott a város önkormányzatától. A változó tartalmú pakkot a 2024/25-ös tanév elején vehették át a tanulók. A városvezetők minden iskolába személyesen mentek el.

BorsodChem Kolorfutás 2024

Dátum: 2024. szept 02. 11:04

Szeptember 21-én újra elrajtol a BorsodChem Kolorfutás. Cikkünket folyamatosan frissítjük a programmal kapcsolatos tudnivalókkal. Az esemény az útvonal miatt forgalmirend-változásokkal jár, térképen mutatjuk, mire kell számítani.

Gólyafióka-avató a legifjabb iskolakezdőknek

Dátum: 2024. szept 01. 19:52

Idén is megtartotta Kazincbarcika Város Önkormányzata — a Kazincbarcikai Tankerületi Központtal és a Tiszáninneni Református Egyházkerülettel közösen — a már hagyományosnak számító gólyafióka-avató ünnepségét a város új általános iskolás elsősei számára. A program méltó felvezetése lett a kicsik egyik legjelentősebb korszaknyitásának. Volt itt szórakozás, színpadi műsor, sőt eskütétel is.

Technológiai fejlesztés — forgatható panorámakamera került az Unikornis körforgalomba

Dátum: 2024. szept 01. 08:58

Nemcsak esztétikailag, hanem biztonságtechnikailag is tovább fejlődik, és központi szerepet tölt be Kazincbarcikán az Unikornis körforgalom. A közterületi kamerarendszer telepítésének helyszínei között kiemelt pont ez a körforgalom, ahova már felkerültek a kamerák.

KolorTV élőben

Programajánló

Retró perspektíva ARC/ÉLEK - Kövesdi Tibor kiállítása

Mezey István Művészeti Központ

Kolorfutás 2024

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk