https://kolorline.hu/Előtérben a szépkorúak

Előtérben a szépkorúak

Szerző:

Szűcs Krisztina

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Térség

Az MTA Miskolci Területi Bizottságának Társadalom- és Humántudományi Gerontológia Munkabizottsága „A tudás házhoz megy” címmel kihelyezett munkabizottsági ülést tartott Bánhorvátiban, a Berkes János Művelődési Házban, szeptember 27-én.

A munkabizottság minden esztendőben meghatározza az éves teendőit. Ezt a munkatervet az előző év tapasztalatai alapján állítják össze. A tudomány napjának tavalyi mottója az emberközpontú tudomány volt. Mivel a gerontológiai bizottság döntően az emberrel, ezen belül az időskorúakkal, illetve a nemzedékek kapcsolatával foglalkozik, ezért a munkabizottság tagjai úgy gondolták, hogy ne csupán Miskolcon, az akadémia székházában tartsanak tudományos konferenciákat, workshopokat, műhelyeket. Az idea az volt, hogy közelebb kerüljenek az emberekhez, ezt pedig vidéken igyekeztek megteremteni. A szakemberek már az egyetemen, a társadalomtudományok oldaláról nagy fontosságot tulajdonítottak annak, hogy a tudományt közelebb kell vinni a mindennapi élethez és a gyakorlattal kell összevetni. Ennek az elgondolásnak éppen a kazincbarcikai Szenior Szabadegyetem az első, prioritással bíró projektje, hiszen az országban először van olyan helyen kihelyezett szabadegyetem, ami nem egyetemi város. A minapi rendezvényen részt vettek a Szuhavölgyi Bányászlakta Települések, Vadna község képviselői és a Szikra Alapítvány önkéntes munkatársai. A program kezdetén Prof. Hell Judit, a Szakbizottság elnöke, a munkabizottság tagja bemutatta a Magyar Tudományos Akadémia Miskolci Területi Bizottságán belül működő Társadalomelméleti Szakbizottság tevékenységét és céljait.  


Dr. Dobos László előadás közben  Fotó: Pál Gábor

Ezt követően dr. Dobos László a Munkabizottság titkára a Társadalom- és Humántudományi Gerontológia Munkabizottság tevékenységét ismertette.  A műhelybeszélgetés a továbbiakban a szépkorúak társadalomban betöltött szerepét taglalta. A munkabizottság felajánlotta együttműködését a települések művelődési házainak, egyházaknak, illetve egyéb más, szépkorúakat fogadó intézményeknek. Jelen pillanatban folyik a felmérés arról, hogy a vidék, a kisebb települések milyen gondokkal küzdenek, a bizottság hogyan lehetne a segítségükre, miként tudnának együttműködni, illetve a kistelepülések milyen támpontokat tudnak adni arra, hogy a tudomány mivel foglalkozzon, milyen kutatásokat végezzen. Ez a tudástranszfer oda-vissza működne. Várhatóan jövő tavasszal, Vadnán lesz folytatása ennek a nem mindennapi kezdeményezésnek.   

 

További híreink

Változások a városi közlekedésben a Kolorfutás ideje alatt

Dátum: 2019. júl 19. 12:55

2019. augusztus 4-én 7.00 - 14.00 között kerül megrendezésre a 6. Kolorfutás Kazincbarcikán. A több száz résztvevővel rajtoló verseny biztonságos lebonyolítása érdekében az alábbi térképen megjelölt területeken számíthatnak a városlakók útlezárásra vagy a megszokottól eltérő forgalomirányításra.

Egy áldozatos életpálya elismerése

Dátum: 2019. júl 18. 09:12

Emelkedett pillanatokkal vette kezdetét Kazincbarcika város képviselő-testületének június 20-i ülése, ugyanis Szitka Péter polgármester és Klimon István alpolgármester Kazincbarcika Város Polgármesterének Elismerő Oklevele kitüntetésben részesítette többek között Kádár Györgyöt, a Barcika Szolg. Kft. távhőszolgáltatási üzemvezetőjét.

Színezzünk újabb házfalakat Kazincbarcikán!

Dátum: 2019. júl 17. 17:02

A tervek szerint jónéhány új, színes házfallal lepi meg lakóit a város a születésnapja alkalmából. A 65. jubileum apropóján, a Kolorfesztivál programjának részeként kikerülő új alkotások helyszíne már adott, de a szervező Barcika Art Kft. július 22-éig várja a kiirt pályázatra beérkező műveket. 

Összefogás Dédestapolcsányért

Dátum: 2019. júl 16. 12:12

Zenés jótékonysági est a település megsegítésére

Programajánló

Mozdulj, Kazincbarcika! Mire képes a testünk?

Kazincbarcika

Csapatépítő családi nap

Kazinczy Sportcsarnok - Kazincbarcika

GYÖRFI SÁNDOR TŰZVARÁZS CÍMŰ KIÁLLÍTÁSA

Kazincbarcika

KOL-ART - 7.0 Kolorfesztivál

Kazincbarcika

Kolorfeszt 7.0

Kazincbarcika

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk