https://kolorline.hu/Előtérben a szépkorúak

Előtérben a szépkorúak

Szerző:

Szűcs Krisztina

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Térség

Az MTA Miskolci Területi Bizottságának Társadalom- és Humántudományi Gerontológia Munkabizottsága „A tudás házhoz megy” címmel kihelyezett munkabizottsági ülést tartott Bánhorvátiban, a Berkes János Művelődési Házban, szeptember 27-én.

A munkabizottság minden esztendőben meghatározza az éves teendőit. Ezt a munkatervet az előző év tapasztalatai alapján állítják össze. A tudomány napjának tavalyi mottója az emberközpontú tudomány volt. Mivel a gerontológiai bizottság döntően az emberrel, ezen belül az időskorúakkal, illetve a nemzedékek kapcsolatával foglalkozik, ezért a munkabizottság tagjai úgy gondolták, hogy ne csupán Miskolcon, az akadémia székházában tartsanak tudományos konferenciákat, workshopokat, műhelyeket. Az idea az volt, hogy közelebb kerüljenek az emberekhez, ezt pedig vidéken igyekeztek megteremteni. A szakemberek már az egyetemen, a társadalomtudományok oldaláról nagy fontosságot tulajdonítottak annak, hogy a tudományt közelebb kell vinni a mindennapi élethez és a gyakorlattal kell összevetni. Ennek az elgondolásnak éppen a kazincbarcikai Szenior Szabadegyetem az első, prioritással bíró projektje, hiszen az országban először van olyan helyen kihelyezett szabadegyetem, ami nem egyetemi város. A minapi rendezvényen részt vettek a Szuhavölgyi Bányászlakta Települések, Vadna község képviselői és a Szikra Alapítvány önkéntes munkatársai. A program kezdetén Prof. Hell Judit, a Szakbizottság elnöke, a munkabizottság tagja bemutatta a Magyar Tudományos Akadémia Miskolci Területi Bizottságán belül működő Társadalomelméleti Szakbizottság tevékenységét és céljait.  


Dr. Dobos László előadás közben  Fotó: Pál Gábor

Ezt követően dr. Dobos László a Munkabizottság titkára a Társadalom- és Humántudományi Gerontológia Munkabizottság tevékenységét ismertette.  A műhelybeszélgetés a továbbiakban a szépkorúak társadalomban betöltött szerepét taglalta. A munkabizottság felajánlotta együttműködését a települések művelődési házainak, egyházaknak, illetve egyéb más, szépkorúakat fogadó intézményeknek. Jelen pillanatban folyik a felmérés arról, hogy a vidék, a kisebb települések milyen gondokkal küzdenek, a bizottság hogyan lehetne a segítségükre, miként tudnának együttműködni, illetve a kistelepülések milyen támpontokat tudnak adni arra, hogy a tudomány mivel foglalkozzon, milyen kutatásokat végezzen. Ez a tudástranszfer oda-vissza működne. Várhatóan jövő tavasszal, Vadnán lesz folytatása ennek a nem mindennapi kezdeményezésnek.   

 

További híreink

Húsvéti kosárfonás a Gyermekek Házában

Dátum: 2019. febr 15. 20:29

Kézműves foglalkozás keretében kezdték meg a készülődést a húsvétra az Ádám Jenő Tagiskola harmadikosai a Gyermekek Házában február 15-én.

Ápoló a világ körül

Dátum: 2019. febr 15. 17:28

Interjú Sebő Gáborral

Mozgalmas időszak a Kazincbarcikai Önkormányzati Rendészet életében

Dátum: 2019. febr 14. 14:55

Az elmúlt napok rendkívül mozgalmasan és eredményesen teltek városunk önkormányzati rendészetének életében.

„Életem legszebb napja”

Dátum: 2019. febr 13. 14:24

Isten éltesse Margitka nénit!

Programajánló

Mészáros János Elek fellépése

Berente

Férfi Futsal NB II Alapszakasz záróforduló

Kazincbarcika

Bánfalvy Stúdió: Nicsak, ki lakik itt?

Kazincbarcika - Egressy Béni Művelődési Központ

III.Senior Sportkavalkád

Kazincbarcika

Amerre még nem jártunk

Tardona

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk