https://kolorline.hu/Országos Könyvtári Napokat tartottak Sajószentpéteren

Országos Könyvtári Napokat tartottak Sajószentpéteren

Szerző:

Szűcs Krisztina

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Térség

Idén az Országos Könyvtári Napok rendezvénysorozatát október 1-7 között rendezték meg, amelyet három jelentős eseményhez kapcsoltak.

Egyrészt 2018. Magyarországon a „Családok éve”, másrészt az Európai Bizottság javaslatára ez az év „A kulturális örökség európai éve”. A döntést az Európai Parlament és a tagállami kormányok is elfogadták. A kezdeményezés célja, hogy minél többen fedezzék fel és ismerjék meg Európa kulturális örökségét. Húsz esztendeje, hogy létrejött a Nemzeti Kulturális Alap, amely azóta támogatja a hazai kultúra minden területét. 


A sajószentpéteri Lévay József Városi Könyvtárban október 1-jén a népmese napja alkalmából negyedik alkalommal rendezték meg a városi mesemondó versenyt. A felhívásra a város három tagiskolájából 18 alsó tagozatos gyermek érkezett pedagógusok és szülők kíséretében. A verseny előtt „felavatták” a könyvtár munkatársa, Balogh Józsefné által készített, a gyermekkönyvtárat díszítő mesefalat. Húsz meséből vett figurákat, jeleneteket alkotott dekorgumiból, melyek között megtalálható „Süsü, a sárkány”, „Kukori és Kotkoda”, „Bogyó és Babóca”, „Mézga család”, „Vuk”, „Gumimacik”, „A kis vakond” és „Maci Laci”. A megmérettetés két kategóriában, – 1-2. osztályosoknak és 3-4 osztályosoknak – zajlott. A zsűrit Csatlósné Radeczky Mária nyugdíjas könyvtáros, Dubniczky Mátyásné könyvtáros, Kaszáné Vincze Éva a Sajószentpéteri Központi Napközi Otthonos Óvoda vezetője alkotta. Az érdekes, vidám, csattanós meséket előadók közül a helyezettek az oklevélen kívül ajándékcsomagot és könyvet is kaptak. A többiek az előbbi két ajándékkal távoztak. A következő napon a Csiribiri Együttes „Sulibuli”–műsorát láthatták a gyerekek, mely valóban sulibuli lett, mert a pedagógusok kérésére a szakadó eső miatt az együttes a Kossuth Lajos Általános Iskola tánctermében tartotta meg előadását. Az elsősök rendkívül élvezték a műsort, Csiribiriék elvarázsolták őket. Október 4-én a korábban elkészült „Mesélő falak”-at mutatták be a csöppségeknek. A Semmelweis úti óvodából érkezett a 20 fős Pillangó csoport. Már a lépcsőfordulóban megcsodálhatták a négy évszak tündéreket. Nagyon-nagyon ügyesek, aktívak, figyelmesek voltak, hiszen szinte minden mesefigurát felismertek. Jutalmul a könyvtárosnénitől hallhatták A kis vakond nadrágja című mesét. A programsorozatot a családi szombat - kézműves játszóház zárta október 6-án.

 
 

 

 

További híreink

Hópelyhecske a Lévayban

Dátum: 2018. dec 14. 10:00

Fagyapó és Sznyegurocska lepték meg a gyerekeket

A jóságos Mikulás ajándéka

Dátum: 2018. dec 14. 10:00

A jó gyerekekhez megérkezett a Mikulás

Megjelent a Kolorhét Magazin utolsó idei lapszáma

Dátum: 2018. dec 14. 09:30

Kedves Olvasóink, a mai délelőtt minden Kazincbarcikai és térségbeli olvasóink kézzel kaphatták a Kolorhét magazin utolsó idei, ünnepi kiadását!

Advent fényei

Dátum: 2018. dec 14. 09:00

Jézus születésére várva

Programajánló

Nemzetek Kupája - Teke

Kazincbarcika

Karácsony Felső-Barcikán

Kazincbarcika

Szekeres Adrien Adventi koncertje

Kazincbarcika

Angyali érintés - Kissné Király Piroska kiállítása

Kazincbarcika

Adventi játszóház

Kazincbarcika

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk