https://kolorline.hu/Edelényiek a lengyel függetlenség napján

Edelényiek a lengyel függetlenség napján

Szerző:

Kolorline szerkesztőség

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Térség

A hagyományokhoz híven idén is részt vett Edelény delegációja a testvérvárosában a lengyel függetlenség ünnepe alkalmából rendezett eseményeken.

A mostani alkalom különlegességét az jelentette, hogy Lengyelország éppen száz esztendővel ezelőtt nyerte vissza az egységét és a függetlenségét, s néhány nappal korábban tartották az ottani önkormányzati választásokat.

November 11-én, vasárnap délelőtt a szokásoknak megfelelően a sziléziai Siewierz főterén gyülekezett az ünneplő sokaság, hogy a lengyel himnusz közös eléneklése után a város fúvószenekarának a vezetésével átvonuljanak az ünnepi szentmisére.

Az ezt követő megemlékezésen az egyesített Lengyelország első államfőjének, Józef Pilsudski marsallnak az emlékművénél Edelény önkormányzata nevében Molnár Oszkár polgármester, Loj Balázs alpolgármester és Lázár István önkormányzati képviselő helyezte el a kegyelet virágait.


Fotók: Baranyi Ferenc

Ünnepi beszédében Molnár Oszkár emlékeztetett arra, hogy miként a magyar nemzeti ünnepeken nagy számban szoktak részt venni lengyelek és fordítva, ugyanúgy a két testvérváros küldöttségei is rendre ott vannak ezeken a felemelő eseményeken Siewierz-ben, illetve Edelényben. „Ahogyan ugyanis a lengyel nép jeles napjai piros betűkkel vannak beírva a magyarok szívébe, ugyanúgy az ezeréves közös történelem okán a lengyelek is velünk éreznek függetlenségi harcaink emléknapjain.” – hangsúlyozta a polgármester.

Molnár Oszkár a lengyel-magyar barátság jelenkori kiemelkedő példájaként beszélt Siewierz és Edelény másfél évtizedes partneri kapcsolatáról. Ez alatt az idő alatt iskolások százai vettek részt diákcsereprogramokban, pedagógusok cserélhették ki tapasztalataikat egymással, kulturális csoportok mutathatták be művészetüket, de arra is nyílt alkalom, hogy helyi kézművesek termékeit megismerjék a két város lakosai. „Az, hogy mindez így lehetett – mondta a polgármester –, annak volt köszönhető, hogy Siewierz-ben és Edelényben stabil és folyamatos volt a városvezetés.” Molnár Oszkár a néhány nappal korábbi önkormányzati választás eredményét annak tudta be, hogy a lengyel város polgárai így akarták biztosítani a további együttműködést, ahogyan az edelényiek számára is a régi-új Siewierz-i polgármester, Zdzislaw Banas személye a garancia a partnerség folytatására és annak újabb elemekkel való bővítésére.

A beszédeket követően a két polgármester tölgyfát ültetett az emlékműnél. A megemlékezést a helyi iskolások műsora zárta Siewierz művelődési házában. – tájékoztatott a lengyelországi eseményekről Baranyi Ferenc, a Polgármesteri Kabinet munkatársa.

 

További híreink

Húsvéti látványajándék a Völgy parkban: művészi óriási tojások

Dátum: 2024. márc 29. 12:58

Kazincbarcika idén reformmódon ünnepli a húsvétot: március 31-én, vasárnap a Völgy parkban három óriás tojást festenek meg helyi művészek és közösségek. A 15:00 órakor kezdődő Tojásra fel! című esemény az ünnepi hangulat fokozásán túl a közösségépítést is szolgálja, így a programra mindenkit szeretettel vár a város.

Új járművek a Kazincbarcikai Önkormányzati Rendészet szolgálatában

Dátum: 2024. márc 28. 22:05

Idős autóikat sikerült lecserélniük újakra a kazincbarcikai rendészeknek, így mostantól még gyorsabban és hatékonyabban érhetnek ki a lakossági bejelentések helyszínére, valamint a járőrözésben is eredményesebben vehetnek részt. A fejlesztéseknek még nincs vége.

Lakossági információk a tavasszal keletkező zöldhulladék-többlet elszállításáról

Dátum: 2024. márc 27. 18:08

Újra elindul a lakosságnál külön gyűjtött zöldhulladék szállítása. A Sajó-Bódva Völgye és Környéke Hulladékkezelési Önkormányzati Társulás — tekintettel a tavasszal keletkező nagyobb mennyiségű zöldhulladékra és ágnyesedékre — arra hívja fel a figyelmet, hogy nemcsak az ingyenesen biztosított 240 literes zöld kukák használhatók erre a célra.

Kazincbarcikán debütált kiállítás járt a Hungexpon

Dátum: 2024. márc 27. 13:05

„Totems of Csabesz” világritkaság-értékű Ferrari ruhagyűjteménye korábban Kolorcityben mutatkozott be kiállításként, amelyet már kétszer is élvezhetett a helyi közönség. Az elmúlt hétvégén viszont a budapesti AutoMobil és Tuning Show-n tündökölhetett a Hungexpo területén, sok csillogó áramvonalas jármű és villogó hoszteszmosoly közepette. Városunk további komoly terveket sző vele.

KolorTV élőben

Programajánló

Tojásra fel! Húsvéti kincskereső program a Völgy parkban

Kazincbarcika, Völgy park

Visszatekintő - Szatmáry-Király Ádám kiállítása

Mezey István Művészeti Központ

Magyar költészet napja — Mező Misi — Mesélő

Mezey István Művészeti Központ

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk