https://kolorline.hu/Az írógép művésze

Az írógép művésze

Szerző:

Szűcs Krisztina

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Térség

Fölöttébb egyedi kiállításmegnyitón vehettek részt azok, akik november 16-án ellátogattak Berentére, a Művelődési Házba.


Fotók: Szlobodnik Márk

A tárlat önmagában is lehengerlő, hiszen a kiállított képek mindegyikét alkotójuk mechanikus írógépen keltette életre. Kivételes páratlanságát azonban a művész személye teszi még különlegesebbé. Velok István ugyanis csecsemőkorában agyhártyagyulladást kapott, ezért súlyos mozgásszervi betegségben szenved. Mivel kezeit nem tudja használni, így írógéppel írogatta a leckéjét. Az egyik rajzórán bélyegeket tanulmányozva rájött, hogy azok apró pontokból tevődnek össze. Aztán eltűnődött, miként lehetne, hogy testi fogyatékossága ellenére részt vegyen az órai munkában. Sajátos, képszerű látásmódjának köszönhetően, lassan, a betűkből kialakultak a formák és az alakok. Nem mindennapi az a küzdelem, ami a művészt azóta is hajtja: gondoljunk bele, egy-egy ábra elkészítéséhez időnként több száz, esetenként több ezer leütésre van szükség, pláne, ha a megfelelő tónusokat szeretné érzékeltetni. Bizony, megerőltető feladat ez annak, aki görcsös, merev ujjakkal igyekszik láthatóvá tenni a világ csodáit. Velok István művészi értékű képeit előrajzolás nélkül fényképről, vagy emlékezetből készíti. Alkotásai között szerepelnek portrék, tájképek, karikatúrák, de jó néhány nevezetes épületet is megörökített már. A minapi megnyitón az alkotót Szlobodnik László, a Lépj Tovább Abaújban Alapítvány kuratóriumának elnöke méltatta, majd kuriózumként a résztvevők megtekinthették a II. János Pál pápáról készült, csupa „m” betűből kikopogott képet, valamint a Hősök teréről félbehagyott alkotást. A december 2-ig, tehát advent első vasárnapjáig látható kiállításon 37 grafikát csodálhatnak meg a vendégek. Többek között az Ady Endrét, II. Rákóczi Ferencet, Arany Jánost ábrázoló portrékat, illetve olyan híres építményeket, mint a Halászbástya, a kassai dóm, vagy éppen a Mátyás templom.

További híreink

Elmélet és gyakorlat, Fizikaverseny a Szaléziban

Dátum: 2019. febr 22. 17:00

A Szalézi Szent Ferenc Gimnázium harmincnegyedik alkalommal rendezte meg a Nagy László Fizikaversenyt Borsod-Abaúj-Zemplén megyei gimnazisták részére.

„Egy kicsi mozgás mindenkinek kell”

Dátum: 2019. febr 22. 16:30

III. Senior Sportkavalkád a Don Bosco Sportcsarnokban

Stabil, feszes és felelősségteljes gazdálkodásra lesz szükség 2019-ben is

Dátum: 2019. febr 22. 15:11

Február 14-én, közel három­órás testületi ülésen tárgyalta Kazincbarcika Város Önkormányzatának Képviselő-testülete az idei költségvetést. A több mint 120 oldalas, részletes testületi anyagban egyértelműen látszik, hogy a megközelítőleg 2.6 milliárd forintos kormányzati elvonások ellenére stabil lábakon áll a város.

A kicsik és az idősek is farsangoltak

Dátum: 2019. febr 22. 15:04

A héten tovább folytatódtak a Kazincbarcikai Szociális Szolgáltató Központ intézményeiben a farsangi mulatságok. A jeles alkalom kapcsán ezúttal az I.sz. Bölcsibe és az Időskorúak Gondozóházába is jelmezbe bújtak a kicsik és az idősek is.

Programajánló

Amerre még nem jártunk

Tardona

Szezon első motorozása

Dédestapolcsány

Szécsi Pál emlékkoncert Nőnap alkalmából!

Sajószentpéter

Állásbörze az Északkal - Kazincbarcika

Kazincbarcika

Bódi Ilona Emlékverseny - IX. Shotokan Karate Kupa

Barcika Art Kommunikációs, Kulturális és Sport Szolgáltató Kft. Tornacsarnoka - Kazincbarcika, Lini István tér 4.

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk