https://kolorline.hu/Az írógép művésze

Az írógép művésze

Szerző:

Szűcs Krisztina

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Térség

Fölöttébb egyedi kiállításmegnyitón vehettek részt azok, akik november 16-án ellátogattak Berentére, a Művelődési Házba.


Fotók: Szlobodnik Márk

A tárlat önmagában is lehengerlő, hiszen a kiállított képek mindegyikét alkotójuk mechanikus írógépen keltette életre. Kivételes páratlanságát azonban a művész személye teszi még különlegesebbé. Velok István ugyanis csecsemőkorában agyhártyagyulladást kapott, ezért súlyos mozgásszervi betegségben szenved. Mivel kezeit nem tudja használni, így írógéppel írogatta a leckéjét. Az egyik rajzórán bélyegeket tanulmányozva rájött, hogy azok apró pontokból tevődnek össze. Aztán eltűnődött, miként lehetne, hogy testi fogyatékossága ellenére részt vegyen az órai munkában. Sajátos, képszerű látásmódjának köszönhetően, lassan, a betűkből kialakultak a formák és az alakok. Nem mindennapi az a küzdelem, ami a művészt azóta is hajtja: gondoljunk bele, egy-egy ábra elkészítéséhez időnként több száz, esetenként több ezer leütésre van szükség, pláne, ha a megfelelő tónusokat szeretné érzékeltetni. Bizony, megerőltető feladat ez annak, aki görcsös, merev ujjakkal igyekszik láthatóvá tenni a világ csodáit. Velok István művészi értékű képeit előrajzolás nélkül fényképről, vagy emlékezetből készíti. Alkotásai között szerepelnek portrék, tájképek, karikatúrák, de jó néhány nevezetes épületet is megörökített már. A minapi megnyitón az alkotót Szlobodnik László, a Lépj Tovább Abaújban Alapítvány kuratóriumának elnöke méltatta, majd kuriózumként a résztvevők megtekinthették a II. János Pál pápáról készült, csupa „m” betűből kikopogott képet, valamint a Hősök teréről félbehagyott alkotást. A december 2-ig, tehát advent első vasárnapjáig látható kiállításon 37 grafikát csodálhatnak meg a vendégek. Többek között az Ady Endrét, II. Rákóczi Ferencet, Arany Jánost ábrázoló portrékat, illetve olyan híres építményeket, mint a Halászbástya, a kassai dóm, vagy éppen a Mátyás templom.

További híreink

Boldog Születésnapot! - Magyarország és Kazincbarcika is ünnepelt

Dátum: 2019. aug 21. 15:12

Augusztus 19-én és 20-án, a 7. Kolorfesztiválon, fantasztikus hangulatban várta közönségét, a Szent István napi ünnepség programja.

Szent István-ünnep Kazincbarcika 65. születésnapja jegyében

Dátum: 2019. aug 21. 09:42

Különleges, „családias” hangulatú képviselő-testületi ülésen ünnepelte a város az államalapítást, Szent Istvánt, a Swidnicával kötött húszéves testvérvárosi kapcsolatot és Kazincbarcika 65. születésnapját augusztus 20-án.

Újabb fejlesztések a közétkeztetésben

Dátum: 2019. aug 21. 09:39

Jövőre a központi konyhában sülnek majd a péksütemények

50 éves évforduló

Dátum: 2019. aug 17. 23:30

Szombat este a 7. Kolorfesztiválon a rockzene volt főszerepben a Csónakázó tónál, hiszen fellépett a Radar és az 50 éves P.Mobil.

Programajánló

Balázs Fecó és Keresztes Ildikó koncert - Kolorfesztivál 7.0

Sajógalgóc

Utánpótlás toborzó

Kazincbarcika

Kazincbarcika Spartan Beast & Sprint

Kazincbarcika

Kazincbarcika Spartan Kids

Kazincbarcika

Szavazás

Szavazzon Ön is a legkreatívabb házfalfestményre!

A kreatív alkotói pályázatra beérkezett házfaltervek közül a legtöbb szavazatot kapott alkotó elnyeri a 100 000 Ft-os közönségdíjat. A tervek és a győztes alkotások megtekinthetők: https://kolorline.hu/galeria/2019-08-16/szines-hazfalak-a-varoslakok-kezeben-a-dontes. A szavazás 2019. augusztus 31. éjfélig tart!

Szabó Julianna

Bakó Norbert

Bárdos Orsolya

Hegedűs János 2

Hegedűs János

Horváth Anna

Hüse Roland

Jeremcsuk Edina

Kerepesi Mónika

Kovács Bettina

Méhész-Polyák Attila

Mérten Nikoletta

Szilágyi Angéla

Tóth Evelin 2

Tóth Evelin

Szavazok

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk