https://kolorline.hu/Lévay Józsefre emlékeztek

Lévay Józsefre emlékeztek

Szerző:

Szűcs Krisztina

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Térség

„Nem jártam a nagy világot, Engem az nem igen látott... Egy égbolt felettem, egy hű föld alattam, Én a Sajó partján a völgyben maradtam.”

A fenti idézet a Sajószentpéteren született Lévay József „A völgyben maradtam” című verséből származik. A költő életének javarészét, néhány év kitérőtől eltekintve valóban szűkebb pátriájában, megyénkben töltötte. Szülővárosában évek óta egyhetes program-összeállítással tisztelegnek emléke előtt. Az idei rendezvénysorozat különlegességét az adta, hogy nem csupán a poéta születését ünnepelték, hanem halálának centenáriumát is. Ez alkalomból november 12. és 18. között nívós műsoroknak adott otthont a Művelődési Központ és a Lévay József Városi Könyvtár. A kezdőnapon szavalóversenyt tartottak az általános iskolások részére. A megmérettetésen huszonöt gyermek vett részt, két kategóriában. Először a 4-5-6. osztály képviselői adták elő szavalataikat, majd a 7-8. osztályosok mutatkoztak be. A vetélkedőre a helyi általános iskolákon kívül a Kazincbarcikai Pollack Mihály Általános Iskola Dózsa György Tagiskolájából, illetve a Kodály Zoltán Alapfokú Művészeti Iskola Szögligeti Telephelyéről érkeztek diákok. A kategóriák első három helyezettje oklevélben és könyvjutalomban részesült, többiek emléklapot kaptak. A következő napon a könyvtárban rendezték meg a miskolci Éltető Lélek Irodalmi Kör Egyesület szervezésében a „Gondviselő jó atyám vagy…” című zenés - irodalmi műsort. Az egyesület a Magyar Művészeti Akadémia által kiírt nyertes pályázat keretében látogatott el Sajószentpéterre. A megjelenteket az egyesület vezetője, Kardos Katalin köszöntötte, majd Dr. Romhányiné Papp Mária szintetizátor kísérettel elénekelte Lévay Gondviselő jó atyám vagy… című versét, mely az idők során egyházi zsoltárrá lett és a hívek rendszeresen éneklik az istentiszteleteken.
Ezt követően Porkoláb Tibor irodalomtörténész, Lévay-kutató rendkívül tartalmas, érdekes előadását hallhatta a közönség. Végül megindító versek hangzottak el a szülők, a természet és a haza szeretetéről. November 15-én, csütörtökön helyismereti-helytörténeti vetélkedőt tartottak a város felső tagozatosainak. A hagyományoktól eltérően most nem hat, hanem tagiskolánként egy-egy csapat, vagyis összesen három csapott össze a szokásos torpedókvízben. A kvíz tárgya Lévay József életpályája volt, fűszerezve egy kis városismerettel, várostörténettel.
Ugyancsak csütörtökön volt a korábban meghirdetett, „A völgyben maradtam” című képzőművészeti pályázat kiállítás­megnyitója. A kiírásra 87 pályamű érkezett, különböző műfajban és témakörben. A kiállítás három hétig lesz látható a Művelődési Központban. Pénteken a református temetőben a kegyelet virágait helyezték el a költő sírjánál, ahol Lévay Józsefre Borbély János református lelkész emlékezett, majd a Sajógyöngye Népdalkör adott egy rövid műsort.
Szombaton hirdették ki a Lévay-centenárium tiszteletére kiírt versíró pályázat eredményét a városi könyvtárban. A pályázatra tanuló és felnőtt kategóriában lehetett jelentkezni. A zsűri - Dubniczky Mátyás kazincbarcikai költő, Mostisch Viktória pedagógus és Bartkó Erzsébet pedagógus – költő – végül 13 pályázó 40 versét bírálta. A helyezettek és a különdíjasok könyvjutalomban részesültek és természetesen minden pályázó kapott oklevelet. Vasárnap istentisztelettel, a költő hagyatékának bemutatásával és szeretetvendégséggel zárták az emlékhetet.

Fotó: Heiszman Adrienn

További híreink

Nemzetközi judo verseny Kazincbarcikán

Dátum: 2018. dec 12. 11:10

Kazincbarcikán immár IV. alkalommal került megrendezett Judo Csillagok – Mikulás kupa.

Megújult az imolai református templom

Dátum: 2018. dec 12. 11:06

Új külsővel várja a híveket az imolai református templom

A karácsonyi házikó

Dátum: 2018. dec 11. 17:40

Adni jó!

Ismét szalagot tűztek a középiskolások

Dátum: 2018. dec 11. 14:05

Felavatták iskoláik szalagját a kazincbarcikai középiskolások december 7-én. Két iskolában is ünnepséget tartottak a városban péntek este.

Programajánló

Édes karácsony! Süteménysütő verseny

Kazincbarcika

Nemzetek Kupája - Teke

Kazincbarcika

Nagycsaládosok Karácsonya

Kazincbarcika

Szekeres Adrien Adventi koncertje

Kazincbarcika

Angyali érintés - Kissné Király Piroska kiállítása

Kazincbarcika

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk