A töltött káposzta volt a sláger Sajókazán
A káposzta a legelterjedtebb zöldségfélék közé tartozik. A szakácsművészetben igen változatos módon felhasználható, hiszen nemcsak friss saláta, hanem párolva köret, kolbásszal, apróhússal leves, rizzsel kombinálva egytálétel formájában is fogyasztható, de változatos főzelék, tésztaétel, sütemény, savanyúság is készíthető belőle.
Fotók: Szűcs Mara
A hazai konyhaművészet elengedhetetlen fogása – főként ünnepek tájékán – a töltött káposzta. Ez a nagyszerű zöldség, mely már a Kr. e. II. évezredben ismert volt a Földközi-tenger partvidékén, egészségünkre is jótékony hatással van, mivel nagy mennyiségben tartalmaz A-, B-, C- és U-vitamint, káliumot, ként, jódot, kalciumot, foszfort és vasat. Eme közkedvelt konyhai alapanyag adta a „Kazai Káposztafesztivál” ötletét, melyet idén harmadik alkalommal rendeztek meg. A fesztivál a mulatozáson kívül gasztronómiai megmérettetést is jelentett, hiszen az előzőleg meghirdetett versenyre mindenféle, káposztából készült ételt vártak a zsűri asztalára.
A vigadni vágyók november 24-én gyűltek össze a Radvánszky Béla Művelődési Házban. A megjelenteket a Kazai Nótakör dalcsokra fogadta, amit stílszerűen a „Káposzta, káposzta” című nótával kezdtek, majd a helyi Akkord Színpad amatőr színészei szórakoztatták a közönséget. A Velezd Néptáncegyüttes műsorát követően hirdették ki a főzőverseny eredményét. A győztes az Ambrózia Étterem kuponjával lett gazdagabb. A vacsora elköltése és a tombolanyeremények kihúzása után hajnalig tartó tánc vette kezdetét, melynek talpalávalóját Takács Attila húzta.