https://kolorline.hu/Advent a kastélyban

Advent a kastélyban

Szerző:

Szűcs Krisztina

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Térség

Edelényben, a L’Huillier – Coburg – kastélyban hagyomány, hogy ünnepek alkalmával megidézik a barokk hangulatát.


Pillanatkép a tavalyi rendezvényről  Kép forrása: Edelényi Kastélysziget

A tárlatvezetők korabeli öltözékbe bújva vezetik körbe a látogatókat, miközben játékos, ismeretterjesztő feladatok segítségével hozzák közelebb a vendégekhez a rég letűnt kor szokásait. Az adventi hétvégeken fény derül a barokk tánc sajátos mozdulataira, a legyező mondanivalót tartalmazó trükkös használatára, de azt is kipróbálhatják, hogy miként sajátították el a nemes kisasszonyok a helyes testtartást egy könyvvel a fejükön.  A források szerint Magyarországon az első karácsonyfát a barokk kor után, 1825-ben állította Brunszvik Teréz grófnő. Tehát a kastély fénykorának lakói nem hódolhattak e szokásnak, ám karácsonyról lévén szó, a tárlatvezetésen az adventi időszakhoz és a karácsonyhoz kapcsolódó plusz információk is elhangzanak. A gyermekekre gondolva, a kastély játszószobájában, karácsonyi mesefilmeket vetítenek. Látható lesz többek között a Csendes éj - Az első karácsony története, Mikulás mentőakció, Rudolf a rénszarvas, Jégkorszak - Állati nagy karácsony, illetve Andersentől A fenyőfa című animációs film. A rendhagyó programra december 9-én és 15-16-án 11.30-tól várják az érdeklődőket.

 

További híreink

Hogyan közlekedjünk kerékpárúton?

Dátum: 2019. jún 15. 08:00

Elkészült Kazincbarcikán a kerékpárút-hálózat utolsó szakasza is, így gyakorlatilag a város minden intézménye, nagyobb bevásárlóhelye megközelíthető lesz biciklivel. A biztonságos közlekedéshez azonban az is szükséges, hogy a kerékpárúton haladók tisztában legyenek a rájuk vonatkozó szabályokkal, illetve a gyalogosok is tudják, hogy az nem nekik van fenntartva. Érdemes tudni azt is, hogy ki minősül gyalogosnak.

Hétvégén is hőségriadó - Frissítő Kazincbarcikán 

Dátum: 2019. jún 14. 14:36

Kazincbarcikán péntektől – a harmadfokú hőségriasztásra való tekintettel – az Önkormányzat a belváros két pontján is vízosztást végez. Mivel az előjelezés szerint szombaton és vasárnap is marad a kánikula, ezért hétvégén is folytatódik a vízosztás.

Tour de Hongrie 2019: Kerékpáros Színes Város

Dátum: 2019. jún 14. 14:30

Kazincbarcikáról rajtolt a Tour de Hongrie 2019-es harmadik szakasza június tizennegyedikén reggel 10.00 órától.

Külső Védelmi Terv Gyakorlat: Klórömlés szimuláció Kazincbarcikán

Dátum: 2019. jún 13. 16:31

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Katasztrófavédelmi Kirendeltség helyi szervezete Kazincbarcika Város Önkormányzatával közösen egy klórömléses szimuláció segítségével tartott katasztrófavédelmi gyakorlatot június 13-án.

Programajánló

Föld alatt és föld felett teljesítménytúrák

Aggtelek

II. Fedrid Császta Trail

Edelény

3. Sri Chinmoy Lázbérc tó Maraton

Uppony

Kolorfeszt 7.0

Kazincbarcika

Magtár udvar - KolorCountry

Dubicsány

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk