https://kolorline.hu/A jóságos Mikulás ajándéka

A jóságos Mikulás ajándéka

Szerző:

Szűcs Krisztina

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Térség

Ki ne ismerné a jóságos Mikulást, aki cukorkát, csokoládét rejt a pici csizmákba, puttonyából ajándékot csempész az ablak alá?


Forrás: hirhatar.com

Igen, december 5-én este minden jó gyerekhez eljött a Télapó. S mióta várjuk elérkeztét? Megtudhatják Joulupukkival készült riportunkból, de tény, hogy hazánkban az ajándékosztogató, mosolygós, piros ruhás Mikulás már a 19. század végén megajándékozta a városi gyermekeket. Elődje azonban nem volt ennyire barátságos. A Vasárnapi Ujság 1865. december 3-i száma még ekképpen jellemzi „Képek a hazai népéletből” című írásában: „A napot homály előzi meg; karácsony ünnepének verőfényes örömét meg a fehér szakállu Mikulás és ördöngős szolgája, kik csak büntetni tudnak s nem jutalmazni, aszalt szilvából csinált rettenetes kéménysöprőkkel s vörös nyelvű krampuszokkal ijesztenek rá az apró cselédekre. A piaczon a nagyfejü káposzták s köpczös répák, a fonnyadt szőlő s piros arczu almák, a koppasztott kappany s a tojásgarmada mellé, csodálatos portékák csatlakoztak egyszerre. Mint ha csak éjnek idején valami boszorkányság által bújtak volna ki a földből az apró sátrak, melyek alatt viaszból gyúrt, gyermek arczu s gyapot szakállu püspökök, gyönyörű, aranyos misemondóban s hófehér süvegben valóságos papirosból, vannak szépen glédában fölállítva. Háromrétben fölkunkoritott farku, szikrázó szemű, szarvas Luciferek zörgetik pipadrótból kötött szörny bilincseiket, melyekkel sorra fűzik a szófogadatlan gyermeket s hetesével nyolczasával kanyaritják a borzasztó puttonyba, hol aztán hasztalan rimánkodnak, mert onnan nincs szabadulás. Úgy kell nekik, viselték volna jobban magukat!” Igaz, Jókai 1859-ben kelt versében a kedves Mikulás bácsit éltette:

"No gyerekek! a ki szépen

Tudja viselni magát,

Annak majd a jó Mikulás

Mindenféle szépet ád;

Tedd ki fiam az ablakba

Lefekvéskor a csizmád:

Mennyi mindent találsz benne

Mire fölkelsz, majd megládd!

Jó ember a Mikulás."


Forrás: nlcafe.hu

Eme nemes Mikulás látogatta meg az Edelényben, valamint a Bánhorvátiban élő gyermekeket. Az Edelényi Mátyás Óvoda és Bölcsőde óvónői szülői kérésre, december 5-én és 6-án látogatták meg a kicsiket. Hatalmas meglepetés volt a nagyszakállú érkezése, aki pontos információval rendelkezett a gyerkőc egész éves magaviseletéről. Bánhorvátiban a Berkes János Művelődési Ház Mikulása – mivel Rudolf és a többi rénszarvas Joulupukkival járják a világot – szépen kivilágított autóján zeneszó mellett, december 5-én, azt est leszálltával indult útnak, hűséges kísérőjével, a krampusszal. A gyerekek itt is egész nap lázasan várták a Télapó érkezését. Kis verssel, illetve ünnepi dalokkal készültek az alkalomra.

További híreink

Megvalósult a barcikai kosarasok álma

Dátum: 2019. márc 21. 20:40

Ünnepélyes keretek között adták át március 21-én a mára belülről is felújított Kazincbarcikai Sportközpont Tornacsarnokát.

Mosoly az arcokra – Down-szindróma világnapja

Dátum: 2019. márc 21. 13:05

Ünnepséget rendezett a Down-szindróma világnapjának alkalmából a Csillagfürt EGYMI Kazincbarcikai iskolája a Kincsem Napköziben.

Új csizmákban táncolhatnak a Kodályosok

Dátum: 2019. márc 21. 12:38

Kazincbarcika Város Önkormányzata, 400 ezer forinttal támogatta a Kodály Zoltán Alapfokú Művészeti Iskolát, amiből az intézmény tíz pár néptáncos csizmát vásárolt.

„Azt tehettem, amit szerettem”

Dátum: 2019. márc 21. 12:10

Interjú Neszádeliné Kállai Máriával

Programajánló

Bódi Ilona Emlékverseny - IX. Shotokan Karate Kupa

Barcika Art Kommunikációs, Kulturális és Sport Szolgáltató Kft. Tornacsarnoka - Kazincbarcika, Lini István tér 4.

Simon Balázs festő kiállítása a Mezey Művészeti Központban

Kazincbarcika

Hangszert a kézbe

Kazincbarcika

14. Vitézlő teljesítménytúra

Kazincbarcika

Jótékonysági tavaszi zsírégető kocogás és biciklizés

Kazincbarcika

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk