https://kolorline.hu/A jóságos Mikulás ajándéka

A jóságos Mikulás ajándéka

Szerző:

Szűcs Krisztina

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Térség

Ki ne ismerné a jóságos Mikulást, aki cukorkát, csokoládét rejt a pici csizmákba, puttonyából ajándékot csempész az ablak alá?


Forrás: hirhatar.com

Igen, december 5-én este minden jó gyerekhez eljött a Télapó. S mióta várjuk elérkeztét? Megtudhatják Joulupukkival készült riportunkból, de tény, hogy hazánkban az ajándékosztogató, mosolygós, piros ruhás Mikulás már a 19. század végén megajándékozta a városi gyermekeket. Elődje azonban nem volt ennyire barátságos. A Vasárnapi Ujság 1865. december 3-i száma még ekképpen jellemzi „Képek a hazai népéletből” című írásában: „A napot homály előzi meg; karácsony ünnepének verőfényes örömét meg a fehér szakállu Mikulás és ördöngős szolgája, kik csak büntetni tudnak s nem jutalmazni, aszalt szilvából csinált rettenetes kéménysöprőkkel s vörös nyelvű krampuszokkal ijesztenek rá az apró cselédekre. A piaczon a nagyfejü káposzták s köpczös répák, a fonnyadt szőlő s piros arczu almák, a koppasztott kappany s a tojásgarmada mellé, csodálatos portékák csatlakoztak egyszerre. Mint ha csak éjnek idején valami boszorkányság által bújtak volna ki a földből az apró sátrak, melyek alatt viaszból gyúrt, gyermek arczu s gyapot szakállu püspökök, gyönyörű, aranyos misemondóban s hófehér süvegben valóságos papirosból, vannak szépen glédában fölállítva. Háromrétben fölkunkoritott farku, szikrázó szemű, szarvas Luciferek zörgetik pipadrótból kötött szörny bilincseiket, melyekkel sorra fűzik a szófogadatlan gyermeket s hetesével nyolczasával kanyaritják a borzasztó puttonyba, hol aztán hasztalan rimánkodnak, mert onnan nincs szabadulás. Úgy kell nekik, viselték volna jobban magukat!” Igaz, Jókai 1859-ben kelt versében a kedves Mikulás bácsit éltette:

"No gyerekek! a ki szépen

Tudja viselni magát,

Annak majd a jó Mikulás

Mindenféle szépet ád;

Tedd ki fiam az ablakba

Lefekvéskor a csizmád:

Mennyi mindent találsz benne

Mire fölkelsz, majd megládd!

Jó ember a Mikulás."


Forrás: nlcafe.hu

Eme nemes Mikulás látogatta meg az Edelényben, valamint a Bánhorvátiban élő gyermekeket. Az Edelényi Mátyás Óvoda és Bölcsőde óvónői szülői kérésre, december 5-én és 6-án látogatták meg a kicsiket. Hatalmas meglepetés volt a nagyszakállú érkezése, aki pontos információval rendelkezett a gyerkőc egész éves magaviseletéről. Bánhorvátiban a Berkes János Művelődési Ház Mikulása – mivel Rudolf és a többi rénszarvas Joulupukkival járják a világot – szépen kivilágított autóján zeneszó mellett, december 5-én, azt est leszálltával indult útnak, hűséges kísérőjével, a krampusszal. A gyerekek itt is egész nap lázasan várták a Télapó érkezését. Kis verssel, illetve ünnepi dalokkal készültek az alkalomra.

További híreink

Játékos programozás a Tompa Mihály Általános Iskolában

Dátum: 2019. jún 18. 14:10

A tanév során a tanulók heti rendszerességgel végeztek olyan kódolási és programozási tevékenységet, amely fejleszti a problémamegoldó képességet, az algoritmikus gondolkodást, a kreativitást.

Dübörög a VRCK Volleyball Talent 2019

Dátum: 2019. jún 18. 13:40

Teltházzal indult hétfőn a Vegyész RC Kazincbarcika tehetséggondozó tábora, a VRCK Volleyball Talent 2019, amely a második sporttábor a klub életében.

Június 17-étől a Kazincbarcika Fedett Uszoda karbantás miatt zárva tart

Dátum: 2019. jún 17. 14:39

A Kazincbarcika Fedett Uszoda karbantartás és vízcsere miatt június 17-től előreláthatólag július 31-ig zárva tart.

Újítások és ajándékozás a Muskátli Nyugdíjasházban

Dátum: 2019. jún 17. 14:13

Új bútorok, renoválás és ajándékok színesítik a szépkorúak mindennapjait a Muskátli Nyugdíjasházban, hála Kazincbarcika Város Önkormányzatának és a Barcika Szolg Kft.-nek.

Programajánló

Föld alatt és föld felett teljesítménytúrák

Aggtelek

II. Fedrid Császta Trail

Edelény

3. Sri Chinmoy Lázbérc tó Maraton

Uppony

Kolorfeszt 7.0

Kazincbarcika

Magtár udvar - KolorCountry

Dubicsány

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk