KolorTV élőben

https://kolorline.hu/A jóságos Mikulás ajándéka

A jóságos Mikulás ajándéka

Szerző:

Szűcs Krisztina

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Térség

Ki ne ismerné a jóságos Mikulást, aki cukorkát, csokoládét rejt a pici csizmákba, puttonyából ajándékot csempész az ablak alá?


Forrás: hirhatar.com

Igen, december 5-én este minden jó gyerekhez eljött a Télapó. S mióta várjuk elérkeztét? Megtudhatják Joulupukkival készült riportunkból, de tény, hogy hazánkban az ajándékosztogató, mosolygós, piros ruhás Mikulás már a 19. század végén megajándékozta a városi gyermekeket. Elődje azonban nem volt ennyire barátságos. A Vasárnapi Ujság 1865. december 3-i száma még ekképpen jellemzi „Képek a hazai népéletből” című írásában: „A napot homály előzi meg; karácsony ünnepének verőfényes örömét meg a fehér szakállu Mikulás és ördöngős szolgája, kik csak büntetni tudnak s nem jutalmazni, aszalt szilvából csinált rettenetes kéménysöprőkkel s vörös nyelvű krampuszokkal ijesztenek rá az apró cselédekre. A piaczon a nagyfejü káposzták s köpczös répák, a fonnyadt szőlő s piros arczu almák, a koppasztott kappany s a tojásgarmada mellé, csodálatos portékák csatlakoztak egyszerre. Mint ha csak éjnek idején valami boszorkányság által bújtak volna ki a földből az apró sátrak, melyek alatt viaszból gyúrt, gyermek arczu s gyapot szakállu püspökök, gyönyörű, aranyos misemondóban s hófehér süvegben valóságos papirosból, vannak szépen glédában fölállítva. Háromrétben fölkunkoritott farku, szikrázó szemű, szarvas Luciferek zörgetik pipadrótból kötött szörny bilincseiket, melyekkel sorra fűzik a szófogadatlan gyermeket s hetesével nyolczasával kanyaritják a borzasztó puttonyba, hol aztán hasztalan rimánkodnak, mert onnan nincs szabadulás. Úgy kell nekik, viselték volna jobban magukat!” Igaz, Jókai 1859-ben kelt versében a kedves Mikulás bácsit éltette:

"No gyerekek! a ki szépen

Tudja viselni magát,

Annak majd a jó Mikulás

Mindenféle szépet ád;

Tedd ki fiam az ablakba

Lefekvéskor a csizmád:

Mennyi mindent találsz benne

Mire fölkelsz, majd megládd!

Jó ember a Mikulás."


Forrás: nlcafe.hu

Eme nemes Mikulás látogatta meg az Edelényben, valamint a Bánhorvátiban élő gyermekeket. Az Edelényi Mátyás Óvoda és Bölcsőde óvónői szülői kérésre, december 5-én és 6-án látogatták meg a kicsiket. Hatalmas meglepetés volt a nagyszakállú érkezése, aki pontos információval rendelkezett a gyerkőc egész éves magaviseletéről. Bánhorvátiban a Berkes János Művelődési Ház Mikulása – mivel Rudolf és a többi rénszarvas Joulupukkival járják a világot – szépen kivilágított autóján zeneszó mellett, december 5-én, azt est leszálltával indult útnak, hűséges kísérőjével, a krampusszal. A gyerekek itt is egész nap lázasan várták a Télapó érkezését. Kis verssel, illetve ünnepi dalokkal készültek az alkalomra.

További híreink

Rács mögött a putnoki baltás rablók (Frissítve!)

Dátum: 2019. jan 15. 11:59

A rendőrök őrizetbe vették azt a két rablót, akik még hétfőn rátámadtak egy apára és fiára Putnokon.

Lehetőség 240 l űrmértékű szelektív edényzetre

Dátum: 2019. jan 14. 10:10

Lehetőség van a 2016. év folyamán átvett 120 l űrmértékű szeletív edényzetek 240 l űrmértékűre történő cseréjére.

Szoros időközi önkormányzati választáson az MSZP-DK jelöltje nyert Sajószentpéteren

Dátum: 2019. jan 14. 10:09

A sajószentpéteri 1. egyéni választókerület korábbi jobbikos önkormányzati képviselőjének, Hernádi Norbertnek a halála miatt kellett időközi választást kiírni a településen, melyen összesen hat jelölt indult.

Újévi koncert Illényi Katicával

Dátum: 2019. jan 13. 11:17

Újévi koncert keretében köszöntötte Kazincbarcika városa a 2019-es évet január 11-én és 12-én az Egressy Béni Művelődési Központ színháztermében. A kétnapos eseményen fellépett Illényi Katica, Liszt Ferenc-díjas magyar hegedűművész és a Kodály Zoltán Alapfokú Mûvészetoktatási Intézmény „MELÓDIA” kamarazenekara.

KolorTV élőben

Programajánló

KOLORAKADÉMIA

Kazincbarcika

A bükki füvesember Ózdon

Ózd

Retro Game - Évnyitó

Berente

Floorball Diákolimpia® Országos Döntő - Kazincbarcika

Kazincbarcika

Harcban a Delfinek

Kazincbarcika

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk