https://kolorline.hu/Integrációs fejlesztések az edelényi iskolában

Integrációs fejlesztések az edelényi iskolában

Szerző:

Szűcs Krisztina

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Térség

A Szent Miklós Görögkatolikus Iskola és Óvoda gyógytestnevelési termét és integrált játszótereit január 26-án szentelte meg Orosz Atanáz miskolci püspök, és adta át Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere.


Fotók: Bartos Gyula, EMMI

Az épületszentelésen felolvasott evangéliumi szakasz „főszereplőjét”, életének alakulását állította a figyelem középpontjába Orosz Atanáz, azét a kirekesztett „kisemberét” akit Jézus megszólított.

„Jézus nem az előéletet nézi, hanem az embert itt és most. Nem érdekli őt, hogy valakit miért hagytak ki a játékból, miért nem vettek be a belső körökbe. Ha Jézus valakit kinéz magának, azt már nem lehet kirekeszteni. Nem lehet a játékból kihagyni. Mert nincs nagyobb megtiszteltetés annál, mint ha Jézus ajánlja fel valakinek látogatását, barátságát.” – mondta Atanáz püspök Jézus nem a jó tanítványokra fordította figyelmét, hanem a megbújt Zakeusra, aki megtért, Jézus ezért mondta neki: „Ma üdvösség köszöntött erre a házra!” (Lk 9,10) „Ma üdvösség köszöntött erre az iskolára!” – folytatta a főpásztor, – „Jézus Krisztus is beköltözött, megáldotta és társa lesz mindazoknak, akik esetleg eddig kimaradtak a játékból, a körből, a lehetőségekből. Mától nemcsak a szükséges élettérrel és eszközökkel, hanem Ővele is folytonosan számolnunk kell, hiszen neki szívügye minden kirekesztett, nehezebben feloldódó, minden sajátos nevelési igényű kistestvérünk. A homília végén a száz éve elhunyt Ady Endre jól ismert verssorát idézte a püspök, „akitől minden nehéz helyzetű diák, minden szomorú lelkű testvérünk nagyon szép biztatást kaphat: Mikor a lelkem roskadozva vittem, / Csöndesen és váratlanul / Átölelt az Isten.”

„Minden nemzetnek a jövője az ifjúságtól függ.” - mondta Kásler Miklós az emberi erőforrások minisztere az épület átadásán. A magyar keresztény oktatásnak legfőbb alapja a szeretet. Az iskolák célja mindig is az volt, és ma is az, hogy ne csak a szükséges tudást adja tovább, hanem megismertesse a gyerekeket a hagyományokkal, a keresztény értékrenddel, az erkölcsös, hasznos élettel. A szülők felelősségét is kiemelte a miniszter, aki azt mondta: a nevelésben, az ismeretek átadásában, a gyerekek szemléletének formálásában elvitathatatlan az érdemük.

Az eseményen jelen voltak Edelény város és térsége képviselői, intézményeinek vezetői, valamint a testvériskolák képviselői. Az ünnepségen az iskola tanulói népdalcsokorral, kórusművekkel, verssel és sportbemutatóval léptek a közönség elé. A tanév során kiemelkedő teljesítményt elért diákok, valamint felkészítő tanáraik díjat és jutalmat vehettek át Barta Józseftől, a Szent Miklós Görögkatolikus Általános Iskola igazgatójától. Az átadó ünnepélyt követően a gyerekek személyesen találkozhattak és beszélgethettek Balczó Andrással, a Nemzet Sportolója címmel kitüntetett háromszoros olimpiai bajnok öttusázóval, és Boronkay Péter világ-, és Európa-bajnok paratriatlonistával.

Az edelényi, Szent Miklós Görögkatolikus Általános Iskola Óvoda és Alapfokú Művészeti Iskola 2011 szeptemberétől került a Miskolci Egyházmegye (akkor még, mint Miskolci Apostoli Exarchátus) fenntartásába. Az iskola az Edelényi Kistérség legnagyobb alapfokú oktatási intézménye.

Az iskolába jelenleg 708 tanuló jár, 26 tanulócsoportban. A tanulók angol két tanítási nyelvű, matematika és általános tantervű osztályok közül választhatnak, emellett az iskola vezetői kiemelt figyelmet fordítanak a természettudományos tantárgyak oktatására, a művészeti nevelésre, a testnevelésre és sportra, mindenekelőtt a keresztény értékrend megismerésére és megélésére. Olyan új pedagógiai módszereket is alkalmaznak, melyek élményeket visznek a nevelés-oktatás folyamatában, köztük a robotika, és a STEM program is.

Az elmúlt években már több felújítás és bővítés is történt az épületegyüttesben. Az egyházi fenntartó saját erőből megkezdett és szükséges felújításai az elnyert támogatásoknak köszönhetően nagyméretű fejlesztéseket is lehetővé tettek. Ezek első üteme közel négy éve fejeződött be. A legutóbbi fejlesztések az EFOP-4.1.1-15-2016-00003 pályázat keretében valósultak meg. A most megszentelt új épületrész és játszóterek az egészséges életmódra nevelés, az egymásra figyelés, az érzékenyítés színterei lesznek. A gyógytestnevelési terem egy többfunkciós terem, melyet fogyatékkal élők és egészséges társaik egyaránt használhatnak sportolásra, kikapcsolódásra, művészeti tevékenységre. Az épület szervesen kapcsolódik az épület előtt kialakított „esélyparkhoz”, ahol belső térben is lehetőség nyílik a fogyatékkal élők mindennapi élete során felmerülő nehézségek, akadályok kipróbálására, többek között az akadályparkban, a cölöpös fejlesztő parkban, vagy a kerekes tekergőn, mászóhálón. A fejlesztések célja a test és lélek harmóniájának helyreállítása. A gyermekek szakemberek jelenlétében gyógyulhatnak, erősödhetnek. Az integrált játszótereket fogyatékkal élő embertársaink közösen használhatják a nem fogyatékkal élőkkel, így az itt megélt élmények szorosan egymáshoz kötik és egymás kölcsönös tiszteletére és szeretetére nevelik használóikat.

Varga-Juhász Bernadett

kommunikációs referens és püspöki szóvivő, Miskolci Egyházmegye

 

 

 

 
 

 

További híreink

Versengés a kastélykertben

Dátum: 2019. ápr 25. 17:55

Ragyogó idő és jó hangulat az edelényi körversenyen

Húsvét Rudabányán

Dátum: 2019. ápr 25. 17:35

Húsvéti látványosság volt a tojásfa

Meddig tanul az ember?

Dátum: 2019. ápr 25. 17:30

Házhoz vitték a tudományt Vadnán

Lakossági tájékoztató nyitvatartási és hulladékszállítási rendről

Dátum: 2019. ápr 25. 14:38

A május 1-jei ünnepnaphoz kapcsolódó nyitvatartási és hulladékszállítási rendről

Programajánló

III. Barcikai Emelkedők terepfutó verseny

Kazincbarcika

Egészségnap

Sajószentpéteri Művelődési és Sportközpont - Sport út 32/1

Tájházak napja- Tardona-Mályinka

Tardona-Mályinka

Kaposvár-Kazincbarcika Szuperliga-alsóház 10. forduló

Kazincbarcika

Véradás

Kazincbarcika

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk