https://kolorline.hu/Integrációs fejlesztések az edelényi iskolában

Integrációs fejlesztések az edelényi iskolában

Szerző:

Kolorline szerkesztőség

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Térség

A Szent Miklós Görögkatolikus Iskola és Óvoda gyógytestnevelési termét és integrált játszótereit január 26-án szentelte meg Orosz Atanáz miskolci püspök, és adta át Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere.


Fotók: Bartos Gyula, EMMI

Az épületszentelésen felolvasott evangéliumi szakasz „főszereplőjét”, életének alakulását állította a figyelem középpontjába Orosz Atanáz, azét a kirekesztett „kisemberét” akit Jézus megszólított.

„Jézus nem az előéletet nézi, hanem az embert itt és most. Nem érdekli őt, hogy valakit miért hagytak ki a játékból, miért nem vettek be a belső körökbe. Ha Jézus valakit kinéz magának, azt már nem lehet kirekeszteni. Nem lehet a játékból kihagyni. Mert nincs nagyobb megtiszteltetés annál, mint ha Jézus ajánlja fel valakinek látogatását, barátságát.” – mondta Atanáz püspök Jézus nem a jó tanítványokra fordította figyelmét, hanem a megbújt Zakeusra, aki megtért, Jézus ezért mondta neki: „Ma üdvösség köszöntött erre a házra!” (Lk 9,10) „Ma üdvösség köszöntött erre az iskolára!” – folytatta a főpásztor, – „Jézus Krisztus is beköltözött, megáldotta és társa lesz mindazoknak, akik esetleg eddig kimaradtak a játékból, a körből, a lehetőségekből. Mától nemcsak a szükséges élettérrel és eszközökkel, hanem Ővele is folytonosan számolnunk kell, hiszen neki szívügye minden kirekesztett, nehezebben feloldódó, minden sajátos nevelési igényű kistestvérünk. A homília végén a száz éve elhunyt Ady Endre jól ismert verssorát idézte a püspök, „akitől minden nehéz helyzetű diák, minden szomorú lelkű testvérünk nagyon szép biztatást kaphat: Mikor a lelkem roskadozva vittem, / Csöndesen és váratlanul / Átölelt az Isten.”

„Minden nemzetnek a jövője az ifjúságtól függ.” - mondta Kásler Miklós az emberi erőforrások minisztere az épület átadásán. A magyar keresztény oktatásnak legfőbb alapja a szeretet. Az iskolák célja mindig is az volt, és ma is az, hogy ne csak a szükséges tudást adja tovább, hanem megismertesse a gyerekeket a hagyományokkal, a keresztény értékrenddel, az erkölcsös, hasznos élettel. A szülők felelősségét is kiemelte a miniszter, aki azt mondta: a nevelésben, az ismeretek átadásában, a gyerekek szemléletének formálásában elvitathatatlan az érdemük.

Az eseményen jelen voltak Edelény város és térsége képviselői, intézményeinek vezetői, valamint a testvériskolák képviselői. Az ünnepségen az iskola tanulói népdalcsokorral, kórusművekkel, verssel és sportbemutatóval léptek a közönség elé. A tanév során kiemelkedő teljesítményt elért diákok, valamint felkészítő tanáraik díjat és jutalmat vehettek át Barta Józseftől, a Szent Miklós Görögkatolikus Általános Iskola igazgatójától. Az átadó ünnepélyt követően a gyerekek személyesen találkozhattak és beszélgethettek Balczó Andrással, a Nemzet Sportolója címmel kitüntetett háromszoros olimpiai bajnok öttusázóval, és Boronkay Péter világ-, és Európa-bajnok paratriatlonistával.

Az edelényi, Szent Miklós Görögkatolikus Általános Iskola Óvoda és Alapfokú Művészeti Iskola 2011 szeptemberétől került a Miskolci Egyházmegye (akkor még, mint Miskolci Apostoli Exarchátus) fenntartásába. Az iskola az Edelényi Kistérség legnagyobb alapfokú oktatási intézménye.

Az iskolába jelenleg 708 tanuló jár, 26 tanulócsoportban. A tanulók angol két tanítási nyelvű, matematika és általános tantervű osztályok közül választhatnak, emellett az iskola vezetői kiemelt figyelmet fordítanak a természettudományos tantárgyak oktatására, a művészeti nevelésre, a testnevelésre és sportra, mindenekelőtt a keresztény értékrend megismerésére és megélésére. Olyan új pedagógiai módszereket is alkalmaznak, melyek élményeket visznek a nevelés-oktatás folyamatában, köztük a robotika, és a STEM program is.

Az elmúlt években már több felújítás és bővítés is történt az épületegyüttesben. Az egyházi fenntartó saját erőből megkezdett és szükséges felújításai az elnyert támogatásoknak köszönhetően nagyméretű fejlesztéseket is lehetővé tettek. Ezek első üteme közel négy éve fejeződött be. A legutóbbi fejlesztések az EFOP-4.1.1-15-2016-00003 pályázat keretében valósultak meg. A most megszentelt új épületrész és játszóterek az egészséges életmódra nevelés, az egymásra figyelés, az érzékenyítés színterei lesznek. A gyógytestnevelési terem egy többfunkciós terem, melyet fogyatékkal élők és egészséges társaik egyaránt használhatnak sportolásra, kikapcsolódásra, művészeti tevékenységre. Az épület szervesen kapcsolódik az épület előtt kialakított „esélyparkhoz”, ahol belső térben is lehetőség nyílik a fogyatékkal élők mindennapi élete során felmerülő nehézségek, akadályok kipróbálására, többek között az akadályparkban, a cölöpös fejlesztő parkban, vagy a kerekes tekergőn, mászóhálón. A fejlesztések célja a test és lélek harmóniájának helyreállítása. A gyermekek szakemberek jelenlétében gyógyulhatnak, erősödhetnek. Az integrált játszótereket fogyatékkal élő embertársaink közösen használhatják a nem fogyatékkal élőkkel, így az itt megélt élmények szorosan egymáshoz kötik és egymás kölcsönös tiszteletére és szeretetére nevelik használóikat.

Varga-Juhász Bernadett

kommunikációs referens és püspöki szóvivő, Miskolci Egyházmegye

 

 

 

 
 

 

További híreink

Bejárás a Vízi komplexumban — a város vezetői látogatták meg az épülő létesítményt

Dátum: 2024. ápr 19. 23:31

Az elmúlt héten Kazincbarcika Város Önkormányzatának képviselő-testülete, a térség országgyűlési képviselője és a hivatal vezetői kaptak meghívást, hogy bejárják az épülő Vízi komplexumot, miután zárul a beruházás első üteme és kezdődik a második. A látogatást követően most szombaton a lakosság számára is megnyílik a lehetőség egy hasonló programon való részvételre. Az érdeklődés akkora, hogy az első nap nyilvános túráira a helyek pillanatok alatt beteltek.

Ideiglenes költözés a Rózsa úti rendelő felújítása miatt

Dátum: 2024. ápr 19. 21:11

Megújul a kazincbarcikai Rózsa úti rendelő. A munkálatok idejére — április 24-től — a Május 1. út 13. szám alatt található egykori Központi Ügyelet helyén fogadja az 5. számú felnőtt háziorvosi körzet betegeit Dr. Perjési Zsolt.

Röplabdacsapatunk, a VRCK ügyesen legyűrte a vendég Kecskemétet 

Dátum: 2024. ápr 18. 22:00

Újabb győzelem híre röppent fel a kazincbarcikai férfi röplabda világából. Április 17-én, az Extraligában az 5. helyért játszó GreenPlan-Vegyész RC Kazincbarcika hazai pályán maga mögé tessékelte a vendégeskedő Kecskeméti RC csapatot a két sikerig tartó küzdelemben.

Visszaszámlálás – kezdődnek az óvodai beiratkozások!

Dátum: 2024. ápr 18. 19:26

A Kazincbarcikai Összevont Óvodák tagóvodái április 22-én (hétfőn) és 23-án (kedden) várják a beiratkozást intéző szülőket. Előtte azonban érdemes felkeresni az intézmény honlapját, ahol  sok hasznos információt lehet megtudni a részletekről.

KolorTV élőben

Programajánló

Szárazon megúszós Vízikomplexum-bejárás

Vízi komplexum

„Kezedben a jövő” — interaktív kiállítás a fenntarthatóságról gyerekeknek

Mezey István Művészeti Központ rendezvényterem

70 éves a mi városunk! - ovis gála

Don Bosco Sportközpont

Futókörök napja 2024

Kazincbarcika, Csónakázó-tó

Retro majális

Kazincbarcika, Fő tér

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk