Ismét a pálinkáé volt a főszerep
Megszokhattuk már, hogy február a Bánvölgye Pálinkafesztivál ideje.
Fotók: Pál László Gábor
Ilyenkor a környék pálinkafőző mesterei versenyen mérettetik meg nedűiket. Idén nyolcadik alkalommal gyűltek össze a profi és amatőr versenyzők, illetve családtagjaik a Berkes János Művelődési Házban megrendezett eseményen, február 9-én.
A Bánhorváti-Nagybarca Polgári Együttműködési Egyesület által szervezett rendezvény versenykiírása értelmében minden nevező kétféle pálinkát adhatott le a zsűri számára. A mintáknál meg kellett jelölni a gyümölcs fajtáját, származási helyét, a pálinkafőzdét, valamint a készítés évét. A vérbeli pálinkafőzők szerint a jó pálinka kifőzése nem mesterség, hanem művészet. Csupán néhány dologra kell odafigyelni, és bárki főzhet akár díjnyertes pálinkát is odahaza. A szakavatott mesterek véleménye alapján nem mindegy milyen gyümölcsből készül a pálinka, azon belül fontos a gyümölcs minősége, cukortartalma, a termőtalaj tápértéke, illetve a tájegységi sajátosság. A jó szíverősítő lényegi pontja lehet a főzés folyamata. Mindezeket figyelembe véve, természetesen az ital karakterisztikus ízvilágát szem előtt tartva, hozta meg ítéletét a zsűri.
A köszöntők elhangzását és a kulturális műsort követően lehetett izgulni, ugyanis ez évben a szokásos módon, Nagybarcán, Vadnán, és Bánhorvátiban összegyűjtött 138 pálinka rangsorolásáról döntöttek az ítészek. A lámpaláz elmúltával nótázás, mulatozás vette kezdetét, természetesen a nevezett pálinkák megkóstolásával egybekötve.
|