https://kolorline.hu/Ismét a pálinkáé volt a főszerep

Ismét a pálinkáé volt a főszerep

Szerző:

Kolorline szerkesztőség

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Térség

Megszokhattuk már, hogy február a Bánvölgye Pálinkafesztivál ideje.


Fotók: Pál László Gábor

Ilyenkor a környék pálinkafőző mesterei versenyen mérettetik meg nedűiket. Idén nyolcadik alkalommal gyűltek össze a profi és amatőr versenyzők, illetve családtagjaik a Berkes János Művelődési Házban megrendezett eseményen, február 9-én.

A Bánhorváti-Nagybarca Polgári Együttműködési Egyesület által szervezett rendezvény versenykiírása értelmében minden nevező kétféle pálinkát adhatott le a zsűri számára. A mintáknál meg kellett jelölni a gyümölcs fajtáját, származási helyét, a pálinkafőzdét, valamint a készítés évét. A vérbeli pálinkafőzők szerint a jó pálinka kifőzése nem mesterség, hanem művészet. Csupán néhány dologra kell odafigyelni, és bárki főzhet akár díjnyertes pálinkát is odahaza. A szakavatott mesterek véleménye alapján nem mindegy milyen gyümölcsből készül a pálinka, azon belül fontos a gyümölcs minősége, cukortartalma, a termőtalaj tápértéke, illetve a táj­egységi sajátosság. A jó szíverősítő lényegi pontja lehet a főzés folyamata. Mindezeket figyelembe véve, természetesen az ital karakterisztikus ízvilágát szem előtt tartva, hozta meg ítéletét a zsűri.

A köszöntők elhangzását és a kulturális műsort követően lehetett izgulni, ugyanis ez évben a szokásos módon, Nagybarcán, Vadnán, és Bánhorvátiban összegyűjtött 138 pálinka rangsorolásáról döntöttek az ítészek. A lámpaláz elmúltával nótázás, mulatozás vette kezdetét, természetesen a nevezett pálinkák megkóstolásával egybekötve.

 

 
 
 
 
 

További híreink

A közétkeztetésről testközelből – iskolai dolgozók és szülők vehettek részt a rendhagyó bejáráson

Dátum: 2025. okt 28. 08:00

Hogyan kerülnek a kazincbarcikai iskolások asztalára egészséges és finom ételek? Milyen jogszabályoknak kell megfelelniük, legyen szó az étel sózásáról vagy fűszerezéséről? Ezekre a kérdésekre is igyekeztek válaszolni a Barcika Príma Kft. szakemberei, akik immár negyedszer hívták meg egy-egy iskola tanárait és a szülők képviselőit, hogy megmutassák, hogyan készül a mindennapi ebéd. Legutóbb a Kazinczy Ferenc Tagiskola képviselői kaptak betekintést ebbe. A látogatás minden alkalommal a helyi iskolában ért véget, ahol a tapasztalatcsere-látogatás résztvevői közösen kóstolták meg az elkészült ételeket.

Endrei Judit, a bemondólegenda elhozta új könyvét Kazincbarcikára

Dátum: 2025. okt 27. 08:30

A magyar televíziózás legendás alakja, Endrei Judit újra Kazincbarcikára látogatott. Az egykori ikonikus bemondó az Egressy Béni Városi Könyvtár szervezésében tartott közönségtalálkozót, ahol „Szenvedélyem az utazás” című új könyvét mutatta be az érdeklődőknek. A telt házas esemény interaktív beszélgetésre is lehetőséget nyitott. A friss könyv mellett szó esett az emlékezésről, az életút-feldolgozásról és az írónő mindennapjairól is.

Az ALTEO-Therm Fűtőművében keletkezett probléma — vasárnapra helyreállt a távfűtés Kazincbarcikán

Dátum: 2025. okt 26. 13:17

FRISSÍTVE! Az ALTEO-Therm Kft. személyes jelenléttel elindította a Fűtőmű kazánjait, így minden berendezés működik, ami a biztonságos távhőellátáshoz szükséges Kazincbarcikán.

Chrono Classic oldtimer verseny először Kazincbarcikán

Dátum: 2025. okt 25. 14:56

Október 18-án a Chronomoto Timing Team 17. alkalommal rendezte meg a Chrono Classic veteránautós-túrát, amely 2025-ben először Kazincbarcikát is érinthette. Az ország egyik leglátványosabb oldtimer versenyén idén 75 fénylő klasszikus autó és azok szenvedélyes tulajdonosai rajtoltak, hogy megtegyék a mintegy 240 kilométeres távot. Az esemény célja, hogy bemutassa a klasszikus járművek értékeit, egyedi karakterét, és közösségi élményt nyújtson a résztvevőknek.

KolorTV élőben

Programajánló

Tisztelgés - az Izsó Miklós Képzőművészeti Kör kiállítása

Mezey István Művészeti Központ

IV. Dédesi fényparádé és jótékonysági felvonulás

Dédestapolcsány

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk