https://kolorline.hu/Ismét a pálinkáé volt a főszerep

Ismét a pálinkáé volt a főszerep

Szerző:

Szűcs Krisztina

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Térség

Megszokhattuk már, hogy február a Bánvölgye Pálinkafesztivál ideje.


Fotók: Pál László Gábor

Ilyenkor a környék pálinkafőző mesterei versenyen mérettetik meg nedűiket. Idén nyolcadik alkalommal gyűltek össze a profi és amatőr versenyzők, illetve családtagjaik a Berkes János Művelődési Házban megrendezett eseményen, február 9-én.

A Bánhorváti-Nagybarca Polgári Együttműködési Egyesület által szervezett rendezvény versenykiírása értelmében minden nevező kétféle pálinkát adhatott le a zsűri számára. A mintáknál meg kellett jelölni a gyümölcs fajtáját, származási helyét, a pálinkafőzdét, valamint a készítés évét. A vérbeli pálinkafőzők szerint a jó pálinka kifőzése nem mesterség, hanem művészet. Csupán néhány dologra kell odafigyelni, és bárki főzhet akár díjnyertes pálinkát is odahaza. A szakavatott mesterek véleménye alapján nem mindegy milyen gyümölcsből készül a pálinka, azon belül fontos a gyümölcs minősége, cukortartalma, a termőtalaj tápértéke, illetve a táj­egységi sajátosság. A jó szíverősítő lényegi pontja lehet a főzés folyamata. Mindezeket figyelembe véve, természetesen az ital karakterisztikus ízvilágát szem előtt tartva, hozta meg ítéletét a zsűri.

A köszöntők elhangzását és a kulturális műsort követően lehetett izgulni, ugyanis ez évben a szokásos módon, Nagybarcán, Vadnán, és Bánhorvátiban összegyűjtött 138 pálinka rangsorolásáról döntöttek az ítészek. A lámpaláz elmúltával nótázás, mulatozás vette kezdetét, természetesen a nevezett pálinkák megkóstolásával egybekötve.

 

 
 
 
 
 

További híreink

Megvalósult a barcikai kosarasok álma

Dátum: 2019. márc 21. 20:40

Ünnepélyes keretek között adták át március 21-én a mára belülről is felújított Kazincbarcikai Sportközpont Tornacsarnokát.

Mosoly az arcokra – Down-szindróma világnapja

Dátum: 2019. márc 21. 13:05

Ünnepséget rendezett a Down-szindróma világnapjának alkalmából a Csillagfürt EGYMI Kazincbarcikai iskolája a Kincsem Napköziben.

Új csizmákban táncolhatnak a Kodályosok

Dátum: 2019. márc 21. 12:38

Kazincbarcika Város Önkormányzata, 400 ezer forinttal támogatta a Kodály Zoltán Alapfokú Művészeti Iskolát, amiből az intézmény tíz pár néptáncos csizmát vásárolt.

„Azt tehettem, amit szerettem”

Dátum: 2019. márc 21. 12:10

Interjú Neszádeliné Kállai Máriával

Programajánló

Bódi Ilona Emlékverseny - IX. Shotokan Karate Kupa

Barcika Art Kommunikációs, Kulturális és Sport Szolgáltató Kft. Tornacsarnoka - Kazincbarcika, Lini István tér 4.

Simon Balázs festő kiállítása a Mezey Művészeti Központban

Kazincbarcika

Hangszert a kézbe

Kazincbarcika

14. Vitézlő teljesítménytúra

Kazincbarcika

Jótékonysági tavaszi zsírégető kocogás és biciklizés

Kazincbarcika

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk