https://kolorline.hu/Sajószentpéter 30

Sajószentpéter 30

Szerző:

Kolorline szerkesztőség

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Térség

Idén ünnepli várossá nyilvánításának 30. évfordulóját Sajószentpéter.

Kolorfutás

A település történelme mindazonáltal több, mint 700 éves múltra tekint vissza. A város már az Árpád-korban létezett, hiszen első írásos emléke 1281-ből származik. A források ekkor még Szentpéter néven említik a diósgyőri, majd a dédesi uradalomhoz tartozó királyi birtokot. A 14-15. századra mezővárosi rangra emelkedett település a 15. század második felében hanyatlásnak indult. A területen zajló huszita mozgalmak szintén megkeserítették az itt élők mindennapjait. A pusztításnak áldozatul esett város 1466-tól népesült be ismét, ám a török időket ismét megsínylette a vidék. A 19. századtól az ipar vált a gazdaság meghatározó ágává. Szénbányákat nyitottak és üveggyár épült, melyeket a 20. század végén bezártak. 1989. március 1-jén kapott városi rangot. Az évforduló előtt tisztelegve a Lévay József Városi Könyvtár munkatársai sajtóanyagokból készült tablóválogatással idézik fel az 1989-es esztendőt, a város, az ország és a világ tekintetében. A sajószentpéteri anyagokat elsősorban a megyei lapokból állították össze. 

(Forrás: sajoszentpeter.hu)

További híreink

Bányásznapi megemlékezés Kazincbarcikán

Dátum: 2024. szept 04. 12:11

Magyarországon 1951 óta szeptember első vasárnapja bányásznap, amelyet az 1919. szeptember 6-án eldördült tatabányai csendőrsortűz áldozatainak emlékére rendeznek. Kazincbarcikán idén szeptember 1-jén az Egressy Béni Művelődési Központ melletti bányászszobornál tartották a koszorúzással egybekötött megemlékezést.

Intézmények nevezhetnek még a Kolorfutásra

Dátum: 2024. szept 03. 18:57

Csak pár napra és csak pár száz regisztráció erejéig újranyílt a BorsodChem Kolorfutás nevezési ablaka meghatározott csoportok részére.

Kazincbarcikai rendőr kapta a Tündik Csaba-díjat

Dátum: 2024. szept 03. 14:32

A Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Rendőr-főkapitányság vezetője négy éve alapított díjat az egykor tragikus hirtelenséggel elhunyt bűnügyi osztályvezető, az emberként és rendőrként is kimagasló kvalitású Tündik Csaba emlékének megőrzésére.

Tanszercsomag érkezett a városvezetőktől

Dátum: 2024. szept 03. 08:58

Minden kazincbarcikai általános iskolás diák tanszercsomagot kapott a város önkormányzatától. A változó tartalmú pakkot a 2024/25-ös tanév elején vehették át a tanulók. A városvezetők minden iskolába személyesen mentek el.

KolorTV élőben

Programajánló

Retró perspektíva ARC/ÉLEK - Kövesdi Tibor kiállítása

Mezey István Művészeti Központ

Kolorfutás 2024

Idősek világnapja Kazincbarcikán

Don Bosco Sportközpont

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk