https://kolorline.hu/Sajószentpéter 30

Sajószentpéter 30

Szerző:

Kolorline szerkesztőség

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Térség

Idén ünnepli várossá nyilvánításának 30. évfordulóját Sajószentpéter.

Kolorfutás

A település történelme mindazonáltal több, mint 700 éves múltra tekint vissza. A város már az Árpád-korban létezett, hiszen első írásos emléke 1281-ből származik. A források ekkor még Szentpéter néven említik a diósgyőri, majd a dédesi uradalomhoz tartozó királyi birtokot. A 14-15. századra mezővárosi rangra emelkedett település a 15. század második felében hanyatlásnak indult. A területen zajló huszita mozgalmak szintén megkeserítették az itt élők mindennapjait. A pusztításnak áldozatul esett város 1466-tól népesült be ismét, ám a török időket ismét megsínylette a vidék. A 19. századtól az ipar vált a gazdaság meghatározó ágává. Szénbányákat nyitottak és üveggyár épült, melyeket a 20. század végén bezártak. 1989. március 1-jén kapott városi rangot. Az évforduló előtt tisztelegve a Lévay József Városi Könyvtár munkatársai sajtóanyagokból készült tablóválogatással idézik fel az 1989-es esztendőt, a város, az ország és a világ tekintetében. A sajószentpéteri anyagokat elsősorban a megyei lapokból állították össze. 

(Forrás: sajoszentpeter.hu)

További híreink

Vigyázzunk egymásra Kazincbarcikán! – 2020. június 4.

Dátum: 2020. jún 04. 21:12

Helyzetjelentés: Kazincbarcika város illetékességi területén járványügyi megfigyelés alatt álló személyek száma: 47 fő. Járványügyi elkülönítés alatt álló személyek száma: 0 fő.

Kolor kölyök táborok

Dátum: 2020. jún 04. 17:16

A Barcika Art Kft. idén nyárra öt héten keresztül kínál napközis jelleggel különböző tematikájú táborokat a gyermekek számára. A rendezvények ideje alatt, a szervezők fokozott figyelmet szentelnek a járványügyi szabályok betartására.

Újabb lehetőségek a KolorAPP-al

Dátum: 2020. jún 04. 13:42

Minden városban előfordulnak törött padok, a helyükről elmozdított szemetesek, kátyúk, közvilágítási hibák. Bosszantó, amikor ilyen dolgot lát az ember és rögtön az fogalmazódik meg a fejében, hogyan és mennyire gyorsan lehetne ezeket a problémákat orvosolni, kinek kellene szólni. Három évvel ezelőtt született az ötlet, hogy egy olyan intelligens városüzemeltetési problémabejelentő mobilapplikációt fejlesszenek ki Kazincbarcikán, melynek segítségével a felhasználók okos eszközeikkel könnyedén jelezni tudják, ha a városban valamilyen problémát fedeznek fel. Kazincbarcika Város Önkormányzata a városi tulajdonban lévő Barcika Centrum Kft.-t bízta meg a projekt kidolgozásával és megvalósításával. Kétezer-tizennyolc januárjában el is indult a modern, rendkívül könnyen kezelhető KolorAPP, amely mára újabb, hasznos funkcióval bővült.

Helyreállt a melegvíz szolgáltatás a városban

Dátum: 2020. jún 03. 15:45

Minden távfűtéses lakásban és a Napsugár Tagóvodában is van melegvíz. Az elmúlt napokban több csőtörés is érintette a távfűtéses lakások jelentős részét Kazincbarcikán, ezáltal nem tudott eljutni a melegvízhez szükséges hőenergia az érintett épületekbe.

KolorTV élőben

Programajánló

Kolorfutás 2020

Kazincbarcika

ÚJ TERVEZETT IDŐPONT – Hadart Színház: Oscar

Egressy Béni Művelődési Központ - Kazincbarcika

ÚJ, TERVEZETT IDŐPONT - Hadart Színház: Oscar - 2. előadás

Egressy Béni Művelődési Központ - Kazincbarcika

ÚJ TERVEZETT IDŐPONT – Légy jó mindhalálig

Egressy Béni Művelődési Központ - Kazincbarcika

ÚJ TERVEZETT IDŐPONT – Légy jó mindhalálig - 2. előadás

Egressy Béni Művelődési Központ - Kazincbarcika

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk