https://kolorline.hu/Sajószentpéter 30

Sajószentpéter 30

Szerző:

Hegedűsné Munkácsi Mónika

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Térség

Idén ünnepli várossá nyilvánításának 30. évfordulóját Sajószentpéter.

Kolorfutás

A település történelme mindazonáltal több, mint 700 éves múltra tekint vissza. A város már az Árpád-korban létezett, hiszen első írásos emléke 1281-ből származik. A források ekkor még Szentpéter néven említik a diósgyőri, majd a dédesi uradalomhoz tartozó királyi birtokot. A 14-15. századra mezővárosi rangra emelkedett település a 15. század második felében hanyatlásnak indult. A területen zajló huszita mozgalmak szintén megkeserítették az itt élők mindennapjait. A pusztításnak áldozatul esett város 1466-tól népesült be ismét, ám a török időket ismét megsínylette a vidék. A 19. századtól az ipar vált a gazdaság meghatározó ágává. Szénbányákat nyitottak és üveggyár épült, melyeket a 20. század végén bezártak. 1989. március 1-jén kapott városi rangot. Az évforduló előtt tisztelegve a Lévay József Városi Könyvtár munkatársai sajtóanyagokból készült tablóválogatással idézik fel az 1989-es esztendőt, a város, az ország és a világ tekintetében. A sajószentpéteri anyagokat elsősorban a megyei lapokból állították össze. 

(Forrás: sajoszentpeter.hu)

További híreink

Hamarosan érkezik az ikonikus oroszlánszobor

Dátum: 2019. szept 22. 09:00

A védelmező oroszlánt szimbolizáló alkotás ezúttal is a nemzetközileg is elismert Szőke Gábor Miklós szobrászművész tervei alapján készül majd el. A 2 méter széles, 6 méter hosszú, valamint 5 és fél méter magas alkotását a Kolorcity Kazincbarcika arculat színeivel harmonizáló, egyedileg fényezett, gyöngyszórt, lézer-vágott rozsdamentes acéllemezekből épül majd fel.

Elmarad a ma esti tűzijáték

Dátum: 2019. szept 21. 12:55

A ma esti tűzijáték telepítése során a biztonságtechnikai zónán belül, egy vélhetően gyárihibás töltet még a dobozában aktiválódott.

Megújul a kazincbarcikai térfigyelő rendszer

Dátum: 2019. szept 21. 08:00

A 21. század követelményeinek megfelelő, modern térfigyelő rendszert telepít Kazincbarcika Város Önkormányzata a város főbb csomópontjain, melynek tervezése már befejeződött, jelenleg az engedélyeztetése zajlik.

Színes ovi a színes városban

Dátum: 2019. szept 20. 13:52

Ünnepélyes keretek között adták át szeptember 19-én a megújult Napsugár Tagóvodát. A jeles alkalom kapcsán Szitka Péter polgármester, Pétervári György, a választókerület önkormányzati képviselője és Horváthné Geleta Mária, a Kazincbarcikai Összevont Óvodák vezetője vágták át a nemzeti színű szalagot.

Programajánló

"A színes ősz" című kiállítás megnyitója

Kazincbarcika

Idősek hónapja Kazincbarcikán

Kazincbarcika

Kovács Kati koncert

Kazincbarcika

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk