https://kolorline.hu/Sajószentpéter 30

Sajószentpéter 30

Szerző:

Hegedűsné Munkácsi Mónika

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Térség

Idén ünnepli várossá nyilvánításának 30. évfordulóját Sajószentpéter.

Kolorfutás

A település történelme mindazonáltal több, mint 700 éves múltra tekint vissza. A város már az Árpád-korban létezett, hiszen első írásos emléke 1281-ből származik. A források ekkor még Szentpéter néven említik a diósgyőri, majd a dédesi uradalomhoz tartozó királyi birtokot. A 14-15. századra mezővárosi rangra emelkedett település a 15. század második felében hanyatlásnak indult. A területen zajló huszita mozgalmak szintén megkeserítették az itt élők mindennapjait. A pusztításnak áldozatul esett város 1466-tól népesült be ismét, ám a török időket ismét megsínylette a vidék. A 19. századtól az ipar vált a gazdaság meghatározó ágává. Szénbányákat nyitottak és üveggyár épült, melyeket a 20. század végén bezártak. 1989. március 1-jén kapott városi rangot. Az évforduló előtt tisztelegve a Lévay József Városi Könyvtár munkatársai sajtóanyagokból készült tablóválogatással idézik fel az 1989-es esztendőt, a város, az ország és a világ tekintetében. A sajószentpéteri anyagokat elsősorban a megyei lapokból állították össze. 

(Forrás: sajoszentpeter.hu)

További híreink

Változások a városi közlekedésben a Kolorfutás ideje alatt

Dátum: 2019. júl 19. 12:55

2019. augusztus 4-én 7.00 - 14.00 között kerül megrendezésre a 6. Kolorfutás Kazincbarcikán. A több száz résztvevővel rajtoló verseny biztonságos lebonyolítása érdekében az alábbi térképen megjelölt területeken számíthatnak a városlakók útlezárásra vagy a megszokottól eltérő forgalomirányításra.

Egy áldozatos életpálya elismerése

Dátum: 2019. júl 18. 09:12

Emelkedett pillanatokkal vette kezdetét Kazincbarcika város képviselő-testületének június 20-i ülése, ugyanis Szitka Péter polgármester és Klimon István alpolgármester Kazincbarcika Város Polgármesterének Elismerő Oklevele kitüntetésben részesítette többek között Kádár Györgyöt, a Barcika Szolg. Kft. távhőszolgáltatási üzemvezetőjét.

Színezzünk újabb házfalakat Kazincbarcikán!

Dátum: 2019. júl 17. 17:02

A tervek szerint jónéhány új, színes házfallal lepi meg lakóit a város a születésnapja alkalmából. A 65. jubileum apropóján, a Kolorfesztivál programjának részeként kikerülő új alkotások helyszíne már adott, de a szervező Barcika Art Kft. július 22-éig várja a kiirt pályázatra beérkező műveket. 

Összefogás Dédestapolcsányért

Dátum: 2019. júl 16. 12:12

Zenés jótékonysági est a település megsegítésére

Programajánló

Mozdulj, Kazincbarcika! Mire képes a testünk?

Kazincbarcika

Csapatépítő családi nap

Kazinczy Sportcsarnok - Kazincbarcika

GYÖRFI SÁNDOR TŰZVARÁZS CÍMŰ KIÁLLÍTÁSA

Kazincbarcika

KOL-ART - 7.0 Kolorfesztivál

Kazincbarcika

Kolorfeszt 7.0

Kazincbarcika

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk