https://kolorline.hu/Egy kistelepülés lehetőségei

Egy kistelepülés lehetőségei

Szerző:

Szűcs Krisztina

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Térség

Hagyományainknak megfelelően megkerestük a települések első embereit, hogy megtudjuk, mit valósítottak meg terveikből, illetve hogyan látják az idei év lehetőségeit. Sorozatunkban Rudolftelep polgármestere, Rozlozsnik Jánosné nyilatkozott lapunknak.

 


Fotók Békési Lili

Rudolftelep 750 fős kistelepülés, amely a bányászatnak köszöneti kialakulását. A falu lakossága 2018-ban ünnepelte létrejöttének 110 éves évfordulóját.
– A bánya bezárását követően nehéz időszak következett be az itt élő emberek életében.  Fordulópontot a közmunkaprogram bevezetése jelentette, melyben 2012-től veszünk részt.  Az első időszakban 30-40 fő, ezt követően átlagosan 85 fő közfoglalkoztatása történt. Idén 66 fő közfoglalkoztatott dolgozik az önkormányzatnál.  Fontos megemlíteni, hogy Rudolftelep a közmunkaprogram által olyan beruházásokat tudott megvalósítani, amit saját erőből soha nem ért volna el. Többek között Carborobot biokazánokat, traktort, utánfutót szereztünk be, tárolókat építtettünk, járdákat, utakat, lépcsőket, korlátokat újítottunk fel. A mezőgazdasági program részeként fóliás, szabadföldi növénytermesztés, gombatermesztés és állattartás történik.  Ugyancsak a közmunkaprogram segítségével megvásároltuk, majd teljeskörűen felújítottuk a bánya fürdőépületét, amely jelenleg a közfoglalkoztatás bázisállomása. 2018-ban a József Attila utca és Mikoviny út egy szakaszát aszfaltoztattuk. A Kazincbarcikai Tankerületi Központ sikeres pályázatának köszönhetően az iskola épületének egy részében végeztünk belső munkálatokat, melyen belül a fűtést is korszerűsítettük. Tavaly egy VP-s pályázatból sikerült megrendezni a megyei bányásznapot, falunapot és településünk 110 éves születésnapját. Néhány EFOP-os és TOP-os pályázatban jelenleg is részt veszünk konzorciumi tagként. Ezek több éven átnyúló pályázatok. 2017-ben egy TOP-os energetikai projekt keretében nyújtottunk be pályázatot az önkormányzat épületének energetikai felújítására. Ennek munkálatai hamarosan megkezdődnek, ahol nyílászárók cseréjét, falak szigetelését, napelemes rendszer kialakítását, és hőszivattyús fűtési rendszer megvalósítását tervezzük. Nagy reményekkel várjuk a Magyar Faluprogram kiírását, amelyben terveink a következők: a József Attila út burkolatának felújítása, csapadékvíz-elvezetés és járdaépítés; az önkormányzat épületének belső felújítása; illetve az óvoda udvarának körbekerítése. Szeretnénk abszolválni az orvosi rendelő, tanácsadó, orvosi szolgálati lakás felújítását, valamint a szociális lakások renoválását. Lehetőségeinkhez mérten odafigyelünk a község kulturális életére, melynek színtere a József Attila Művelődési Ház.  Rendezvényeinket általában az óvodás és iskolás gyermekek, valamint a nyugdíjasklub tagjainak fellépésével bonyolítjuk. Jó kapcsolatot alakítottunk ki a környező települések nyugdíjas klubjaival. A kis diákjaink évről évre több versenyen vesznek részt, ahol szinte mindig helyezést érnek el. A működő csillagvizsgáló olyan különleges látványosság, ahová rendszeresen jönnek csoportok – tudtuk meg a polgármester asszonytól.

További híreink

Hogyan közlekedjünk kerékpárúton?

Dátum: 2019. jún 15. 08:00

Elkészült Kazincbarcikán a kerékpárút-hálózat utolsó szakasza is, így gyakorlatilag a város minden intézménye, nagyobb bevásárlóhelye megközelíthető lesz biciklivel. A biztonságos közlekedéshez azonban az is szükséges, hogy a kerékpárúton haladók tisztában legyenek a rájuk vonatkozó szabályokkal, illetve a gyalogosok is tudják, hogy az nem nekik van fenntartva. Érdemes tudni azt is, hogy ki minősül gyalogosnak.

Hétvégén is hőségriadó - Frissítő Kazincbarcikán 

Dátum: 2019. jún 14. 14:36

Kazincbarcikán péntektől – a harmadfokú hőségriasztásra való tekintettel – az Önkormányzat a belváros két pontján is vízosztást végez. Mivel az előjelezés szerint szombaton és vasárnap is marad a kánikula, ezért hétvégén is folytatódik a vízosztás.

Tour de Hongrie 2019: Kerékpáros Színes Város

Dátum: 2019. jún 14. 14:30

Kazincbarcikáról rajtolt a Tour de Hongrie 2019-es harmadik szakasza június tizennegyedikén reggel 10.00 órától.

Külső Védelmi Terv Gyakorlat: Klórömlés szimuláció Kazincbarcikán

Dátum: 2019. jún 13. 16:31

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Katasztrófavédelmi Kirendeltség helyi szervezete Kazincbarcika Város Önkormányzatával közösen egy klórömléses szimuláció segítségével tartott katasztrófavédelmi gyakorlatot június 13-án.

Programajánló

Föld alatt és föld felett teljesítménytúrák

Aggtelek

II. Fedrid Császta Trail

Edelény

3. Sri Chinmoy Lázbérc tó Maraton

Uppony

Kolorfeszt 7.0

Kazincbarcika

Magtár udvar - KolorCountry

Dubicsány

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk