https://kolorline.hu/Egy kistelepülés lehetőségei

Egy kistelepülés lehetőségei

Szerző:

Kolorline szerkesztőség

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Térség

Hagyományainknak megfelelően megkerestük a települések első embereit, hogy megtudjuk, mit valósítottak meg terveikből, illetve hogyan látják az idei év lehetőségeit. Sorozatunkban Rudolftelep polgármestere, Rozlozsnik Jánosné nyilatkozott lapunknak.

 


Fotók Békési Lili

Rudolftelep 750 fős kistelepülés, amely a bányászatnak köszöneti kialakulását. A falu lakossága 2018-ban ünnepelte létrejöttének 110 éves évfordulóját.
– A bánya bezárását követően nehéz időszak következett be az itt élő emberek életében.  Fordulópontot a közmunkaprogram bevezetése jelentette, melyben 2012-től veszünk részt.  Az első időszakban 30-40 fő, ezt követően átlagosan 85 fő közfoglalkoztatása történt. Idén 66 fő közfoglalkoztatott dolgozik az önkormányzatnál.  Fontos megemlíteni, hogy Rudolftelep a közmunkaprogram által olyan beruházásokat tudott megvalósítani, amit saját erőből soha nem ért volna el. Többek között Carborobot biokazánokat, traktort, utánfutót szereztünk be, tárolókat építtettünk, járdákat, utakat, lépcsőket, korlátokat újítottunk fel. A mezőgazdasági program részeként fóliás, szabadföldi növénytermesztés, gombatermesztés és állattartás történik.  Ugyancsak a közmunkaprogram segítségével megvásároltuk, majd teljeskörűen felújítottuk a bánya fürdőépületét, amely jelenleg a közfoglalkoztatás bázisállomása. 2018-ban a József Attila utca és Mikoviny út egy szakaszát aszfaltoztattuk. A Kazincbarcikai Tankerületi Központ sikeres pályázatának köszönhetően az iskola épületének egy részében végeztünk belső munkálatokat, melyen belül a fűtést is korszerűsítettük. Tavaly egy VP-s pályázatból sikerült megrendezni a megyei bányásznapot, falunapot és településünk 110 éves születésnapját. Néhány EFOP-os és TOP-os pályázatban jelenleg is részt veszünk konzorciumi tagként. Ezek több éven átnyúló pályázatok. 2017-ben egy TOP-os energetikai projekt keretében nyújtottunk be pályázatot az önkormányzat épületének energetikai felújítására. Ennek munkálatai hamarosan megkezdődnek, ahol nyílászárók cseréjét, falak szigetelését, napelemes rendszer kialakítását, és hőszivattyús fűtési rendszer megvalósítását tervezzük. Nagy reményekkel várjuk a Magyar Faluprogram kiírását, amelyben terveink a következők: a József Attila út burkolatának felújítása, csapadékvíz-elvezetés és járdaépítés; az önkormányzat épületének belső felújítása; illetve az óvoda udvarának körbekerítése. Szeretnénk abszolválni az orvosi rendelő, tanácsadó, orvosi szolgálati lakás felújítását, valamint a szociális lakások renoválását. Lehetőségeinkhez mérten odafigyelünk a község kulturális életére, melynek színtere a József Attila Művelődési Ház.  Rendezvényeinket általában az óvodás és iskolás gyermekek, valamint a nyugdíjasklub tagjainak fellépésével bonyolítjuk. Jó kapcsolatot alakítottunk ki a környező települések nyugdíjas klubjaival. A kis diákjaink évről évre több versenyen vesznek részt, ahol szinte mindig helyezést érnek el. A működő csillagvizsgáló olyan különleges látványosság, ahová rendszeresen jönnek csoportok – tudtuk meg a polgármester asszonytól.

További híreink

Bányásznapi megemlékezés Kazincbarcikán

Dátum: 2024. szept 04. 12:11

Magyarországon 1951 óta szeptember első vasárnapja bányásznap, amelyet az 1919. szeptember 6-án eldördült tatabányai csendőrsortűz áldozatainak emlékére rendeznek. Kazincbarcikán idén szeptember 1-jén az Egressy Béni Művelődési Központ melletti bányászszobornál tartották a koszorúzással egybekötött megemlékezést.

Intézmények nevezhetnek még a Kolorfutásra

Dátum: 2024. szept 03. 18:57

Csak pár napra és csak pár száz regisztráció erejéig újranyílt a BorsodChem Kolorfutás nevezési ablaka meghatározott csoportok részére.

Kazincbarcikai rendőr kapta a Tündik Csaba-díjat

Dátum: 2024. szept 03. 14:32

A Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Rendőr-főkapitányság vezetője négy éve alapított díjat az egykor tragikus hirtelenséggel elhunyt bűnügyi osztályvezető, az emberként és rendőrként is kimagasló kvalitású Tündik Csaba emlékének megőrzésére.

Tanszercsomag érkezett a városvezetőktől

Dátum: 2024. szept 03. 08:58

Minden kazincbarcikai általános iskolás diák tanszercsomagot kapott a város önkormányzatától. A változó tartalmú pakkot a 2024/25-ös tanév elején vehették át a tanulók. A városvezetők minden iskolába személyesen mentek el.

KolorTV élőben

Programajánló

Retró perspektíva ARC/ÉLEK - Kövesdi Tibor kiállítása

Mezey István Művészeti Központ

Kolorfutás 2024

Idősek világnapja Kazincbarcikán

Don Bosco Sportközpont

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk