https://kolorline.hu/Egy kistelepülés lehetőségei

Egy kistelepülés lehetőségei

Szerző:

Kolorline szerkesztőség

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Térség

Hagyományainknak megfelelően megkerestük a települések első embereit, hogy megtudjuk, mit valósítottak meg terveikből, illetve hogyan látják az idei év lehetőségeit. Sorozatunkban Rudolftelep polgármestere, Rozlozsnik Jánosné nyilatkozott lapunknak.

 


Fotók Békési Lili

Rudolftelep 750 fős kistelepülés, amely a bányászatnak köszöneti kialakulását. A falu lakossága 2018-ban ünnepelte létrejöttének 110 éves évfordulóját.
– A bánya bezárását követően nehéz időszak következett be az itt élő emberek életében.  Fordulópontot a közmunkaprogram bevezetése jelentette, melyben 2012-től veszünk részt.  Az első időszakban 30-40 fő, ezt követően átlagosan 85 fő közfoglalkoztatása történt. Idén 66 fő közfoglalkoztatott dolgozik az önkormányzatnál.  Fontos megemlíteni, hogy Rudolftelep a közmunkaprogram által olyan beruházásokat tudott megvalósítani, amit saját erőből soha nem ért volna el. Többek között Carborobot biokazánokat, traktort, utánfutót szereztünk be, tárolókat építtettünk, járdákat, utakat, lépcsőket, korlátokat újítottunk fel. A mezőgazdasági program részeként fóliás, szabadföldi növénytermesztés, gombatermesztés és állattartás történik.  Ugyancsak a közmunkaprogram segítségével megvásároltuk, majd teljeskörűen felújítottuk a bánya fürdőépületét, amely jelenleg a közfoglalkoztatás bázisállomása. 2018-ban a József Attila utca és Mikoviny út egy szakaszát aszfaltoztattuk. A Kazincbarcikai Tankerületi Központ sikeres pályázatának köszönhetően az iskola épületének egy részében végeztünk belső munkálatokat, melyen belül a fűtést is korszerűsítettük. Tavaly egy VP-s pályázatból sikerült megrendezni a megyei bányásznapot, falunapot és településünk 110 éves születésnapját. Néhány EFOP-os és TOP-os pályázatban jelenleg is részt veszünk konzorciumi tagként. Ezek több éven átnyúló pályázatok. 2017-ben egy TOP-os energetikai projekt keretében nyújtottunk be pályázatot az önkormányzat épületének energetikai felújítására. Ennek munkálatai hamarosan megkezdődnek, ahol nyílászárók cseréjét, falak szigetelését, napelemes rendszer kialakítását, és hőszivattyús fűtési rendszer megvalósítását tervezzük. Nagy reményekkel várjuk a Magyar Faluprogram kiírását, amelyben terveink a következők: a József Attila út burkolatának felújítása, csapadékvíz-elvezetés és járdaépítés; az önkormányzat épületének belső felújítása; illetve az óvoda udvarának körbekerítése. Szeretnénk abszolválni az orvosi rendelő, tanácsadó, orvosi szolgálati lakás felújítását, valamint a szociális lakások renoválását. Lehetőségeinkhez mérten odafigyelünk a község kulturális életére, melynek színtere a József Attila Művelődési Ház.  Rendezvényeinket általában az óvodás és iskolás gyermekek, valamint a nyugdíjasklub tagjainak fellépésével bonyolítjuk. Jó kapcsolatot alakítottunk ki a környező települések nyugdíjas klubjaival. A kis diákjaink évről évre több versenyen vesznek részt, ahol szinte mindig helyezést érnek el. A működő csillagvizsgáló olyan különleges látványosság, ahová rendszeresen jönnek csoportok – tudtuk meg a polgármester asszonytól.

További híreink

Sajókazinc híres szülötte

Dátum: 2024. ápr 24. 22:13

Egressy Bénire emlékeztek születésének 210. évfordulóján Kazincbarcikán.

Tour de Hongrie Kazincbarcikán

Dátum: 2024. ápr 24. 19:05

Kazincbarcika két állomással: egy cél- és egy rajtállomással lesz helyszíne a 2024-es Tour de Hongrie-nak. A május 9-i és 10-i versenynapok útlezárásokkal járnak városunkban, amelyeket a cikkünk alján látható térképen lehet megtekinteni.

Útlezárás a Futókörök napján, április 27-én

Dátum: 2024. ápr 24. 18:37

Szombaton, április 27-én rendezik a Futókörök napját a Csónakázó-tónál. Az egésznapos program miatt a kiskerttulajdonosok csak a Hajcsár utca felől tudják megközelíteni ingatlanjaikat.

Lalák Angelika keramikusművész színes kiállítása a Gimi Galériában

Dátum: 2024. ápr 24. 13:00

Lalák Angelika városunk extravagáns köztéri kerámiaalkotásainak, a Mesélőnek és a Kolorkerámiának a művésze újabb kiállítást nyitott a vizuális élmények kedvelőinek. Egyedi stílusban készült hatásos forma- és színkombinációi a Szalézi Szent Ferenc Gimnázium Gimi Galériájában tekinthetők meg május közepéig.

KolorTV élőben

Programajánló

70 éves a mi városunk! - ovis gála

Don Bosco Sportközpont

Futókörök napja 2024

Kazincbarcika, Csónakázó-tó

Retro majális

Kazincbarcika, Fő tér

Tour de Hongrie 2024 - május 9-i kazincbarcikai célállomással

Kazincbarcika

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk