https://kolorline.hu/Kivarrt várlakók az Edelényi Kastélyban

Kivarrt várlakók az Edelényi Kastélyban

Szerző:

Kovács Loretta

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Térség

Vándorkiállítás Kolorcityből

Az Edelényi Kastélyszigetbe érkezett május 17-én a Kazincbarcikai Gobelin Öltögetők Körének az „Itt születtem, itt lakom én” – tűvel festett Magyarország című vándorkiállítása.

Fotók: Kovács Loretta

Kissné Király Piroska a Gobelin Öltögetők Körének vezetője stábunknak elárulta, hogy a kiállítási anyagnak van egy érdekessége, mégpedig az, hogy a tárlat nemcsak a magyar kastélyokról készített gobelinjeiket mutatja be, hanem a várurakat korabeli öltözékben, szokásaikat a mindennapi életben.
A vándorkiállítás anyaga korábban Kazincbarcikán a gimi galériában, Miskolcon pedig a diósgyőri várban volt látható.

A gobelinhímzés egy szövésen alapuló technika, melyben a művész tulajdonképpen a keresztöltést alkalmazza műveinek elkészítésére.
A kastélyba látogató vendégek negyven alkotást tekinthetnek meg a tárlaton. A művek többnyire fantázia alapján készülnek, de ha hiteles fotó vagy rajz van a „várlakóról” akkor azt is tanulmányozzák varrás előtt. 

A művész hölgyeknek ez már a második vándorkiállításuk nyolcéves fennállásuk óta. Aki érdeklődik a gobelin képek iránt, az július elsején a tiszadobi Andrássy-kastélyba látogasson el. A „Várak” című sorozat az Egri várba kap otthont, a „Városok” című pedig Békéscsabára utazik.

„Ha a gobelinről igaz az az állítás, hogy a szépség és a türelem művészete, akkor erről a kiállításról nyugodtan kijelenthetjük, hogy a szépség, a művészet és a lokálpatriotizmus találkozik ezeken a gobelineken.” – vallják a Kazincbarcikai Gobelin Öltögetők Körének tagjai.

További híreink

Finisben a játszótéri fejlesztések Kazincbarcikán

Dátum: 2020. jún 06. 11:00

Hamarosan átadásra kerül a völgyparki Nautilus, és a kertvárosi Flóra elnevezésű hatalmas óriáscsúszda. A Fő téri kalandvárat és az Eötvös téri hajót már birtokba is vették a gyerekek.

Mini ballagásokat tartanak a Szaléziban

Dátum: 2020. jún 06. 10:00

Rendhagyó módon pótolják be az elmaradt ballagást a Szalézi Szent Ferenc Gimnáziumban. Az iskolában vannak olyan tantárgyak, amikből szóbelizni kell a diákoknak, így az adott napokon a bizonyítványok átvétele után a végzős osztályok külön-külön napokra bontva mini ballagást tartanak a Szaléziben.

Boér Gábor az új edző a KBSC csapatánál

Dátum: 2020. jún 06. 08:49

Hétfőtől új vezetőedzővel kezdi meg a a következő szezonra való felkészülést a Kazincbarcika. A csapat irányítását Boér Gábor, UEFA Pro Licences edző veszi át Dzurják Józseftől.

Online búcsúznak az ovisoktól

Dátum: 2020. jún 05. 10:44

Az iskolába készülő óvodásoktól online videóüzenetben, versekkel, dalokkal búcsúztak el a napokban az óvodapedagógusok a Kazincbarcikai Összevont Óvodákban és tagintézményeiben. A kialakult helyzet miatt nem tartották meg a hagyományos búcsúzásokat, így augusztus végén egy családi nappal szeretnék ezt pótolni.

KolorTV élőben

Programajánló

Kolorfutás 2020

Kazincbarcika

ÚJ TERVEZETT IDŐPONT – Hadart Színház: Oscar

Egressy Béni Művelődési Központ - Kazincbarcika

ÚJ, TERVEZETT IDŐPONT - Hadart Színház: Oscar - 2. előadás

Egressy Béni Művelődési Központ - Kazincbarcika

ÚJ TERVEZETT IDŐPONT – Légy jó mindhalálig

Egressy Béni Művelődési Központ - Kazincbarcika

ÚJ TERVEZETT IDŐPONT – Légy jó mindhalálig - 2. előadás

Egressy Béni Művelődési Központ - Kazincbarcika

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk