https://kolorline.hu/Kivarrt várlakók az Edelényi Kastélyban

Kivarrt várlakók az Edelényi Kastélyban

Szerző:

Kovács Loretta

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Térség

Vándorkiállítás Kolorcityből

Az Edelényi Kastélyszigetbe érkezett május 17-én a Kazincbarcikai Gobelin Öltögetők Körének az „Itt születtem, itt lakom én” – tűvel festett Magyarország című vándorkiállítása.

Fotók: Kovács Loretta

Kissné Király Piroska a Gobelin Öltögetők Körének vezetője stábunknak elárulta, hogy a kiállítási anyagnak van egy érdekessége, mégpedig az, hogy a tárlat nemcsak a magyar kastélyokról készített gobelinjeiket mutatja be, hanem a várurakat korabeli öltözékben, szokásaikat a mindennapi életben.
A vándorkiállítás anyaga korábban Kazincbarcikán a gimi galériában, Miskolcon pedig a diósgyőri várban volt látható.

A gobelinhímzés egy szövésen alapuló technika, melyben a művész tulajdonképpen a keresztöltést alkalmazza műveinek elkészítésére.
A kastélyba látogató vendégek negyven alkotást tekinthetnek meg a tárlaton. A művek többnyire fantázia alapján készülnek, de ha hiteles fotó vagy rajz van a „várlakóról” akkor azt is tanulmányozzák varrás előtt. 

A művész hölgyeknek ez már a második vándorkiállításuk nyolcéves fennállásuk óta. Aki érdeklődik a gobelin képek iránt, az július elsején a tiszadobi Andrássy-kastélyba látogasson el. A „Várak” című sorozat az Egri várba kap otthont, a „Városok” című pedig Békéscsabára utazik.

„Ha a gobelinről igaz az az állítás, hogy a szépség és a türelem művészete, akkor erről a kiállításról nyugodtan kijelenthetjük, hogy a szépség, a művészet és a lokálpatriotizmus találkozik ezeken a gobelineken.” – vallják a Kazincbarcikai Gobelin Öltögetők Körének tagjai.

További híreink

Ötletbörze 2.0 – Kolorcity extreme park tervezete

Dátum: 2019. jún 22. 15:00

Második alkalommal hívta meg Kazincbarcika Város Önkormányzata a KolorLab Innovációs központba azokat a fiatalokat, akik a környék extreme sportolói közegét alkotják.

Borsod MTB Bajnoka verseny Kolorcityben

Dátum: 2019. jún 20. 13:35

Kazincbarcikára érkezik augusztus 11-én a Borsod MTB Bajnoka elnevezésű kerékpáros verseny, melynek a Csónakázó-tó lesz az otthona.

„Kétkeréken Biztonsággal, szabadon!” – Kazincbarcikai siker a TDH rajzpályázatán

Dátum: 2019. jún 20. 13:18

Kazincbarcikai iskolások diadalmaskodtak a „Kétkeréken Biztonsággal, szabadon!” című rajzpályázaton, melyet a 2019-es Tour de Hongrie Magyar Kerékpáros Körverseny szervezője, a Vuelta Sportiroda írt ki.

Városmarketing gyémánt díjat nyert a Fitt Ovi

Dátum: 2019. jún 19. 12:31

Idén június 5-én került sor az ötödik Országos Városmarketing Díj pályázat díjátadójára, melynek a MédiapiacON konferencián a - Magyar Marketing Szövetséggel közös szervezésű „Smart City Smart Marketing” szekciója adott otthont. Kazincbarcika idén újra városmarketing gyémánt díjat kapott.

Programajánló

3. Sri Chinmoy Lázbérc tó Maraton

Uppony

Kolorfeszt 7.0

Kazincbarcika

Magtár udvar - KolorCountry

Dubicsány

Szekeres Adrien - KolorCountry - Kolorfesztivál 7.0

Nekézseny

KolorFutás Kazincbarcika 2019

Kazincbarcika

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk