https://kolorline.hu/A francia kultúra bűvöletében

A francia kultúra bűvöletében

Szerző:

Kolorline szerkesztőség

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Térség

Csodálatos fényárba öltözve várta látogatóit a L'Huillier–Coburg kastély Edelényben, július 12-én az Exkluzív Francia Est tiszteletére.


Fotók: Izsó Alexandra - Edelényi kastélysziget

Lassan alkony ereszkedett a tájra, mikor Csöbör Katalinnak, a Frankofón Parlamenti Közgyűlés Magyar Szekció elnökének köszöntőjét követően az érdeklődők elmerülhettek a francia kultúra különféle műfajaiban. A francia sanzon csillagának, Edith Piafnak a dalaiból válogatott Nádasi Erika színművész.  A felejthetetlen „kis veréb” – a francia argóban a művésznő vezetékneve verebet jelent- különleges hangjával és sajátos előadásmódjával nem csupán a korabeli publikumot varázsolta el, sanzonjai ma is maradandó nyomot hagynak a közönségben. Stílust és korszakot váltva, François Villon balladáin keresztül a reneszánsz virágkorába repítette a jelenlévőket Harsányi Attila színművész.

Kuriózumnak számít a barokk kastély falai közt a Nyolcak vándorkiállítása. A tárlat, mely korábban a sümegi püspöki palotában volt látható, s a vándorkiállítás első helyszíneként Tiszadobon, az Andrássy-kastélyban volt megtekinthető, több mint 60 műalkotást – festményt, rézkarcot és rajzot - sorakoztat fel. A kiállítás érdekessége, hogy az avantgárd festőcsoport mind a nyolc tagjának alkotásai együtt láthatóak. A művészcsoport a 20. század elején, 1909 és 1919 között működött.

Tagjainak - Berény Róbert, Czigány Dezső, Czóbel Béla, Kernstok Károly, Márffy Ödön, Orbán Dezső, Poór Bertalan, Tihanyi Lajos - művészetére a századelő képzőművészeti irányzatai hatottak, elsősorban a fauves, a posztimpresszionizmus, Paul Cézanne festészete, kisebb mértékben az expresszionizmus és a kubizmus valamint a szecesszió. Hosszabb-rövidebb ideig mindannyian képezték magukat Párizsban, a modern ismereteket a tanórákon kívül a művész-kávéházakban szívták magukba. A Nyolcak kiállítás képeihez Nicolas Beaupertuis szaxofon- és klarinétművész helyben, pillanatnyi emóciók hatására komponált zenét egy rendhagyó tárlatvezetés keretében. A nem mindennapi tárlatot 2020. január 31-ig tekinthetik meg a képzőművészet iránt rajongók. A francia sajtkészítés és borászat messze földön híres. Természetesen, ezek kóstolása sem maradhatott ki a repertoárból. Mindenből egy csipet: a bohém természetű franciáktól nem áll távol a játék sem. Egy francia eredetű golyójáték, a pétanque bemutatására hirdetett házi bajnokságot a Miskolci Alliance Francaise munkatársa, Raymond Lardellier. Sorsunk kifürkészhetetlen titkait mindannyian szeretnénk tudni. A vendégek Kiser Edina asztrológus segítségével kaptak választ többek között arra is, hogy a nevünk mennyire határozza meg életutunkat.

 

 

Forrás: Edelényi kastélysziget

            Wikipédia

További híreink

Szárazon megúszós civilbejárás az új Vízi komplexumban

Dátum: 2024. ápr 25. 07:12

A várva várt kazincbarcikai Vízi komplexum első ütemének befejezésénél az érdeklődő civilek is lehetőséget kaptak belülről megtekinteni az izgalmas beruházás jelenlegi állását, egyelőre még szárazon. A város sport- és rekreációs életét hamarosan jócskán feldobó vízi létesítmény előre meglesését várakozáson is túli érdeklődés kísérte.

Sajókazinc híres szülötte

Dátum: 2024. ápr 24. 22:13

Egressy Bénire emlékeztek születésének 210. évfordulóján Kazincbarcikán.

Tour de Hongrie Kazincbarcikán

Dátum: 2024. ápr 24. 19:05

Kazincbarcika két állomással: egy cél- és egy rajtállomással lesz helyszíne a 2024-es Tour de Hongrie-nak. A május 9-i és 10-i versenynapok útlezárásokkal járnak városunkban, amelyeket a cikkünk alján látható térképen lehet megtekinteni.

Útlezárás a Futókörök napján, április 27-én

Dátum: 2024. ápr 24. 18:37

Szombaton, április 27-én rendezik a Futókörök napját a Csónakázó-tónál. Az egésznapos program miatt a kiskerttulajdonosok csak a Hajcsár utca felől tudják megközelíteni ingatlanjaikat.

KolorTV élőben

Programajánló

70 éves a mi városunk! - ovis gála

Don Bosco Sportközpont

Futókörök napja 2024

Kazincbarcika, Csónakázó-tó

Retro majális

Kazincbarcika, Fő tér

Tour de Hongrie 2024 - május 9-i kazincbarcikai célállomással

Kazincbarcika

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk