https://kolorline.hu/Hegedűs Mária költő, vizuális művész kapta az idei Barcikart díjat

Hegedűs Mária költő, vizuális művész kapta az idei Barcikart díjat

Szerző:

Béres Eszter

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Kazincbarcika

Az ünnepség az Ádám Jenő Tagiskola kórusának előadásával kezdődött, majd dr. Makkai Orsolya, a Barcika Art Kft. ügyvezető igazgatója adta át a díjakat a 2017. évi kulturális élet legmehatározóbb szervezeteteinek, szakembereinek és együttműködő partnereinek.

A Kazincbarcika Közművelődéséért Művészeti Díjat idén az Izsó Miklós Képzőművészeti Kör kapta, a Kazincbarcika Közművelődéséért Szakmai Különdíjjal az Irinyi János Református Oktatási Központ Zenei Tehetséggondozó Műhelyének munkáját ismerték el.


Fotók: Zele Tímea

A szakmai elismerések közül a Kazincbarcika Közművelődéséért Művészeti Díjat a Kamera Fotókör kapta, míg a Kazincbarcika Közművelődéséért Érték Díjjal a Kazincbarcikai Összevont Óvodákat jutalmazták.

A Kazincbarcika Közművelődéséért Mecénás Díjat ebben az esztendőben Boros Bálint, a Parisat Kft. ügyvezetője nyerte el.

Hagyomány, hogy a Barcika Art Kft. dolgozói mérlegre teszik az elmúlt év munkáját, és titkos szavazással döntik el, ki volt az, aki 2017-ben munkájával legszínvonalasabban működött közre az ágazat sikerességében. A kollégák választása ebben az esztendőben Ursutzné Blága Krisztinára, a Gyermekek Háza-Kézművesház vezetőjére esett, aki átvette az ezért járó Kazincbarcika Közművelődéséért Kölcsey-díjat. 


 

Kazincbarcika Város Önkormányzatának Képviselő-testülete 2007-ben alapította a Barcikart díjat, amelyet minden évben egyszer, a magyar kultúra napján egy, a városban élő és alkotó, a városhoz kötődő személynek vagy közösségnek adományoznak a művészetek, a kulturális élet területén kiemelkedő tevékenységéért. A szakmai kuratórium kezdeményezésére, a város képviselő-testületének egyhangú jóváhagyásával ebben az esztendőben Hegedűs Mária, egykori költő, vizuális művész, pedagógus kapta a posztumusz Barcikart díjat, melyet fia vett át Szitka Péter polgármestertől és Klimon István alpolgármestertől.
Hegedűs Mária 1951. március 18-án született Hajdúnánáson. Érettségi után 1969-ben egy évig segédmunkásként dolgozott Csepelen, majd 1970-től a Hajdúnánási Városi Művelődési Házban volt népművelő. 1974-ben népművelés-könyvtár szakon diplomázott a Debreceni Tanítóképző Főiskolán, és még ugyanebben az évben Kazincbarcikán az Egressy Béni Művelődési Központban folytatta népművelői pályáját. 1978-tól 1984-ig a városi tanács művelődési osztályán volt népművelési felügyelő. 1984-től nyugdíjazásáig az Irinyi János Szakközépiskola könyvtárosa és magyar szakos tanára volt. Tanulmányait közben sem hagyta abba: 1982-ben magyar- népművelés szakon diplomázott az ELTE Bölcsészettudományi Karán, 2000-től pedig PhD hallgató volt az ELTE Modern Irodalom Tanszékén. 2012-ben rendezvényszervezője volt a „Művészet városi környezetben” című nemzetközi szimpóziumnak.Vizuális alkotásai 1985-től vannak jelen a hazai és nemzetközi avantgárd művészeti életben. Ekkor lett tagja a párizsi Magyar Műhely baráti körének. Előadásaival, performanszaival rendszeresen részt vett a Magyar Műhely hazai és külföldi találkozóin. Alkotói és mentori kapcsolatot ápolt a Magyar Műhely alapítóival. Első műveit és tanulmányait a párizsi Magyar Műhely folyóirat mutatta be. Később a hazai és külföldi avantgárd folyóiratok folyamatosan közölték vizuális költeményeit, tanulmányait, képeit tárlatokon mutatták be.
Kitüntetései: Eötvös József-ösztöndíj, Kazincbarcikáért Emlékérem, Pedagógus Szolgálati Emlékérem, Kazincbarcika Város Polgármesterének Elismerő Oklevele.
2017. december 24-én, 66 éves korában elhunyt Hegedűs Mária. Kazincbarcika Város Önkormányzata ezúton szeretne megemlékezni évtizedeken át tartó kiemelkedő és példaértékű munkájáról.
A díjak átadása után Haumann Petra színművész „Karinthyráda” című önálló estjét tekintették meg a vendégek.

A magyar kultúra napja alkalmából rendezett ünnepi műsort január 26-án felvételről tekinthetik meg a Kolor TV „Helyzetkép” című műsorában.

További híreink

Elmélet és gyakorlat, Fizikaverseny a Szaléziban

Dátum: 2019. febr 22. 17:00

A Szalézi Szent Ferenc Gimnázium harmincnegyedik alkalommal rendezte meg a Nagy László Fizikaversenyt Borsod-Abaúj-Zemplén megyei gimnazisták részére.

„Egy kicsi mozgás mindenkinek kell”

Dátum: 2019. febr 22. 16:30

III. Senior Sportkavalkád a Don Bosco Sportcsarnokban

Stabil, feszes és felelősségteljes gazdálkodásra lesz szükség 2019-ben is

Dátum: 2019. febr 22. 15:11

Február 14-én, közel három­órás testületi ülésen tárgyalta Kazincbarcika Város Önkormányzatának Képviselő-testülete az idei költségvetést. A több mint 120 oldalas, részletes testületi anyagban egyértelműen látszik, hogy a megközelítőleg 2.6 milliárd forintos kormányzati elvonások ellenére stabil lábakon áll a város.

A kicsik és az idősek is farsangoltak

Dátum: 2019. febr 22. 15:04

A héten tovább folytatódtak a Kazincbarcikai Szociális Szolgáltató Központ intézményeiben a farsangi mulatságok. A jeles alkalom kapcsán ezúttal az I.sz. Bölcsibe és az Időskorúak Gondozóházába is jelmezbe bújtak a kicsik és az idősek is.

Programajánló

Amerre még nem jártunk

Tardona

Szezon első motorozása

Dédestapolcsány

Szécsi Pál emlékkoncert Nőnap alkalmából!

Sajószentpéter

Állásbörze az Északkal - Kazincbarcika

Kazincbarcika

Bódi Ilona Emlékverseny - IX. Shotokan Karate Kupa

Barcika Art Kommunikációs, Kulturális és Sport Szolgáltató Kft. Tornacsarnoka - Kazincbarcika, Lini István tér 4.

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk