https://kolorline.hu/Hegedűs Mária költő, vizuális művész kapta az idei Barcikart díjat

Hegedűs Mária költő, vizuális művész kapta az idei Barcikart díjat

Szerző:

Béres Eszter

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Kazincbarcika

Az ünnepség az Ádám Jenő Tagiskola kórusának előadásával kezdődött, majd dr. Makkai Orsolya, a Barcika Art Kft. ügyvezető igazgatója adta át a díjakat a 2017. évi kulturális élet legmehatározóbb szervezeteteinek, szakembereinek és együttműködő partnereinek.

A Kazincbarcika Közművelődéséért Művészeti Díjat idén az Izsó Miklós Képzőművészeti Kör kapta, a Kazincbarcika Közművelődéséért Szakmai Különdíjjal az Irinyi János Református Oktatási Központ Zenei Tehetséggondozó Műhelyének munkáját ismerték el.


Fotók: Zele Tímea

A szakmai elismerések közül a Kazincbarcika Közművelődéséért Művészeti Díjat a Kamera Fotókör kapta, míg a Kazincbarcika Közművelődéséért Érték Díjjal a Kazincbarcikai Összevont Óvodákat jutalmazták.

A Kazincbarcika Közművelődéséért Mecénás Díjat ebben az esztendőben Boros Bálint, a Parisat Kft. ügyvezetője nyerte el.

Hagyomány, hogy a Barcika Art Kft. dolgozói mérlegre teszik az elmúlt év munkáját, és titkos szavazással döntik el, ki volt az, aki 2017-ben munkájával legszínvonalasabban működött közre az ágazat sikerességében. A kollégák választása ebben az esztendőben Ursutzné Blága Krisztinára, a Gyermekek Háza-Kézművesház vezetőjére esett, aki átvette az ezért járó Kazincbarcika Közművelődéséért Kölcsey-díjat. 


 

Kazincbarcika Város Önkormányzatának Képviselő-testülete 2007-ben alapította a Barcikart díjat, amelyet minden évben egyszer, a magyar kultúra napján egy, a városban élő és alkotó, a városhoz kötődő személynek vagy közösségnek adományoznak a művészetek, a kulturális élet területén kiemelkedő tevékenységéért. A szakmai kuratórium kezdeményezésére, a város képviselő-testületének egyhangú jóváhagyásával ebben az esztendőben Hegedűs Mária, egykori költő, vizuális művész, pedagógus kapta a posztumusz Barcikart díjat, melyet fia vett át Szitka Péter polgármestertől és Klimon István alpolgármestertől.
Hegedűs Mária 1951. március 18-án született Hajdúnánáson. Érettségi után 1969-ben egy évig segédmunkásként dolgozott Csepelen, majd 1970-től a Hajdúnánási Városi Művelődési Házban volt népművelő. 1974-ben népművelés-könyvtár szakon diplomázott a Debreceni Tanítóképző Főiskolán, és még ugyanebben az évben Kazincbarcikán az Egressy Béni Művelődési Központban folytatta népművelői pályáját. 1978-tól 1984-ig a városi tanács művelődési osztályán volt népművelési felügyelő. 1984-től nyugdíjazásáig az Irinyi János Szakközépiskola könyvtárosa és magyar szakos tanára volt. Tanulmányait közben sem hagyta abba: 1982-ben magyar- népművelés szakon diplomázott az ELTE Bölcsészettudományi Karán, 2000-től pedig PhD hallgató volt az ELTE Modern Irodalom Tanszékén. 2012-ben rendezvényszervezője volt a „Művészet városi környezetben” című nemzetközi szimpóziumnak.Vizuális alkotásai 1985-től vannak jelen a hazai és nemzetközi avantgárd művészeti életben. Ekkor lett tagja a párizsi Magyar Műhely baráti körének. Előadásaival, performanszaival rendszeresen részt vett a Magyar Műhely hazai és külföldi találkozóin. Alkotói és mentori kapcsolatot ápolt a Magyar Műhely alapítóival. Első műveit és tanulmányait a párizsi Magyar Műhely folyóirat mutatta be. Később a hazai és külföldi avantgárd folyóiratok folyamatosan közölték vizuális költeményeit, tanulmányait, képeit tárlatokon mutatták be.
Kitüntetései: Eötvös József-ösztöndíj, Kazincbarcikáért Emlékérem, Pedagógus Szolgálati Emlékérem, Kazincbarcika Város Polgármesterének Elismerő Oklevele.
2017. december 24-én, 66 éves korában elhunyt Hegedűs Mária. Kazincbarcika Város Önkormányzata ezúton szeretne megemlékezni évtizedeken át tartó kiemelkedő és példaértékű munkájáról.
A díjak átadása után Haumann Petra színművész „Karinthyráda” című önálló estjét tekintették meg a vendégek.

A magyar kultúra napja alkalmából rendezett ünnepi műsort január 26-án felvételről tekinthetik meg a Kolor TV „Helyzetkép” című műsorában.

További híreink

Boldog Születésnapot! - Magyarország és Kazincbarcika is ünnepelt

Dátum: 2019. aug 21. 15:12

Augusztus 19-én és 20-án, a 7. Kolorfesztiválon, fantasztikus hangulatban várta közönségét, a Szent István napi ünnepség programja.

Szent István-ünnep Kazincbarcika 65. születésnapja jegyében

Dátum: 2019. aug 21. 09:42

Különleges, „családias” hangulatú képviselő-testületi ülésen ünnepelte a város az államalapítást, Szent Istvánt, a Swidnicával kötött húszéves testvérvárosi kapcsolatot és Kazincbarcika 65. születésnapját augusztus 20-án.

Újabb fejlesztések a közétkeztetésben

Dátum: 2019. aug 21. 09:39

Jövőre a központi konyhában sülnek majd a péksütemények

50 éves évforduló

Dátum: 2019. aug 17. 23:30

Szombat este a 7. Kolorfesztiválon a rockzene volt főszerepben a Csónakázó tónál, hiszen fellépett a Radar és az 50 éves P.Mobil.

Programajánló

Balázs Fecó és Keresztes Ildikó koncert - Kolorfesztivál 7.0

Sajógalgóc

Utánpótlás toborzó

Kazincbarcika

Kazincbarcika Spartan Beast & Sprint

Kazincbarcika

Kazincbarcika Spartan Kids

Kazincbarcika

Szavazás

Szavazzon Ön is a legkreatívabb házfalfestményre!

A kreatív alkotói pályázatra beérkezett házfaltervek közül a legtöbb szavazatot kapott alkotó elnyeri a 100 000 Ft-os közönségdíjat. A tervek és a győztes alkotások megtekinthetők: https://kolorline.hu/galeria/2019-08-16/szines-hazfalak-a-varoslakok-kezeben-a-dontes. A szavazás 2019. augusztus 31. éjfélig tart!

Szabó Julianna

Bakó Norbert

Bárdos Orsolya

Hegedűs János 2

Hegedűs János

Horváth Anna

Hüse Roland

Jeremcsuk Edina

Kerepesi Mónika

Kovács Bettina

Méhész-Polyák Attila

Mérten Nikoletta

Szilágyi Angéla

Tóth Evelin 2

Tóth Evelin

Szavazok

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk