https://kolorline.hu/Hegedűs Mária költő, vizuális művész kapta az idei Barcikart díjat

Hegedűs Mária költő, vizuális művész kapta az idei Barcikart díjat

Szerző:

Béres Eszter

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Kazincbarcika

Az ünnepség az Ádám Jenő Tagiskola kórusának előadásával kezdődött, majd dr. Makkai Orsolya, a Barcika Art Kft. ügyvezető igazgatója adta át a díjakat a 2017. évi kulturális élet legmehatározóbb szervezeteteinek, szakembereinek és együttműködő partnereinek.

A Kazincbarcika Közművelődéséért Művészeti Díjat idén az Izsó Miklós Képzőművészeti Kör kapta, a Kazincbarcika Közművelődéséért Szakmai Különdíjjal az Irinyi János Református Oktatási Központ Zenei Tehetséggondozó Műhelyének munkáját ismerték el.


Fotók: Zele Tímea

A szakmai elismerések közül a Kazincbarcika Közművelődéséért Művészeti Díjat a Kamera Fotókör kapta, míg a Kazincbarcika Közművelődéséért Érték Díjjal a Kazincbarcikai Összevont Óvodákat jutalmazták.

A Kazincbarcika Közművelődéséért Mecénás Díjat ebben az esztendőben Boros Bálint, a Parisat Kft. ügyvezetője nyerte el.

Hagyomány, hogy a Barcika Art Kft. dolgozói mérlegre teszik az elmúlt év munkáját, és titkos szavazással döntik el, ki volt az, aki 2017-ben munkájával legszínvonalasabban működött közre az ágazat sikerességében. A kollégák választása ebben az esztendőben Ursutzné Blága Krisztinára, a Gyermekek Háza-Kézművesház vezetőjére esett, aki átvette az ezért járó Kazincbarcika Közművelődéséért Kölcsey-díjat. 


 

Kazincbarcika Város Önkormányzatának Képviselő-testülete 2007-ben alapította a Barcikart díjat, amelyet minden évben egyszer, a magyar kultúra napján egy, a városban élő és alkotó, a városhoz kötődő személynek vagy közösségnek adományoznak a művészetek, a kulturális élet területén kiemelkedő tevékenységéért. A szakmai kuratórium kezdeményezésére, a város képviselő-testületének egyhangú jóváhagyásával ebben az esztendőben Hegedűs Mária, egykori költő, vizuális művész, pedagógus kapta a posztumusz Barcikart díjat, melyet fia vett át Szitka Péter polgármestertől és Klimon István alpolgármestertől.
Hegedűs Mária 1951. március 18-án született Hajdúnánáson. Érettségi után 1969-ben egy évig segédmunkásként dolgozott Csepelen, majd 1970-től a Hajdúnánási Városi Művelődési Házban volt népművelő. 1974-ben népművelés-könyvtár szakon diplomázott a Debreceni Tanítóképző Főiskolán, és még ugyanebben az évben Kazincbarcikán az Egressy Béni Művelődési Központban folytatta népművelői pályáját. 1978-tól 1984-ig a városi tanács művelődési osztályán volt népművelési felügyelő. 1984-től nyugdíjazásáig az Irinyi János Szakközépiskola könyvtárosa és magyar szakos tanára volt. Tanulmányait közben sem hagyta abba: 1982-ben magyar- népművelés szakon diplomázott az ELTE Bölcsészettudományi Karán, 2000-től pedig PhD hallgató volt az ELTE Modern Irodalom Tanszékén. 2012-ben rendezvényszervezője volt a „Művészet városi környezetben” című nemzetközi szimpóziumnak.Vizuális alkotásai 1985-től vannak jelen a hazai és nemzetközi avantgárd művészeti életben. Ekkor lett tagja a párizsi Magyar Műhely baráti körének. Előadásaival, performanszaival rendszeresen részt vett a Magyar Műhely hazai és külföldi találkozóin. Alkotói és mentori kapcsolatot ápolt a Magyar Műhely alapítóival. Első műveit és tanulmányait a párizsi Magyar Műhely folyóirat mutatta be. Később a hazai és külföldi avantgárd folyóiratok folyamatosan közölték vizuális költeményeit, tanulmányait, képeit tárlatokon mutatták be.
Kitüntetései: Eötvös József-ösztöndíj, Kazincbarcikáért Emlékérem, Pedagógus Szolgálati Emlékérem, Kazincbarcika Város Polgármesterének Elismerő Oklevele.
2017. december 24-én, 66 éves korában elhunyt Hegedűs Mária. Kazincbarcika Város Önkormányzata ezúton szeretne megemlékezni évtizedeken át tartó kiemelkedő és példaértékű munkájáról.
A díjak átadása után Haumann Petra színművész „Karinthyráda” című önálló estjét tekintették meg a vendégek.

A magyar kultúra napja alkalmából rendezett ünnepi műsort január 26-án felvételről tekinthetik meg a Kolor TV „Helyzetkép” című műsorában.

További híreink

Vigyázzunk egymásra Kazincbarcikán! – 2021. október 22.

Dátum: 2021. okt 22. 19:04

A koronavírus-járvány negyedik hullámában országos és helyi szinten is növekszik a fertőzöttek száma, így Kazincbarcika Város Önkormányzata újra megkezdi a lakosság rendszeres tájékoztatását. Az érvényben lévő intézkedésekről, a megbetegedések számáról adunk hírt és iránymutatást Önöknek minden pénteken a kolorline.hu és Szitka Péter polgármester, valamint Klimon István és dr. Makkai Orsolya alpolgármesterek hivatalos Facebook-oldalán. Kérjük Önöket, hogy az általános higiéniai szabályokat minden esetben tartsák be, amennyiben felsőlégúti megbetegedést tapasztalnak, telefonon hívják fel háziorvosukat! Személyesen orvosi utasítás nélkül a rendelőkben ne jelenjenek meg! Vigyázzunk egymásra Kazincbarcikán!

Továbbra is az ALTEO látja el távhővel Kazincbarcikát

Dátum: 2021. okt 21. 18:33

Tíz évre szóló hőszolgáltatási szerződést kötött Kazincbarcika Város Önkormányzatával az ALTEO. A megállapodás értelmében az újgenerációs energiacég leányvállalata, az ALTEO-Therm Kft. 2032. szeptember 30. napjáig állít elő távhőt Borsod-Abaúj-Zemplén megye harmadik legnagyobb településének.

Burkolatjavítás miatt forgalomkorlátozás lesz a 26-os főút sajószentpéteri szakaszán

Dátum: 2021. okt 21. 14:41

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. beruházásában nagyfelületű burkolatjavítási munkák zajlanak a 26-os főút sajószentpéteri átkelési szakaszán, a Miskolc felé vezető oldalon. A Kossuth Lajos út, Bem József utcai és Jókai Mór utcai kereszteződések közötti szakaszát érintő munkálatok október 21-én, csütörtökön kezdődnek és várhatóan november végéig tartanak majd.

A Muskátli Nyugdíjasház lakóit köszöntötték

Dátum: 2021. okt 21. 09:38

Az idősek hónapja alkalmából köszöntötték a Muskátli Nyugdíjasház lakóit október 20-án.

KolorTV élőben

Programajánló

Ünnepi megemlékezés és koszorúzás

'56-os emlékmű

Őszi napközis tábor

Gyermekek Háza – Kézművesház

Idősek hónapja – Szécsi Pál emlékkoncert – Gergely Róbert előadása

Egressy Béni Művelődési Központ

A Diósgyőri Képzőművész Stúdió ’76 jubileumi kiállítása

Mezey István Művészeti Központ

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk