https://kolorline.hu/Hegedűs Mária költő, vizuális művész kapta az idei Barcikart díjat

Hegedűs Mária költő, vizuális művész kapta az idei Barcikart díjat

Szerző:

Béres Eszter

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Kazincbarcika

Az ünnepség az Ádám Jenő Tagiskola kórusának előadásával kezdődött, majd dr. Makkai Orsolya, a Barcika Art Kft. ügyvezető igazgatója adta át a díjakat a 2017. évi kulturális élet legmehatározóbb szervezeteteinek, szakembereinek és együttműködő partnereinek.

A Kazincbarcika Közművelődéséért Művészeti Díjat idén az Izsó Miklós Képzőművészeti Kör kapta, a Kazincbarcika Közművelődéséért Szakmai Különdíjjal az Irinyi János Református Oktatási Központ Zenei Tehetséggondozó Műhelyének munkáját ismerték el.


Fotók: Zele Tímea

A szakmai elismerések közül a Kazincbarcika Közművelődéséért Művészeti Díjat a Kamera Fotókör kapta, míg a Kazincbarcika Közművelődéséért Érték Díjjal a Kazincbarcikai Összevont Óvodákat jutalmazták.

A Kazincbarcika Közművelődéséért Mecénás Díjat ebben az esztendőben Boros Bálint, a Parisat Kft. ügyvezetője nyerte el.

Hagyomány, hogy a Barcika Art Kft. dolgozói mérlegre teszik az elmúlt év munkáját, és titkos szavazással döntik el, ki volt az, aki 2017-ben munkájával legszínvonalasabban működött közre az ágazat sikerességében. A kollégák választása ebben az esztendőben Ursutzné Blága Krisztinára, a Gyermekek Háza-Kézművesház vezetőjére esett, aki átvette az ezért járó Kazincbarcika Közművelődéséért Kölcsey-díjat. 


 

Kazincbarcika Város Önkormányzatának Képviselő-testülete 2007-ben alapította a Barcikart díjat, amelyet minden évben egyszer, a magyar kultúra napján egy, a városban élő és alkotó, a városhoz kötődő személynek vagy közösségnek adományoznak a művészetek, a kulturális élet területén kiemelkedő tevékenységéért. A szakmai kuratórium kezdeményezésére, a város képviselő-testületének egyhangú jóváhagyásával ebben az esztendőben Hegedűs Mária, egykori költő, vizuális művész, pedagógus kapta a posztumusz Barcikart díjat, melyet fia vett át Szitka Péter polgármestertől és Klimon István alpolgármestertől.




Hegedűs Mária 1951. március 18-án született Hajdúnánáson. Érettségi után 1969-ben egy évig segédmunkásként dolgozott Csepelen, majd 1970-től a Hajdúnánási Városi Művelődési Házban volt népművelő. 1974-ben népművelés-könyvtár szakon diplomázott a Debreceni Tanítóképző Főiskolán, és még ugyanebben az évben Kazincbarcikán az Egressy Béni Művelődési Központban folytatta népművelői pályáját. 1978-tól 1984-ig a városi tanács művelődési osztályán volt népművelési felügyelő. 1984-től nyugdíjazásáig az Irinyi János Szakközépiskola könyvtárosa és magyar szakos tanára volt. Tanulmányait közben sem hagyta abba: 1982-ben magyar- népművelés szakon diplomázott az ELTE Bölcsészettudományi Karán, 2000-től pedig PhD hallgató volt az ELTE Modern Irodalom Tanszékén. 2012-ben rendezvényszervezője volt a „Művészet városi környezetben” című nemzetközi szimpóziumnak.Vizuális alkotásai 1985-től vannak jelen a hazai és nemzetközi avantgárd művészeti életben. Ekkor lett tagja a párizsi Magyar Műhely baráti körének. Előadásaival, performanszaival rendszeresen részt vett a Magyar Műhely hazai és külföldi találkozóin. Alkotói és mentori kapcsolatot ápolt a Magyar Műhely alapítóival. Első műveit és tanulmányait a párizsi Magyar Műhely folyóirat mutatta be. Később a hazai és külföldi avantgárd folyóiratok folyamatosan közölték vizuális költeményeit, tanulmányait, képeit tárlatokon mutatták be.
Kitüntetései: Eötvös József-ösztöndíj, Kazincbarcikáért Emlékérem, Pedagógus Szolgálati Emlékérem, Kazincbarcika Város Polgármesterének Elismerő Oklevele.
2017. december 24-én, 66 éves korában elhunyt Hegedűs Mária. Kazincbarcika Város Önkormányzata ezúton szeretne megemlékezni évtizedeken át tartó kiemelkedő és példaértékű munkájáról.
A díjak átadása után Haumann Petra színművész „Karinthyráda” című önálló estjét tekintették meg a vendégek.

A magyar kultúra napja alkalmából rendezett ünnepi műsort január 26-án felvételről tekinthetik meg a Kolor TV „Helyzetkép” című műsorában.

További híreink

Röplabdacsapatunk, a VRCK ügyesen legyűrte a vendég Kecskemétet 

Dátum: 2024. ápr 18. 22:00

Újabb győzelem híre röppent fel a kazincbarcikai férfi röplabda világából. Április 17-én, az Extraligában az 5. helyért játszó GreenPlan-Vegyész RC Kazincbarcika hazai pályán maga mögé tessékelte a vendégeskedő Kecskeméti RC csapatot a két sikerig tartó küzdelemben.

Visszaszámlálás – kezdődnek az óvodai beiratkozások!

Dátum: 2024. ápr 18. 19:26

A Kazincbarcikai Összevont Óvodák tagóvodái április 22-én (hétfőn) és 23-án (kedden) várják a beiratkozást intéző szülőket. Előtte azonban érdemes felkeresni az intézmény honlapját, ahol  sok hasznos információt lehet megtudni a részletekről.

Választások — 2024. június 9.

Dátum: 2024. ápr 17. 13:36

Idén június 9-én helyi önkormányzati, nemzetiségi önkormányzati és európai parlamenti választások lesznek. Cikkünk a legfontosabb tudnivalókat folyamatos frissítés mellett tartalmazza. A kazincbarcikai választópolgárok megtudhatják, mik a határidők, és 2024-ben hogyan alakul a városban a választókerületeknek, valamint a szavazóköröknek a listája.

Jövőbe mutató partnernap a 35 éves Humán Kft.-nél

Dátum: 2024. ápr 16. 20:39

Az első nagyszabású partnernapját tartotta április 12-én Kazincbarcika 35 éves informatikai cége, a Humán Kft. Az eseményen résztvevők megismerhették a vállalat régi és új szolgáltatásait, valamint fejlesztéseit.

KolorTV élőben

Programajánló

Szárazon megúszós Vízikomplexum-bejárás

Vízi komplexum

„Kezedben a jövő” — interaktív kiállítás a fenntarthatóságról gyerekeknek

Mezey István Művészeti Központ rendezvényterem

Futókörök napja 2024

Kazincbarcika, Csónakázó-tó

Retro majális

Kazincbarcika, Fő tér

Tour de Hongrie 2024 - május 9-i kazincbarcikai célállomással

Kazincbarcika

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk