Képneve

Császta Néptáncegyüttes

Szerző:

Kolorline szerkesztőség

Publikálva:

Utolsó frissítés: 2024. jún 28. 10:32

Kategória: Kolorfesztivál


Helyszín: Kazincbarcika, Fő tér

Kezdete: 2024. augusztus 19. 20:30

Császta Néptáncegyüttes
Magyarország
(Edelény)


Az edelényi Császta Néptáncegyüttes 2008 szeptembere óta működik az edelényi Hadobás Pál Művelődési Központban, a Szinvavölgyi Alapfokú Művészeti Iskola, Edelény Városának Önkormányzata és a Császta Néptánc és Hagyományőrző Egyesület támogatásával. Az együttes létszáma közel 90 fő. A táncosok 5 csoportban tanulnak táncolni.

Az együttes megalakulása óta rendszeresen szerepel a Bódva-menti települések kulturális programjaiban, a Szinvavölgyi Alapfokú Művészeti Iskola rendezvényein, valamint az edelényi városi rendezvényeken. Tagjai örömmel és lelkesen őrzik a hagyományokat, színesítik Edelény kulturális életét. 

A Császta Néptáncegyüttes legnagyobb elismerései közé tartozik a 2015-ös Edelény városától kapott Pro-Urbe díj, amit az együttes az Edelényben végzett kiemelkedő kulturális tevékenységéért kapott, valamint a 2017-es 2018-as és 2019-es lengyelországi, Zdunska Wolaban megrendezett Nemzetközi Versenyfesztiválon elnyert Fesztiváldíjak! Többször voltak már országos- régiós megmérettetéseken, ahonnan mindig szép eredményekkel tértek haza. Legutóbb az Örökség Észak-magyarországi regionális fesztiválon Sárospatakon Kiemelt Arany minősítést kaptak, valamint a XXI. Országos Ifjúsági Néptáncfesztiválon, Nyíregyházán Nívódíjban részesültek. 2024-ben először táncolhattak Budapesten az elmúlt évek legjobb koreográfiáit és néptáncegyütteseit felvonultató Ifjúsági Néptáncantológián.

A táncegyüttes vezetői vallják és hirdetik, hogy a magyar néptánc nem pusztán a falusi élet visszhangja, hanem az egész magyar lélek tükre. Benne van egész magyarságunk, történelmünk, örömünk, bánatunk. Ennek ismerete Magyarországon olyan alapot jelent, melyre ritmikai és mozgáskészlete, magatartásformái, háttérismerete alapján bármilyen más kultúra ráépíthető. 

Feladatunk, kötelességünk magyar identitásunk őrzése, kultúránk, hagyományaink vigyázása. Ezeréves múltunk, ma is élő szokásaink jelentik azt a kulturális tőkét, mellyel a világ más népeinek egyenrangú társai lehetünk.

Az együttes vezetői:
Körmöndi Tamás - Körmöndi-Namesnyik Enikő

A program díjtalan


További programok:

  • 17:00 Gasztro programok
  • 18:00 Agyagbanda - utcazene
  • 21:30 Horváth Tamás
     

A programok díjtalanok

További programok

Kazincbarcikai Gobelin Öltögetők Köre: Ajándék - múltunk, jelenünk

Kezdete: 2024. aug 08. 17:00

Kiállítás megnyitó

FesztiRoll

Kezdete: 2024. aug 08. 17:00

E-roller túrák 17:00, 18:00, 19:00 indulási időpontokban

Galéria ’70

Kezdete: 2024. aug 08. 18:00

Kiállítás megnyitó

Oroszi Fanni és a Band

Kezdete: 2024. aug 08. 20:00

Koncert

KolorTV élőben

Programajánló

Kazincbarcikai Gobelin Öltögetők Köre: Ajándék - múltunk, jelenünk

Kazincbarcika, Mezey István Művészeti Központ, többfunkciós terem

FesztiRoll

Kazincbarcika, belterület

Galéria ’70

Mezey István Művészeti Központ kiállítóterem

Oroszi Fanni és a Band

Kazincbarcika, Csónakázó-tó

Rúzsa Magdi

Kazincbarcika, Csónakázó-tó

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk