https://kolorline.hu/Unikornis törte át a falat

Unikornis törte át a falat

Szerző:

Kazincbarcika Város Önkormányzata

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Életmód

Remko van Schaik (50) alkotásait böngészve (www.remkovanschaik.com) két dolog egyből lejön a hétköznapi szemlélőnek: Remko egyszerre nagyon kozmopolita és nagyon holland.

Képei - megrendeléstől függően - viccesek, rémísztőek vagy társadalomkritikusak. Kazincbarcikára eredetileg egy T-Rexet álmodott, amiből végül egy falat áttörő fém unikornis lett. A közel 45 négyzetméteres háromdimenziós grafikát a Fő tér 19. sz. lépcsőház melletti, Mátyás király útra néző homlokzatra festette fel alig egy hét alatt.

- Mielőtt megkaptam volna a kazincbarcikai felkérést, bevallom, semmit sem tudtam Magyarországról. Soha nem jártam itt, ezért őszintén rácsodálkoztam Budapestről ideutazva a tájra, a dombokra, a sok zöldre - árulta el Remko, aki a grafikája tervezési időszakában azért alaposan utánanézett mit érdemes tudni Kazincbarcikáról és közvetlen környezetéről.

- Tudtam, hogy egy ipari övezetbe jövök és azt is, hogy a város egyik szimbóluma az unikornis. Végül innen adódott az ötlet, hogy mit és milyen stílusban fessek. Kazincbarcikán egyébként kivételesen kedves és segítőkész emberek fogadtak - mondta Remko.

Az emelőkosaras járműről dolgozó street art művészt folyamatosan figyelték és kérdezték a helyiek. 

- Érdekes, de mindenki azt feltételezte, hogy magyar vagyok. Mindenki magyarul próbált velem és az engem elkísérő párommal beszélni még akkor is, amikor nyilvánvalóvá vált, hogy a „köszönöm”-ön kívül egy szót sem tudunk magyarul - fogalmazott a művész, akit a nyelvi akadályok leküzdésében világszerte gyűjtött tapasztalata könnyen átsegítette.

Remko mióta az eszét tudja rajzol, fest, szobrászkodik. Ebből áll az élete, ehhez ért, ebbe teszi bele nap nap után szívét-lelkét. Egy időben műanyag szobrokat készített, belső és külső tereket dekorált, falakat festett, majd beleszeretett a háromdimenziós aszfaltgrafikákba. Ez a műfaj az utóbbi években lett igazán keresett. 

- Az aszfaltgrafikák azért annyira népszerűek, mert interaktívak. Azt szoktam mondani, hogy én csak kilencven százalékban készítem el a grafikát, a befejezéshez a maradék tíz százalékot a néző adja, aki belehelyezi magát a képbe - hangsúlyozta Remko, akit Kazincbarcika után az Egyesült Államokba várnak, Seattle-be, azután pedig Franciaországba és Belgiumba megy festeni. 

Kazincbarcikáról, Magyarországról jó benyomásokkal tér haza. Az itt eltöltött egy hétbe a munkán kívül belefért egy miskolci barlangfürdő-látogatás, a Ko­lorfesztivál programjai közül a graffiti jam és a helyi ízekkel való ismerkedés.

- A magyar konyha fantasztikus, a holland gyomor befogadóképességéhez képest hihetetlen, hogy mekkora adagokat adnak! - lelkendezett Remko, aki az augusztus eleji trópusi hőséggel és az időnként eleredő esővel sem volt elégedetlen.

- Az időjárás ennek a műfajnak, amit én művelek, az egyik meghatározó eleme, de szerencsére a kánikula még éppen elviselhető volt. Remek élményekkel, remélem, egy sikeres festményt hátrahagyva utazok vissza Hollandiába, és tiszta szívből kívánom, hogy legyen még rá alkalmam, hogy visszatérjek! – mondta búcsúzóul múlt pénteken. 

 

 

További híreink

Legó élményparadicsom Kazincbarcikán április 12-től 15-ig

Dátum: 2023. márc 26. 21:10

A legózás, sőt a legóművészet felsőfokából részesülhet Kazincbarcika és a környék lakossága április 12-től 15-ig. A Mezey István Művészeti Központ két szinten, 500 négyzetméteren ad otthont 4 napig a Kockabarátok közösség kiállításának és játszóházának. A különleges kisvásárral egybekötött esemény kezdőknek és haladóknak egyaránt szól. Nemcsak gyerekeknek lesz nagy élmény, de a 9 és 14 éves kor közöttieknek építőpályázatot is hirdetnek a szervezők.

Jól halad a 26-os elkerülő út építése

Dátum: 2023. márc 25. 20:06

Jó ütemben halad a Kazincbarcika-Múcsony összekötő út korszerűsítése és korrekciója. A kivitelező a mintegy 2 kilométeres útszakasz nyomvonalát építi át, annak burkolatát erősíti meg, kapcsolódva a 26-os elkerülő út északi végpontjához. A beruházás elemeként körforgalmi csomópont is épül, a felújítás a nyár végére készül el.

Ismét Kerékpárosbarát Település címet nyert Kazincbarcika

Dátum: 2023. márc 24. 21:17

A Magyar Közlekedéstudományi és Logisztikai Intézet, valamint a Technológiai és Ipari Minisztérium 2022-ben is kiírta a Kerékpárosbarát Település és Kerékpáros Munkahely pályázatot, amelyen Kazincbarcika harmadik éve vesz részt, és azóta minden esztendőben meg is kapja a címet. Az oklevelet és a nyerteseknek járó táblát Ágh Péter, az állami beruházások társadalmi koordinációjáért felelős államtitkára adta át ma Budapesten.

Szépkiejtési, vers- és prózamondó verseny Kazincbarcikán

Dátum: 2023. márc 23. 15:39

Mintegy 3 évtizedes múltra tekint vissza Kazincbarcikán a Szabó Zoltán szépkiejtési és a Petőfi Sándor vers- és prózamondó verseny. A COVID-időszak után idén ismét megrendezték az általános iskolás diákok megmérettetését, amelynek a Dózsa György Tagiskola adott otthont.

KolorTV élőben

Programajánló

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk