https://kolorline.hu/Unikornis törte át a falat

Unikornis törte át a falat

Szerző:

Kazincbarcika Város Önkormányzata

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Életmód

Remko van Schaik (50) alkotásait böngészve (www.remkovanschaik.com) két dolog egyből lejön a hétköznapi szemlélőnek: Remko egyszerre nagyon kozmopolita és nagyon holland.

Képei - megrendeléstől függően - viccesek, rémísztőek vagy társadalomkritikusak. Kazincbarcikára eredetileg egy T-Rexet álmodott, amiből végül egy falat áttörő fém unikornis lett. A közel 45 négyzetméteres háromdimenziós grafikát a Fő tér 19. sz. lépcsőház melletti, Mátyás király útra néző homlokzatra festette fel alig egy hét alatt.

- Mielőtt megkaptam volna a kazincbarcikai felkérést, bevallom, semmit sem tudtam Magyarországról. Soha nem jártam itt, ezért őszintén rácsodálkoztam Budapestről ideutazva a tájra, a dombokra, a sok zöldre - árulta el Remko, aki a grafikája tervezési időszakában azért alaposan utánanézett mit érdemes tudni Kazincbarcikáról és közvetlen környezetéről.

- Tudtam, hogy egy ipari övezetbe jövök és azt is, hogy a város egyik szimbóluma az unikornis. Végül innen adódott az ötlet, hogy mit és milyen stílusban fessek. Kazincbarcikán egyébként kivételesen kedves és segítőkész emberek fogadtak - mondta Remko.

Az emelőkosaras járműről dolgozó street art művészt folyamatosan figyelték és kérdezték a helyiek. 

- Érdekes, de mindenki azt feltételezte, hogy magyar vagyok. Mindenki magyarul próbált velem és az engem elkísérő párommal beszélni még akkor is, amikor nyilvánvalóvá vált, hogy a „köszönöm”-ön kívül egy szót sem tudunk magyarul - fogalmazott a művész, akit a nyelvi akadályok leküzdésében világszerte gyűjtött tapasztalata könnyen átsegítette.

Remko mióta az eszét tudja rajzol, fest, szobrászkodik. Ebből áll az élete, ehhez ért, ebbe teszi bele nap nap után szívét-lelkét. Egy időben műanyag szobrokat készített, belső és külső tereket dekorált, falakat festett, majd beleszeretett a háromdimenziós aszfaltgrafikákba. Ez a műfaj az utóbbi években lett igazán keresett. 

- Az aszfaltgrafikák azért annyira népszerűek, mert interaktívak. Azt szoktam mondani, hogy én csak kilencven százalékban készítem el a grafikát, a befejezéshez a maradék tíz százalékot a néző adja, aki belehelyezi magát a képbe - hangsúlyozta Remko, akit Kazincbarcika után az Egyesült Államokba várnak, Seattle-be, azután pedig Franciaországba és Belgiumba megy festeni. 

Kazincbarcikáról, Magyarországról jó benyomásokkal tér haza. Az itt eltöltött egy hétbe a munkán kívül belefért egy miskolci barlangfürdő-látogatás, a Ko­lorfesztivál programjai közül a graffiti jam és a helyi ízekkel való ismerkedés.

- A magyar konyha fantasztikus, a holland gyomor befogadóképességéhez képest hihetetlen, hogy mekkora adagokat adnak! - lelkendezett Remko, aki az augusztus eleji trópusi hőséggel és az időnként eleredő esővel sem volt elégedetlen.

- Az időjárás ennek a műfajnak, amit én művelek, az egyik meghatározó eleme, de szerencsére a kánikula még éppen elviselhető volt. Remek élményekkel, remélem, egy sikeres festményt hátrahagyva utazok vissza Hollandiába, és tiszta szívből kívánom, hogy legyen még rá alkalmam, hogy visszatérjek! – mondta búcsúzóul múlt pénteken. 

 

 

További híreink

Nyílt hét a B.-A.-Z. Vármegyei Pedagógiai Szakszolgálat Kazincbarcikai Tagintézményében

Dátum: 2024. ápr 20. 07:03

Előadások, szakmai programok és nyílt foglalkozások keretében a szülőknek és a szakmai partnereknek mutatkozott be a B.-A.-Z. Vármegyei Pedagógiai Szakszolgálat Kazincbarcikai Tagintézménye. Egy héten keresztül számos tehetséggondozó és felzárkóztató programot tekinthettek meg az érdeklődők.

Bejárás a Vízi komplexumban — a város vezetői látogatták meg az épülő létesítményt

Dátum: 2024. ápr 19. 23:31

Az elmúlt héten Kazincbarcika Város Önkormányzatának képviselő-testülete, a térség országgyűlési képviselője és a hivatal vezetői kaptak meghívást, hogy bejárják az épülő Vízi komplexumot, miután zárul a beruházás első üteme és kezdődik a második. A látogatást követően most szombaton a lakosság számára is megnyílik a lehetőség egy hasonló programon való részvételre. Az érdeklődés akkora, hogy az első nap nyilvános túráira a helyek pillanatok alatt beteltek.

Ideiglenes költözés a Rózsa úti rendelő felújítása miatt

Dátum: 2024. ápr 19. 21:11

Megújul a kazincbarcikai Rózsa úti rendelő. A munkálatok idejére — április 24-től — a Május 1. út 13. szám alatt található egykori Központi Ügyelet helyén fogadja az 5. számú felnőtt háziorvosi körzet betegeit Dr. Perjési Zsolt.

Röplabdacsapatunk, a VRCK ügyesen legyűrte a vendég Kecskemétet 

Dátum: 2024. ápr 18. 22:00

Újabb győzelem híre röppent fel a kazincbarcikai férfi röplabda világából. Április 17-én, az Extraligában az 5. helyért játszó GreenPlan-Vegyész RC Kazincbarcika hazai pályán maga mögé tessékelte a vendégeskedő Kecskeméti RC csapatot a két sikerig tartó küzdelemben.

KolorTV élőben

Programajánló

Szárazon megúszós Vízikomplexum-bejárás

Vízi komplexum

„Kezedben a jövő” — interaktív kiállítás a fenntarthatóságról gyerekeknek

Mezey István Művészeti Központ rendezvényterem

70 éves a mi városunk! - ovis gála

Don Bosco Sportközpont

Futókörök napja 2024

Kazincbarcika, Csónakázó-tó

Retro majális

Kazincbarcika, Fő tér

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk